8 tipov kam na výlet s deťmi na Horehroní a v okolí Brezna

od jozo

Horehronie bola pred pár rokmi tak trocha „Bohom zabudnutá“ oblasť, ale posledné roky je práve Horehronie čoraz obľúbenejšia destinácia na domáce dovolenky. Máte chuť objaviť tento krásny región v strede Slovenska? Cestujete s deťmi a rozmýšľate, či budete mať na Horehroní čo vidieť, zaziť a vyskúšať? Máme pre vás 8 skvelých tipov na výlet s deťúriskami (menšími aj väčšími) na Horehroní, vďaka ktorým bude váš výlet úplne TOP!

Kde je Horehronie? Wikipédia to definuje veľmi pekne: „…je to región rozprestierajúci sa na hornom toku rieky Hron, na území okresov Banská Bystrica a Brezno. Zo severnej strany región ohraničuje hrebeň Nízkych Tatier, z juhu pohoria Muránska planina, Veporské vrchy a Poľana.“ Ale táto časť sa nám páči ešte viac: „Horehronie je jednou z najmalebnejších častí Slovenska a to z dôvodu rozmanitosti prírodných krás, bohatou kultúrou a tradíciami.“

Minulý víkend sme dostali zaujímavý challenge – dá sa ísť na dovolenku na Slovensku elektroautom bez toho, aby sa človek musel čohokoľvek obávať? Plne naložený, s deťmi, na rodinnú dovolenku? Milujem výzvy, tak sme sa rozhodli to vyskúšať 🙂 Zapožičali sme si od ŠKODY ich nový ENYAQ COUPÉ RS iV (kks, inak dobré žihadlo – mrkni recenziu) a vydali sa z Bratislavy na predĺžený víkend do Čierneho Balogu, čo je na strede Slovenska cca 300 km od nás. Nechcelo sa mi plánovať cestu s rôznymi rýchlonabíjačkami po ceste – chcel som ísť na dovolenku na „jednu šupu“, bez zbytočného zastavovania a rozmýšľania (aby sme využili Krištofov poobedný spánok) a na mieste si, ideálne s minimálnymi (rozumej žiadnymi) starosťami, nechať nabiť elektromobil.

Keďže dnes čoraz viac penziónov a apartmánov chápe, že toto bude v budúcnosti čoraz častejší scenár, nájdete už aj dnes na Slovensku miesta, kde máte priamo pri chate či apartmáne tzv. wallbox. Čo je to? Menšia škatuľka, z ktorej si potiahnete e-kábel do vášho elektroauta a pomalým nabíjaním (typicky je to dnes 11 kW) si cez noc šetrne dobijete svoj e-automobil. Na chate fakt nepotrebuje ultrarýchlu nabíjačku, veď auto máte väčšinu dňa aj tak odstavené pred chatkou. Vitajte na elektrodovolenke na Slovensku 🙂 Dorazili sme Horehronie – a čo tu? Toto:

Jazda cyklodrezinami

Jazdili ste už niekedy bicyklom na železnici? Tak presne toto ponúka cyklodrezina – zážitkovú jazdu z hutníckej obce Hronec s prvým liatinovým mostom v Uhorsku až na Šánske a do Čierneho Balogu. Drezina v minulosti slúžila na prepravu robotníkov po koľajniciach k miestu výkonu práce, dnes ju môžete využiť na netradičný zážitok! Cklodrezina je určená pre 2 ž 3 dospelé osoby a 1 dieťa. Všetko o cyklodrezinách vrátane rezervácie nájdete na tejto stránke.

Foto: Horehronie.sk

Čiernohronská železnica

Čiernohronská lesná železnica (ČHŽ) je jedna z mála zachovalých a funkčných úzkokoľajných železníc, ktorá v minulosti slúžila na zvážanie dreva. Dnes ponúka nádhernú panoramatickú jazdu historickým vláčikom z dedinky Čierny Balog. K dispozícii sú tri trasy (smer Vydrovo, Dobroč a Šánske), my sme si vyskúšali smer Vydrovo a boli sme nadšení. Nemali sme síce šťastie na parnú lokomotívu, ale aj historické vagóny sú očarujúce v spojení s okolitou prírodou. Na ceste späť sme vystúili v lesníckom skanzene, obzreli si aj staré lokomotívy… väčšina cesty je vhodná aj pre kočíky, iba posledné cca 2 km sa ide späť do Čierneho Balogu priamo po ceste. Kompletný cestovný poriadok a všetky aktuality o železničke nájdete na www.chz.sk. PS: 11 € za lístok pre dospelého mi príde ako trocha uletená suma, ale aspoň decká sú zadarmo 🙂

