Mototrip Pyreneje 2022: Hola Espaňa, Hola Barcelona!

od jozo

Na lodi sa spalo veru veľmi dobre. Oddýchnutý sa v nedeľu o 11-tej poberáme do podpalubia, aby sme slávnostne vošli na motorkách do španielskej Barcelony. Posledné pohľady na Stredozemné more, teplota 31°C a jemný morský vánok možno len trošku lákal skôr rozvaliť sa pri mori, ako sadnúť na motorku a cestovať ďalej.

Obsah:

1. Podarilo sa…

2. Hola Espaňa, Hola Barcelona!

3. No nič, bruchá plné, môžeme vyraziť

4. …a rána sú ťažké

5. Fiesta de San Fermín

6. …a rána sú ľahké

7. Posledný, za to intenzívny

Snažíme sa čo najrýchlejšie opustiť mesto a tak vôbec nezamierime do centra mesta k Sagrada Família, len ju okom rýchlo pozorujem z obchvatu. Po pár kilometroch opúšťame mesto a ako sa vzďaľujeme od mora, teplota sa zvyšuje na 35°C. Po miernych kopčekoch pripomínajúce myjavské kopanice konečne prichádzajú poriadne hory a príjemná teplota 28°C.

Ako sa cesta kľukatie, konečne si začínam uvedomovať tú neskutočnú radosť. Opäť motovýlet, opäť len ja a motorka. Ten neskutočný pocit slobody, tie vône prírody, cítim sa ako najšťastnejší človek na svete. Je to neskutočná eufória, ktorá vo mne rozkvitá.

Ale každá láska ide cez žalúdok a my máme v pláne si dať pravý španielsky obed. Zamierime si to teda do mestečka La Seu d’Urgell, kde v centre zaparkujeme motorky. S hrôzou tam zisťujeme, že jedine kde si môžeme kúpiť jedlo je miestny kebab, v ktorom predáva Ind. Zanadávame opäť na globalizáciu, ale miestna verzia kebabu je chutná. Hlad je najlepší kuchár 😊

Vysoké hory sa začínajú špicatieť a stráne sú čoraz strmšie. Kopce sú k sebe čoraz bližšie a natlačené k sebe ako teciny v kostole. Takto nejako vyzerá rázovitá krajina, Andorra. Prechádzame hlavným mestom a popozeráme pár lyžiarskych stredísk vo výške 2.400 m.n.m. Dychtivo sledujeme okolité výhľady, ktoré nám poskytuje táto výška a radi sa necháme schladiť teplotou 24°C.

Dnešnú noc strávime v Andorre. Podarilo sa nám nájsť večer o 21:00 ubytovanie priamo v centre hlavného mesta, Andorre. Andorra je vlastne kniežatstvo, pod správou francúzskeho prezidenta a španielskeho biskupa. Bohužiaľ hotel nemal voľné parkovisko a tak motorky musíme nechať na voľnom parkovaní v uliciach mesta. Parkovanie je našťastie zadarmo, lepšie ako zaplatiť 20 eur hotelu. Nadávam a frflem aj tak, lebo musím brať obe tašky z motorky asi 200m . Nabudúce sa pobalím len do ruksaku 😊. Pred desiatou večer vyrážame do ulíc centra mesta. Andorra je nádherné mesto! Má krásne upravené čarovné centrum. Tešíme sa na večeru, sme ozaj hladný.

„Ola“, zdravíme Aziatov v reštaurácii. Objednávame na večeru steaky rare a medium rare. Neviem načo sa nás pýtali ako ich chceme, keď ich priniesli všetky rovnako prepečené ☹. Po ceste na hotel trošku zmokneme, ale to len na prebratie od sangrie, ktorú sme si dali konečne ako typický španielsky „drinkoš“.

Na hoteli som už teda všetko videl, ale lampičku, do ktorej vložíte telefón na selfie fotky, resp. vlogovanie, som ešte nevidel. No musel som veru otestovať. Akoby zázrakom na mňa opäť vyšla poschodová posteľ. Ako najľahší sa teda poberám na horné bydlo, kde od únavy okamžite zaspím.

Nad ránom nás zobudia hromy. Ani sa nečudujem, cez deň tu bolo v meste 30°C a ráno kolo 15°C. Veľký rozdiel teplôt.  Za celý mototrip tieto raňajky sú naj. Klasická šunka, rôzne salámy a jamon – španielska sušená šunka so žltým melónom a ananásom. To je ta najlepšia kombinácia. Keby tá teta tak prísne na mňa nepozerala, raňajkujem to tam doteraz!

Prečítaj si tiež