Tip na víkendový výlet – jazero Most, druhé najväčšie jazero v Česku

od jozo

Milovníci krásnej prírody, jazier a vodných športov, máme pre vás tip – jazero Most v severných Čechách. Jazero má trochu pohnutú minulosť, vzniklo totiž zatopením bývalého hnedouhoľného lomu na mieste, kde sa až do 70. rokov minulého storočia nachádzalo krásne gotické mesto Most. To muselo ustúpiť ťažbe uhlia a obyvatelia sa museli presťahovať do panelákov. Mesto bolo zbúrané a zostala po ňom len mesačná krajina. Po ukončení ťažby v roku 1999 došlo k jej rekultivácii a zatopeniu lomu. Lom sa napúšťal až šesť rokov vodou z rieky Ohře. V roku 2020 bolo jazero Most, ktoré na jeho mieste vzniklo, otvorené pre verejnosť.

Dnes je jazero Most vyhľadávaným cieľom turistov, na štrkovej pláži sú stánky s občerstvením, sociálne zázemie, dve detské ihriská vrátane balančného chodníka a okolo jazera sa vinie cyklotrasa dlhá deväť kilometrov. Je to ideálne miesto hlavne na prechádzky či cyklistiku, inlajny však radšej nechajte doma. Výlet si môžete užiť aj so štvornohými chlpáčmi, pretože v okolí jazera nájdete aj tri pláže pre psov.

Zaujímavosťou je, že zo zbúraného gotického mesta sa zachoval dekanský kostol. Ani ten sa sťahovaniu nevyhol – na štyroch koľajniciach ho presunuli o viac ako 840 metrov. Takýto presun bol na vtedajšie pomery unikátny a dokonca je zapísaný do Guinessovej knihy rekordov. Dnes sa kostol nachádza v príjemnej prechádzkovej vzdialenosti od jazera a určite stojí za návštevu.

Jazero Most sa rozprestiera pod hradom Hněvín. Ani jeho návštevu si nenechajte ujsť, pretože je z neho nádherný výhľad na Krušné hory a České stredohorie.

V okolí mesta Mostu sú ešte stále v prevádzke uhoľné lomy, no postupne sa ťažba utlmuje a počíta sa s ďalšou rekultiváciou krajiny. Nad lomom sa ako prízrak dávnych čias vypína zámok Jezeří. Ak ho navštívite, budete mať z neho výhľad na stále funkčný lom a monštruózne rýpadlá – na výlet si do batoha pribaľte aj ďalekohľad.

Ak sa chystáte na potulky po Čechách, jazero Most si určite zapíšte do itinerára. Keby ste sa už v predstihu rozhodli naplánovať si budúce leto, poznačte si, že sa tu počas letných olympijských hier v Paríži (26. 7. – 11. 8. 2024) bude konať Olympijský festival. Kempy a reštaurácie sú však zatiaľ iba na papieri – s ich výstavbou sa čaká, kým si pôda okolo jazera „sadne“, pre eróziu tu zatiaľ nie je možné plnohodnotne stavať.

Po ukončení ťažby bude Mostecko regiónom plným jazier a krásnej prírody. Už dnes sa zásluhou rekultivácie krajiny v lesoch preháňajú jelene a muflóny. Príroda si našla cestu.

Prečítaj si tiež