TOP 7 vecí, ktoré musíte vidieť a zažiť na Kubínskej holi (letná edícia)

od jozo

Nedávno sme boli na na predĺženom víkende na Kubínskej holi (mrkni náš post na Instagrame tu) a priznávam, že som zostal milo prekvapený. Rakúšania už dávno pochopili, že letná sezóna vie byť niekedy ekonomicky dokonca výkonnejšia ako tá zimná (klasické lyžovačky a prázdniny), a teší ma, že sa na Kubínskej vydali rovnakým smerom. Máte tu možnosť zažiť, bez ohľadu na vekovú kategóriu, toľko aktivít, že si nimi ľahko vyplníte aj predĺžený víkend a pritom sa nemusíte ani raz naštartovať auto. Pripravili sme náš výber TOP 7 vecí, ktoré vám odporúčame v tomto krásnom prostredí zažiť počas leta.

1. Bike park

Nikdy som nejak neprepadol bicyklovaniu, väčšinu života som žiaden bicykel nevlastnil (a vlastne ani teraz nevlastním). Ale mám viacerých kamošov, ktorý jazdia downhill a chodia po rôznych bike parkoch. Tak som si povedal, že to raz musím vyskúšať. K Bike parku na Kubínskej som napísal samostatný článok, kde nájdete všetky info – prevádzkovú dobu, ceny, mapu, typy tratí a ich náročnosť… a moje pocity? Je to že mega! 🙂 Ako začiatočník som si dal 2x trať Super Mix, na konci ktorého som mal na tvári úsmev od ucha k uchu. Fakt si prečítajte ten článok, pochopíte, prečo som to musel dať do samostatného článku 🙂

2. Srdiečkovo

Toto je miesto pre vaše ratolesti (od 2 do 14 rokov), kde sa poriadne vybláznia a zabavia. Súčasťou Srdiečkova je tubing, minizipline, šmýkačky, preliezky, hojdačky a iné zábavné prvky. Vstupné je 8 € za dieťa a 1 € za dospeláka ako sprievodnú osobu. Lístky do Srdiečkova sa dajú kúpiť aj priamo na mieste – samotné Srdiečkovo nájdete v strednej stanici lanovky na Kubínskej, tzn. prvou sedačkou sa vyveziete a na konci pozrite doprava, uvidíte toto (nemáte šancu to minúť):

Tip na ubytovanie: ak máte decká ako my, tak máme pre vás skvelý tip na ubytovanie priamo na Kubínskej holi v Hoteli Green. Za mňa asi to najdôležitejšie – prídete, zaparkujete, vybalíte a ste v srdci všetkého. Najbližšie budete štartovať a nalovať auto až keď budete odchádzať. Ak bude voľný, určite siahnite po apartmáne, ktorý je zložený z dvoch samostatných dvojlôžkových spální. Aj vy aj deťúriská tu budete mať dostatok priestoru. PS: tak milého recepčného som asi ešte nikde na Slovensku nezažil! Pozrite si ako to v hoteli aj na izbe vyzerá v našich stories na Instagrame.

3. Zipline

Vedeli ste, že najdlhší zipline v strednej Európe je práve na Kubínskej holi? Má dĺžku 1234 metrov a všetci, ktorí na ňom išli, buď aj nadšenia jačali alebo si to poriadne užívali. Zipline ide taktiež zo strednej stanici lanovky až dole do nástupnej stanice. Takže ak sa vám (alebo vašim deťom) po celom dni už nebude chcieť dole šlapať pešo, jednoducho sa spustite! Budete sa rútiť dole rýchlosťou cez 100 km/h vo výške takmer 30 m nad zemou… toto je inak skvelý darček pre niekoho, koho chcete poriadne prekvapiť. Lístky na zipline sa predávajú priamo na štarte tejto atrakcie, nie na pokladni lanoviek. Platba kartou ale nie je možná, nezabudnite si zobrať so sebou aj hotovosť. Jedna jazda stojí 27 €.

4. Horské trojkolky

Vyvezte sa na úplny vrchol Kubínskej holi a užite si takmer päťkilometrovú jazdu dole na adreanlínovej horskej trojkolke. O bezpečie sa starajú dve nezávislé brzdy. Jedna jazda trvá cca 60 minút a v cene 29 € vám tu požičajú trojkolku a zároveň vás vyvezú dvomi lanovkami až na úplný vrchol. Požičovňa kolobežiek a trojkoliek sa nachádza v dolnej časti strediska pri nástupe na sedačkovú lanovku.

