Island v zime – aké auto si prenajať?

od jozo

Rozhodne štvorkolku (4WD) so spiked tires (oceľovými hrotmi), bez výnimky. Radi vám ukážeme, prečo je táto voľba logická, bezpečná a prečo netreba ísť v požičovniach tvrdo po cene. Áno, aj my sme na úvod išli a mysleli sme si, že malý drobec a „predokolka“ (niečo ako VW up!) nám musí stačiť, veď sme predsa skúsení šoféri a aspoň ušetríme. Vôbec to nie je pravda a sme veľmi radi, že nám to v autopožičovni vyhovorili.

Výhoda cestovania na Islande v zime – často nestretnete na ceste ani auto…

Keď sme niekedy v lete bookli letenky na Island na zimu (27.12.-5.1.) cez Wizz Air z Budapešti, skrsol mi v hlave nápad, ktorý verím, že sa mi raz podarí zrealizovať – obísť Island v karavane. S poriadnou dávkou chuti som tak oslovil takmer všetky islandské požičovne áut (ok, pravdepodobne neboli všetky, ale cez 40 ich bolo) s požiadavkou na cenovú ponuku. Z väčšiny mi odpísali do pár dní – karavany v zime nepožičiavame, nie je to bezpečné a podmienky na cestách sú pre karavan nevhodné. Hovorím si, že to je nezmysel, mám predsa najazdených cez pól milióna kilometrov, to snáď zvládnem. Po návrate a skúsenostiach z isladnských ciest a počas som rád, že nám ten karavan nakoniec nikto nepožičal 🙂 Tak teda fajn, musíme si booknuť klasické ubytko, tak k tomu stačí obyčajné auto. Omyl.

Ktorú autopožičovňu zvoliť?

Nemal som žiadne odporúčanie, iba som googlil a vychádzal z pocitu pri komunikácii. Naša voľba padla na autopožičovňu Procar.is, ktorí majú pobočku priamo v Keflaviku. Tu sa nachádza letisko, je to cca 40 km od Reyjkaviku – požičovne v hlavnom meste sú síce o niečo lacnejšie, ale cesta z letiska do mesta autobusom vás vyjde na desiatky eur. Andrew z požičovne si so mnou vytrvalo písal niekoľko týždňov (najskôr som ho lámal na ten karavan, potom som mal tonu otázok k poisteniu či prípadného vyslobodzovania) – sú otvorení 24/7 a keď mi aj týždeň pred našim príchodom obratom odpísal, že je všetko pripravené, neváhali sme.

Mali sme objednanú Mazdu CX3 s náhonom všetkých štyroch kolies s prísľubom, že ak bude voľné nejaké lepšie auto, rád nám ho dá v rovnakej cene (výhoda cestovania v low season). Po príchode do požičovne sme si dali najskôr bezplatnú kávičku (ja teda horúcu čokoládu, keďže kávu nepijem), s Andrewom sme začali vybavovať formality, zapísali dvoch šoférov do papierov a po cca 15 minútach sme sa mohli vydať spoznávať Island na BMW X1-ke, čo bola štvorkolka (4WD) so zimnými pneumatikami so zapustenými oceľovými hrotmi (tzv. spiked tires) – Procar má na všetkých autách tieto pneumatiky.

„Spiked tires“ – nepožičiavajte si auto v zime na Islande bez týchto pneumatík!

Prvé stovky kilometrov mi to prišlo trocha zbytočné, avšak prechod zo severu na východ Islandu si bez týchto pneumatík akosi neviem predstaviť. Do rybárskeho mestečka Akureiry sme prišli úplne suchými cestami s vypeckovanou hudbou, v noci sa strhla snehová búrka a na druhý deň boli cesty tak zapadnuté snehom, že severovýchod Islandu zostal neprejazdný. Za noc však cestári všetko odhrnuli, základ cesty však zostal „trocha“ zľadovatelí. Bol som v tom, že je to bežná námraza – keď som však na pustatine (kde sme našli prevrátené auto na streche) vystúpil z auta, takmer som sa neudržal na nohách. A práve spiked tires vám aj na čisto ľadovej ceste umožnia dobre držať stopu v rýchlosti 60-70 km/h, pre odvážlivcov aj vo vyšších. My sme sa nikam neponáhľali a približne 300 km na ľade sme dali za cca 5 hodín. Keď sme dorazili na východ, ďakovali sme aj tam hore, že sme v bezpečí.

To, čo je na ceste, je čistý ľad… a pred nami bolo 300 km takejto cesty.

Každý nám tvrdil, že počasie je na Islande premenlivé, ale až na vlastnej koži sme si overili, že je to v reále omnoho intenzívnejšie. 5 km suché a pohodové cesty, zrazu snehový závej, tesne po ňom čistý ľad na cestách, zrazu búrka a silný bočný vietor (cez 100 km/h) a zrazu ticho a sucho. Keď sme v našom „bavoráčiku“ sedeli v teple, úprimne sme zostali zaskočení, keď sme videli šoférov na tých drobcoch s úzkymi gumami s predným náhonom. Neberte to prosím ako chvastúnstvo, to vôbec nie, je to o bezpečnosti. A keď sme na rôznych turistických miestach videli nie monster-trucky ale monster-busy, pochopili sme, že počasie sa tu neberie na ľahkú váhu.

