Plánujete výlet do okolia Košíc? Využije túto oficiálnu appku

od jozo

Aplikácia s trocha krkolomnejším názvom Košice Region Tourism je dostupná pre iOS aj Android a je výborným plánovačom vášho výletu alebo voľného času, keď ste v Košickom regióne. Okolité krajiny (napr. Česká republika, Rakúsko) ponúkajú možno premakanejšie appky, na slovenské pomery však tá košická patrí k najlepším.

kosiceAppka samotná má 13 MB, ale hneď na úvod sa vás sýta, či chcete stiahnuť aj zvyšných 450 MB offline dát – ak máte dostatočný dátový paušál, alebo ste na Wi-Fi, nie je problém. Ak však máte napr. 1 GB paušál od operátora, offline dáta appky vám tak môžu zhltnúť polovicu vášho balíka.

Po otorení vás privíta domáca obrazovka, v ktorej spodnej časti môže skrolovať smerom do strán po nadchádzajúcich eventoch. Keď však otvoríte menu v ľavom hornom rohu (tzv. „hamburger“), otvoria sa vám bohaté možnosti rozdelené do nasledujúcich kategórií:

  • Domov
  • Čo robiť
  • Čo vidieť
  • Kde jesť a piť
  • Okolo mňa
  • Podujatia
  • Môj plánovač
  • Moje obľúbené
  • Destinácie
  • Užitočné informácie
  • Kde sa ubytovať
  • QR čítačka
  • Nastavenia

V nastaveniach si môžete zmeniť jazyk, aplikácia je plnohodnotne preložená do angličtiny (ktorá je štandardne prednastavená) a môžete si tu dodatočne stiahnuť offline obsah aplikácie, ak ste tak nespravili na úvod. Všetky položky hovoria prakticky obsahovo sami za seba, páči sa mi ich úprava z pohľadu používateľskej skúsenosti (UX). Časti Čo robiť, Čo vidieť, Kde jesť a piť či Okolo mňa sú rozdelené do dvoch kategórii a to Zoznam a Mapa. Zoznam ponúka klasický prehľad udalostí či miest, v ktorom môžete skrolovať zhora nadol, prípade si udalosti či miesta môžete pozrieť na Mape. Aplikácia aktívne využíva GPS. Rôzne miesta, ako pamiatky či reštaurácie si môžete pridávať do medzi obľúbené a zároveň ich pridávať do vášho tripu (Môj plánovač).

Veľmi sa mi páčila záložka Destinácia, ktoré ponúka popis jednotlivých častí košického kraja (Dolný Zemplín, Gemer, Slovenský raj a Spiš, Košice) – len škoda, že popisy sú strohé a chýba ďalší multimediálny obsah (fotografie, videá, 360-stupňové zábery). Záložka Kde sa ubytovať otvorí v skutočnosti okno s rozhraním služby Booking.com vnorené do samotnej aplikácie. Je to fajn, mne osobne však chýbajú nejaké skutočné odporúčania a výber toho naj z daného kraja (nemyslím recenzie od návštevníkov portálu Booking.com, ale od ľudí, ktorí využívajú appku Košice Region Tourism, prípadne odporúčania od ľudí zo samosprávneho kraja).

Prítomnosti QR čítačky som v appke nie úplne pochopil. Chápem, že na niektorých offline materiáloch (napr. plagáty) košický samosprávny kraj rád využíva QR kódy. Je to však medzi cestovateľmi pomerne nevyužívaný prvok a integrovaná čítačka je iba integráciou inej služby v samotnej appke. Asi sa chcel niektorý z programátorov pochváliť, že vie používať API 🙂

Celkovo mi ako najviac praktická v appke prišla záložka Čo robiť a Podujatia, ktoré sú vždy aktualizované (aj dvojjazyčne) a hneď po príchode do košického kraja viete, čo sa deje vo vašom okolí a nemusíte to „googliť“ na počítači. A zároveň je využitie mapy a aktívne prepojenie na GPS veľmi užitočné, pretože viete, ktoré udalosti a miesta sú neďaleko vás a viete si váš tak výlet pohodlne naplánovať. Takže za #cestujemespolu celkovo palec hore, aj keď by sme niektoré zbytočnosti v appke spokojne odstránili a spravili ju tak o niečo prehľadnejšou.

A čo všetko môžete zažiť v košickom kraji? Nechajte sa inšpirovať týmto oficiálnym videoklipom:

Prečítaj si tiež