Frank Lee: ako cestovať po Švajčiarku s neveľkým rozpočtom

od jozo

Píše Frank Lee: „Švajčiarko je z pohľadu turistu jedna z najdrahších destinácii vôbec. Veď len Ženeva a Zürich patria do zoznamu 10-tich najdrahších miest na svete. Keď niekomu poviete, že plánujete navštíviť Švajčiarsko s neveľkým rozpočtom, pozrie na vás s údivom. Napriek tomu sa táto nádherná krajina dá navštíviť aj keď nie ste milionárom. Tu je pár mojich tipov, ktoré sa vám môžu zísť.“

switzerland_03

Využívajte couchsurfing

Nájsť v Švajčiarsku cenovo rozumé ubytovanie je takmer nemožné. Noc v hoteli vás vyjde bez problémov aj v tom najlacnejšom na 45-50 Eur. Najjednoduchším spôsobom, ako ušetriť celú sumu za ubytovanie, je využiť couchsurfing. Zároveň sa tak spoznáte s domácimi. Pozor však na “rezervácie”, treba si dať na čas. Tento spôsob ubytovania využíva mnoho turistov, ktorí rovnako ako vy, plánujú navštíviť Švajčiarsko s neveľkým rozpočtom. Pri hľadaní vhodného couchsurfera treba byť jednoducho trpezlivý.

switzerland_01

Pri cestovaní využívajte silu zdieľanej ekonomiky

Doprava je v Švajčiarsku niekedy drahšia ako ubytovanie samotné. Medzimestské vlaky stoja niekedy aj viac ako 40 Eur, nehovoriac už o taxíkoch a súkromných prepravných službách. Určite poznáte služby ako Uber či BlaBlaCar – môžete s nimi ušetriť desiatky eur. A ďalšia výhoda – opäť spoznáte nových domácich.

switzerland_07

Hotelové vernostné body

Ak cestujete často a využívate hotelové služby, máte možnosť zbierať vernostné body za každé prenocovanie v sieti rovnakých hotelov. A tieto sa oplatí šetriť práve vtedy, keď budete plánovať váš výlet do Švajčiarska. Najmä v čase sviatkov a typikých turistických období, keď sú hotely zväčša najdrahšie – za približne 60 000 bodov si môžete užiť 5 nocí aj v takých luxusných hoteloch ako Hilton, Marriott či sieti hotelov Starwood.

switzerland_05

Nepite alkohol

Vínko, ktoré si zvykneme dávať sem-tam na večeru, či len tak na pozdvihnutie nálady, je vo Švajčiarsku výrazne drahšie ako inde v Európe. Bežný alkoholický drink v mestách stojí priemerne 7 Eur, samotná fľaška vína je od 25 Eur vyššie. Ak sa chcete zabaviť vo Švajčiarsku s alkoholom, určite to nebude lacný výlet.

switzerland_06

Varte si vlastné jedlo

Cena bežného dvoj- až trojchodového menu v reštaurácii vyjde na 40 Eur a viac. Ak sa však poobzeráte po bežných supermarketoch, kam chodia nakupovať aj domáci (Coop, Migros, Spar a ďalšie), nákup na celý týždeň by vás nemal vyjsť viac ako 70 Eur. Takže aj za 10 Eur za deň sa viete v tejto drahej krajine prestravovať, len musíte mať miesto, kde si veci pripraviť.

Staňte sa na chvíľu vegetariánom

Mäso je vo Švajčiarsku jednoducho príliš drahé, dokonca sa na to často sťažujú aj domáci. Kilogram mäsa nenájdete lacnejšie ako za 25-30 Eur. Vyhnite sa najmä hovädziemu, to je tu najdrahšie. No a keďže mäso je drahšie, hádajte čo je lacnejšie? Správne, zelenina 🙂

switzerland_02

Využívate kupóny

Ak sa chcete vydať na výlet, ochutnávku jedla či niektorú s lokálnych aktivít, skúste sa poobzerať po dostupných zľavových kupónoch (napr. cez Groupon). Obedové menu v reštaurácii, ktoré pôvodne stálo 50 Eur, si takto viete (pri dostatočnom šťastí pri hľadaní) kúpiť za 15 Eur. Odporúčam vyskúšať etnické reštaurácie, najmä indidkcú, thajskú, čínsku a blízkovýchodnú – tie ponúkajú typicky veľké porcie za rozumné ceny.

Denný budget vo Švajčiarsku?

Ak si chcete užiť komfort hotela, dať si jedlo v reštaurácii a pritom si užiť rôznorodé aktivity, bude sa váš denný budget vo Švajčiarsku pohybovať niekde medzi 60 až 90 eurami. Samozrejme viete vďaka tipom vyššie ušetriť, stále však bohužiaľ zostáva pre turistu typu „backpacker“ táto krajina v kategórii tých najdrahších.

Prečítaj si tiež