Recenzia: Hotel pod Lipou – rodinný oddych kúsok od Bratislavy

od jozo

Priznávame sa, že takýto typ dovolenky sme ešte nezažili – iba kúsok od domova, na pár nocí, s polpenziou a o všetko bolo postarané. Doteraz sme si všetko bookovali a vyskladali sami, prípadne sme vyrazili na cestu karavanom, ale s príchodom druhého synčeka nám už cez deň nezostáva veľa energie, tak sme si povedali, že to ideme vyskúšať inak. Vydali sme sa cez SATUR na víkend do Hotela pod Lipou v Modre, ktorý sa nachádza v rekreačnej oblasti Harmónia pri Modre, v krásnom prírodnom prostredí Malých Karpát. A zistili sme, že najbližšie obdobie je presne toto typ dovolenky, ktorý chceme vyhľadávať.

Ak preferujete video pred čítaním textu, pozrite si naše storky z tohto miesta (ubytovanie, aktivity, jedlo, areál, …), ktoré sme uložili do highlights na našom Instagrame.

Nemusíme sa stresovať dlhými presunmi a rôznymi spánkovými režimami chlapcov (autom to je z Bratislavy do Modry len 35 minút) a po zaparkovaní sa už nikam z areálu hotela nemusíte presúvať. Dôvod je veľmi prozaický – v areáli totiž nájdete úplne všetko, čo potrebujete. Od bazénov, cez ihriská, najrôznejšie športoviská až po animačný program. Práve animátori a skvelá strava je niečo, z čoho bola väčšina rodičov, ktorých sme v areál stretli, nadšených.

Vynikajúce raňajky, kde žiadne dieťa neplakalo

My sme mali v našom pobytovom balíčku polpenziu a či už vaše deťúriská vstávajú skoro (raňajky sú k dispozícii od 07:00) alebo si radi pospíte, čakajú vás skvelé, chutné a aj tak trocha rozmanávajúce raňajky – garantujem vám, že tu nájdete niečo, z čoho budú vaše ratolesti poskakovať. Jasné, že treba začať zdravými bio a farmárskymi produktami, ale na záver raňajok si môžete dopriať palacinky, waffle, najrôznejšie jogurty – nesmie chýbať pribináčik či kopa čerstvého ovocia.

Na raňajkách sme nevideli snáď jedno dieťa plakať, že by nechcelo papať 🙂 A personálu vôbec neprekáža, keď si niečo zoberiete so sebou ako desiatový snack. Jedna super myšlienka, ktorú odporúčame snáď každému, aspoň trocha rodinne ladenému hotelu – IKEA kuchynka, hrací koberec a k tomu pár hračiek v reštauračnej časti. Investícia možno 200 €, no rodičia sa mohli spokojne naraňajkovať, pokým sa ich deti rozutekali do kuchynky a spolu sa tam pohrali. A ešte boli rodičia aj radi, že sa ich deti trocha posocializovali 🙂 Akože toto je niečo, ako budem kľudne štartovať svoj každý deň… Na druhej strane aj môj tip na zlepšenie – kávovar bol fakt pomalý, ja teda kávu nepijem, ale tvoril sa pri ňom pravidelne rad.

Food truck priamo pri bazéne, večera pri západne slnka na teraske

Obed sme si dali pri vonkajšom bazéne priamo z food trucku – kukurica, hotdog a nejaký drobný snack – vôbec nám akosi nechýbalo trojchodové menu, keď bolo vonku cez 30°C. Radšej sme sa poriadne vybláznili v bazéne a na „motokárach“, ale ak aktivitám sa dostanem za chvíľu 🙂 Jedna drobnosť, ktorá ma z logistického hľadiska veľmi potešila – či už na terase, vo food trucku alebo kdekoľvek v rámci areálu ste akúkoľvek útratu mohli dať na izbu. Takže som so sebou nemusel nosiť vôbec nič.

Večeru sme si oba dni užili na terase – reštauračná časť má terasy dve, jednu krytú priamo pri reštaurácii a druhú pod ňou, pri veľkej trávnatej ploche – čiastočne krytú slnečníkmi. Veľmi milé bolo od personálu, že nemali problém obslúžiť nás aj na ten spodnej, kde sme sedeli, aj keď sa museli nachodiť po strmších schodoch. Večera bola inak bufetová, nechýbalo množstvo šalátu, teplé a studené predjedlá, polievka, 4-5 hlavných jedál, dezerty…. všetko vo forme all-inclusive, nikto na vás nijak nepozeral, keď ste si išli pridať. Hotel je pripravený na detských hostí, k dispozícii je snáď zo 10 detských stoličiek rôznych veľkostí a tvarov. A hlavne, medzi stolmi sa dá podolne dostať aj dvojkočíkom!

