TEST: Ako fotí Sony Xperia XZ2?

od jozo

Dostala sa nám do rúk nová vlajková loď od Sony – model Xperia XZ2. Recenzie si môžete prečítať kade-tade, my sme sa zamerali na jeho fotoaparát. Ako fotí? Oplatí sa ho zobrať na dovolenku? Skúšali ste už niekedy superspomalené video s počtom snímok, ktoré ani GoPro neponúka (960 fps)? Pozreli sme sa telefónu za osem stovák eur pod zúbok.

Sony Xperia XZ2 v kocke

Váži 196 gramov, takže cítite, že držíte v rukách poriadny kus technológie. Odvďačí sa vám však 2-dňovou výdržou pri plnom výkone, čo je snáď máloktorý high-end smartfón ponúka. Displej s pomerom strán 18:9 je predurčený na prehliadanie médií. Ponúka poriadny výkon, exkluzívny vzhľad, aj keď mnohým asi lesklá povrchová úprava nebude úplne vyhovovať – testovali sme kúsok v tmavomodrej verzii, ktorý sme si zamilovali. Ochranné sklo Corning Gorilla Glass 5 je skutočne odolné, ani dva týždne prenášania telefónu vo vrecku spolu s kľúčami nezanechali na ňom žiadne stopy. Jeho vodeodolnosť je ideálna, ak hľadáte fotomobil na dovolenku. PS: vieme, o čom hovoríme, nedávno sme jeden telefón na dovolenke utopili 🙂

Ako fotí Sony Xperia XZ?

Začiatkom mája sme sa s partiou kamošov vydali na plavbu po Chorvátsku, tak som si povedal, že to bude ideálne miesto na vyskúšanie kvality fotoaparátu ukrytom v tomto smartfóne. Neskôr som s ním ešte pobehal po Bratislave kvôli pár testovacím záberom, takže celkovo som s ním strávil viac ako tri týždne. Sony je výrobcom čipov do fotoaparátov nie len pre svoje telefóny, ale aj pre mnohé iné značky. O to prekvapivešie je, že pokým sa konkunrecia snaží o menšiu (r)evolúciu vo foto-mobilnom priemysle (dva/tri fotoaparáty v mobile súčasne, optická stabilizácia…), Sony sa pridŕža, zatiaľ, klasickej cesty. Avšak ponúka niekoľko vylepšení. Či už zostanú na úrovni marketingových vylepšení alebo ich na plno využijete, je len na vás.

Pekne odpichnuté pozadie od zaostreného objektu v ľavej časti. Pravá strana fotografie je už mierne prepálená, ale to je chyba fotografa 🙂

Podržaním dvojpolohovej (palec hore za toto, Sony) hardvérovej spúšte, na pravej hrane v spodnej časti, sa spustí fotoaparát aj z uzamknutého telefónu. Čip o veľkosti 1/2,3″ ponúka pri pomere strán 4:3 maximálne fyzické rozlíšenie 19 Mpix, pri pomere strán 16:9 je rozlíšenie o kúsok nižšie – 17 Mpix. Dávno však už vieme, že dnešné fotoaparáty nie sú o megapixloch, ale o schopnosti sprocesovať nasnímanú fotografu. Objektív so svetelnosťou f/2 sa radí v dnešnom vysoko-konkurenčnom svete foto-mobilov k miernemu nadpriemeru, konkurencii sa však už podarilo zájsť aj ďalej (f/1.5-1.6). Čo to v praxi znamená? Pri dostatočnom okolitom osvetelní sú fotky krásne ostré a plné detailov. Ak sa však už zvečerieva a slnko zájde, fotky sú síce stále veľmi pekné, niektoré detaily sa už začínajú zlievať a v rohoch fotografií aj laické oko postrehne neostrosti. Na nočné fotografovanie (párty, nočná krajina…) by som tento mobil ako hlavný fotoaparát nepoužíval.

Pri čisto nočnej fotografii narazíte na limity fotoaparátu – stratené detaily, nechcený šum a neostré objekty.

Fázový a laserový autofocus je veľmi rýchly, spokojne by som ho prirovnal k poloprofesionálnym zrkadlovkám, čo sa rýchlosti týka. Mne sa na celom fotoaparáte najviac páčila funkcia Autofocus Burst, čo je kombinácia kontinuálneho ostrenia a snímania. Fotoaparát tak vytvorí viaceré snímky za krátky čas, pričom stíha preostrovať na pohybujúci sa objekt. Pri ľubovoľne akčnejšom zábere túto funkciu určite oceníte.