BIKE PARK Mýto

Toto je tip, ak máte už trocha staršie deti a potrebujete ich poriadne zničiť, ale zároveň im dopriať zážitok, na ktorý tak skoro nezabudnú. Nechajte ich vyskúšať dowhill, teda zjazdové bicyklovanie! Trate s rôznou obtiažnosťou pre rôzne vekové kategórie, dowhill, freeride aj pumptrack. Hore na kopec vás decká vyvezie lanovka a budú si užívať divoké jazdy a zdokonalovať sa v zjazdovom bikovaní. Nechajte ich, nech sa vybláznia a užijú si to – alebo si to rovno užite s nimi! 🙂

Splavte Hron

Ak ste ešte nikdy neskúšali splavovať akúkoľvek rieku na rafte, určite odporúčame! Je to super (miestami tak trocha adrenalínový) zážitok, pri ktorom sa zabaví celá rodina. Vedeli ste, že Hron je po Váhu druhou najväčšou slovenskou riekou? A je ho možné splavovať takmer po celej jeho dĺžke! Od párhodinového zážitku až po niekoľkodňový splav si môžete vyskúšať a objednať napr. cez www.rafting-hron.sk alebo www.splav-hrona.sk.

Foto: Horehronie.sk

Raj zvierat Jasenie

Chovná stanica Raj zvierat, ktorú pán domáci vlastnoručne buduje už 20 rokov, je sprístupnená aj pre verejnosť. Objavíte tu leoparda afrického, pumu, rysa, opice či exotické vtáky. Najlepšou pridanou hodnotou sú však informácie, ktoré vám chovateľ dá osobne pri sprevádzaní celým areálom. Návštevu tejto „mini“ zoo si je preto potrebné dohodnúť vopred (0904 915 886 – p. Fridman). Samotný Raj zvierat potom nájdete na tejto adrese: Uhlisko 469, 97675 Jasenie.

Foto: Raj zvierat

Jaskyna Mŕtvych netopierov

Jedinečný zážitok sa vám naskytne, ale najskôr si k jaskyni musíte vyšlapať 90 minút pešo (žiadny komfort na miesto až autom, haha). Nakoľko je jaskyňa sprístupnená speleologickou vodcovskou službou, okrem turistickej trasy (trasa A vhodná pre deti od 8 rokov) si tu prídu na svoje aj adrenalínoví športovci. Inšpirujte sa priamo na webe jaskyne, robia to so srdcom.

Foto: Instagram

Gazdovstvo Marekov dvor

Marekov Dvor je unikátne rodinné gazdovstvo, ktoré sa nachádza v lokalite Vrchy, okres Brezno. Môžete sa tu spolu s vašimi deťmi stať sa súčasťou života na vidieku, jazdiť na koňoch, pracovať, fotiť a filmovať alebo využívať Marekov dvor ako „základný tábor“ na výlety do okolia (či už peši, na bicykloch, koňoch…). Ak milujete vy alebo vaše ratolsti jazdenie na koníkoch či poníkoch, môžete vyskúšať aj farmu Ajax v dedinke Mýto pod Ďumbierom.

Foto: Horehronie.sk

Interaktívna výučba o prírode

V záhrade turisticko-informačného centra Horehronie v obci Bystrá, nájdete rôzne interaktívne prvky určené pre deti, ktoré sú tematicky zamerané na prírodu a zvieratá. Ústrednou kreslenou postavou, ktorá sprevádza deti malým chodníkom s tabuľkami, je včielka Margarétka. Jej otázky a hádanky navádzajú deti k spoznávaniu prírody, kvetov, rastlín, jedlých kríkov, byliniek a zvierat nachádzajúcich sa nielen v záhrade infocentra ale i na prechádzke v lese alebo na lúke v prírode.

