Priemerná cena letenky je dnes o 50 eur nižšia, ako bola pred 3 rokmi

od jozo

Štvrtkový štátny sviatok je jedným z období, kedy pravidelne vyskakuje predaj leteniek až o 150 %. Vedeli ste však napríklad, že priemerná cena letenky je dnes o viac ako 50 eur lacnejšia, ako identická letenka pred 3 rokmi?

lietadlo-lifestyle_big

Slovákom sa zlepšili podmienky na cestovanie v rámci leteckej prepravy. Môže za to aj veľký záujem medzi zahraničnými turistami o návštevu európskych metropol ako je Bratislava, Viedeň a Budapešť. Tento záujem využili aerolinky, napr. Fly Dubai, Emirates alebo Eva Air k navýšeniu kapacít spojení. Vznikli tak i nové letecké cesty, ktoré Slováci začali využívať na turistiku.

Dôvodom zvýšeného predaja leteniek sú aj firemní klienti, ktorí po teroristických útokoch obáv už opäť vnímajú situáciu ako pokojnú. Svojich zástupcov vysielajú na pracovné cesty po svete najmä výrobné, technologické a obchodné firmy, ale aj štátna správa. Najčastejšie letia do európskych krajín – 75 % služobných letov, potom je to Ázia s 12 % a ďalej USA a Kanada 7 %.

mapa-leteniek-1_ilustracne-foto

Podľa údajov spoločnosti Asiana nová konkurencia medzi leteckými dopravcami tlačí na ceny leteniek a znižuje ich nadol. Priemerná cena letenky je dnes 346 eur, v roku 2013 to ešte bolo 402 eur. V biznis triede je momentálne možné užiť si pohodový let do Ázie alebo USA v častých predajných akciách už od 1 300 eur za spiatočnú letenku. Dôvodom je aj ešte stále lacná ropa. Spoločnosť Asiana, prevádzkovateľ portálu superletuška.sk a mapaleteniek.sk však odporúča letenky na rok 2017 nakúpiť vo väčšom predstihu práve kvôli pomaly stúpajúcej cene ropy.

Prečítaj si tiež