So Scalou na rodinný výlet s naprataným kufrom

od jozo

Milujeme cestovanie, ale to asi viete. No nedávno sme zažili typ dovolenky, ktorý sme predtým nikdy neabsolvovali – naštartovali sme auto, vybehli iba kúsok od domova, na pár nocí, s polpenziou, do Modry do hotela Pol Lipou. Doteraz sme si všetko bookovali a vyskladávali sami, vyhľadávali vzdialenejšie destinácie, prípadne sme vyrazili na cestu karavanom. Ale s príchodom druhého synčeka nám už cez deň nezostáva veľa energie, tak sme si povedali, že to ideme vyskúšať inak.

A hlavne, v roku 2023 vychádza pekné množstvo predĺžených víkendov. A keďže som si väčšinu dovolenky vyčerpal pri narodení druhého synčeka, povedal som si, že idem využiť všetky predĺžené víkendy na maximum. Pripravovať karavan, presúvať sa, rozkladať, vykladať – to nemá na (predĺžený) víkend zmysel. Tak sme cinkli našim kamošom do Škody, či nemajú niečo na chvíľu na vyskúšanie. A mali –  Škodu Scala. Rýchlo sme nahádzali do nej všetko, čo sme potrebovali a vyrazili sme na netradičný víkend.

Zistili sme, že najbližšie obdobie je presne toto typ dovolenky s dvomi malými, ktorý chceme vyhľadávať. A Scala je ideálny parťák na krátke až stredne dlhé presuny – zbalíte do nej všetko, čo potrebujete, poskytuje príjemné pohodlie, super komfort a pár vychytávok, ktoré ja teda fakt môžem.

Začnem hneď tou základnou vecou, bez ktorého si neotvoríte auto. Kľúčmi, resp. skôr bezkľúčovým systém Kessy – ak už raz vyskúšate, nikdy sa nebudete chcieť vrátiť ku klasickému kľúčovému systému, najmä v kombinácii s bezkľúčovým zapaľovaním. Prečo? Neviem ako vy, ale ja nosím kapsičku, kde mám všetky tie základné veci – kľúče, mobil, peňaženku. Na kľúčoch mám aj kľúč od auta, ale ten prakticky nikdy nevyberám. Keď prídem k autu, dotknem sa dverí a mám otvorené. Naštartujem stlačením tlačidla a pri opúšťaní auta sa opäť iba ľahko dotknem dverí.

Ako rodič dvoch detí, ktoré treba do autosedačiek neustále nakladať a vykladať oceňujem, že nemusím hľadať kľúče počas toho, ako mám minimálne jedno dieťa zavesené na krku 🙂 A keby to bolo len dieťa, často v garáži vyzerá môj príchod k autu tak, že mám v jednej ruke jedno dieťa, v druhej tašku, niekde cez hlavu zavesenú ešte nejakú nafukovačku…

Naši chlapci majú v čase písania tohto článku 3 roky a druhý pár mesiacov, takže na cestovanie potrebujeme rozhodne minimálne jednu ISOFIX sedačku (Scala má dve takéto miesta vzadu a jedno vpredu) a dostatok miesta na uchytenie vajíčka. Neverili by ste inak, koľko áut má problém, že na predné sedadlo už často vajíčko nezmestíte, ak má mať druhé dieťa na zadnom sedadle aspoň trocha miesta na nohy. A často nie sú ani bezpečnostné pásy dostatočne dlhé! Fajn, toto sme so Scalou zvládli a teraz niečo, na čo si fakt ako rodič potrpím – úložný priestor.

467 litrov batožinového priestoru nevyzerá na prvý pohľad nijak presvedčivo. Po sklopení zadných sedadiel sa síce zväčší priestor na 1410 litrov, ale asi tušíte, že s dvomi deťmi to akosi nejde 🙂 Najskôr som bol trocha skeptický, ale pri trocha tetrisu som do tohto kufra narval fakt všetko, čo sme potrebovali. Vrátane dvojkočíka! A keď myslím všetko, tak som si to poctivo zapisoval (a ešte aj fotil) – konštrukcia kočíka, vanička (pre Jonáša), nadstavba (pre Krištofa), takže celý dvojkočík. K tomu dva velikánske 60-litrové kufre, dva menšie batohy a kolobežku (rodičia opäť pochopia). Hanka ešte doniesla nejaké snacky, zabudnuté rukávniky a ďalšie dve malé tašky. A môžeme vyraziť!

