Recenzia Synology BeeDrive: máte problém s kapacitou v telefóne? Toto bezdrôtové zálohovanie to vyrieši za vás

od jozo

Hanka je u nás doma veľká fanúšička iPhonov, má ich prakticky od začiatku. Ale takmer každý rok riešime rovnakú dilemu – kapacita v telefóne je zaplnená (dramaticky sa tento problém zväčšil príchodom chalanov do našich životov – rodičia pochopia…) a upgradujeme na novšie modely prakticky iba kvôli väčšej kapacite úložného priestoru. A musím sa priznať, že Apple to vymyslel krásne – lebo aj 3-4 ročný iPhone vám bude bez problémov slúžiť, dokonca robiť krásne fotky, ale ak ich nemáte kam ukladať, budete chcieť siahnuť po niektorej z ich noviniek. Našli sme ale super riešenie na automatizovanú a bezdrôtovú (!) zálohu fotiek v mobiloch bez toho, aby ste sa museli akokoľvek kapacitne obmedzovať. Alebo byť akokoľvek technicky zdatný…

Ušetrite stovky eur za zbytočne (ne)využité úložisko v telefónoch

V čase písania článku (september 2023) stojí iPhone 14 v základnej 128 GB verzii 849 €. 256 GB verzia stojí potom 969 € a 512 GB vezia 1229 €. Ak si tieto čísla hodíte do kalkulačky, tak za každý 1 GB úložného priestoru navyše vlastne platíte 1 €. Dosť šialené, či? Hlavne ak zoberieme do úvahy, že k väčšine obsahu (fotky, videá) sa používatelia takmer nikdy nevracajú, ale majú to ako spomienky. A spomienky sú dosť cenné na to, aby sa vymazali, že? Takže ak už máte iPhone s kapacitou 128 GB zaplnený a chcete zostať pri iPhone, proste si len kúpite novší a priplatíte si za kapacitu. Toto je vlastne recept na nekonečný biznis – pre Apple…

Zálohu ľudia neznášajú, lebo nie je intuitívna. Ešte neskúsili BeeDrive

Ako to zmeniť? Zálohovať fotky? Dobre, ale ako? Veľa ľudí to proste nevie, nemá chuť sa to naučiť alebo na to nemajú čas. Nedávno sme ale objavili na trhu malú čiernu krabičku (volá sa Synology BeeDrive), ktorú zmestíte do dlane (váži menej ako 50 g!) a tá vám umožní si automatizovane zazálohovať fotky z mobilu na pár dotykov.

Ako to funguje? Sú to doslova tri kroky:

  1. Pripojíte BeeDrive k počítaču (nainštaluje sa softvér) – tento krok mi trval 2 minúty
  2. V mobile si stiahnete appku BeeDrive (k dispozícii je rovnako pre iOS ako aj Android) – tento krok mi trval tiež 2 minúty
  3. Otvoríte obidve appky (v počítači aj mobile), naskenujete QR kód a spustí sa záloha fotiek – tento krok mi trval tiež 2 minúty

Výsledok? Za 6 minút vášho drahocenného času máte všetko nastavené na automatické zálohy. Viete si zvoliť, či sa majú zálohovať všetky fotografie alebo iba novo pridané. Kliknete na šípku a zálohovanie sa spustí. Je fajn, ak máte mobil pripojený na Wi-Fi, aby vám to zbytočne nežralo mobilné dáta (toto sa dá explicitne povoliť, ale pri veľkých množstvách fotografií a videí to fakt neodporúčame, hlavne ak nemáte neobmedzené dáta). Samotný BeeDrive je síce pripojený k počítaču, ale zálohovanie je bezdrôtové. Mobil cez appku a Wi-Fi posiela dáta do BeeDrivu.

Toto video inak za 60 sekúnd krásne ukazuje, čo vlastne BeeDrive robí (zvuk spokojne vypnite, ani po anglicky nemusíte vedieť):

Čo sa vlastne ukrýva vo vnútri BeeDrive?

Samotný BeeDrive je v skutočnosti SSD disk s veľkou kapacitou. Na výber je 1 TB verzia v cene 152 € alebo 2 TB verzia za 254 €. Ak si spomeniete o pár odstavcov vyššie, Apple si pýta 1 € za každý 1 GB úložného priestoru navyše. Tu vás rovnaký priestor stojí 0.15 € (pri 1 TB verzii), takže takmer 7x menej! Synology BeeDrive zároveň funguje ako externý pevný disk vo vašom počítači a ako bonus vie zálohovať aj súbory z vášho počítača.

