Ako vybrať ten správny bicykel? Je to ťažšie, ako by ste si mohli myslieť

od jozo

Posledných 20 rokov som nevlastnil bike (ja viem, pre niekoho ťažko pochopiteľné). Chcel som to zmeniť a mal som naivnú predstavu – vrazím do Decathlonu, tam mi niekto poradí a odídem s nejakým univerzálnym bicyklom za pár stovák. Akože presne to sa aj udialo, ale po mesiaci jazdenia na horskom bicykli so širokými riadidlami a bez ťažších prevodov som zistil, že na moje jazdenie po cestách je to pomalé, nevhodné a nemám správnu veľkosť bicykla. Z tohto príbehu si odnášam tri lekcie – neexistuje univerzálny bicykel, musím stráviť viac ako 10 minút nad tým, ako budem bicykel používať a musím si nájsť niekoho, kto mi poradí. Seriózne poradí. Tak som začal hľadať bajkový shop, kde nájdem do budúcna všetko pod jednou strechou. A našiel som!

Keď som si začal o bikoch trocha viac čítať, pozerať videá a sledovať pár borcov, otvoril sa mi zrazu úplne iný vesmír. Začal som pomaličky (ale len veľmi pomaličky) chápať, prečo ľudia jazdia na tak rôznych bicykloch a koľko venujú času (a peňazí) výberu jednotlivých doplnkov. A pri svojom hľadaní som objavil online predajňu Ground.sk – sídlia síce v Trnave, ale majú aj kamenný obchod a nie je to zas tak ďaleko. Tak som si povedal, že im napíšem a dohodnem si u nich pokec – a dopadlo to na výbornú (ďalej v článku sa dočítajte aj to, ktorý konkrétny bike mi poradili)!

Ak si idete kupovať svoj prvý bicykel alebo máte nejakú starú „herku“ a uvažujete nad niečím serióznym, nespravte takú chybu ako ja a zodpovedajte si týchto 5 základných otázok. PS: neznamená to, že v Decathlone si kúpite zlý bajk – ale úroveň poradenstva a kvalitný čas, ktorý vám vie niekto venovať, je na úplne inom leveli v predajni, ktorá tým žije.

5 otázok, ktoré si zodpovedajte pred kúpou nového bicykla

  1. Čo je účel využitia môjho nového/prvého bicykla?
  2. Na akom teréne a ako často budem jazdiť?
  3. Budem jazdiť sám alebo s deťmi či rodinou?
  4. Akú veľkosť bicykla potrebujem?
  5. Aký je môj rozpočet?

A dám vám praktické odpovede (na svojom vlastnom príklade) nižšie, ale aby ste nemali pocit, že je to také jednoduché, v rýchlosti vám ukážem, aké typy bicyklov vlastne existujú.

Aké typy bicyklov existujú?

  • Horské bicykle – viac do hôr ako na asfaltové cesty, univerzálnejšie do mnohých podmienok, menej vhodný na dlhé výjazdy. Majú rovné riaditka, typický rozmer kolies je 26 až 29 palcov. Horské bicykle sa často delia na Hardtrail (pevná konštrukcia a predná odpružená vydlica) a Full (predné aj zadné odpruženie). Nájdu sa aj horské bicykle bez odpruženia (Rigid), ale potom už majitelia skôr siahnu po graveloch.
  • Trekingové/crossové bicykle – skôr na spevnenejšie cesty, asfalt a ľahší terén, majú užší dezén na kolesách v porovnaní s horskými bicyklami, ale zas širšie ako cestné bicykle. Zvládnu trávu, štrk aj asfalt a ak by ste hľadali svoj prvý bicykel a chceli by ste, aby bol čo najuniverzálnejší, hľadajte práve v tejto kategórii.
  • Cestné bicykle – pre všetkých, ktorí milujú rýchlu jazdu po pevných cestách. Riadidlá v tvare „baranov“ sú tvorené s cieľom „donútiť“ jazda nasadnúť do aerodynamickejšieho tvaru. Sú ľahké, aj pre vytrvalcov, aj šprintérov. Ponúkajú viac ťažších prevodov a na nespevnenom povrchu to dajú poriadne „vyžrať“ vašim sedacím svalom. Najlepšie cesťáky sú drahšie ako osobné auto.
  • Gravel bicykle – z diaľky takmer identické ako cestné bicykle, ale vďaka inej konštrukcii rámu, nižšiemu posedu a o niečo širším pláštom sú vhodné na pravidelné presuny po meste a na jazdu po menej spevnených cestách. Fajn alternatíva aj na dlhší výjazd. Gravel bicykle sú akési krížence cestných a horských bicyklov a zažívajú posledné roky obrovský boom najmä vo veľkomestách, ktoré sa sústreďujú na bikerov (Londýn, Amsterdam).
  • Mestské/fitness bicykle – ležérna jazda, vysoký a pohodlný posed, ktorý umožňuje si na tento bicykel sadnúť s podobne vystretým chrbtom ako keby ste sedeli na stoličke. Často majú uchytávacie mechanizmy na košíky vpredu alebo vzadu (na nákup, batoh či športové vybavenie). V štandardnej výbave nechýbajú blatníky, zakrytá reťaz a osvetlenie. Typický je znížený rám na pohodlné nasadanie (nie len pre ženy) a najčastejšie sú práve mestské bicykle v ponuke aj vo verzii elektro.
  • BMX bicykle – špeciálne bicykle na jazdy na rampách, vďaka geometrii sú stvorené na skoky a triky, obľúbené sú najmä v prípade mladšej vekovej kategórie.
  • Detské/junior bicykle – často odľahčené bicykle s 12 až 20-palcovými kolesami, ktoré sú navrhnuté s cieľom priniesť radosť z bicyklovania našim ratolestiam. Blatníky, stoja, kryt reťaze, rôzne systémy uchytávania popruhov.

