Ako a kde si spraviť najlacnejší potápačský kurz na svete?

od jozo

Vždy nás lákali nové výzvy a potápanie bolo už dlhšie chrobákom v našich hlavách. Pri našej štvormesačnej ceste okolo sveta sme našli miesto, kde si viete spraviť potápačský kurz (Open Water s celosvetovou pôsobnosťou a doživotnou platnosťou) najlacnejšie na svete. Ostrov Koh Tao v Thajsku je preslávený svojimi potápačskými školami – na ostrove s rozlohou iba 21 km2 sa nachádza viac ako 60 potápačských škôl. Ako si vybrať sú správnu?

1-IMG_5283Veľké množstvo potápačských škôl zaručuje silnú cenovú konkurenciu, keď si klasický potápačský kurz Open Water (oprávňuje vás na rekreačné potápanie do hĺbky 18 m) môžete spraviť za 3,5 dňa v cene od 220 do 320 Eur, pričom všade inde vo svete sú tieto ceny dvoj až trojnásobné. Na Koh Tao sú tieto ceny navyše finálne, vrátane výukových materiálov či dokonca bezplatného ubytovania priamo v potápačskej škole. Školy na Koh Tao sú však známe aj tým, že potápačov „vyrábajú“ ako na bežiacom páse. Áno, je tu najviac vydaných certifikátov Open Water na svete. Takže, ako si vybrať sú správnu školu?

1-IMG_5376Na celom ostrove nájdete viac ako 60 škôl, ktoré pôsobia pod svojim strešnými výukovými potápačskými organizáciami – PADI a SSI. Dlho sme hľadali rozdiely, porovnávali neporovateľné a po niekoľkých konzultáciách v inštruktormi potápania sme došli k jednoduchému záveru. Ak sa neplánujete stať inštruktorom potápania a živiť sa jeho výukou, je prakticky jedno, či začnete ako PADI alebo SSI. Navyše, ak by ste sa dive masterom alebo inštruktorom stali neskôr, existujú špecializované cross-over kurzy. PADI je o niečo rozšírenejšia a známejšia organizácia, SSI je aktuálne najrýchlejšie rastúca potápačská organizácia zastrešujúca potápačské vzdelanie a v niektorých krajinách je lídrom (napr. Austrália). Pre rekreačného potápača je rozhodnutie PADI vs SSI prakticky bezpredmetné, obe školy vám pri Open Water (aj Advanced Open Water, ponory do 30 m) dajú tie isté základy a zručnosti a s oboma certifikátmi sa môžete potápať kdekoľvek po svete. Ak pôjdete na dovolenku do Egypta či Miami a bude tam požičovňa výstrojí, v oboch systémoch si vás jednoducho vyhľadajú online. Na cenu kurzu má však mierny vplyv to, že PADI má o niečo vyššie poplatky, takže SSI kurz bude väčšinou o niečo lacnejší. Pri výbere školy si dajte pozor na to, koľko študentov má na starosti jeden inštruktor – kvalitnejšie školy berú maximálne štyroch potápačov na jedného študenta, pri „pásovej výrobe“ je to 6 študentov, avšak inštruktori môžu podľa ich certifikácie zobrať až 8 študentov na jeden výcvik. Viac ako 4 študenti na jedného inštruktora – určite neodporúčame, samotní inštruktori priznávajú, že sa necítia niekedy komfortne a nedokážu sa venovať všetkým študentom plnohodnotne.

My sme sa rozhodli pre potápačkú školu French Kiss Divers, ktorá nás upútala nielen svojim názvom :), ale najmä komplexnosťou služby – štandardný 3,5-dňový kurz s 5 ponormi (niektoré školy na Koh Tao ponúkajú iba štyri ponory) s maximálnou hĺbkou 18 m stojí 8600 bahtov, čo je pri kurze z apríla 2016 cca 220 Eur. Cena je konečná, zahŕňa zapožičanie výukových materiálov, všetkej výstroje a výbavy (stačí vám do French Kiss Divers napochodovať vo flip flopoch a oni sa už o všetko postarajú), dopravy na miesta ponorov a navyše vám poskytnú aj bezplatné ubytovanie priamo v ich potápačskej škole. French Kiss Divers sa nachádza v južnej časti ostrova Chalok, my sme boli ubytovaní v severnej turistickejšej časti Sairee, takže bolo pre nás prijemným prekvapením, keď pre nás každé ráno a večer prišiel bezplatne taxík, ktorý nás odviezol z/do školy. A ceny taxíkov sú na Koh Tao drahšie ako v Bratislave 🙂 French Kiss Divers priraďuje k jednému inštruktorovi maximálne štyroch študentov, my sme mali trocha šťastie a boli sme iba dvaja s našou skvelou inštruktorkou Marion.

1-IMG_5056Keďže názov našej potápačskej školy naznačuje jasne, že väčšina klientely sú francúzski turisti, boli sme zvedaví na samotnú výučbu, ktorá je dostupná vo francúzštine, angličtine, nemčine a španielčine. Marion vedela plynule po anglicky, takže celý kurz prebiehal v angličtine – na zvládnutie kurzu vám stačí bežná angličtina. Ak sa dá, odporúčame si kurz nerobiť v slovenčine. Keď sa pôjdete potápať do zahraničia, je lepšie vedieť jednotlivé výrazy a pokyny v angličtine. Keďže sme v čase kurzu boli jediní nefrancúzski klienti, venovala sa Marion iba nám dvom a podľa jej slov si aj ona rada berie klientov, ktorí hovoria po anglicky. Ak budete môcť, vyžiadajte si Marion 🙂 Budete veľmi milo prekvapení – pani cez 40, typický francúzsky akcent, úžasný smiech a veľká istota pod vodou vďaka 12-ročným skúsenostiam. Ostatné skupinky z French Kiss Divers boli tiež zväčša 2 až 3-členné.

