Recenzia: Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro – tichší a s lepšou výdržou

od jozo

Robotické vysávače sa na Slovensku tešia poriadnej obľube, my sami sme tomuto trendu podľahli cca pred rokom a pol. Náš pocit po 18-tich mesiacoch používania? Niečo ako umývačka riadu – už navždy bude súčasťou našej domácnosti 🙂 Doma sme doteraz používali Mi Robot Vacuum Mop Pro a iba pred pár týždňami sme presedlali na novšieho súrodenca, verziu 2 Pro. V tomto článku nájdete veľmi praktické porovnanie s predošlou generáciou a praktické niekoľkotýždňové skúsenosti s novinkou.

Prehľad druhej generácie robotických vysávačov Mi Robot Vacuum od Xiaomi

Xiaomi sa s tým nebabralo a predstavilo rovno 4 rôzne verzie novej generácie robotického vysávača. Nižšie je prehľadná tabuľka, aby ste si nemuseli všetko googliť a porovnávať. V zásade sú rozdiely tieto:

  • Vizuálna navigácia (kamera pozerajúca pred vysávač alebo na strop) je v pohode, ale laserová navigácia je proste iný level, tá zmapuje priestor do každého detailu. Laserovú navigáciu s S-cross 3D funkcionalitou (=rozpoznávanie malých prekážok) som zatiaľ nemal možnosť testovať.
  • Sací výkon a tomu prispôsobená kapacita batérie. A teraz rozdiel v sacom výkone je jasný – od teraz za mňa už len všetko čo má 3000 Pa+.
  • Každý zo štvorice noviniek dokáže vysávať 3 hodiny, náš dvojizbový byt povysáva novinka za 41-45 minút, takže ak nemáte plochu cez 150 m2, výdrž riešiť nemusíte.
 Mi Robot Vacuum Mop 2 UltraMi Robot Vacuum Mop 2 ProMi Robot Vacuum Mop 2Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite
NavigáciaLaserová + S-crosss 3DLaserová navigáciaVizuálna navigáciaVizuálna navigácia
Batéria5 200 mAh5 200 mAh3 200 mAh2 600 mAh
Sací výkon4 000 Pa3 000 Pa2 700 Pa2 200 Pa
Zásobník na nečistoty550 ml450 ml550 ml450 ml
Zásobník na vodu200 ml270 ml250 ml270 ml
Max. čas vysávania180 min180 min180 min180 min
Prekoná prekážku do výšky20 mm20 mm20 mm20 mm
Vibrovanie pri mopovaníNieÁnoÁnoNie
Farba na výberČiernaČierna, bielaBielaBiela
Cena489 € + 229 €
(voliteľná vyprázdňovacia stanica)
409 €299 €229 €

Porovnanie Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro s predchodcom

Predošlú verziu (bez „dvojky“ v názve) sme používali takmer 18 mesiacov nepretržite, takže sme hneď po vybalení novinky začali porovnávať. V čom je druhá generácia robotického vysávača lepšia:

  • Má dlhšiu výdrž, prvá verzia ponúkala 110 min na jedno nabitie, novinka pridáva 70 min navyše (pre nás nepodstatné, náš byt na jedno nabitie bez problémov povysáva aj 2x).
  • Druhá generácia je pocitovo v režime vysávania Standard tichšia.
  • Lepší sací výkon je citeľný, subjektívne by som povedal aj o 30-50%!
  • Pri mopovaní (ktoré vo výsledku podľa mňa 80%+ ľudí nepoužíva pravidelne) je k dispozícii po novom vibrovanie utieracej handričky, čo znamená subjektívne cca 2x lepšie poumývanie podlahy. Prvá generácia za sebou iba handričku, ktorú priebežne vlhčila, ťahala, teraz je to reálne aj mopovanie (ale na ručné vytretie to samozrejme nemá).
  • Mopovacia nádržka sa pripevňuje zo spodu spolu s handričkou, nemusí sa meniť vnútorná nádržka na prach za iný typ nádržky (čo ma väčšinou odrádzalo pri prvej generácii mopovať, jednoducho sa mi to nechcelo meniť).
  • Rozmerovo je novinka takmer na nerozpoznanie od prvej generácie.
  • Dizajnovo je tiež druhá generácia veľmi podobná, o kúsok viac elegantnejšia.
  • Rýchlejšie sa presúva po byte a pritom je citlivejší, nehrozí žiadne rozbitie vázy či posun vecí po byte.