Výhľady na okolie na Islande stoja rozhodne za to…

S akými poplatkmi treba pri požičaní auta na Islande počítať?

Je jasné, že cez agregačné a zľavové portály nájdete rôzne akcie na prenájmy áut, my sme ale nechceli riskovať, keďže na Islande treba počítať spokojne aj s tým, že vás niekde zaveje a bude vás musieť prísť niekto vyslobodiť. No a potom samozrejme klasika, poistenie, depozit a doplnkové služby k autu. GPS už má dnes každý v mobile a keďže dáta na Islande čerpáte akoby ste boli doma, túto službu využiť netreba. Poistenie sme však nebrali na ľahkú váhu. Tých je k dispozícii hneď niekoľko:

  • CDW (Colision Damage Waiver) je základné poistenie, ktoré mali v Procar už v cene prenájmu a v prípade, že by ste s autom niečo stalo, hradili by ste „iba“ spoluúčasť vo výške 230 000 ISK (malé a stredné auto) alebo 360 000 ISK (veľké auto, jeep) – tzn. niekde medzi 1700 až 2700 eur. Výška tejto spoluúčasti nie je nijak dramatická v porovnaní s inými krajinami.
  • SCDW (Super Colision Damage Waiver) v cene 14 eur na deň je v praxi poistenie vyššie spomenutej spoluúčasti
  • GP (Gravel Protection) je špeciálne poistenie pre prípad, že budete jazdiť po nespevnených cestách, ktorých sú na Islande desiatky až stovky kilometrov, najmä keď pôjdete mimo Ring Road. Toto poistenie stojí 8 eur na deň a kryje všetky škody spôsobené kamienkami (najmä predné sklo, kapota, bočné strany auta).
  • TI (Tire Insurance) stojí 6-8 eur na deň (v závilosti od veľkosti auta) a zahŕňa všetky poškodenia pneumatík, mimo off road jazdy. V aute sme mali inak plnohodnotnú a nie dojazdovú pneumatiku.
  • SI (Sandstorm Insurance) – 16 eur na deň pri menšom a strednom aute, 21 eur pri veľkom – chráni vás pred škodami vzniknutými počas pieskových búrok.

Keďže pieskové búrky v zime na Islande prakticky nehrozia, rozhodli sme sa pre balík SCDW + GP + TI, ktorý po balíkovej zľave stojí 23 eur na deň. Pri 10-tich dňoch prenájmu je to síce 230 eur navyše, ale pre pokoj na duši v nepredvídateľných poveternostných podmienkach to stojí za to. Celkovo sa cena prenájmu auta na 10 dní v kategórii Mazda CX5 / BMW X1 pohybuje niekde medzi 1000-1300 eur. Depozit je klasický ako v prípade iných prenájmov, peniaze sa blokujú na kreditnej karte. Za samotný prenájom je však možné platiť aj debetkou.

BMW X1 nie je žiadne obrovské SUV, na druhej strane ani drobec. Boli sme štyri a aj so všetkom batožinou sme mali slušné pohodlie…

Spravili by sme niečo s prenájmom auta po 10 dňoch inak?

Vôbec. Všetci štyria sme sa zhodli, že to bola výborná voľba. BMW X1 poskytuje nie len pohodlie pre všetkých štyroch pasažierov, ale má aj dostatočne veľký batožinový priestor. Spiked tires sú „must“ v daných podmienkach. Po prvých dňoch sa nám jedna zo šnúrok batohu zamotala do uzamykania kufru a nešiel otvoriť, v požičovni nám ponúkli, že nám vedia auto vymeniť, ak im ho donesieme späť. S Matúšom sme sa však ako „islandskí kutilovia“ nezapreli a nejak sme to opravili 🙂 Po hodine skúšania sa osvedčila metóda, že čo nejde silou, ide ešte väčšou silou… Každopádne chalani z Procar sú k dispozícii 24/7, majú aj špeciálnu emergency linku.

Štvorkolka je ďalší povinný prvok pri požičiavaní auta v zime na Islande.

Som veľmi rád, že ma môj vnútorný pocit nesklamal a do Procar.is sa pri ďalšej návšteve veľmi radi vrátime.

Niekde na severovýchode Islandu – bola už tma, boli sme riadne unavení a chceli sme už byť na izbe. Zrazu sme sa pozreli hore a museli sme zastaviť…

#cestujemespolu nemá žiadnu affialite spoluprácu so žiadnym obchodníkom ani prostredkovateľom. Nemáme žiadne provízie ani odmeny za odporúčanie služby či produktu, či už priame alebo nepriame, na Slovensku alebo v zahraničí. Služby a produkty odporúčame iba v prípade, že sme ich sami využili alebo ich využívame a keď sme presvedčení, že majú pridanú hodnotu pre cestovateľov.

Prečítaj si tiež