Čo robiť, keď sa ocitnete na mieste, kde vyčíňa hurikán?

od jozo

Ležíte na karibskej pláži a popíjate mojito. Piesok zaliaty slnkom, všade naokolo vôňa kokosového opaľovacieho mlieka a prijemná hudba dodáva vašej dovolenke tu pravú karibskú atmosféru. Prajete si, aby sa tento moment nikdy neskončil. V tom vaše ucho zachytí informáciu o blížiacom sa hurikáne. Neveriacky otočíte hlavou na druhú stranu, aby sa slnečné lúče dostali do všetkých kriviek vášho tela. Po par minútach znovu započujete slovo “hurikán”. Začnete rozmýšľať, či sa to týka vás alebo nie. Zdvihnete sa z lehátka a posledným potiahnutím slamky dopíjate svoje, už aj tak teplé, mojito. Je možné, že sa vaša dovolenka zmení na dobrodružstvo človek verzus príroda?

Píše Michal Brutenič z caribbeans.sk

Prejdete k baru, aby ste si u barmana overili či je to naozaj pravda. Miešajúc nové mojito vám barman potvrdí, že áno. „Veď to práve hlásili v rádiu“, vraví. Neďaleko ostrova sa vytvoril hurikán a nebezpečnou rýchlosťou sa blíži k pobrežiu. Zatiaľ dosiahol kategóriu 3, no každou hodinou sa vraj zrýchľuje. Otvorte oči a na chvíľku zabudnite na tento hrôzostrašný scenár vašej dovolenky. Nezabudnite však, že aj vás sa takáto situácia môže týkať. Keby ste sa ocitli zoči voči hurikánu, vedeli by ste správne zareagovať?

Hurikány tu vždy boli a budú. Už pôvodní obyvatelia Karibských ostrovov toto slovo dobre poznali. Pomenúvali nim svojho boha búrky. Čo ale nepoznali, sú tie populárne mená, ktorými hurikány voláme dnes. Sandy, Mária, Irma či Katrina alebo Mathew, Nino či Florence? Odkiaľ sa tieto mená zobrali? A čo je vlastne hurikán?

Hurikán alebo tropický cyklón je rýchlo sa otáčajúci búrkový systém, ktorý sa vyznačuje centrom s nízkym tlakom, silným vetrom a špirálovitým usporiadaním búrky, ktorá vytvára silný dážď. V závislosti od jeho geografickej polohy a sily je tropický cyklón označovaný rôznymi názvami. Poznáme názvy ako hurikán, tajfún, cyklón a podobne. Názov hurikán je používaný práve v oblasti Atlantického oceánu, prípadne na severovýchode Tichého oceánu. Na severozápade Tichého oceánu je známy pod názvom tajfún. Primárnym zdrojom energie pre tieto búrky sú teplé oceánske vody, preto sú hurikány zvyčajne najsilnejšie, keď sa nachádzajú nad oceánom. Práve kvôli tomu sú najcitlivejšie miesta pobrežné oblasti a ostrovy. Naopak vnútorn0 oblasti pevnín nie sú hlavným terčom hurikánov, nakoľko sila hurikánu sa nad zemou rapídne zníži.

Sila a teda rýchlosť hurikánu má svoje stupne. Počas vašich ciest sa môžete stretnúť s viacerými stupňami hurikánu od 1 až po 5. Všeobecne sa slovo hurikán používa pri pomenovaní tropickej búrky s rýchlosťou stabilných vetrov nad 119 km/h. V danom prípade by sa jednalo o stupeň 1. Najsilnejší hurikán s číslom 5 dosahuje rýchlosť stabilných vetrov nad 220 km/h!

Ešte predtým ako sa hurikány začali pomenovávať podľa mien sa im zvyklo priradiť meno podľa miesta, kde vznikli, pripadne podľa svätých dní, v ktorých sa sformovali. Kredit za pomenovanie hurikánov tak, ako ich v súčasnosti poznáme, je pripisovaný meteorológovi Clementovi Wraggeovi, ktorý pomenoval meteorologické systémy medzi rokmi 1887 až 1907. Napriek tomu, že tento zvyk sa na niekoľko rokov vytratil, je momentálne oficiálne uznávaným spôsobom menovania hurikánov a iných meteorologických systémov. V závislosti od oblasti sa hurikány pomenovávajú podľa vopred pripravenej tabuľky mien.

Otázka teda znie, na ktorý hurikán sa v tomto roku pripravíte? Bude to Kirk, Leslie, Michael, Nadine alebo Oscar?

Zničené ulice po hurikáne Sandy v meste Santiago de Cuba, Kuba 2012. Zdroj: Michal Brutenic

Osobne som prežil už dva silné hurikány a to Sandy (stupeň 3) a Irma (stupeň 5). Hurikán Sandy bol najsmrteľnejším a najničivejším hurikánom Atlantickej sezóny hurikánov v roku 2012 s maximálnou rýchlosťou vetra 185 km/h. Hurikán Irma bol pre zmenu najsilnejším pozorovaným hurikánom v Atlantiku z hľadiska maximálneho trvalého vetra s rýchlosťou až 298 km/h. Sandy bola pre mňa tou prvou skúsenosťou, kedy som na vlastnej koži zacítil silu prírody. Na hlavu mi totiž spadla strecha hotela, v ktorom som býval.

