S dvomi deťmi autom na jachtu (+exkluzívny tip na nádhernú pieskovú pláž v Chorvátsku)

od jozo

Každý rok-dva chodíme na jachtu – pretože to máme radi a pretože je to úplne iný typ dovolenky, ako čokoľvek iné. Keď bol Krištof malý, zobrali sme aj jeho a mega sme si to užili. A nepremeškali sme príležitosť vyraziť na jachtu už aj s Jonášom. Aké to je byť s dvomi malými deťmi na jachte? Ako naplánovať a zvládnuť cestu? Čo zaujímavé robiť s deťmi na jachte? Na všetky tieto otázky vám dáme praktické odpovede práve v tomto článku a objavíte tu aj dva bonusy od nás – tip na miesta, kde zastaviť na dlhej ceste do Chorvátska tak, aby si to užili aj deti a exkluzívny tip od nás na nádhernú pieskovú pláž v Chorvátsku, kde nechodí veľa turistov.

S dvomi deťmi na jachtu

Dve deti a dovolenka na jachte v Chorvátsku so svokrovcami (jachting je inak prekvapivo jedna z najlacnejších foriem dovolenky) – toto bolo kombo, ktoré sme si naplánovali na prelom augusta a septembra 2023 a dosť sme sa na to tešili. Zároveň je to ale prvýkrát, čo ideme na dovolenku s dvomi deťmi. Už pri balení sme zistili, že budete asi potrebovať strešný box – nikdy som si žiaden neprenajímal, našťastie je to cez bazár otázkou pár minút hľadania a vôbec to nie je drahé (5-6 € na deň).

Priznávam, že bez strešného boxu si už dnes ani veľmi nechcem predstavovať cestovať na rodinné dovolenky. A nie preto, že by sme do kufra nepobalili všetko, čo by sme nutne potrebovali, ale z jedného veľmi praktického dôvodu. S deťmi totiž potrebujete na dlhších cestách (smer napr. Chorvátsko, Taliansko, Grécko…) častejšie zastavovať ako s dospelákmi. A ak potrebujete stále vykladať/nakladať kočík a iné detské veci, so strešným boxom to máte o to jednoduchšie – všetky (na cestu) nepotrebné veci nahádžete hore a vo veľkom kufri auta si komfortne necháte to, s čím najčastejšie manipulujete.

Na dlhú cestu to chce poriadne rodinné SUV

Cinkli sme našim kamošom do ŠKODA Auto Slovensko, či nemajú nejaké poriadne rodinné SUV, ktoré by sme mohli prevetrať. Mali sme pred sebou 720 km cesty a niečo cez 7 hodín za volantom (platí iba v prípade, ak by sme nemuseli zastavovať). Uf, je nám jasné, že toto bude celodenná cesta, lebo ísť viac ako 2-2,5 hodinky naraz s dvomi malými deťmi rôzneho veku je takmer nemožné. Napriek tomu, že audiorozprávky nám fungujú zatiaľ zázračne, potrebujete sa niekde najesť, prebaliť menšieho drobca, oddýchnuť – nižšie v článku máme pre vás dva skvelé tipy, kde zastaviť pri dlhšej ceste do Chorvátska na miestach, ktoré sú totálne kids-friendly. A budete z nich mať radosť aj vy!

720 km pred nami, to by sme za celý deň (aj s prestávkami) mohli zvládnuť.

V ŠKODE nám na týždeň pripravili krásavca v podobe Karoq Sportline 2.0 TSI 140 kW, čo bola štvorkolka s automatickou prevodovkou a adaptívnym podvozkom – omg, to bolo iné povozeníčko 🙂 Mne sa mega páčia odvážne farby a keď to ešte spojíte s takýmto sebavedomým športovým vzhľadom, čiernymi prvkami a tými 18-palcovými kolesami, topka! Zároveň som si mohol byť istý, že akúkoľvek prašnú alebo zlú cestu pri chorvátskom pobreží to zvládne bez problémov. So strešným boxom som cestoval prvýkrát, ale ani pri jeho plnom naložení nebolo nič cítiť. Keď som si v rýchlosti pred cestou pozerali špecifikáciu, objavil som údaj, že na guli môžete s týmto autom ťahať brzdených až 1,9 tony – síce na to už potrebujete iný vodičák, ale to musí byť iná paráda – raz musím vyskúšať s nejakým fakt veľkým karavanom.

