RECENZIA: Aké je to letieť s nízkonákladovým Laudamotion?

od jozo

Nová letecká spoločnosť Laudamotion zarezonovala medzi Slovákmi začiatkom roka 2018, keď začala ponúkať nízkonákladové lety z viedenského letiska, ktoré je medzi našincami veľmi obľúbené. Aké je to letieť s Laudamotion? Netreba sa niečoho obávať pri novej leteckej spoločnosti? Ako prebieha booking? Aká je kvalita služieb na palube? Vyskúšali sme to za vás na trase Viedeň-Malaga-Viedeň. PS: Laudamotion sa v marci 2019 oficiálne premenovala na jej skrátenú verziu – Lauda.

Kúsok z histórie

Laudamotion je v skutočnosti na trhu od roku 2016, pôvodne pôsobila pod značkou Amira Air, keď túto leteckú spoločnosť odkúpil Niki Lauda. V roku 2018 odkúpila Laudamotion insolventnú leteckú spoločnosť Niki (kde mal taktiež svoje väzby Niki Lauda) a prebrala lísingy niektorých lietadiel. Od 25.3.2018 pôsobí na trhu pod názvom Laudamotion a svoju základňu má práve na viedenskom letisku Schwechat, jej lety začínajú kódom OE. Dnes má k dispozícii 22 lietadiel (všetko Airbus A320-200) a operuje na 38 destináciách. Booking leteniek sa náramne podobá na systém Ryanairu – v skutočnosti využívajú rovnaký systém. Ryanair totiž vlastnil najskôr 75-percentný podiel v Laudamotion, na prelome roka 2018 a 2019 ohlásil ukončenie celého predajného procesu a dnes je Laudamotion 100% dcérou Ryanairu. Zaujímavosťou je, že pokým Ryanair operuje iba lietadlá typu Boeing, Laudamotion operuje iba konkurenčné Airbusy. V marci 2019 Laudamotion ohlásil záujem o kúpu 50 nových lietadiel (Airbus A321neo) a 50 ďalších na opciu.

Ako je to v skutočnosti letieť s Laudamotion?

Letenky sme bookovali na september 2018 snáď ešte niekedy v apríli a hneď na úvod nás prekvapilo, že celý bookovací proces je presmerovaný na ryanair.com, aj keď s viditeľným označením a logom Laudamotion. Nám to v bookovaní samozrejme neprekážalo, dôležitý je pre nás pomer ceny a výkonu – dnes je už celý tento proces pod stránkou aj značkou Laudy. Letenky Laudamotion sú viditeľné v globálnych rezervačných systémoch, v slovenských letenkových vyhľadávačoch a nechýbajú ani na google.sk/flights, takže nemusíte navštíviť vždy stránky Laudamotion.com, aby ste si overili aktuálnu cenu. Hľadali sme letenku na prelome augusta/septembra (aby sme pokryli štátne sviatky a minuli čo najmenej dovolenky v práci) a mali sme predvybraných niekoľko destinácií. Padla nám do oka práve španielska Malaga v cene 151 eur za spiatočnú letenku – na prvý pohľad to možno nie je najatraktívnejšia cena, ide však o priamy let z Viedne bez medzipristátia a milovníci Andalúzie vedia, že tieto priame lety do Malagy bývajú rýchlo vypredané. V roku 2019 sa Laudamotion naplno rozlietal z Viedne a dnes už túto destináciu pohodlne zoženiete v cene pod 100 eur za spiatočnú letenku, často aj pod 50 eur!

Bookovací proces Laudamotion prebieha na stránke ryanair.com (všimnite si webovú adresu)

