Bojíte sa ísť s deťmi na palubu lietadla? 4 tipy, ako to zvládnuť

od jozo

Lietanie sa stalo bežnou súčasťou moderného života a prekážkou nemusí byť ani čerstvý prírastok do rodiny, dokonca ani počas dovolenky. Lietanie deťom nespôsobuje žiadne zdravotné komplikácie, dokonca ho znášajú lepšie než zdĺhavé cesty v aute.

Letecké spoločnosti okrem toho väčšinou vychádzajú rodinám s malými deťmi v ústrety. Pokiaľ vás ale ani toto neupokojilo a chcete byť na cestu s vašimi ratolesťami čo najlepšie pripravení, máme pre vás štyri rady, vďaka ktorým sa nebudete trápiť pred náročným presunom na rodinnú dovolenku.

Aj s malými pasažiermi môže byť lietanie bez stresu, stačí dobrá príprava

Základom úspechu je všetko dobre naplánovať a pripraviť. Už pri rezervácii je dobré informovať cestovnú kanceláriu alebo predajcu leteniek. „Pri výbere miest v lietadle si rezervujte sedadlá ideálne v prvom rade alebo pri okne. V prvom rade budete mať viac miesta na vaše osobné veci, pri okne sa zase dieťa môže pozerať von a lepšie sa zabaví,“ odporúča Miroslava Zelenáková, Country Manager Slovakia portálu superletuska.sk. Pokiaľ cestujete s novorodeniatkom alebo batoľaťom, určite nezabudnite na cumlík. V lietadle si môžete nechať ohriať vlastnú stravu v dojčenskej fľaštičke. Na prepravu detskej stravy na palube lietadla sa však vzťahujú pomerne prísne bezpečnostné pravidlá. Počítajte napríklad s tým, že pri odbavení budete musieť pripravené jedlo vo fľaške ochutnať. A nezabudnite tiež, že zapisovanie detí do pasu rodičov už nie je možné, každé dieťa vrátane novorodencov potrebuje vlastný cestovný pas.

Ani s kočíkom si nemusíte lámať hlavu

Preprava kočíka nemusí byť problém. Pri klasických leteckých spoločnostiach je možné pre vaše dieťa mladšie než dva roky odbaviť skladací kočík ako samostatnú batožinu. Jeho preprava je zdarma, nemusíte nič doplácať. Rodiny s deťmi majú obvykle prednosť pred ostatnými cestujúcimi, a preto sa nemusíte obávať nepríjemného zdržovania a stresu pri čakaní v rade. S kočíkom prídete až k samotnému vchodu do lietadla, tam vám bude odobraný a personál ho následne uloží do batožinového priestoru. Ihneď po pristátí je kočík cestujúcim pri výstupe z lietadla vydaný. Pri nízkonákladových spoločnostiach to však nemusí byť podmienkou, odporúčame preto si radšej vopred situáciu s kočíkom overiť.

Detská letenka vás nezruinuje, prezrite si ale akcie

Deti sa v leteckej preprave štandardne rozdeľujú medzi dve základné vekové kategórie, ale podmienky jednotlivých leteckých spoločností sa môžu líšiť. Prvou kategóriou sú najmenšie deti do dvoch rokov, ktoré cestujú buď zdarma alebo s 90 % zľavou. Nemajú však nárok na vlastné sedadlo ani príručnú batožinu. Za príplatok ale môžete svojej ratolesti samostatné sedadlo prikúpiť. Pri vzlietaní, pristátí a v dobe, kedy svieti nápis „Pripútajte sa“, vám však musí dieťa sedieť na kolenách a byť pripútané špeciálnym bezpečnostným pásom spolu s vami. Alebo môže sedieť vo vlastnej autosedačke, táto však musí byť certifikovaná pre použitie v lietadle. Druhou kategóriou sú deti od 2 do 12 rokov. Tie už musia mať svoje sedadlo a čo sa týka batožiny, platia pre nich rovnaké podmienky ako pre dospelých. Letecké spoločnosti často ponúkajú špeciálne detské tarify, väčšinou so zľavou v rozmedzí 25-50 %. Na letenkách tak môžete výrazne ušetriť, avšak niekedy pri najlacnejších akciových tarifách už dopravca zľavu pre dieťa neponúka.

Dieťa zvládne let i bez vás. Vybavte si to pri rezervácii leteniek

Môže sa stať, že nemáte na výber a potrebujete dieťa prepraviť lietadlom napríklad na jazykový kurz do zahraničia. Nebojte sa ho zveriť personálu. Už pri rezervácii letenky upozornite agenta, že vaše dieťa bude cestovať samotné a máte záujem o túto službu. V ideálnom prípade by to malo byť aspoň 48 hodín pred odletom, aby sa personál stihol na všetko dobre pripraviť. Potom vyplňte formulár s detailnými údajmi o vás, vašom dieťati a predovšetkým osobe, ktorá ho v mieste pristania vyzdvihne. Konkrétny formulár vám dodá a upresní agent podľa konkrétneho dopravcu, nakoľko tieto formality závisia práve od neho. Nie je dôvod na obavy, vaša ratolesť bude pod neustálym dohľadom, a to i v lietadle. Bývajú v nich špeciálne vyhradené sedadlá s dobrým prístupom a v dosahu letušiek. Dieťa „odovzdáte“ na letisku zodpovednému pracovníkovi, ktorý ho prevedie odbavením i kontrolami. Priamo od neho si ho prevezme letuška, ktorá ho zase po pristátí posunie pracovníkovi cieľového letiska a ten ho odprevadí až k vami určenej osobe. Táto služba môže byť však spoplatnená. Buď príplatkom k cene letenky alebo sa na dieťa bez dozoru vzťahuje dospelá tarifa bez detskej zľavy. Táto starostlivosť je určená predovšetkým pre deti vo veku od 5 do 11 rokov, rovnaký servis ale môžu využiť deti až do veku 17 rokov.

Prečítaj si tiež