Je možné kvalitne nafotiť dovolenku iba s mobilom? (recenzia)

od jozo

To je asi typická otázka pred každou dovolenkou. Ako ušetriť čo najviac miesta (napríklad tým, že necháme zrkadlovku doma), ale zároveň mať čo možno najkrajšie snímky a tým pádom aj spomienky na dovolenku? Odpoveďou môže byť kvalitný fotomobil. Lenže, čo keď nechceme veľa investovať? Uf, ťažká otázka. Ale poznáme na ňu odpoveď.

Kvalitných fotomobilov je dnes trhu dostatok, ale všetky tie, ktorých snímky by sme mohli zhodnotiť za kvalitné, však majú pomerne vysokú cenovku (500 Eur+). Nedávno sme však objavili Lenovo Moto G4 Plus v koncovej cene 269 Eur s DPH, o ktorom mnohé zahraničné médiá písali, ako nadštandardne fotí. Chceli sme sa o tom sami presvedčiť, tak sme si jeden kus zapožičali na test. Veď mať výkoný smartfón s 5,5-palcovým full HD displejom, podporou LTE a novým Androidom (za tú cenu) je samo o sebe veľmi dobré. Lenovo však podľa všetkého pridalo do mobilu aj kvalitný fotoaparát s laserovým zaostrovaním.

Rozhodli sme sa pre pomerne netradičný test – snažili sme sa simulovať podmienky cestujúceho/dovolenkujúceho používateľa. Áno, keď profesionál dostane do rúk aj slabší fotoaparát, výsledkom môžu byť krásne snímky. Čo však v prípade, že dostane dobrý fotoaparát do rúk používateľ, ktorí jednoducho spustí fotoaparát a cvaká? A presne to isté sme spravili aj my. Napriek tomu, že Lenovo Moto G4 Plus ponúka ako jeden z mála fotomobilov aj plne manuálny režim snímania, my sme fotili ako bežný používateľ. Mobil vo vrecku a keď sme uvideli niečo zaujímavé, jednoducho sme ho vytiahli, spustili foťák a cvakali čo sa nám zdalo zaujímavé. Plne automatický režim, žiadne úpravy. Ani dodatočné softvérové, takže žiaden Photoshop, Zoner ani nič podobné.

A výsledok? Aby sme ho nehodnotili ako rekreační fotografií a vášniví cestovatelia, rozhodli sme sa osloviť štyroch fotografov, z ktorých každý je profík vo svojom obere. A poprosili sme všetkých štyroch, aby našich takmer 30 fotografií (ktoré sme nafotili s týmto mobilom v plne automatickom režime, môžete si ich pre vlastné zhodnotenie stiahnuť tu) zhodnotili svojim profesionálnym okom.

Oslovili sme týchto štyroch fotografov:

Lenovo Moto G4 Plus v skratke

Ak by sme mali vybrať niekoľko zaujímavostí, pre ktoré je Lenovo Moto G4 Plus užitočné z pohľadu používateľa:

  • cena (269 Eur)
  • fotoaparát s dvomi typi automatického zaostrovania – laserovým zaostrovaním a automatickým zaostrovaním s detekciou fázy
  • veľký 5,5-palcový displej s full HD rozlíšením a krásnym podaním farieb
  • snímač odtlačkov prstov
  • čistý predinštalovaný Android bez zbytočného predinštalovaného softvéru
  • TurboPower nabije telefón za 15 minút na 6 hodín používania
  • 2 GB operačnej pamäte, 16 GB internej pamäte, podpora microSD
  • podpora 4G/LTE sietí

Takže, ako hodnotia fotky z Lenovo Moto G4 Plus profíci?

Žiadneho z fotografov sme v ničom neobmedzovali, dali sme im voľnú ruku v tom, ako fotografie zhodnotia. Redakčne sme nič neupravovali, vzali sme všetky pozitíva aj negatíva tak, ako nám ich skutočne napísali.