Vynikajúca vychytávka je inak medzipodlaha v kufri a obojstranný koberec. Osobne tak trocha neznášam gummené koberce v aute pod nohami, takže som sa za prvé potešil vkladaným tkaným kobercom ako súčasťou výbavy, ale gumenný koberec z jednej strany v kufri je fakt super v zimných mesiacoch. Lebo na kočíku si teda do auta donesiete takmer všetko. A keď hovorím všetko, tak myslím fakt, že všetko, vrátane tých smradľavých záležitostí 🙂 Ešte jedna drobnosť k úložným priestorom – milujem Jumbo box (ten veľký úložný priestor pod lakťovou opierkou), kde sa mi podarilo zmestiť kapsičku so všetkými svojimi dokladmi a vecami.

Čakala nás menej ako hodinová cesta, pohodlne sa usádzam, chytám do rúk dvojramenný kožený volant a s úsmevom a športovým pocitom sa vydávam na cestu. S dvomi deťúriskami sú naše cesty skôr taka poprdkávačka, ale čo vždy zabudnem, je nabiť si telefón. Podľa môjho skromného odhadu fungujem väčšinu dňa v režime šetrenia batérie pod hranicou 20% 🙂 Ale zas som dostatočne lenivý na to, aby som vyťahoval z batohu USB-C nabíjačku, takže sa vždy poteším, keď má nejaké auto bezdrôtové nabíjanie. A Scala toto presne má. Ono to bezdrôtové nabíjanie nie je nijak ultra rýchle, ale aspoň pár percent som sa počas cesty do Modry dobil.

Cesta prebieha úplne pohodičkovo, chalani dokonca obaja zaspali – nevadí, že ich budeme musieť za chvíľku budiť 🙂 Scala má inak kopu asistenčných systémov, minimálne tieto som si zapamätal – Front assist, Pedestrian assist, svetelný a dažďový senzor a Easy light assist. Za mňa je topkou práve Easy light assist, ktorý automaticky upravuje diaľkové svetlá podľa toho, či oproti vám nič ide. Je to super, lebo už nikdy nekoho neoslníte keď patríte do skupiny zábudlivcov ako ja, že diaľkové svetlá proste zabudnú občas vypnúť. Netuším, ako to technologicky funguje, ale diaľkové svetla sa naozaj stihnú zatmaviť skôr, ako príde pred vás auto.

Škoda Scala 30 edition (ktorú sme mali zapožičanú) reprezentuje model pri 30. výročí značky Škoda, ktorý je v predaji s 5-ročným predplateným servisným balíkom (alebo po 75 000 km). Táto verzia obsahuje okrem výbavy Ambition taktiež svetelný a dažďový senzor, alarm, zadnú parkovaciu kameru (opäť ocenia rodičia, ktorý chodia s kufrom nabaleným až po strop), elektrické okná aj vzadu, bezkľúčové otváranie a štartovanie, zatmavenie skiel Sunset, biele ambientné osvetlenie interiéru a 17“ disky z ľahkej zliatiny, ktoré opticky posúvajú auto na vyššiu úroveň. Rozmýšľal som chvíľu, čo mi v aute vlastne chýbalo – prakticky nič, jedine by som doplnil poriadné slnečné clony – lebo keď decká zaspia, aj to málo svetla, čo prenikde cez zatmavené zadné sklá ich občasne zobudí.

Mimochodom, kombinovaná spotreba okolo 6-7 litrov je to so 110 kW motorom vcelku v pohode. Mňa tešilo, že je to sedemstupňový automat a mám o ďalšiu povinnú činnosť v aute menej 🙂 Najslabší motor začína s výkonom 70 kW (samozrejme manuál). V čase písania článku mali inak predajcovia Škoda po Slovensku k dispozícii 80 modelov Scaly na sklade, v najnižšej cene 18 500 € samozrejme začínala tá verzia so slabším motorom, ale 110 kW verzia (rozhodne odporúčam!) sa dá kúpiť novučičká od 20 500 € s mechanickou prevodovkou. Čo bolo prekvapivo ešte lacnejšie ako cenníková cena po odpočítaní bonusu.

Milá Škoda Scala, ďakujeme za super výlet a predĺžený víkend, ktorý sme spolu zažili. Si milé rodinné autíčko, ktoré poslúži na bežné dochádzanie do práce, presúvanie sa za starými rodičmi, ale aj rodinné výlety, kedy potrebujete do auta narvať fakt veľa vecí. Čo by som ešte chcel vyskúšať, že v kombinácii s elektronickým ťažným zariadením skúsiť takýmto autom potiahnuť karavan, ale to možno nabudúce…

Prečítaj si tiež