Recenzia: powerbanka Redmi 20 000 mAh – rýchlonabíjačka s obrovskou kapacitou

od jozo

Keď nám z Xiaomi ponúkli na test túto powebanku, okamžite sme dostali chuť ju vyskúšať. Čo ale môže byť zaujímavé na niečom tak obyčajnom, ako je powerbanka? V tomto prípade je to slušná kapacita (20 000 mAh, čo je cca 5-6x viac ako má batéria vo vašom mobile), ale najmä jej rýchlonabíjací (Fast Charge) režim – skúšali sme s kompatibilným modelom Redmi Note 9 a rozdiel je to poriadny, dostaneme sa aj k číslam. Za mňa najdôležitejšie – máte síce takmer pol kila na cestách v batožine navyše, ale nemusíte sa týždeň starať o to, aby ste sa dostali s mobilom k elektrickej zásuvke.

Dizajn & vzhľad

Xiaomi je známy minimalistickým dizajnom (à la Apple štýl), takže žiadnu extravaganciu nečakajte. Pri powerbankách sa toho asi ani nedá veľa vymyslieť, keďže 90% objemu tvorí samotná batéria 🙂 Tento model (Redmi 18W) váži presne 446 g – áno, je to veľa, ale fyziku v tomto neoklame. Ak chcete väčšiu kapacitu batérie, bude viac vážiť. Rovnako ako pri autobatériách alebo akýchkoľvek iných batériách. Jasné, že sú rozdiely medzi technológiami, ako sa postupne batérie vyvíjajú (Ni-Mh, Li-Ion, Li-Po – mimochodom, toto je moderná Li-Po batéria), ale revolúcia v hmotnostiach batérií sa zatiaľ nekoná. Rozmery powerbanky sú 154 × 73,6 × 27,3 mm – pohodka.

Na prednej hrane sú štyri porty:

  • 2x veľký USB (USB typ A) konektor – tieto slúžia ako výstupné, takže sem pripájate zariadenia, ktoré chcete nabíjať
  • 1x micro-USB konektor – na nabíjanie samotnej powerbanky
  • 1x USB-C konektor – taktiež na nabíjanie samotnej powerbanky

Na bočnej strane je jediné tlačidlo, ktoré rozsvieti štyri mikrodiódy, ktoré indikujú kapacitu batérie. Samotná powerbanka je k dispozícii v čiernej alebo bielej farbe. To je k dizajnu a vzhľadu všetko 🙂 Haha, skutočne nie je viac čo. Dôležité sú parametre.

Tip: hľadáte spôsob, ako si rýchlo nabiť telefón v aute? Prečítajte si aj náš test cenovo dostupnej a výkonnej autonabíjačky Mi 37W, ktorá zároveň na cestách rýchlo nabije aj túto powerbanku 🙂

Čo všetko zvládne nabiť?

Kapacita batériového článku je 74 Wh s napätím 3.7 V (20 000 mAh). Powerbanku môžete nabíjať cez micro-USB alebo USB-C rozhranie v 3 režimoch:

  • pri napätí 5 V prúdom 3.6 A
  • pri napätí 9 V prúdom 2.1 A
  • pri napätí 12 V prúdom 1.5 A

Toto vám v princípe môže byť jedno, takto veľká kapacita batérie sa nabíja aj tak niekoľko hodín. Predstavte si, ako dlho nabíjate svoj telefón do 100% kapacity – hodinku a pol, dve? A teraz si predstavte, že táto powerbanka má 4-5x väčšiu kapacitu. Presný čas plného nabitia som nemeral, vždy som ju nechal na noc na nabíjačke a ráno som ju našiel plnú.