Foto: Horehronie.sk

Bonusový tip: niečo pre cyklistov (aj pre tých, ktorí holdujú e-bikom)

Horehronie je fantastické miesto pre vyznavačov cyklistiky. Na stránke cyklo.horehronie.sk nájdete interaktívnu mapu s 18 rôznymi cyklotrasami, od tých menej náročnejších až po poriadne dlhé a s riadnymi prevýšeniami. Zároveň na mape vidíte aj nabíjacie miesta pre e-biky. Ak sa vám bicykel (alebo e-bike) nechce so sebou trepať autom, nájdete tu aj zoznam požičovní byciklov na Horehroní.

Bonusový tip: romantické ubytovanie na Horehroní

My sme nedávno strávili predĺžený víkend na chatke číslo 2 v Chaty Urbanove Sestry, cítili sme sa tu skvele a parádne sme si oddýchli. Na konci maličkej dedinky Krám neďaleko Brezna, priamo pri lyžiarskom vleku Ski Čierny Balog postavila majiteľka s veľkou dušou tri krásne nízkopodlažné domčeky. Každá chatka má inú atmosféru a dušu, ale ponúka množstvo priestoru pre menšiu aj viacpočetnejšiu rodinu či priateľov, ktorí chcú v podobe viacerých rodín stráviť spoločnú dovolenku na jednej chatke. Cena za chatku je stále veľmi sympatická (160 € za noc na celú chatu bez ohľadu na obsadenosť a keďže sa tu komfortne vyspí až 6 dospelákov, dostanete sa na príjemných 26 € na osobu a noc).

Náš tip: chatky majú vlastnú trávnatú oddychovú plochu, množstvo hračiek pre deti, nájdete to ohnisko aj drevený prístrešok, ale to najlepšie – na súkromnom parkovisku priamo pred chatkami objavíte elektrický wallbox, s ktorým si nabijete svoj elektromobil počas vášho pobytu úplne bezplatne!

Bonusový tip: niečo pre nás dospelákov ako poďakovanie

Ok, je večer a po celodennom programe už decká pekne spia, zničené a plné zážitkov. A čo vy? Máme pre vás jeden tip na záver – doprajte si masáž, ktorá príde za vami kamkoľvek v rámci stredného Slovenska 🙂 Objednajte si svojho maséra cez www.masazetatry.sk – ten k vám príde na chatu či apartmán, kde trávite dovolenku. A ceny vôbec nie sú zlé, práveže naopak – 30-minútová klasická masáž vyjde na 15 €. Ak ste viacerí a budete mať objednávku celkovo cez 60 €, budete mať aj cestovný poplatok zadarmo 🙂

Záver

Na záver ešte možno pár pocitov z našej prvej elektrodovolenky na Slovensku:

  • Dnes už dojazd elektroauta fakt netreba riešiť – pri našej priemernej spotrebe 19 kWh/100 km a 80 kWh baterke hovoríme o reálnom dojazde cca 400 km, takže v rámci Slovenska dôjdete takmer kamkoľvek.
  • Mal som dosť obavy z nabíjania (dosť som v strese, keď mi na klasickom benziňáku blikne kontrolka nádrže, vôbec nie som ten typ, čo rád jazdí na výpary, haha) – ale dnes už nabíjaciu stanicu nájdete v každom aj menšom mestečku a väčšinou sú voľné. Btw, pred takým Lidlom sú u nás bezplatné (zatiaľ) 50 kW nabíjačky! Na Slovensku a okolí (cca do 100 km od našich hraníc) je aktuálne viac ako 4500 nabíjacích staníc. Pozrite si túto skvelú mapu nabíjacích staníc.
  • Celú cestu tam aj späť sme mali spustenú klimatizáciu na príjemných 22°C, palubný počítač ukazoval iba o 10 km menšiu spotrebu pri zapnutej klíme – pohodička, žiadne obmedzovanie…
  • Čoraz viac ubytovaní na Slovensku už ponúka nabíjanie elektromobilov – zároveň máte vyhradené parkovanie 😀 S wallboxom, aký sme si vyskúšali na chate Urbanove sestry, to bol fakt mega komfort – prídete, zaparkujete priamo pred chatkou, pripojíte kábel a o nič iné sa už nestaráte. A ešte máte plnú nádrž zadarmo v cene ubytovania.

Prečítaj si tiež