Začnime Adamom, ktorý sa na fotografie pozrel svojim módnym okom: Fotoaparát ma príjemne prekvapil neutrálnym farebným podaním a dobrým vyvážením bielej. Automatika si poradila aj s nižšou hladinou osvetlenia a hodnoty šumu zostali prijateľné. Nie úplne presvedčivá je expozícia, väčšina fotografií mohla byť o niečo svetlejších, prejavuje sa to najmä pri menej kontrastných scénach. Určite je to však lepšia voľba, ako keby mali byť fotografie preexponované. Takto bude mať užívateľ väčší priestor na úpravy podľa svojho uváženia. Na niektorých fotografiách nie je správne zaostrené, to však môže ovplyvniť aj schopnosť a pevná ruka fotografa. Celkovo je pri tomto fotoaparáte limitujúcim faktorom práve používateľ, aparát si zjavne poradí s väčšinou bežných situácii – inými slovami, naučte sa fotiť! Nebojte, to bol len žart. Každopádne tento mobil ponúka vyvážený automatický fotorežim, ktorý môžem odporučiť.

Následne dostal fotografie na zhodnotenie Ondrej Macko: Celkovo ide o fotky dobré, zaostrené, kompozične celkom zaujímavé. Sú ale medzi nimi rozdiely. Vidno, že fotoaparát si poradí s bežným svetlom takmer vždy. Tieto fotky vyzerajú prirodzene, sú zaujímavé a to aj pri mierne nižšom osvetlení. Nasledujúca fotka je príkladom, že si foťák poradí aj s protisvetlom:

06

Nevie si ale dobre poradiť s makro zábermi, príkladmi sú tieto dve fotografie:

Najkrajšia fotka je podľa mňa táto (viď nižšie), kde vidieť, že toto je presne hranica, kam sa objektív „dostane“ pri makro zábere:

24

Kompozične sa mi páči, aj z pohľadu, ako to fotoaparát zvládol, nasledujúci snímok:

19

Táto fotografie je kompozične nevydarená, ale po technickej stránke je super:

22

Potom sme pustili k slovu Ondreja Bobeka, ktorý sa sústredí na športovú fotografiu: „Fotky z tohto mobilu sa mi páčia, je vidieť, prečo mobilné telefóny posledné roky kazia predaje malým fotoaparátom 🙂 Dobrá je svetelnosť objektívu f2, ktorá dovoľuje trocha rozmazať pozadie pri väčšom priblížení. Šum v obraze je z môjho pohľadu prijateľný aj v tme, no chýba mu optická stabilizácia obrazu, ktorá je až vo vyšších modeloch – tá je užitočná pri kreatívnejšom fotení alebo natáčaní videa. Rozlíšenie 16 Mpix dovoľuje vytlačiť fotky v dobrej kvalite aj na papier, prípadne ich „nazoomovať“ (skvelé na Instragram, blogy, pri fotení jedla nemajú ľudia tiene na tanieri kvôli veľkému priblíženiu…). Farby má pomerne neutrálne, čo považujem za výhodu – často dávam osobne fotky na Instragram a tie neutrálnejšie/prirodzenejšie vyzerajúce sa dajú lepšie upravovať. Osobne by som nepoužíval prednastavený pomer strán 16:9, pretože mobil má snímač s pomerom strán 4:3 a vďaka tomu dostanete širší záber a aj vyššie rozlíšenie.“