Aj trojhviezdičková iba úplne stačí

Celkovo je inak veľmi milé sledovať, ako sa pôvodne konferenčný hotel, ktorý je mimochodom obľúbený aj na svadobné obrady, prestavil na rodinnú klientelu. A nevieme teda čím to bolo, ale napriek tomu, že sme sem cestovali v najvyššej sezóne (prelom júla a augusta), počas celého víkendu sa nám areál zdal skôr poloprázdny. A pritom bolo parkovisko takmer plné. Pocitovo to je tým, že areál je neskutočne veľký (28 hektárov) a ponúka také množstvo aktivít, že sa tu decká rýchlo roztrúsia. Kým sa dostaneme k aktivitám (lebo toto je vec, pre ktorú sa tento hotel stojí za to), pristavme sa ešte na chvíľu pri hoteli samotnom a ubytovaní. Ubytovacia časť je rozdelená do troch častí:

My sme boli ubytovaní v rodinnej izbe v trojhviezdičkovom pavilóne VILMA – pred príchodom som bol vcelku skeptický, lebo ani vizuálne budova nevyzerá najlepšie, ale vo výsledku som bo veľmi príjemne prekvapený. Hlavne rozdelenie izby – samostatná časť s dvojposchodovou posteľou a druhá časť s manželskou posteľou (obe spojené spoločným balkónom) sú skvelé pre rodinu s dvomi až tromi deťmi. Už pri príchode nás čakala detská postieľka, ktorú síce nepoužívame, ale bolo to milé. Ak si chcete pozrieť, ako to vyzerá vo vnútri izby, mrknite highlighty na našom Instagrame, ktoré pripravila Hanka, je tam aj zachytená v 360° aj izba ešte predtým, ako sme ju stihli rozbombardovať 🙂 V noci inak bolo v celom areáli príjemne ticho, všetci sme sa super vyspali (vrátane chalanov). Perfektná vec na rodinnom hoteli – žiadne párty… 🙂

Prvýkrát som pochopil, prečo má late check-out zmysel

Celkovo má Hotel pod Lipou hodnotenie 4.7 z 5 na stránkach SATURu a 9.1 na Bookingu, takže celkovo asi tušíte, že s kvalitou ubytovania nebude problém. Vcelku príjemne ma prekvapilo, že SATUR má na svojej stránke lepšie ceny (niekedy výrazne lepšie) cako samotný hotel. Ale predpokladám, že to bude kvôli ich úzkej spolupráci a animačnej časti Fun Planet, ktorú zapezpečuje práve SATUR a to je veľká namotávka pre rodičov (vysvetlím nižšie prečo).

Cena za 3 dni/2 noci v rodinnej izbe (2 izby vedľa seba) pre 2 dospelých a 2 deti je 376 € vrátane polpenzie, ak nepotrebujete oddelenú izbu a stačí vám trojlôžková izba s prísteľkou, viete sa dostať na 258 € za 3 dni plné oddychu vrátane polpenzie, čo vôbec nie je zlé! Môj tip – priplaťte si za late check-out 40 €. Platí sa za izbu (nie za osobu) a určite sa to oplatí, lebo izba vám zostane do 14:00, takže mladšie deťúriská sa stihnú aj vyspať a vy vyrazíte na cestu domov oddýchnutejší. Ale hlavne máte k dispozícii vstup do wellnessu aj bazénov, takže sa môžete aj v kľude osprchovať, dobaliť (čo pri bežnom check-oute do 10:00 vie byť pre mnoho rodičov vcelku výzva).

Čo by som ako majiteľ hotela zmenil?

Mimochodom ceny pre mimo hotelových hostí, napr. ak by niektor prišiel za vami iba na poobednú návštevu, sú dosť ustrelené. Za vstup do vonkajšieho bazénu sa platí 32 €, za dieťa do 12 rokov 16 € a vstup do vnútorného wellnessu je splatnený rovnakými sumami, ale samostatne. To sú porovnateľné ceny za vstupenky do aquaparkov, nie je hotelového vonkajšieho bazéna.

