Tip na výlet s malými deťmi v okolí Senca: rodinná farma Hrubá Borša

od jozo

Hľadáte miesto, kam sa vybrať s malými deťmi v okolí Senca či Bratislavy, no nechcete celodenný ale ani poldenný výlet? Jednoducho hľadáte miesto, kam sa môžete ísť pokočíkovať, zmeniť prostredie a pritom ukázať deťúriskám niečo nové? Máme pre vás perfektný tip – rodinná farma v Hrubej Borši. Hanka sem ako malá chodila jazdiť na kone. Po viac ako 10-tich rokoch sme sa sem vybrali na poobedný výlet zo Senca s Krištofom, keď mal 9 mesiacov. Prvýkrát videl koníka z blízka tak, že si ho mohol pohladkať, rovnako vidieť z blízka prasiatko, lamu (!), pštrosa, pávy, kozy a nechýbal ani poriadne zašpinený traktor 🙂 Celý podvečer potom Krištof vyzeral šťastný ako blcha. Na farmu sme sa vybrali v rámci poobedného kočíkovania, nebrali sme žiadnu ťažkú fototechniku, všetky fotky sú cvaknuté na šikovný fotomobil Xiaomi Mi 10T Pro.

Ako sa dostať na farmu v Hrubej Borši?

Najlepšie autom. Autobus síce do Hrubej Borši taktiež chodí, len sa musíte z dedinky pár minút prejsť a dôjsť na koniec Jazdeckej ulice – dostanete sa k veľkému drevenému salónu aký poznáte z kovbojok. Salón normálne funguje a zároveň je to fajn fotogenické miesto.

Zo Senca je to 10 minút autom, ak pôjdete z Bratislavy, môžete ísť aj po starej ceste cez Ivanku pri Dunaji. Parkovanie je zdarma priamo pri areáli. V okolí farmy bolo kedysi obrovské pole, dnes je tu výrazná zástavba rodinných domov, každopádne s parkovaním mať problém nebudete.

Kedy je farba v Hrubej Borši otvorená?

Každý deň od 10:00 do 18:00, okrem pondelka. Vstupné je 1 euro na osobu a je to skôr symbolický príspevok na chod rodinnej farmy. Vstup do areálu stráži veľký pes Atos (hovavard) – je to veľký parťák, veľmi rád sa nechá pohladkať kýmkoľvek.

Čo farma v Hrubej Borši ponúka?

Po správnosti ide skôr o jazdecký klub, ku ktorému domáci postupom času pridali rôzne zvieratká, o ktoré sa starajú. Dnes je to jeden z mála pólo jazdeckých klubov (Danube Polo Club) na Slovensku. Je ich tak málo, že prakticky nemajú domáci proti komu hrávať, tak vyzývajú na súboje rakúske družstvá. Na farme je veľká stajňa, kde je odhadom 20+ koní, ktoré patria domácim, ale majú ich tu ustajnené aj súkromníci.

My doma veľmi neinklinujeme k zoologickým záhradám, radi pozorujeme zvieratká v ich prirodzenom prostredí. Rodinné farmy sú super miesta, kde sa zvieratkám skvele žije a zároveň ich deťúriská môžu spoznať, priblížiť sa k nim, pohladkať si ich a dozvedieť sa od domácich o živote viac.

Prosím, neočakávajte od tejto farmy veľkoleposť nejakých snobských jazdeckých stajní – je to miesto, ktoré prejdete za pár minút, všade budete naokolo cítiť vôňu koníkov a zvierat. Nie je to určite výlet na celý deň, dokonca ani na pol dňa – my sme sem zašli na poobedné kočíkovanie a účel to perfektne splnilo. Môžete ísť priamo na kolbisko sa pozrieť, ako sa trénujú kone, zájsť do stajne, koníky si pohladkať… aspoň zmeníte na chvíľu zaužívané prostredie.

Spýtajte sa vždy domácich, či a ktorého koníka si môžu deti pohladkať 🙂 Domáci sú celoživotný koníčkári, majú bohaté skúseností s detským jazdením a veľmi radi sa vám prihovoria a zodpovedajú vaše (aj detské) zvedavé otázky. Niektoré zvieratká je možné aj kŕmiť, poraďte sa opäť s domácimi – najmä strava pre kone môže je citlivá záležitosť.

Lama Carlos a radosť z veľkého traktora

Doma sa Krištof najradšej hrá s kolesami rôznych vecí, nechýba traktor. No mali ste vidieť jeho výraz (vypleštené oči), keď uvidel obrovský, skutočný a poriadne zašpinený traktor. Jasné, že sme išli hneď chytiť jeho kolesá 🙂

Mňa osobne prekvapila lama, ktorá bola nadšená z toho, že vidí na kolbisku jazdiť kone, haha. Volá sa Carlos, ale ani za svet som nevedel prísť na to, ako prilákať lamu na pohladkanie 🙂 Takže namiesto Carlosa máme fotku prasiatka Mickeyho…

Škola jazdenia aj detské tábory v Hrubej Borši

Ak ste na koni ešte nikdy nejazdili a chceli by ste, prípadne rozmýšľate, že na tento vznešený šport dáte svoje deti, smelo tak môžete spraviť priamo v Hrubej Borši. Škola jazdenia tu funguje desaťročia, tréneri sú skúsení a celosvetovo uznávaní profesionáli, ktorí vás od základov dovedú až na pretekársku úroveň. Nehanbite sa spýtať. Ak už jazdíte, robia domáci pravidelné výjazdy na koňoch po okolí – môžete sa pridať (a nemusíte vlastniť koňa).

Farma v Hrubej Borši je zároveň fajn miesto v lete, kam môžete prihlásiť svoje ratolesti na detský tábor. V cene okolo 16 eur na deň (vrátane troch jedál) sa tu naučia starostlivosti o koníky a iné zvieratká, naučia sa jazdiť a bude to pre nich určite nová skúsenosť v porovnaní so sídliskami a domovými zástavbami. Len počítajte s tým, že prídu domov riadne zašpinené, ale zas plné radosti 🙂

Prečítaj si tiež