ŠKODA Karoq je skvelé rodiné auto, approved by Krištof 🙂

Pohodlná a bezpečná cesta mi pridáva pokoj na duši

Zrýchlenie na stovku za rovných 7 sekúnd, čo v dvomi malými deťmi je síce úplne nepodstatné, dôležité ale je, že ak potrebujete predbehnúť, nikdy nebudete mať problém. V športových sedadlách som sa cítil super. ISOFIX-ové sedačky inak môžete uchytiť na dvoch zadných sedačkách. Náš najmenší člen rodiny je ešte vo vajíčku, takže ten išiel ku mne dopredu na miesto spolujazdca (pozor milí rodičia, nezabudnite manuálne vypnúť airbag spolujazdca!).

Pre pohodlie vodiča ponúka Karoq kopu bezpečnostných systémov, adaptívny tempomat, bezkľúčový systém prevádzky (každý rodič vie, o čom hovorím), ale čo som si najviac pochvaľovať tentokrát – rozpoznávanie dopravných značiek. Možno to niekomu bude znieť ako totálna blbosť, ale keď idete na dovolenku cez tri krajiny, nie vždy si zapamätáte správne rýchlosti a s týmto systémom ich máte stále zobrazené vo virtuálnom kokpite.

Ambientné LED osvetlenie interiéru padne vhod pre deti pri nočnej jazde, že nie je v aute úplná tma. A je to inak aj super zábavka pre deti, že si môžu meniť farbu v aute podľa nálady. So Smartlinkom som si prepojil svoj Android telefón, ktorá sa v boxe zároveň bezdrôtovo nabíjal. Takže môžete mať spustenú neustále navigáciu na 10-palcovom displeji a prídete do cieľa s plne nabitým telefónom. Bezdrôtové nabíjanie je pre mňa jasná budúcnosť v autách. Zadná lakťová opierka s držiakmi nápojov zvyšuje komfort pre mamičku/otecka vzadu starajúceho sa o dieťatko o tri leveli – už žiadne rozliate či zakotúľané fľaše pod sedačkami.

Cena tohto rodinného približovadla je nastavená od 32 980 €, no a s týmto motorom a 4×4 je to za 39 440 €, v oboch prípadoch aktuálne s päťročným servisným balíkom v cene. Nie je to málo, ale keď pozriete ceny poriadnych rodinných SUV-čiek, zistíte, že tá cena je ešte vcelku rozumná. Poďme ale už cestovať! Zaraďujem teda to klasické „D“, dupnem na plyn (citlivo) a vyráťame!

Naše tipy, kde zastaviť s deťmi pri dlhej ceste do Chorvátska

Vedeli sme, že cez 700 km „na šupu“ nedáme – za prvé to nie je zdravé pre detský chrbátik vo vajíčku, za druhé aj nám treba niekedy na nejakú tú potrebu a tým, že tablety a telefóny v aute na pozeranie rozprávok nepoužívame (za to počúvame audiorozprávky a to funguje skvele!), museli sme si naplánovať, ako tú cestu rozbiť na menšie a pritom aj atraktívne kúsky pre deťúriská. Aspoň teda pre staršieho Krištofa. Dlho sme hútali a hľadali na Google mapách, ako to spraviť a potom prišla Hanka s dvomi geniálnymi myšlienkami, kde si spravíme pauzu po ceste do Chorvátska:

  • Prvú zastávku sme si dali v H2O Hotel-Therme-Resort (v Rakúsku pred Grazom) – termálne kúpalisko s množstvom atrakcií, reštauráciami, ihriskami a zábavkami ponúka všetko, aby si všetci členovia rodiny poriadne oddýchli a zároveň sa decká za 2-3 hodinky super zničia, aby mohli ďalej po ceste spať. Nečakajte asi luxus obrovských aquaparkov, ale účel to úplne splní. My sme z tohto miesta boli totálne nadšení. Vstupné nie je najlacnejšie – cca 70 € na štvorčlennú rodinu, ale garantujeme vám, že ak vaše deti nemajú radi dlhé presuny autom, na toto ich zaručene namotáte!
  • Druhým miestom na prestávku bol pre nás jazdecký klub ‘Trajbar’ (v Chorvátsku, pred Záhrebom) – neďaleko lokálneho nákupného centra, ale skôr už na samote, ponúka lokálnu reštauráciu a voľne prístupné stajne, kde sú domáci očividne zvyknutí na turistov ako sme my, ktorí sa tu zastavia iba po ceste. Vonku preliezky, pieskovisko, veľká trávnatá plocha, na poschodí rozumná reštika a pre nešoférov chladené čapované pivko. Deťúriská sa vyšantia na ihriskách, môžu si ísť pohladkať kone, nájdete tu dostatok tieňa…