5. Tarzánia

Závesná draha medzi stromami sa nachádza priamo za hotelom Green, ktorý je čo by ste kameňom dohodli od parkoviska Kubínskej holi. Po dobrej túre si tu deti (ale aj dospelí) za odmenu môžu užiť zdolávanie najrôznejších tratí a prekážok rôznych obtiažností. Pripravené sú tu pre vás dva okruhy. Nebojte sa, táto atrakcia je naozaj pre každého. Inštruktori vás dôkladne zaškolia a poskytnú vám potrebnú výstroj. Počas zdolávania prekážok ste po celý čas istení bezpečnostným lanom. Detský okruh je veľmi podobný tomu hlavnému. Deti si môžu vyskúšať rovnaké prekážky ako dospeláci, avšak o čosi nižšie a tak im pri lezení môžete pomáhať – dokonca si tu môžu užiť detský zipline! Vstup na dospelácku trasu je 12 €, na detskú iba 6 €.

6. Náučný chodník

Ak máte radi prechádzky po lese a chcete sa popritom dozvedieť niečo nové o prírode, vyvezte sa pohodlne lanovkami až na vrchol Kubínskej hole a zíďte späť k údolnej stanici po náučnom chodníku. Chodník je vhodný skutočne pre každú vekovú kategóriu, cesta dole po úplne nenáročná. Celkovo tu objavíte 12 rôznych zastávok a po ceste objavíte aj kopu odpočívadiel (napr. na piknik). Dozviete sa niečo o miestnej faune, ale aj o lavíne, ktorá tu spadla pred viac ako 50 rokmi. Uprostred celej tejto trasy sa nachádza Srdiečkovo (viď bod 2).

7. Paragliding

Tento bod je tak trocha moja srdcovka, pretože v paraglajdovej škole X-Air, ktorá prevádzku túto štartovaciu dráhu na Kubínskej, som sa učil paraglajdovať. Zatiaľ som sa k tomuto športu nevrátil, ale cítim, že raz sa k nemu späť dostanem. A ak raz budete sedieť v paraglajde s výhľadmi, ktoré ponúka, ten adrenalín a sloboda sú… neskutočné 🙂 Štartovacia plocha sa nachádza priamo pri konečnej zastávke lanovky na Kubínskej a ak aj nemáte pilotný preukaz, je to krásne na sledovanie s kofolou v ruke v lokálnom bare pri lanovke. Prípadne si cez chalanov z X-Air dohodnite tandemový let, garantujem vám nezabudnuteľný zážitok!

Bonus: 6 miest, kam vyraziť na turistiku v okolí Kubínskej holi

Nedávno sme na stránke www.najsport.sk objavili týchto šesť skvelých tipov, kam sa vybrať na turistiku práve v okolí Kubínkej holi:

  1. Minčol – susedný vrch, z ktorého sa v letných mesiacoch lieta paraglajd. Dostanete sa tu z centra Dolného Kubína po žltej turistickej trase (stúpanie 850 m, čas 3:45 hod), zo strediska popri lanovke až na vrchol po zelenej a žltej trase (stúpanie 536 m, čas 1:45 hod).
  2. Veľký Choč – je súčasťou Chočských vrchov a ževraj je považovaný za jeden z najkrajších vrcholov na Slovensku.
  3. Šíp – je súčasťou Veľkej Fatry a zároveň ponúka na tieto vrcholy krásny výhľad. Najkrajšia trasa vedie zo Stankovian po žltej turistickej značke
  4. Veľký a Malý Rozsutec – vcholy sú členité a výstupy na ne sú považované za tie skôr náročnejšie. Je to krajinná oblasť s najvyšším stupňom ochrany, takže krásna príroda je tu zaručená.
  5. Jánošíkové diery – sústava kaňonov a tiesňav, cez ktoré preteká Drieňový potok. Pokoj a pohodu si tu mimo sezóny viete užiť na množstve oddychových lavičiek.
  6. Stoh – jeden z najnavštevovanejších vrcholov malofatranskej hrebeňovky ponúka nádherný 360-stupňový výhľad na okolie Oravskej magury.

Prečítaj si tiež