DCIM104GOPRONa úvod výučby vás čaká trocha čítania a domáca úloha spracovaním prvých troch kapitol knižky, celé to nezaberie ani pol dňa vrátane všetkých „papierovačiek“ vrátanie prehlásenia, že ste zdravotne spôsobilí. My sme prišli na kurz s množstvom otázok, trpezlivo nám na všetky odpovedali (očividne boli zvyknutí). Nasledujú dva dni, v ktorých sa doobeda učíte v triede teóriu a poobede idete do vody. Posledný tretí deň kurzu Open Water vás čakajú dva doobedné ponory do maximálnej hĺbky 18 metrov, ktoré si užijete najviac. Teória, pochopenie základných fyzikálnych pravidiel hĺbky a tlaku a celkovo prostredia pod vodou, je životne dôležitá. Bez akéhokoľvek preháňania. Aj keď sa väčšina nešťastí stane na hladine, ako potápač-začiatočník musíte mať istotu, že viete, čo robíte pod vodou.

Prvé zoznámenie s potápačskou výstrojou a vašim pocitom pod vodou nastáva v prvý deň poobede, keď sa presúvate do vody učiť sa základnú praxi (skills), napr. ako si nasadiť masku a vyčistiť ju pod vodou, ako ovládať stabilitu, čo robiť v prípade, že vám dôjde vzduch v nádrži a pod. Mnohé potápačské školy kvôli komfortu realizujú tento prvý ponor v bazéne, French Kiss Divers vás zoberú priamo do mora, kde v hĺbke 2 ÷ 3 metre skúšate tieto skills. My sme boli za túto drobnosť (bazén vs more) veľmi vďační, pretože najmä prvé minúty pod vodou, naučiť sa pokojnému dýchaniu a skúšanie čistenia masky vás podrobne zoznámi s vplyvom morskej vody na vaše dutiny 🙂 U mňa osobne som mal za pár minút všetko dokonale prepláchnuté 🙂

1-IMG_5262Druhý deň výučby vás čakajú okrem teórie dva ponory – jeden na zopakovanie a doplnenie „skills“, pri tom druhom si začínate užívať podmorský svet. Tretí a zároveň posledný deň si musíte privstať, aby ste boli o 6:30 boli, ktorá vás postupne odvezie na dve rôzne miesta, kde si pri prvom ponore opäť zopakujete naučené zručnosti a užijete si potápanie a posledný ponor v maximálnej hĺbke 18 metrov slúži už iba na to, aby ste si naplno vychutnali podmorský svet. Nám naša inštruktorka Marion počas každého ponoru ukazovala krásne miesta, koraly, ryby a rybičky – niečo, čo sme si na úvod ako potápači-začiatočníci veľmi nevšímali, pretože sme sa sústredili napr. iba na to, či správne dýchame 🙂 Čím viac ponorov absolvujete, tým ste pod vodou istejší a viac si dokážete užívať samotné potápanie či komunikovať s okolím pod vodou. Zároveň viete, čo robiť v prípade núdze, ako sa dostať na hladinu aj v prípade, že ste opustený, neviete kde sa nachádzate a dôjde vám vzduch.

1-IMG_5254My sme približne mesiac pred navštívením Koh Tao uvažovali, či si kurz spraviť alebo nie. Po jeho absolvovaní sme sa zhodli, že spraviť si kurz s French Kiss Divers na Koh Tao bola výborná voľba a zároveň jeden z nových najintenzívnejších zážitkov, ktoré sme na našej štvormesačnej ceste zažili. Potápanie vám otvorí nový svet, doslova – ten podvodný. Užijete si plávanie, či skôr akési nadnášanie sa a stav beztiaže na dlhé minúty obkolesený nádhernou prírodou, ktorú ste dovtedy nepoznali. Objavíte podmorskú krásu, ktorú príroda tvorila tisíce rokov. Naučíte sa byť k tejto prírode ohľaduplní, pristupovať k nej s rešpektom. Certifikát Open Water vám umožní následne potápať sa kdekoľvek vo svete do hĺbky maximálne 18 metrov a my už teraz vieme, že si niekedy v blízkej budúcnosti rozšírime naše certifikácie aj na Advanced Open Water 🙂

French Kiss Divers na Koh Tao môžeme iba odporučiť – od začiatku do konca sme mali iba pozitívnu skúsenosť. Milí a prívetiví ľudia (a aj keď sa hovorí o Francúzoch, že neradi hovoria iným jazykom, tu sme s jazykovou bariérou nemali najmenší problém), usmievaví, plní dobrej nálady. Výborné zázemie, od ubytovania, cez nákup potápačských potrieb až po francúzske bagety a thajské pivo. Profesionálni a ľudský prístup, trpezlivá výučba a najmä máte hneď od začiatku pocit, že ste členom jednej veľkej (aj keď tak trocha francúzskej) rodiny 🙂 A čo nás tiež milo prekvapilo, najmä na slovenské pomery – deklarovaná cena bola naozaj konečná, bez žiadnych háčikov ani príplatkov.

1-IMG_5050A čo vás v rámci potápačského kurzu čaká? Približne niečo takéto:

Prečítaj si tiež