Čo je však dôležitejšie je, čo všetko zvládne táto powerbanka nabiť. Tým, že má dva USB porty, môžete nabíjať naraz dve zariadenia. Dôležitý je nabíjací prúd pri danom napätí, čoho výsledkom je výsledný nabíjací výkon – maximum táto powerbanka pustí na oboch portoch spoločne 3,6 A pri napätí 5,1 V. Ak z nej budete nabíjať iba jedno zariadenie, sú k dispozícii 3 možnosti:

  • nabíjanie pri napätí 5,1 V max. prúdom 2,4 A
  • nabíjanie pri napätí 9 V max. prúdom 2 A
  • nabíjanie pri napätí 12 V max. prúdom 1,5 A (ako čerstvých karavanistov ma táto položka dosť zaujala, pretože s priamym prúdom môžete pri napätí 12 V využiť túto powerbanku ako núdzový zdroj energie napr. na osvetlenie obytnej časti karavanu – ak máte LED technológiu vo vnútri ako osvetelenie, teoreticky powerbanka utiahne celý karavan – ale iba matematicky, v praxi som to neskúšal).

A práve pri napätí 9 V a prúde 2 A sa dostávame na maximálnych 18 W v nabíjacom výkone a tu prichádza na rad rýchlonabíjanie Fast Charge. Ako to funguje? Vy sa o nič nestaráte, ak pripojíte kompatibilné zariadenie (napr. testovaný Redmi Note 9 – čo je inak cenovo dostupný telefón, nemusíte sa báť, že je rýchlonabíjanie výsadou iba najdrahších smartfónov), rýchlonabíjanie sa samo spustí. V praxi to znamená, že z 50% stavu kapacity mobilu sme sa dostali na 91% za 25 minút.

Týždeň bez prístupu k elektrine

Neviem ako vám, ale mne môj súkromný telefón nevydrží na jedno nabitie ani deň. Ráno vyťahujem z nabíjačky a večer keď po typickom pracovnom dni prídem domov, mám cca 20-25% batérie ešte ako-tak k dispozícii. A často sa mi stane, že mobil zabudnem dať v noci na nabíjačku, takže si viete predstaviť, aký facepalm je to ráno keď vstanem 🙂 Preto mám nabíjačku v aute, ďalšiu náhradnú v práci… nabíjací USB kábel mi z auta „ukradla“ Hanka, tak som hľadal alternatívne riešenia. Vcelku cool mi tu sadla práve táto powerbanka. Jednoducho som si ju hodil do batohu a keď som naposledy vybehol na rýchlu turistiku na Vysokú, pripojil som k nej mobil a pri zostupe dole som už mal mobil na 100% nabitý.

Takto som si v rôznych situciách z jednej powerbanky nabil mobil do plna 4x a k tomu nejaké drobné. Pri šetrnejšom správaní by som takto vydržal spokojne týždeň na cestách-necestách, nemusel by som mať prístup k elektrine a zároveň by som bol stále online. Možno trocha iný príklad – posledný rok som chodil častejšie na služobky do Londýna a hádajte, čo som si vždy zabudol – adaptér na UK zásuvky. S powerbankou by som mal svätý pokoj a nemusel vždy mínať pár libier na nový adaptér (ktorých mám doma dnes asi 7)… 🙂

Záver – kúpiť/nekúpiť?

Powerbanka je dnes pomerne bežná a cenová dostupná pomôcka – začínajú na cca 5 eurách v kapacitou 2000-4000 mAh, potom niekde 12-15 eur ponúkajú kapacitu 10 000 mAh a okolo 22-29 eur sú powerbanky s kapacitou 20 000 mAh. Sú k dispozícii aj väčšie kapacity (mrknite napríklad RidgeMonkey Vault C-Smart s monštróznou kapacitou 77 850 mAh), ale ceny potom už stúpajú k stovkám eur. Powerbanka Xiaomi 20 000 mAh Redmi 18 W stojí 23,90 eur (kúpite na www.mi-store.sk), čo je veľmi slušný výkon za danú cenu, najmä ak viete využiť rýchlonabíjanie.

Prečítaj si tiež