Recenzia: dlhodobý test Xiaomi elektrickej kolobežky PRO 2

od jozo

Za tie roky som si mal možnosť vyskúšať rôzne kolobežky, od tých lacných (až fakt šmejdov) až po 1000+ eurové kolobežky s rýchlosťou cez 50-60 km/h. Úprimne som si nevedel najskôr predstaviť, ako sa dá elektrická kolobežka využiť v praxi, skôr mi to na úvod prišlo ako akási „frajerina“. Dnes si tohto každodenného pomocníka neviem vynachváliť. Od začiatku roka som nabehal približne 2000 km na elektrickej kolobežke od Xiaomi, takže tento článok bude zhrnutím mojich pocitov po naozaj dlhodobom testovaní.

Kolobežka, ktorú zložíte aj do menšieho auta

Hneď na úvod musím vyzdvihnúť hmotnosť a spôsob, akým sa kolobežka skladá. Vďaka jedinej páčke v spodnej časti riadiacej tyče kolobežku zložíte reálne za 5 sekúnd. Zvonček zároveň slúži ako háčik, ktorým sa pripevnia riadidlá k spodnej časti pri zložení. Pri hmotnosti niečo mierne cez 14 kg ju aj jednou rukou vložíte do auta (dokonca sa zmestí aj do kufra bežného malého mestského auta, akým je Peugeot 208). Hanka nemá problém ju vyložiť na držiak bicyklov v karavane vo výške cca 2 m. Hlavná konštrukcia je z hliníka, takže väčšinu hmotnosti kolobežky vlastne tvorí 12 800 mAh (474 Wh) batéria a 300-wattový motor uložený v prednom kolese.

Odbalíte a jazdíte, žiadne skladanie

Pri odbalení z krabice netreba nič manuálne montovať či šróbovať, kolobežku postavíte, zapnete a môžete sa voziť. Môžete si ju spojiť so svojou Xiaomi Home aplikáciou cez Bluetooth, v praxi ale appka umožňuje navyše iba zablokovanie kolobežky (pri parkovaní) a povolenie tempomatu, ktorý je v štandardnom režime vypnutý. Po prvotnom spárovaní som sa už cez appku ku kolobežke prakticky nepripojil, iba v momente, keď som si chcel pre zaujímavosť pozrieť počet najazdených kilometrov. Za veľmi užitočné však považujem inštruktážne video, bez ktorého pozretia sa v appke nedostanete ďalej. Prečo to považujem za dôležité? Lebo dnes jazdia ľudia na najrôznejších kolobežkách ako blázni, v jednej ruke telefón, prípadne viacerí na jednej kolobežke. A verte mi, že už aj pri rýchlosti 15 km/h sa viete veľmi nešťastne na kolobežke zraniť.

Essential vs PRO 2

Kolobežka Mi vo verzii PRO 2 sa líši od lacnejšieho modelu Essential svojou maximálnou rýchlosťou a dojazdom. Pokým Essential zvládne v rýchlosti do 20 km/h prejsť max. 20 km, PRO 2 ponúka rýchlosť 25 km/h (a ten rozdiel je naozaj cítiť) a dojazd až 45 km. Po odjazdení cca 1500 km klesol maximálny dojazd na 35-40 km, ale priznávam sa, že kolobežku využívam posledné mesiace cca každý druhý deň a dávam jej riadne zabrať. Existuje ešte aj inak model tejto kolobežky s označením 1S, všetky podstatné rozdiely a ceny sú zhrnuté na konci článku v tabuľke.

Kolobežku som začal využívať na prepravu z domu do práce a zostal som milo prekvapený, že čas „od dverí k dverám“ sa mi zhoršil iba o 5 minút a mám tak aspoň ráno a večer 20-25 minút pre seba na vyvetranie hlavy. Zároveň nesmie kolobežka s nami chýbať na žiadnom z karavaningových tripov. Vo veľkých kempoch, ale aj menších, keď je mestečko či obchod trocha ďalej, je kolobežka nezameniteľným pomocníkom.

1 tlačidlo, 3 jazdné režimy

Kolobežka už na držiaku karavanu prežila aj niekoľko dažďov a poriadnych búrok, všetko bez problémov. Xiaomi produktov máme doma hneď niekoľko (robotický vysávač, ručný vysávač, senzory, powerbank…) a vo všetkých recenziách som doteraz vyzdvihol minimalistický vzhľad a nebude tomu tak ani teraz. Netreba čítať žiadne návody, všetko je jednoducho pochopiteľné a hneď ľahko ovládateľné. Čierna matná farba je veľmi elegantná, ničím neruší. Elektrická kolobežka Mi PRO 2 má jeden menší displej, na ktorom zobrazuje stav nabíjania (v percentách) či rýchlosť, ktorou práve idete. Má iba jedno tlačidlo, ktoré slúži na:

  • zapnutie/vypnutie kolobežky
  • zapnutie/vypnutie svetla
  • prepínanie jazdných režimov

Jazdné režimy ponúka táto kolobežka 3, líšia sa najmä svojou rýchlosťou:

  • režim pre chodca (rýchlostný limit 5 km/h), ktorý je určený v momente, keď kolobežku tlačíte vedľa seba
  • režim bežnej jazdy (rýchlostný limit do 20 km/h0, ktorý je určený na bežnú mestskú premávku
  • režim športovej jazdy (rýchlostný limit do 25 km/h)