Na dovolenku sme vyrážali koncom augusta a tým, že išlo o najteplejší rok za posledné dekády, vonku bolo teda riadne teplo – cez 35°C. Pobyt na priamom slnku bol niekedy za trest, takže sme boli mega radi, že sme v Karoqu mali komfortných 23°C. Aj keď stál pri našich zastávkach na priamom slnku, do 2-3 minút bolo vnútro na moje milé prekvapenie vychladené. Celá cesta nám tak prebehla prekvapivo v pohode, s dvomi dlhšími zastávkami sme večer dorazili na miesto. Jachtu sme mali preberať na druhý deň (typický sú prenájmy jácht od soboty do soboty), takže sme mali booknutý apartmán ešte na jednu noc. Toto je inak aj môj tip – necestujte s malými deťmi do Chorvátska v sobotu, ak vám turnus (alebo jachta) začína v sobotu. Vybehnite o deň skôr, budete mať prázdne cesty.

Jachta a deti = úplne iný zážitok

Ak ste ešte neboli na jachte, rozhodne vám tento typ dovolenky odporúčame. Áno, bude to niečo iné a občas aj trocha náročnejšie (možno trocha morskej choroby, možno trocha užší priestor na spanie), ale budete vidieť krajinu z úplne inej perspektívy, objavíte za týždeň množstvo miest a budete sa kúpať na takých krásnych miestach a často úplne sami. Pre mňa je práve toto čast jachtingu, ktorú fakt milujem – kedykoľvek máte chuť, stiahnete plachty (alebo zastavíte motor) a hodíte sa do mora. A keď si so sebou pribalíte na cestu aj nejaké vodné hračky (SUP, surf, …), môže sa poriadna zábava nazaj začať.

Veľa ľudí sa nás pýta, či nie je nebezpečné brať deti na jachtu. Za nás je odpoveď jednoznačná – nie je. Samozrejme treba brať do úvahy, že každé dieťa je iné, možno trocha šibalskejšie a treba ich mať vždy na očiach (my máme napr. pravidlo, že sa vždy expliticne dohodneme, kto práve sleduje to-ktoré dieťa, kým iný dospelák ide napr. navariť alebo sa okúpať). A jasné, že s deckami nechodíme na jachtovačku, akú poznáte z Ocean Race – šialené náklony, dlhé preplavby, obrovské vlny. S deťúriskami sú to skôr krátke presuny v čase ich doobedných/poobedných spánkov na miesta, kde by sa im mohlo páčiť. Väčšinou to „zaparkujeme“ v prístave, aby sme mohli vytiahnuť aj kočík, nejaké hračky a ísť sa v pokoji poprechádzať na dobrú kávičku.

Na jachtu berieme so sebou všetko potrebné, vrátane kočíka. Takže za týždeň kočíkujeme na 3-4 rôznych ostrovoch – príjemné, že?

Od akého veku vziať deti na loď? Toto je veľmi individuálne – s Krištofom sme začínali keď mal 6 mesiacov, niekto iný začne až v 2-3 rokoch. A nechceme tu dávať žiadnu konkrétnu radu, vy najlepšie predsa poznáte svoje dieťa. Každopádne spánky pri presunoch, keď sa jachta kolíše zo strany na stranu, si decká najviac vychutnávali.

Naše prvé ráno v Šibeniku, kde nás už čakala naša jachta.

Čo robiť s deťmi na jachte?