V čom je druhá generácia robotického vysávača horšia:

  • Cena – prvá generácia tohto robotického vysávača sa predávala za 359 €, pričom ku koncu predaja sa dala zakúpiť za 279 €. Novinka sa predáva za 409 €.

Odložiť káble, nastaviť zakázané zóny a šups vysávať

Je pár vecí, ktoré vysávaču (dali sme mu meno Romualdo) nechutia – šnúrky, voľne položené káble, strapce na bokoch kobercov, drobné lego kocky… S drobnosťami na zemi (napr. lego) to nie je až taký problém, čo prejde do zásobníka na špinu, jednoducho viete odtiaľ vybrať. Ak sa však káble dostanú pod kolesá a zamotajú sa, vysávač nebude vedieť pokračovať. My máme preto rituál, že u nás Romualdo vysáva vtedy, keď ideme všetci na prechádzku a predtým všetko čo je na zemi nahádžeme na gauč. Hotovo, môže vysávať 🙂

U nás doma prevažujú parkety, v obývačke je k tomu o niečo väčšia Krištofova podložka na hranie. Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro povysáva prakticky čokoľvek, prejde prekážky do 20 mm výšky (čo sa môže zdať na prvý pohľad málo, ale poradí si prakticky s akýmkoľvek prahom, nohami stojana na prádlo a podobnými hlúposťami. Pri predstavovaní novinky u nás na Instagrame nám hneď pár ľudí písalo, či sa dá vybrať miesto, kam vysávač nebude chodiť vysávať / mopovať. Jasné, ľahko si v appke (Mi Home) nadefinujete zakázané zóny a pri vysávaní / mopovaní ich vysávač jednoducho obíde.

Rovnako si ale môžete zvoliť zóny, kde má ísť vysávač konkrétne povysávať. Ja si takto často volím kuchyňu po príprave nejakého jedla. Prípadne viete nechať vysávaču prevysávať iba okraje a rohy a boli by ste prekvapený, ako fajn to zvládne. Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro je podľa mňa ideálny na parkety alebo tvrdé podlahy. S kobercami tiež nemá problém, ale tam by som ešte chcel, aby automaticky zvýšil výkon, čo nerobí. Kobercov však máme minimum (skôr koberčeky), takže tie aj tak ručne vyprášim.

Mapovanie miestnosti robotickým vysávačom je sakra dôležité

Ako si vysávač zmapuje miestnosť? To je podľa mňa zásadný rozdiel v kvalite robotických vysávačov, preto by som už nešiel do nižšej kategórie akou je laserová navigácia. Laserová navigácia (ten kopček na vrchnej strane vysávača) skenuje priestor do diaľky 8 metrov, frekvencia skenovania je na úrovni 6 x 360° za sekundu, vzorkovacia frekvencia až 2016-krát za sekundu a to všetko pri zachovaní odchýlky pod 2%.

Čo to znamená v praxi? Pri prvom spustení sa vysávač vydá do priestoru a preskenuje si priestor. Keď si vytvorí mapu (trvá to iba pár minút), vráti sa na začiatok a ide po krajoch vždy po pravej strane (čo je inak metóda, ako sa dostať garantovane von z akéhokoľvek labyrintu). Keď „obkrúži“ celý byt, vráti sa do prvej miestnosti a začne vysávať „vnútro“ danej miestnosti zhora dole. Otestoval som už v živote niekoľko robotických vysávačov, ale môžem vám garantovať, že Xiaomi nič nevynechá 🙂 Každopádne, vidíte to aj v appke, čo všetko vysávač v byte / dome povysával.

Custom cleanup – prakticky si nastavíte, čo chcete

Mopovanie nepoužívam úplne pravidelne, skôr tak raz za mesiac, keď som doma sám a chytí ma upratovací „rapel“. Mopovanie so sonickým vibrovaním je citeľne lepšie ako mopovanie predtým, super to funguje najmä na kachličkách v kúpeľni. Úplne super vec, ktorú som odhalil v appke Mi Home s druhou generáciou tohto vysávača je tzv. Custom cleanup (v porovnaní s Normal cleanup). V Custom cleanup si viete zvoliť:

  • ktorú miestnosť vysávač povysáva
  • či ju povysáva 1x alebo 2x
  • či ju iba povysáva, alebo povysáva s mopovaním alebo iba pomopuje
  • ktorý zo 4 výkonnostných režimov (Silent, Standard, Medium, Turbo) v danej miestnosti použite
  • tomuto všetkému viete stanoviť poradie miestností
  • a všetko si medzi sebou nakombinovať 🙂

Samozrejmosťou je ukladanie máp (čo je vhodné pri viacposchodových domoch, kde vysávač prenesiete po schodoch a spustíte ho s inou mapoou) a harmonogram vysávania pre tých, ktorí si chcú nechať povysávať napr. každý deň v čase, keď sú v práci. A inak, vôbec sa nemusíte báť, aj keď mu dáte povysávať extrémne veľkú plochu a došla by mu batéria – sám sa vráti k nabíjačke, dobije a bude pokračovať po vysávaní tam, kde prestal. A ešte drobnosť k schodom – vysávač má 6 senzorov, aby zo schodov nespadol.

Históriu vysávania si viete pozrieť priamo v appke. Inak appka Mi Home je jadrom celého ekosystému Xiaomi, keď budete mať viacero produktov z tejto firmy, oceníte výhody mať „všetko pod jednou strechou“. Ale už aj len s vysávačom si viete všetko elegantne pozrieť, nastaviť, spracovať. A netreba byť len doma na wifine, ja typicky púšťam vysávač na diaľku, keď som v práci. Jediné, čo ma na ňom hnevá, keď ho počujem doma vysávať, je tá hrozná angličtina, keď vysávač oznamuje, čo ide robiť 🙂 Ale dobrá správa je, že tieto hlasové informácie sa dajú vypnúť 🙂

Čistenie – zainvestovať do čistiacej stanice?

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra ponúka v porovnaní s verziou, ktorú používame my (Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro) navyše možnosť dokúpiť čistiacu stanicu (229 €), s ktorou sa vysávač bude sám vyprázdňovať. Je to praktická vec? Úprimne, neviem. Ja náš robotický vysávač doma čistím cca 1x za 2 týždne keď mi to náhodne napadne a je to otázka asi 2 minút – vytiahnem ho spod gauča, otvorím, vyberiem nádobku, vyklepem, vrátim späť. Zhruba raz za 2-3 mesiace si spomeniem na to, že by trebalo aj kefu prečistiť, lebo tá miluje Hankine vlasy 🙂

No a teraz moje rozmýšľanie – s očistením kefy vám ani čistiaca stanica nepomôže 🙂 Na druhej strane má čistiaca stanica veľkokapacitné vrecko na prach s objemom 4 l, čo je 10-krát väčšia kapacita na zberu prachu ako nádobka, ktorú používa Mi Robot Vacujm-Mop 2 Ultra vo svojom vnútri. Takže je to asi o lenivosti 🙂 Na druhej strane, Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra ponúka ešte o 33% lepší sací výkon ako náš model, takže sem by som spokojne asi zainvestoval a čistiacu stanicu si môžete kedykoľvek dokúpiť v budúcnosti.

Naše zhodnotenie modelu Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

Máme doma 2 vysávače – ručný tyčový vysávač, s ktorým vysávame všetky tie každodenné drobnosti, ale aj väčšie plochy. Inak, ak ste o ručnom (bezšnúrovom) vysávači ešte nerozmýšľali, prečítajte si našu recenziu a určite si ho niekde vyskúšajte. Už nikdy sa nebudete chcieť vrátiť k štandardnému vysávaču 🙂 No a druhým vysávačom je práve robotický vysávač. Nepúšťame ho nejak so železnou pravidelnosťou, skôr kedy nám napadne.

A púšťame ho hlavne vtedy, keď sme všetci traja spolu doma, hráme sa, ideme na prechádzku a zrazu si uvedomíme, že nemusíme venovať čas takej hlúposti, ako je vysávanie a niekto (alebo skôr niečo) to za nás spraví. Jasné, že to nie je dokonalé a sem-tam dovysávame / prevysávame, ale v zásade je to rovnaký pocit ako s umývačkou riadu. A je mi jasné, že veľa ľudí bude stále frflať nad takou „zbytočnosťou“, akou je robotický vysávač (rovnako stále veľa ľudí vytrvalo odmieta umývačky riadu). Za nás je to super pomocník, preto sme mu dali aj meno 🙂 Takže vitaj, Romualdo II. 🙂

Prečítaj si tiež