Výsledok? Maličká škatuľka s poriadne veľkou úložnou kapacitou, ktorú nastavíte na úvod za 6 minút a môžete si zálohovať svoje najcennejšie fotky a videá zaznamenané na mobile na jeden klik. Všetko funguje hladko, nie sú tu skryté žiadne ďalšie poplatky za rôzne predplatné alebo funkcie navyše. BeeDrive môžete využiť aj na ďalšie aktivity a už si nemusíte kupovať nový mobilný telefón len preto, že vám došla kapacita. A super vychytávka – BeeDrive vie súčasne pracovať až s piatimi rôznymi zariadeniami, takže ho viete teoreticky využiť ako zálohu pre všetky mobily v domácnosti.

Moje použitie

Ja používam aktuálne androidový telefón Xiaomi 13 a pred prvým spustením ma čakala záoha 1862 fotiek. Za približne 30 minút bolo zazálohované. Čisto pre predstavu, do BeeDrivu s kapacitou 1 TB uložíte cca 400 tisíc (!) fotiek alebo 2500 videí. A to už je množstvo, ktoré väčšina ľudí nevyprodukuje za celý život. A ak náhodou áno, je tu potom 2 TB verzia 🙂 Super fíčuka – ak BeeDrive odpojíte od počítača počas procesu zálohy (zaklopíte notebook, alebo idete napr. práve na obed), stačí ho iba pripojiť a zálohovanie bude automaticky pokračovať tam, kde skončilo.

Osobne som dosť nadšený z toho, že som konečne objavil používateľsky prívetivé zariadenie, vďaka ktorému už mne ani Hanke (teda najmä Hanke) nikdy nedôjde kapacita v telefóne. Úplne si viem predstaviť využitie BeeDrive aj ľuďmi, ktorí pracujú v teréne a po návrate do kancelárie potrebujú prenášať veľké množstvá súborov z mobilu do počítača. Keď tak nad tým rozmýšľam, vlastne to robíme aj my – všetko čo na cestách zaznamenáme na mobily, chceme preniesť do počítača, upraviť (v Lightroome) a spraviť si zálohu. Pripájať mobil mi prišlo vždy otravné, posielať všetko do cloudu (používam často Google Drive) je strašne nepraktické, pracné a pomalé. S BeeDrivom je to fakt na pár klikov.

Pár drobností navyše, ktoré stojí za to spomenúť

Ďalšie vychytávky, ktoré som objavil:

  • Apple používa patentovaný formát fotografií HEIF, ktoré BeeDrive bez problémov zazálohuje, ale ak by ste si tieto fotky chceli otvoriť napr. v počítači (v režime externého disku), musíte mať na to špecializovaný softvér. BeeDrive obsahuje možnosť zálohovanie fotiek z Apple aj v bežnejšom JPEG formáte, takže si fotky potom viete ľahko prezerať aj na iných zariadeniach.
  • Veľa používateľov iPhonov má fotky zálohované v iCloude – dajú sa zálohovať aj tieto, stačí tuto funkcionalitu povoliť v iOS appke BeeDrive. BeeDrive potom zazálohuje aj tieto. A tým, že máte všetky fotky fyzicky v maličkom zariadení doma, môžete úplne zabudnúť na iCloud a byť si tak istý, že k vašim súkromným fotkám máte prístup naozaj len vy.
  • Delta Sync – BeeDrive nezálohuje vždy všetko, ale iba zmeny. Hovorí sa tomu aj inkrementálna záloha. Ak pribudla fotka v mobile alebo súbor v počítačí, zazálohuje tie novo pridané fotky, ale nekopíruje donekonečna všetky súbory hore dole. To výrazne zrýchľuje celú synchronizáciu.
  • Zálohovanie počítača v reálnom čase – môžete si vybrať ľubovoľné zložky v počítači, ktoré chcete zálohovať. Inkrementálne záloha potom prebieha v reálnom čase, ale súčasne zostáva v BeeDrive zachovaných až 5 predošlých verzií súborov. Takže ak aj niečo omylom zmažete alebo zmeníte, viete sa vrátiť v čase.
  • Veľa ľudí používa v súkromí a v práci oddelené notebooky alebo počítače a často bojujú, ako mať niektoré potrebné dáta synchronizované medzi nimi. Tak tento 43 gramov vážiaci BeeDrive je vlastne odpoveď.

Takto inak vyzerá BeeDrive appka na počítačí:

PS: Dnes je k dispozícii appka pre Windows, do konca roka by mala pribudnúť aj macOS.

Technické parametre Synology BeeDrive

Rozmery: 65 mm x 65 mm x 15 mm

Hmotnosť: 43 g

Rozhranie: USB-C Gen 3.2 (10 GB/s)

Certifikácie: RoHS, FCC, CE, BSMI, VCCI, RCM, KC, UKCA, BIS

Záruka: 3 roky

Kde zakúpiť: zoznam aktuálnych online ponúk

Prečítaj si tiež