Napriek tomu si myslím, že sa na hurikán dá pripraviť bez problémov. V prvom rade treba mať na pamäti, že hurikán vzniká väčšinou nad oceánom a tak sa o ňom vie niekoľko dní vopred. V tom momente treba sledovať správy a predpoveď jeho trate. Podľa toho viete pripraviť alternatívy vašej dovolenky. Mimo lokálnych televízii vašej destinácie je možné sledovať vývoj hurikánu napríklad na stránke Národného centra hurikánov www.nhc.noaa.gov. Taktiež výborný obraz o tom, ako nám fúka na planéte podá stránka www.windy.com.

Výskyt viacerých meteorologických systémov v oblasti Atlantiku. Zdroj: www.nhc.noaa.gov

Keď si už budete istý, že si to ženie priamo na vás, pripravte sa. Ako operatívny manažér v luxusnom cestovnom ruchu v Karibiku viem, že dôležité je aké ma človek plány. Vo všeobecnosti radím ľudom, nech v čase príchodu hurikánu nikam necestujú, nepoužívajú prenajaté autá a zrušia všetky aktivity. Ľudskou rečou povedané, nech sedia v hoteli na zadku. Hurikán treba prečkať vo vnútri bezpečnej budovy, vzdialený od okien a otvorených priestranstiev. Je bežné, že krajiny celoplošne vypnú elektrinu a plyn, aby sa predišlo prípadným požiarom či iným katastrofám. Preto nie je na škodu, keď sa človek nachádza v inštalácii (hotel), ktorá ma sekundárny zdroj energie, nakoľko miesta ostávajú bez prúdu aj niekoľko dní po katastrofe. Hotely v momente núdze nabehnú na alternatívny zdroj a vo vnútri to vyzerá, ako keby sa nič nedialo. Nezabudnite, že klimatizácia a ventilátor idú tiež na elektrinu a v tropických krajinách býva teplo a vlhko. Zvážiť môžete aj možnosť prípadnej krátkodobej rezervácie izby v hoteli na prečkanie katastrofy.

Ak možnosť rezervácie hotela nemáte, odporúčam nakúpiť si zopár vecí, ktoré vám pomôžu prečkať hurikán v pohode. Baterky a svetlo, powerbanku na nabíjanie mobilu, alternatívny zdroj na laptop a samozrejme pitnú vodu a jedlo na pár dní. To je to minimum, čo treba mať. Z praxe viem, že už pár dní pred hurikánom ľudia nakupujú zásoby a to isté radím aj vám. Ľahko sa vám stane, že deň pred búrkou bude všetko zatvorené, okná zaklincované a vy zistíte, že nemáte to základné čo potrebujete – vodu a jedlo. Osobne si robím zásoby jedla a vody zhruba na týždeň. V prípade, ak by hurikán narobil obrovské škody na dopravných infraštruktúrach, pár dní potrvá kým sa to spojazdní.

Čo sa týka zásob radím, aby ste si zjednodušili život a nekupovali potraviny, ktoré treba mať v chladničke. Keď nie je prúd, nie je chladnička. Čiže konzervy, tuniak, keksy, chlieb a ovocie. Pre gurmánov môže byť sušené mäso, kaviár a fľaška karibského rumu. Zvážte možnosť registrovať sa na stránke ministerstva zahraničných vecí, aby o vás vedeli ak by prišlo k najhoršiemu.

Záplavy po hurikáne Irma, Havana, Kuba 2017. Zdroj: Michal Brutenic

Počas hurikánu sa uistite, že všetky okná a balkóny sú bezpečne uzavreté. Sklo je po rozbití veľmi nebezpečné a tak nebuďte blízko okien. Tak isto na minimalizovanie škôd je dobré trošku upratať a odstrániť všetko, čo by sa mohlo rozbiť alebo zničiť. Ak ste ubytovaný na prízemí informujte sa, či vaša lokalita nie je náhodou typickou záplavovou zónou. V prípade že áno, všetky veci zo zeme by som zdvihol do určitej výšky, aby nedošlo k ich poškodeniu prípadne zaplaveniu. Záplavy neprichádzajú náhle, takže môžete rátať centimetre a vyhodnotiť potrebu postupného zdvíhania nábytku.

Hurikány zo sebou prinášajú silné dažde a vetry, ktoré dokážu rozbúriť more a zdvihnúť vlny. Preto, ak ste si priplatili v hotely izbu s výhľadom na more, je možné, že vás evakuujú na iné miesto. V prípade evakuácie radím počúvať pokyny miestnych orgánov, nakoľko majú s hurikánmi najväčšie skúsenosti. V žiadnom prípade nevychádzajte von na ulicu a nerobte si selfie s hurikánom. Akýkoľvek objekt vo veľkosti popolníka sa stáva smrteľnou zbraňou! Ešte dodám, že pred hurikánom by bolo vhodné, aby ste si skontrolovali okolie miesta kde sa budete ukrývať. Sledujte palmy, stromy a ich konáre, či náhodou nie sú nad vami. V tom najsilnejšom hurikáne sa ukryte do malého priestoru bez prievanu. Napríklad kúpeľňa a toaleta je bezpečným miestom kde vás prípadné lietajúce objekty nezasiahnu.

Zobrazenie hurikánu Florence na pobreží USA. Zdroj: www.windy.com

Myslím si, že existujú oveľa horšie katastrofy ktoré prídu bez ohlásenia ako napríklad zemetrasenie. Výhodou hurikánu je, že sa o ňom vie dopredu a tak máte čas sa pripraviť. Komplikácie prídu po ňom. Nefungujúce letisko, zrušené lety domov a pod. Zvážiť či neodletieť skôr domov je tiež jedna z možností. Vyhnete sa tak komplikáciám s dopravou po hurikáne. Pre tých statočnejších mám zaručený recept na prežitie. Fľaška kubánskeho rumu a dobrá nálada!

Prečítaj si tiež