Ukážka maximálneho priblíženia (digitálneho).

Nebojte sa vyskúšať manuálny režim

Po spustení je fotoaparát prepnutý v režime Superior Auto, čo postačí na 90% snímok, ktoré budete realizovať. Bola by však škoda nevyskúšať manuálny režim a kombináciu ďalších funkcií, ktorých je v telefóne slušné množstvo:

  • plne manuálny režim
  • panoramatický režim
  • Smile Shutter – automatické snímanie pri úsmeve
  • ISO nastaviteľné v rozsahu 50-12 800
  • rýchlosť uzávierky nastaviteľná v rozsahu 1/4000s až 1s, aj keď v automatickom režime fotoaparát niekedy cvakne až s rýchlosťou 1/5000s
  • kompenzácia expozície +/- 2 EV
  • štyri režimy vyváženia bielej
  • samospúšť 3s alebo 10s
  • HDR

Ak sa dostatočne pohráte s plne manuálnym režimom, teplotou farieb a ďalšími prkvami, dajú sa s fotomobilom vytvoriť aj takéto zábery.

Ak sa aj vám stáva, že fotíte v miestach, kde je výrazný svetelný rozdiel (napr. pozadie príliš svetlé a popredie príliš tmavé), môžete siahnuť po HDR režime, ktorý vám pomôže svetlé aj tmavé miesta lepšie prekresliť. HDR režim je dostupný iba v manuálnom režime, niekedy funguje lepšie, niekedy horšie, je potrebné sa s ním „vyhrať“ a dobre zvoliť aj bod ostrenia (odporúčam na výrazne tmavšie miesto). Osobne sa mi veľmi páčia aj panorámy a netreba mať ani pevnú ruku, aby ste s XZ2-kou peknú panorámu spravili.

Vľavo zachytený snímok bez HDR, vpravo s HDR – rozdieľ je viditeľný – netreba sa preto báť skúšať všetky funkcie, ktoré fotomobil ponúka.

Video – 4K, HDR, 960 fps… whaaat?

Sony Xperia XZ2 zvládne nahrávanie videa v 4K HDR rozlíšení (malo by ísť o prvý fotomobil na svete, ktorý toto dokáže) pri 30 snímkach za sekundu.

Ak máte radi spomalené zábery,  môžete vyskúšať video vo Full HD rozlíšení pri 60 fps alebo Sper Slow-Motion video vo Full pri… a teraz pozor, 960 fps! Túto fíčurku už síce ponúkal predošlý model od Sony (Xperia XZ Premium), avšak iba v HD, teraz je to vo Full HD. Ide o efektné superspomalené video, ktoré dokáže sekundový záber výrazne spomaliť, len musíte dostať do ruky cvik a vedieť trafiť ten správny moment. A treba mať naozaj dobré svetelné podmienky, pretože rýchlosť uzávierky pri takomto množstve snímok je 1/4000s. A takto to vyzerá v praxi:

Zhodnotenie

Ak by som mal dať Sony Xperia XZ2 známku v podobe hviezdičiek za jeho fotovýkon, dal by som 4 hviezdičky z 5. Celkovo fotografie na displeji telefónu vyzerajú krásne, ostré a plné farieb. Ak s nimi začnete pracovať v počítači a pustíte sa do úprav, odhalíte jemné chybičky. Fotenie v noci nepatrí k najsilnejším stránkam tohto fešáka, treba si však dať ruku na srdce, koľko snímok máte bežne v galérii z noci? Ja teda minimum… Celkovo patrí Sony rohodne stále k nadpriemeru v kvalite mobilnej fotografie a ak si ho zoberiete na cesty, budete mať vo vrecku kvalitný fotomobil s nadpriemernou výdržou batérie a vodeolným spracovaním.

Ak si chcete prečítať celkové recenzie k telefónu, odporúčam tieto:

Všetky testovacie fotografie boli exportované do rozlíšenia 2000px (dlhšia hrana), bez akýchkoľvek obrazových úprav. 

Všetky testovacie fotografie

Prečítaj si tiež