Ale tipujem, že hotel nastavil tieto ceny tak vysoko, aby odradil práve externých hostí od návštevy a priestor zostal pre hotelových hostí. Ak je aj toto ten dôvod, tak mám z toho aj tak trocha rozpačité pocity. Na jednej strane mi vcelku vyhovovalo, keď sme s Krištofom počas najvyššej sezóny a víkendu zostali vo vonkajšom bazéne sami, na druhej strane je to veľká škoda pre domácich, lebo zaplatiť za štvorčlennú rodinu 96 € iba na vstupnom mi nepríde správne.

Animátori sú brutálna pomoc pre rodičov

Poďme späť k ubytovaním hosťom, animačnému programu a športoviskám, lebo takto si predstavujem kvalitný rodinný hotel – zbaví vás akýchkoľvek starostí, všetko máte po ruke (od jedla, cez bazén až po izbu) a decká sa vybláznia až do opadnutia 🙂 Videli sme rodičov, ktorí po raňajkách vypustili svoje deti k animátorkám a tie sa od nich nepohli až do večere! Animátori programu Planet Fun zo Saturu si fakt dali záležať – počas nášho pobytu sa deťom od rána od večera venovali štyri energické animátorky a deti si to poriadne užívali. Ale aktivity boli pripravené aj pre starších, tento program som našiel na výveske hotela hneď ako sme prišli:

Hanka ešte kedysi dávno robila delegátku práve pre SATUR a neskôr pracovala aj na centrále a mala možnosť zažiť výber animátorov a prípravu programu. A môžem ako čerstvopečený dvojnásobný tatko potvrdiť, že to neboli len kadejaké hlúpe a na rýchlo vymyslené hry, ale svelé aktivitky na spoluprácu ale aj kompetitívnosť. A pritom mali deti kopu zábavy. A hlavne, štyri animátorky na hotel znamenalo, že sa mali čas venovať každému a nebola to žiadna masovka.

Aj bez animátorov sa nestratíte

Ak aj nepreferujete animačný program (úprimne, ako rodič som ho zažil po prvýkrát), viete sa v areáli vyblázniť s vašimi deťmi až neskutočne. K dispozícii máte totiž 24 športovísk a aktivít:

  • vonkajší letný bazén a detský bazén
  • záhrada s ležadlami a tuli vakmi
  • futbalové / basketbalové ihrisko
  • tenisové kurty
  • ihrisko na beach volejbal
  • ihrisko na petanque
  • lanový park Jelšovisko
  • keramicko‑umelecký ateliér
  • detské dizajnové ihrisko Kon‑Tiki
  • vonkajšie ohnisko
  • jazierko
  • požičovňa elektrobicyklov, horských bicyklov a športových pomôcok
  • biliard, šípky, spoločenské hry
  • Jurkovičova kolkáreň s 2 dráhami tradičných drevených koliek
  • Escape Room

…a to som si očividne ešte niektoré nezapamätal 🙂 Kým Jonáš pospával v kočíku a Hanka si išla oddýchnuť na masáž, Krištof si hneď našiel niečo, do čoho sa zamiloval – šlapacie autíčka, ktoré si nazval motokárou 🙂 A tak sme sa na obrovskom detskom ihrisku premávali hore dole a keď sa k nám pridala mamina, išli sme sa schladiť všetci do vonkajšieho bazéna a potom sme sa v tieni vo veľkom pieskovisku trocha vychillovali.

Ísť/neísť na takúto dovolenku?

Ísť na takmer all-inclusive dovolenku do hotela kúsok za Bratislavou cez cestovku? Úprimne je toto niečo, čomu by som sa pár rokov dozadu dosť vysmial. Ale dnes ako rodič dvoch chalaniskov musím povedať, že mi tento víkend padol perfektne vhod a nabudúce sa určite vrátime aspoň na 3 noci. Ešte musím preskúmať wellnessovú časť, tam sme stihli s Krištofom iba bazén a vírivku.

Inakkľudne by som si tu vedel predstaviť aj týždňovú dovolenku. Oddýchli sme si, poriadne sa vybláznili (Krištof pri odchode zaspal na prvej zákrute za Modrou a to už poobede nezvykne spávať), ale hlavne sme nemali stres a nemuseli mínať energiu na náročný niekoľkohodinový presun autom – za chvíľu sme boli doma. V čase písania tohto článku mal Jonáš iba 4 mesiace, takže za takýto oddych a zmenu prostredia kúsok od domova sme boli veľmi vdační.

Článok vznikol v spolupráci s cestovnou kanceláriou SATUR.

Prečítaj si tiež