No a nakoniec zhodnotil fotografie ešte Peter, ktorý sa svojej úlohy zhostil ako sa patr9: „Ako Jožo sám vieš, nosím v batohu 8 objektívov a len tento batoh váži cez 13 kg a ak ideš low-cost aerolinkami, sám vieš, čo to znamená – priplatiť si za batožinu. No a k tomu samozrejme statív. Rozdiel medzi dobrou fotkou a mdlou (hlavne pri kritických dlhších časoch, teda napr. v noci alebo pri východe alebo západe slnke) je najmä v použití statívu. Ďalších zopár kilo navyše. A prečo to píšem? Povedal som si, že aj ja si zaopatrím kompakt a budem chodiť „na ľahko“. Najmä v zime, na lyžovačkách. Úprimne? Použil som ho asi trikrát a potom zas vytiahol zrkadlovku. Dôvod? Ostrosť, možnosť zaostrenia bodu, ktorý si ja vyberiem, hĺbka ostrosti, teda nízke clonové čísla (4.0, 2.8 a menej). Hĺbka ostrosti je to, čo odlišuje dobrú fotku od tých ďalších tisícov na webe. Ale zas prídu chvíle, keď aj moja žena s fotomobilom spraví rovnako dobré fotky, najmä v exteriéri. Tam je aj fotomobil dobrý, najmä teda pri dobrých svetelných podmienkach a umiestnení fotiek na sociálne siete. Ak však fotky mnohonásobne zväčšujete, robíte výrezy, to už na fotke z mobilu či kompakte rozpoznáte. Ak chcem spraviť výrez, tam už je šum výrazný a hlavne ťažko určite, na čo bolo vlastne zaostrené. Tam je úplne jedno, či má fotka 4 alebo 12 MB, či je v JPG alebo RAW formáte. Ak je raz fotka zle zaostrená, potom sa s ňou ďalej ťažko pracuje. Ak je raz fotka zlá, hoďte ju do koša. Napíšte pod ňu dlhý komentár na Facebooku, že je výnimočná a že ste nestihli zaostriť na toho rozmazaného delfína. Dobrá fotka sa zaobíde bez textu. 

Pre mňa najlepšia fotka je fotografia lopty Wilson (viď vyššie) – výborne zaostrená, očividná hĺbka ostroisti. Úprimne, nevedel by som určiť, čím bola fotená. Fotografia zeleniny (viď vyššie) je spomenutý problém s bodom ostrenia. S touto fotkou sa už nedá nič urobiť. To ja osobne vnímam ako najväčší problém pri fotomobiloch. Tieto fotky sú však napríklad v poriadku:

Skôr vidím problé v časoch, ktoré fotomobil zvoli v autorežime. Sú v rozmedzí 1/14 a 1/33 a to môže byť problém aj so zaostrením. Bez redukciie vibrácií v interiéri dochádza k neostrosti. Clonové číslo F/2 bolo použité skoro pri všetkých fotkách, čo je v poriadku a na osoh veci. ISO 2000 pri tejto fotke je ešte stále použiteľné:

14

Farebnosť, napríklad pri tejto fotografi, je takisto v norme:

08

Saturácia sa dá ľahko pridať v najlacnejšom voľne dostupnom softvéri. A verdikt? Otázka je, či ako cestovateľ chcete publikovať len na sociálncyh sieťach s rozlíšením 1500 x 1000 pixlov. Tám vám postačí fotomobil. Ak budete mať možnosť publikovať napr. v magazíne, možno vám príde ľúto, že ste nemali so sebou „poriadny foťák“ :)“ 

Chyby, ktoré uvádzajú fotografi (zlé zaostrenie, zlá kompozícia) sú chybami mojimi ako autora fotografií. Technické recenzie smartfónu Lenovo Moto G4 Plus si môžete prečítať tu a tu, obe sú z dielne magazínu Touch IT. Detailnú špecifikáciu produktu si môžete pozrieť na oficálnej stránke Lenova.

Zhodnotenie z pohľadu cestovateľa

Môžeme povedať, že v prípade tohto fotomobilu sa s fotografmi zhodneme na tom, že tento čip má príjemné neutrálne podanie farieb, dobre vyvažuje bielu, poradí si s typickým aj nižším hladinami osvetlenia a pracuje s prijateľným šumom.

Z pohľadu používateľa to znamená, že dostane nadštandardný fotomobil v tejto cenovej kategórii, ktorý môže kedykoľvek vybrať z vrecka a jednoducho cvaká a cvaká čo sa mu zapáči a mnoho z daných záberov môže byť skutočne vydarených 🙂 Navyše, keď k tomu zoberie, aký elegantný a výkonný mobil si kúpite, je to jeden z perfektných parťákov na cestovanie. Skvelá voľba pre tých, ktorí hľadajú výkonný mobil s kvalitným fotoaparátom s dobrou cenovkou.

Testovacie fotografie zhotovené Lenovo Moto G4 Plus v plne automatickom režime:

Prečítaj si tiež