Jozef Zelizňák: Priamo na BUBO bále máme stánok, kde dávame zdarma cestovateľské rady

od jozo

Už tento víkend (23.-26.1.) sa v rámci medzinárodného cestovateľského veľtrhu ITF Slovakiatour koná aj najväčší cestovateľský festival BUBO bál, ktorý slávi svoje 25. výročie. Porozprávali sme sa s Jozefom Zelizňákom priamo z cestovnej agentúry BUBO o tom, v čom je tento festival výnimočný, ale aj o tom, ktorej neobjavenej destinácií predpovedá svetlú budúcnosť 🙂

Zdroj: BUBO

V čom je BUBO bál iný ako ostatné cestovateľské festivaly a prezentácie?
BUBO bál nie je dielom pár nadšencov pre cestovanie, ale výsledkom 30 rokov práce celého tímu najscestovanejších Slovákov. Veríme, že know-how, aké sa stretne už tento víkend v bratislavskej Inchebe, je skutočne výnimočné. Zároveň je BUBO bál otvorený aj známym osobnostiam, ktoré radi cestujú a majú čo povedať. Spomeniem aspoň (v abecednom poradí) Jozefa Banáša, Mikuláša Dzurindu, Borisa Filana, Štefana Hríba, Ivana Mikloša či Adelu Vinczeovú. Aj tento rok dopĺňajú príbehy našich sprievodcov zážitky indiividuálnych cestovateľov ako, napríklad vás z @cestujemespolu či bratov Velitsovcov, ktorí budú rozprávať o tom, ako spoznáva svet cyklista na Tour de France, ale aj o pripravovanej cykloceste okolo Kalifornie, ktorej sa môže zúčastniť každý cyklistický nadšenec.
 
Tento víkend to bude už 25. ročník, spomínate si ešte na ten prvý? Aký máte pocit pri pohľade na minulé festivaly? Kam ste sa posunuli?
Prvé ročníky ešte hlboko za Mečiara sa konali na chate v Karpatoch a boli v podstate len stretnutím všetkých 50 klientov, ktorí s nami v ten rok cestovali. Navarili sme si špagety s morcadellou a pri lacnom víne plánovali expedíciu na budúci rok. Potom sme sa cez petržalské domy kultúry v Ovsištiach a na Lúkach posunuli práve do Incheby. Prvý ročník BUBO bálu tu v Inchebe už otváral vtedajší minister zahraničných vecí pán Kukan a tak ako sa hýbalo vpred Slovensko, rástlo aj BUBO, túžba Slovákov cestovať a aj BUBO bál.
 
Naopak, čo bude v porovnaní s ostatnými ročníkmi na tomto BUBO bále výnimočné?
Celkom sme zmenili atmosféru v okolí hlavnej kinosály. V tlmenom svetle vyniknú nasvietené fotografie výstavy, ktorá je celá zložená z fotografií v našom katalógu. Náš katalóg má 304 strán a nenájdeš v ňom jednu fotografiu z databanky, všetko je náš originál. Chceme byť úprimní a originálni aj tu. A na výstavu sme vybrali tie top. Oplatí sa prísť.
 
2 dni, 2 prezentačné sály, spolu viac ako 30 prednášok – na ktorú z nich sa najviac tešíte vy?
Určite na už spomínaných bratov Velitscovcov (v sobotu o 15:00), ale aj na fotografie Roberta Tarabu z Thajska a škandinavistky Zuzany Hábekovej z Nórska. Ten víkend zas neuveriteľne rýchlo ubehne.

Zdroj: BUBO

 
Ktoré destinácie sú v roku 2020 najvyhľadávanejšie medzi vašimi zákazníkmi BUBO?
Hoci máme v ponuke 300 zájazdov na všetkých šesť kontinentov, dovolenke v exotike už 25 rokov kraľuje Thajsko, Malajzia, Singapur, v závese za ním Vietnam, Kambodža, Mexiko a Kuba. Hitom tohto roka sú vanilkové ostrovy, kde sme spojili Maurícius, Seychely a Réunion do jednej akčnej cesty a Kolumbia po stopách seriálu Narcos.
 
A ktoré sú naopak destinácie, ktoré považujete vy osobne za neobjavené a dostanú sa do hľadáčika cestovateľov až v najbližších rokoch?
Keď sme koncom deväťdesiatych rokov predpovedali budúcnosť Islandu, o päť rokov neskôr Barme, potom Kolumbii, vždy sme pôsobili uletene. Dnes si dovolíme tvrdiť, že tak, ako veľa (nielen) Slovákov chodí bežne do Maroka, o tri až päť rokov sa bežnou destináciou stane Alžírsko. Ak sa tam nezhorší politická situácia, v roku 2025 ho už zaplavia batôžkári. Ak ho chcete zažiť pôvodné, odporučil by som tam vycestovať čím skôr.
Čo keď ma zaujíma konkrétna destinácia a nestihol som prednášku, môžem prísť o nej s niekým len tak nezáväzne pokecať?
Jasné. Priamo na BUBO bále máme info stánok, kde dávame zdarma cestovateľské rady aj individuálnym cestovateľom. A od pondelka sme opäť k dispozícii v našej kancelárii na Dunajskej 31. Áno, BUBO za 30 rokov tvrdej práce vyrástlo zo start-upu na cestovnú kanceláriu, ktorá platí najviac daní na Slovensku, ale nezabúdame, odkiaľ sme prišli, chceme podporovať v cestovaní každého a radi pomôžeme.

Zdroj: BUBO

Ďakujeme za rozhovor 🙂

Prečítaj si tiež