Poďme vyberať

Ak vám na tomto mieste dochádza energia a chuť čítať ďalej, nebojte sa, od teraz to bude už iba ľahšie. Skúsim vám na všetkých 5 otázok z úvodu článku odpovedať názorne na mojom príklade:

  1. Čo je účel využitia môjho nového/prvého bicykla? Občasná jazda do práce alebo víkendové výlety s kamošmi po horách? Nie som naivný a zároveň som trocha lenivý (v roku 2023 som najazdi ledva 1000 km). Viem, že ma to neláka (zatiaľ) do hôr a v okolí bytovky, kde bývame, sú desiatky kilometrov vyasfaltovaných cyklociest. Takže za mňa to bude buď cesťák alebo gravel. Mestský bajk je na mňa priveľmi hipster.
  2. Na akom teréne a ako často budem jazdiť? Asfalt a spevnené cesty, môj zadok chce byť v pohodlí 🙂
  3. Budem jazdiť sám alebo s deťmi či rodinou? Na úvod asi sám, občas nejaký výjazd s kamošmi. Ale ako deti odrastú, rád by som bol, aby som si na bicykel mohol pridať detskú sedačku, prípadne vedel pripevniť cyklovozík. V tejto kategórii sú veľmi fajn treginkové bicykle.
  4. Akú veľkosť bicykla potrebujem? Úprimne bola odpoveď na túto otázku pre mňa najväčším prekvapením, lebo som vôbec netušil, že je potrebné sa nad tým zamýšľať. Ale… zlá veľkosť bicykla = bolesti kolien, bedier, chrbta, krčnej chrbtice a ďalšie problémy, ktoré budú viesť k nepohode z jazdy. Pre mňa toto asi najdôležitejší bod, prečo si nechať poradiť u odborníka a mať možnosť sa previezť na rôznych veľkostiach bicyklu. A pod pojmom „previesť sa“ myslím seriózne povoziť, kľudne aj 10-20 minút a nie je len si sadnúť v predajni na vystavený bike a nadobudnúť nejaký pocit. Dnes sa bicykle predávajú podľa veľkosti (v zásade podľa vašej výšky). Pre dámy a pánov, dnes je ale výber konštrukcií a rámov tak obrovský, že sa v tom ako začiatočník nemám šancu vyznať. Väčšina horských bicyklov a gravel bikov má unisex rámy, ale vo väčšine ponúk rôznych značiek nájdete aj verzie dámskych bicyklov so zníženou strednou rúrkou. Ako ďaleko a vysoko majú byť riaditká od sedačky? V akej výške má byť práve sedlo? Odpovede na tieto otázky si len ťažko vyklikáte v eshope.
  5. Aký je môj rozpočet? Považujem sa za relatívne šetrného človeka, tipoval som cca 500 € za kvalitný bicykel v nejakej rozumnej strednej triede. A ako veľmi som sa mýlil. Približne 4x veľmi som sa mýlil. A preto budem teraz veľmi úprimný a realistický – jasné, že nájdete základný horský bicykel v tej sume (500 €), ale ak sa rozhodne pre strednú triedu, spolu so základnou výbavou sa treba realisticky pripraviť na investíciu okolo 2000-2500 €.

Aký bicykel som si vybral?

Keď som analyzoval všetky svoje odpovede vyššie, vyšlo mi, že nechcem kupovať bicykel cez eshop. Za prvé nepríde vždy úplne zložený (a fakt sa mi nechce babrať ani s nahadzovaním pedálov), za druhé sa mi nechce zaoberať s tou obrovskou krabicou a potom tie komplikácie hore-dole, ak nebudem spokojný. Za mňa teda jasná voľba – chcem ísť do kamennej predajne. Štartujem auto a výražam do Trnavy za profíkmi do Ground.sk. Bol som u nich dvakrát – najskôr sme podebatovali o tom, čo od bicykla očakávam, na čo ho budem využívať, vyskúšali sme rôzne veľkosti, stanovili si rozpočet a… na druhýkrát som si už iba prišiel pre svoju novú lásku.

TREK Emonda ALR 4 Radioactive Red to Marigold Fade vo veľkosti 56. Môj nový kamoš. Je to cesťák, lebo 90% môjho okolia z pohľadu terénu tvoria kvalitné cesty a cyklocesty a baví ma (zatiaľ) viac rýchlosť na rovine ako divočina v lesoch. Čo tiež zavážilo pri výbere bol fakt, že väčšina kamošov jazdí tiež na cesťákoch a na kratších aj dlhších výletoch (zatiaľ som dal max. 90 km naraz) sa vie človek dostať na super zaujímavé miesta. Len to má celé jeden háčik… kúpou bicykla to celé iba začína 🙂

Vedeli ste inak, že takmer všetky nové cesťáky sa predávajú bez pedálov? Ja som to netušil, ale má to svoj zmysel – preberieme si v ďalšej časti o tretrách a pedáloch.

Vybavenie, doplnky, oblečenie, tretry, výživa, uskladnenie, servis… hneď po ceste z obochodu som prišiel vyzbrojený tretrami, cyklopočítačom, pumpičkou, náradím, zámkom a fľašami. Čo ma úprimne teší, že som to všetko zohnal na jednom mieste. A hlavne už teraz viem, že keď bike budem servisovať (kľudne si to predstavte podobne ako pravidelný ročný servis auta), kvalitný mechanik je základom úspechu. A teda nenarážam na seba, ale na chalanov v Ground.sk. Ďakujem za ochotu a trpezlivosť pri mojich často super začiatočníckych otázkach.