6 výborných tipov ako poraziť jetlag

od jozo

Určite to sami poznáte – či už cestujete na západ alebo východ a váš let trvá viac ako 5 či 6 hodín, dostavia sa v destinácii prvé príznaky jetlagu. Čím viac ste v lietadle, tým sú príznaky silnejšie. Dôvod je jednoduchý – cestujete buď proti času alebo čas predbiehate, čím si v oboch prípadoch narúšate váš biorytmus. Ako poraziť jetlag? Ponúkame 7 tipov!

V angličtine je zaužívaný pojem v prípade jetlagu „west is best, east is a beast“ – vo voľnom preklade – ak letíte smerom na západ, je to pohoda. Ak na východ, problém je na svete. Jetlag vás každopádne aj tak dobehne, tak sa poďme pozrieť na to, ako ho poraziť.

#1 Doprajte si oddych ešte pred odletom

Na odlet nastúpte oddýchnutý. Ak sa dá a pracovné či osobné povinnosti vám to dovolia, príďte na letisko o hodinku skôr, ako ste zvyknutí. Doprajte si kľud, pohodu, dajte si váš obľúbený drink, ale hlavne dostaňte telo a myseľ do stavu pokoja.

#2 Synchronizovaný spánok

Ešte predtým, ako nastúpite do lietadla, nastavte si čas na hodinkách (a v telefóne) na čas, aký je v destinácií, kam smerujete. Snažte prispôsobiť vaše rutinné aktivity (jedlo, návšteva toalety, čistenie zubov, spánok) už podľa času v cieľovej destinácii Hlavne ak letíte viac ako 10-hodinovým letom, budú najmä prvé hodiny obtiažne. Čím skôr sa však na nový režim nastavíte, tým pohodlnejšie zvládnete jetlag. Predtým, ako budete chcieť zaspať, vypnite mobil, prestaňte pozerať filmy a nechajte mozog regenerovať. Štuple do uší za pár centov pomôžu zabudnúť na ruch okolia.

#3 Voda, voda, voda

Častou príčinou jetlagu je dehydratácia. V lietadle je suchší vzduch a pod iným tlakom, ako sme naň zvyknutí a telo rýchlejšie dehydruje. Neustále dopĺňajte tekutiny – pred aj počas letu a samozrejme aj po prílete. Radšej x-krát navštíviť toaletu ako zostať dehydrovaný. Chápeme, že gin s tonicom či bloody mary si v lietadle málokto odpustí (najmä keď je to zadarmo), ale opica v lietadle patrí k tomu najhoršiemu, čo vás môže na ceste stretnúť. Navyše, alkohol dehydruje, takže ak aj z alkoholu zaspíte, iba na chvíľu a nie v dostatočnej kvalite.

#4 Riaďte sa podľa denného svetla

Strávili ste celú noc v lietadle, ste na nohách 24 hodín a viac a v novej destinácii je ledva obedový čas? Doprajte si tzv. powernap (20-40 minútový spánok). Pokiaľ to ale ide, snažte sa vydržať byť hore a ísť spať až so západom slnka. Cestou na západ (geograficky z pohľadu Slovenska) je situácia lepšia, často majú ľudia cestujúci najmä do USA omnoho viac energie po prílete. Cesta na východ býva „zabijáckejšia“.

A post shared by cestujemespolu (@cestujemespolu) on

#5 Pohybom proti jetlagu

Keď sedíte v lietadle, vaše telo veľa pohybu nespraví. Ak máte možnosť, vydajte sa po prílete na prechádzku, ideálne si zabehajte. Napumpujete do tela endorfíny, ktoré vám pomôžu jetlag poraziť.

#6 Ranný let? Bez kávy!

Nemôžete odísť z bytu či domu bez vašej obľúbenej rannej kávičky a zároveň máte váš dlhý let naplánovaný na ranné hodiny? Snažte sa toto ráno vydržať bez kávy. Kofeín sa totiž drží dlhé hodiny v tele a bude vám brániť zaspať. Keď pristanete a nepodarí sa vám dobre sa v lietadle vyspať, jetlag je na svete.

Prečítaj si tiež