Ranný odlet z Viedne 6:20 znamenal vstávanie 03:15, čo nás nie úplne potešilo. Stihli sme však prvý ranný spoj Slovak Lines z bratislavskej autobusovej stanice s odchodom 04:00 a nezabudli sme štandardne ani na viedenský letiskový salónik, takže sme posilnený dobrými raňajkami a pohárikom prosecca nastúpili na čas do lietadla. Priemerný vek lietadiel Laudamotion je iba niečo cez 9 rokov, ide o pomerne mladú letku. Boarding prebehol bez problémov, skôr sme zostali milo prekvapení, že mnohým cestujúcim povolili zobrať príručnú batožinu (do 10 kg) priamo na palubu, aj keď sme už e-mailom boli informovaní, že príručná batožina bez zakúpeného priority boardingu bude pred lietadlom označená a umiestnená do podpalubia. Mnoho ľudí si teda svoje kufríky zobralo až do lietadla, my sme také šťastie nemali (ani pri lete spať), takže sme si batožinu museli vyzdvihnúť na preberacích pásoch, čo nám však nijak neprekáža. Pozor však v prípade, ak beriete do lietadla drahú elektroniku (fotoaparát, notebook a pod.) – tieto veci si určite zoberte so sebou na palubu! Let Malaga-Viedeň mal výrazne lepší čas odletu (16:05), takže nemožno povedať, že by nízkonákladovka znamenala automaticky horšie časové sloty, záleží to od destinácie a letového dňa.

Aká je kvalita služieb a komfort na palube?

Komfort na palube Laudamotion je rovnaký ako v prípade mnohých iných nízkonákladoviek. Nie som síce vysokého vzrastu, ale v prípade Ryanairu mám kolená vždy na sedadle pasažiera predo mnou. V Laudamotion som mal pár centimetrov rezervu, „pár“ v tomto prípade znamená skutočne asi iba 2 cm 😊

Podľa čoho však viem, že je v Laudamotion skutočne o kúsok viac miesta (subjektívne tak 5%) je stolík, na ktorý som vedel položiť 15-palcový notebook a normálne ho otvoriť. Sedadlá sú sklápateľné (cca o 15°), takže aj na dlhšom lete (napr. Viedeň-Malaga = stráviť na palube cca 3 hodiny) si viete zdriemnuť. Občerstvenie je v lietadle, bohužiaľ, iba za príplatok – ceny sú podobné, ako by ste sa občerstvili na letisku, takže vyššie 😊 Nemám však pocit, že by si aj študent nemohol pred svojou polovičkou šplhnúť a nemohol si dovoliť ju pozvať na 2 deci červeného…

Priemerná vyťaženosť lietadiel Laudamotion sa pohybuje aktuálne na úrovni 92 % (priemer Ryanairu je dlhodobo nad 97 %), takže vždy sa nájdu nejaké miesta voľné. Personál na palube prebral dress code leteckej spoločnosti Niki – ide skôr o casual outfity v podobe riflí a fialových košelí. Stewardi boli vždy príjemní, často ide o Rakúšanov, keďže má Laudamotion svoju základňu vo Viedni. Samozrejme nikdy nebudete mať problém ani s angličtinou. Skôr oceňujem, že aj kapitánom aj letuškám bolo vždy rozumieť čo hovorili, keď informovali pasažierov – to sa o mnohých aerolinkách nedá povedať 😊

Celkové zhodnotenie

Určite nepatrím k ľuďom, ktorí si kúpia letenku za 20 eur a potom sa sťažujú, že nedostanú na palube pravé šampanské do ruky hneď pri nástupe 😊 Keď cestujem nízkonákladovkou, má to svoj jasný dôvod – dôležitá je pre mňa destinácia a nie spôsob, ako sa tam dostanem. A v prípade letov o dĺžke pár hodín (pri letoch v rámci Európy) osobne nevidím veľmi rozdiel v kvalite služieb nízkonákladoviek (Laudamotion, Ryanair, Wizz Air, easyJet…). Laudamotion nás dopravil bezpečne a v rozumnej cene tam, kde sme sa túžili dostať, takže za nás úplná pohoda. Žiadne meškania, žiadne nepríjemné prekvapenia. Laudamotion dnes (aktualizované 18.11.2019) lieta z Viedne do 38 destinácií, takže aj Slovákom otvára nové a nové možnosti na cenovo dostupnejšie cestovanie.

Má inak zmysel pre Ryanair prevádzkovať dve nízkonákladovky? Z môjho subjektívneho pohľadu áno – Laudamotion má základňu vo Viedni, čo je jeden z európsky najvyhľadávanejších leteckých hubov, odkiaľ lietajú stovky tisíc ľudí, ktorí preferujú nízku cenu leteniek. Ja osobne som veľmi rád za tento konkurenčný boj o zákazníka.

Prečítaj si tiež