Po mesiaci zistím, že ono to má tempomat…

Či si zvolíte rýchlostný limit bežnej alebo športovej jazdy, je na vás. Ja jazdievam väčšinu času v športovom režime, ktorý má zároveň citeľne lepšiu akceleráciu, čo šetrí čas hlavne pri častejšej zmene smerov a rýchlostí. Zároveň to však trocha viac „cucá“ z batérie. Na to, že má kolobežka tempomat, som prišiel až po približne mesiaci používania 🙂 Je potrebné túto funkcionalitu povoliť v appke po spárovaní a potom už pri jazdení iba udržíte rýchlosť po dobu 5 sekúnd na danej rýchlosti a tempomat sa automaticky zapne, pričom vás o tom informuje hlasným pípnutím. Tempomat sa vypne buď pri ďalšom dotyku „plynovej“ páčky alebo brzdy.

Výborné brzdy

Náhľad(otvára sa na novej karte)

Rôzne kolobežky majú rôzne brzdné systémy, ak ste skúšali už „bolťácke“ zelené kolobežky s prednou brzdou na mokrej ceste, asi tušíte, že to nie je najšťastnejšie riešenie. Ja som to pocítil raz, keď som sa na Starom moste v Bratislave rozčapil po tom, čo som pri miernom klesaní pribrzdil na šmykľavej ceste. Kolobežka Mi PRO 2 má kotúčovú brzdu na zadnom kolese a systém E-ABS na prednom kolese. Zatiaľ sa mi nepodarilo sa na nej vyrýpať, tak snáď mi to vydrží 🙂 A to som už išiel domov aj v plnej rýchlost pri totálnej prietrži…

8,5-palcové pneumatiky (jednu máte navyše náhradnú v balení) zvládnu aj naše slovenské rozbité cesty, aj keď to niekedy trocha (riadne) pocítite. Nad zadným kolesom je relatívne intenzívne červené svetlo. Keď brzdíte, začne blikať a každému za vami je jasné, že brzdíte. Samotné brzdenie môže byť citlivé až poriadne intenzívne, ručná brzda nad držadlami je omnoho lepšia ako nejaká brzdná páčka. Z maximálnej rýchlosti zabrzdíte do stavu pokoja na pár metroch.

Zvládne aj slušné kopce

Stúpanie do kopca som do sýtosti otestoval na nedávnom tripe v Chorvátsku, keď som chodil freedivovať do vedľajšej dediny a tam ma čakali 3 kopce – s 8, 10 a 12-stupňovým stúpaním. Výrobca udáva uhol prevýšenia do 12° – áno, kolobežka to zvládne, ale citeľne ju pri tom potrápite. Za to však také 8-stupňové stúpanie zvládne hravo a pri plne nabitej batérii dokonca aj v plnej rýchlosti. Pre predstavu – zvládnutie stúpania o veľkosti 8° vám bude stačiť na 80-90% všetkých vašich presunov po meste či dedine.

Nabíjať ju budete celú noc

Kolobežka sa nabíja bežnou 230V nabíjačkou s okrúhlou koncovkou, nabitie zo zbytkovej kapacity 10-20% do plna trvá 6-8 hodín. Ja ju typicky nechávam nabíjať v noci. Cestu do práce a späť (spolu 20 km) zvládnem 2x, takže kolobežku v praxi nabíjam 2 až 3-krát do týždňa. Zároveň som kolobežku začal využívať aj na kratšie presuny (do obchodu, na poštu), tu ma vždy poteší taká hlúpôstka akou je stojanček schovaný na boku. Nemusíte tak hľadať stojan či miesto, kam kolobežku oprieť.

Zhodnotenie a záver

Bol som mega prekvapený, keď som videl, koľko kolobežiek majú ľudia v kempoch a na dovolenkách. A v 70%+ prípadoch to boli všetko kolobežky značky Xiaomi. Úprimne sa ani nečudujem, pomery ceny, výkonu a kvality je výborný. Jasné, že niekto povie, že 25 km/h rýchlosť mu nestačí – mne osobne stačí takmer na všetky moje presuny. Nedávno ma na ceste I. triedy predbehla v odstavnom pruhu kolobežka, na chvíľku som sa zamyslel, pozrel sa na tachometer – ukazoval 70 km/h. Toto mi príde už trocha ako šialenosť 🙂 Potom som si vygúglil tú kolobežku a cenovka atakovala 2 000 €. Za mňa by mi asi pohodlne postačovať aj model Essential s dojazdom 20 km, ale zároveň férovo priznávam, že dvojnásobný dojazd a rýchlosť 25 km/h ma na našej kolobežke teší o kúsok viac 🙂 A či ju berieme na náš ďalší trip? Jasné!

Porovnanie dostupných modelov elektrických kolobežiek Xiaomi na slovenskom trhu

ModelMi EssentialMi 1SMi 2 PRO
Hmotnosť12 kg12,5 kg14,2 kg
Rozmery1080 x 430 x 1140 mm1080 x 430 x 1180 mm1080 x 430 x 1180 mm
Veľkosť pneu8,5″ 8,5″ 8,5″ 
Max. nosnosť100 kg100 kg100 kg
Výkon motora250 W250 W300 W
Max. rýchlosť20 km/h25 km/h25 km/h
Max. dojazd20 km/h30 km45 km
Kapacita batérie187 Wh280 Wh474 Wh
Uhol stúpaniavýrobca neudáva12°
Cena349 €459 €589 €

Prečítaj si tiež