Veľa času trávime vo vode, samozrejme nezabúdame na pravidelné natieranie opaľovacími krémami. Cez najväčšie slnko sa schovávame na palube pod strieškou alebo v salóne (vnútorná časť jachty), kde je obrovský gauč – hráme sa nejaké spoločenské hry, alebo sa len tak šantíme. Preplavby sa snažíme využívať na spánky a to nie len detí. A vždy, keď sme v prístave, tak vybehneme na zmrzku, ihrisko, lokálnu pláž – proste presne tak, ako by ste to robili na klasickej dovolenke v rezorte. Len jachtovačka má v porovnaní s rezortom jednu obrovskú výhodu – za týždeň objavíte takýchto miesto hneď niekoľko. Tu je našich 5 tipov, ako skvelo zabaviť deti na jachte:

  1. Učenie o jachte: využite túto príležitosť na to, aby ste deti naučili o základoch jachtingu. Ukážte im, ako fungujú rôzne časti lode a ako sa používajú rôzne nástroje na navigáciu.
  2. Rybačka: ak máte na jachte rybárske vybavenie, môžete deti naučiť rybačke. Je to skvelý spôsob, ako tráviť čas a deti sa môžu naučiť niečo nové.
  3. Plávanie: Ak je to bezpečné, môžete deti nechať plávať okolo jachty. Uistite sa, že majú na sebe záchranné vesty a že ich neustále sledujete.
  4. Pozorovanie gviezd: V noci môžete deti naučiť pozorovať hviezdy. Je to skvelá príležitosť naučiť ich o rôznych súhvezdiach a astronómii. Keďže svetelný smog je na mori omnoho nižší ako v mestách, zrazu uvidíte oblohu tak, ako ste ju už dávno nevideli.
  5. Fotografovanie: naučte deti základy fotografie (kompozícia, protisvetlo, rozostrenie, perspektíva) a nechajte ich fotografovať s vašim telefónom – budete prekvapení, aké nádherné veci spolu objavíte.

Exkluzívny tip: piesková pláž v Chorvátsku, kde môžete byť úplne sami!

Hankin oco je dlhoročný skúsený kapitán. Keď sme sa ho pri vyplávaní z domovskej maríny pýtali, čo bude naša prvá zastávka, odpoveď bola jasná – Kapranj. Pozerám na Google mapy, vyzerá to na maličký (ale fakt, že maličký) ostrov neďaleko Šibeniku, priamo oproti dedinke Brodarica. Myslel som, že to bude vcelku nuda, strávime jednu noc, dáme si jednu dobrú kúpačku a pôjdeme ďalej.

To som netušil, aký poklad sme zrazu objavili. Na severozápadnej časti ostrova je totiž obrovská piesková pláž, kam chodí iba pár turistov. Nepredstavujete si to ako bielu pieskovú pláž niekde na Maldivách, vstup do mora je cez jemnučko kamenistú časť, no v mori je pieskové podložie… ale tá najlepšia časť – je tu asi metrová hĺbka vody v cca 500-metrovom rádiuse všade naokolo. Perfektné pre deti! Dospeláci si tu zaplávajú a decká sa vyšantia do sýtosti. A keď tu voda nie je hlboká, je zároveň príjemne teplučká.

PS: Ak by ste aj nešli na jachtu, ale boli ste niekde autom na dovolenke v blízkosti Šibeniku, zbehnite do Brodarice a lokálnou „bárkou“ (loďkou, ktorá slúži ako MHD, chodí približne každú hodinu) sa prevezte na Krapanj. Z prístavu to je 10 minút pešo na severozápadný cíp ostrova, kde je táto krásna pláž. Odporúčame hlavne mimo víkendu, vtedy tu viete byť fakt že sami!

Je čas sa vydať domov

Po jachtingu sme si bookli ešte jednu noc v lokálnom apartmáne na pevnine, aby sme sa dobre vyspali pred dlhšou cestou domov. V lokálnej reštike sme nemohli vynechať čerstvú rybu, dali sme si ešte prechádzku pri maríne, pobehali pár múrikov, zmrzku do ruky a vyrazili sme. V Karoqu pripájam mobil, púšťam audiorozprávky a odbáčame na chorvátsku diaľnicu. Úplne rozumiem inak, prečo je Chorvátsko tak obľúbená destinácia – na Slovensku vybehnete na diaľnicu a za pár hodín vás to doslova vypľuje pri chorvátskom pobreží 🙂 Tak znova o rok!

Prečítaj si tiež