Po dobrej túre si vo Vysokých Tatrách toto leto užijete aj kopu kultúry (+7 tipov na nadchádzajúce akcie)

od jozo

Až do začiatku septembra sa odohráva v našich veľhorách víkendový seriál plný kultúry a zážitkov. Tatranské kultúrne leto prináša návštevníkom kultúru priamo v prírode. Boli sme, videli sme a určite sa cez leto ešte vrátime 🙂 Viac ako 60 vystúpení a podujatí, známe mená aj netradiční umelci na miestach, na ktorých by ste ich nečakali. Ideálny relax po viac či menej náročnej túre.

Do Vysokých Tatier sme chodili ako malé deti, staršie deti a aj teraz ako dospeláci. Je to nostalgia spojená s pobytom k nádhernej prírode. Vždy, keď vystúpim z auta alebo vlaku niekde pod Tatrami, sa z chuti poriadne nadýchnem 🙂 Začiatkom júna sa otvárala turistická sezóna a netradične sme si pri Kyselke v Starom Smokovci pozreli toto symbolické otvorenie. Slovenské tradície sú úžasné a sme radi, že ich v Tatrách udržiavajú. Mimochodom, Smokovecká kyselka je veľmi zdravá a môžete si ju nabrať bezplatne z prameňa priamo v Starom Smokovci.

Hneď na druhý deň našej návštevy sme nelenili a pokračovali v návšteve kultúrnych akcií, ktorých sa konalo cez víkend neúrekom. Zašli sme na koncert Cigánskych Diablov do Nového Smokovca (pozrite si našu fotoreportáž). V Spišskej Sobote (prakticky „predmestie“ Popradu) sme zažili unikátny dobový jarmok, kde sme mali možnosť stretnúť skutočných slovenských remeselníkov, orliarov, pochutili sme si na klasických slovenských jedlách z čias našich starých materí a všetkým deťúriskám sa najviac páčilo šermiarske vystúpenie v dobových kostýmoch. V Spišskej Sobote sme nikdy neboli a ak to isté platí aj o vás, rozhodne odporúčame toto mestečko navštíviť – ocitnete sa na historickom námestí s pocitom, že ani nie ste na Slovensku.

Videli ste už niekedy slovenských koscov v akcii? Na Tatrajskom juniálese pod Tatranskou Lomnicou mali dokonca majstrovstvá v kosení – poriadna makačka to je 🙂 Ktorú kosu by ste zvolili vy?

Posledný deň nášho predĺženého víkendu sme sa vybrali na samotný vrchol Lomnického štítu – síce sa nám zamračilo na poslednú chvíľu (skutočne asi 10 minút predtým, ako sme nasadli do lanovky), avšak netradičný pohľad na poľské Tatry nás tiež dostal.

Vysoké Tatry majú obrovskú výhodu – napriek tomu, že ich cez leto navštívi množstvo turistov, stále sú miesta, kde budete počas túry či výletu sami. Rozhodne odporúčame odložiť auto a zviesť sa tatranskou električkou či zubačkou, obe ponúkajú krásne výhľady na naše veľhory – a po rokoch konečne vidieť, aká je príroda mocná a dokáže sa spamätať aj z kalamity, ktorá pred pár rokmi Tatry postihla.

A či už ste seriózny hiker či horolezec alebo len lenivejší turista, ktorý sa len rád poprechádza po čerstvom vzduchu, treba myslieť aj na dušu – a tu prichádzajú na rad desiatky zaujímavých kultúrných podujatí. Keď sme sa vybrali začiatkom júna do Tatier, rozmýšľali sme nad miestom, kde by sme hlavu sklonili a zároveň mali krásny výhľad na Tatry. Vyskúšajte Hotel Hills v Starej Lesnej, z ktorého vidíte (samozrejme pri peknom počasí) priamo na Lomnický štít. Ak budete cestovať s deťmi, vďaka veľkému parku priamo v prírode a priamo za hotelom máte o program postarané.

A ak si ráno po výborných hotelových raňajkách na terase dáte krátku, azda 10-minútovú prechádzku na vedľajšie pole, budete mať tento úžasný výhľad len sami pre seba:

A naopak, ak sa budete večer vraciať s náročnej túry, odporúčame hotelový wellness – jacuzzi a najmä parná sauna nám padla naozaj vhod 🙂 Ak máte na pláne návštevu Tatier už tento víkend, rozhodne zavítajte na Štrbské pleso a nechajte sa vtiahnuť do Benátskej noci. Skupina La Goia, tóny harfy a živé zrkadlové sochy, k tomu degustácia vín a romantické člnkovanie. Rozhodne si túto akciu nenechajte ujsť:

7 tipov na zaujímavé akcie v júli a auguste

Vybrali sme pre vás ďalších 7 tipov, ako si užiť netradičnú kultúru pod našimi majestátnymi kopcami:

  1. Popradské leto (celý júl aj august 2018) – ide o sériu letných podujatí, ktoré sa odohrávajú v Poprade.
  2. Tatranské kultúrne leto (15.06.2018 až 01.09.2018) – seriál víkendových programov počas letnej turistickej sezóny-
  3. Ľudové umelecké remeslá (21.-22. 07.2018) – medzinárodná prehliadka ľudových umeleckých remesiel v prostredí Vysokých Tatier, kde sa predstaví okolo 100 ľudových remeselníkov.
  4. Cyklistické preteky Tatry Tour (28.07.2018)
  5. Medvedie dni (1.-4.8.2018)
  6. Svište na Plese (25. -26.8. 2018) – tradičné, veľmi obľúbené víkendové letné podujatie na Štrbskom Plese. Inšpiratívne podujatie pre deti, kedy za plnenie rôznych súťažných úloh môžu deti získavať hodnotné ceny.
  7. Festival TatraFlowers (1.9.2018) – veľký multižánrový festival, jedinečný svojho druhu na Slovensku. Programy zložené z menšinových umeleckých žánrov spríjemnia chvíle návštevníkom hôr až na ôsmych netradičných miestach vo vysokohorskom prostredí, ale aj v hlavných centrách Vysokých Tatier – v Tatranskej Lomnici, Starom Smokovci a na Štrbskom Plese.

Kultúrne leto vo Výsokých Tatrách sa koná aj vďaka Oblastnej organizácii cestovného ruchu Región Vysoké Tatry, všetky aktuality nájdete na oficiálnej stránke www.regiontatry.sk (z našich krajov majú Vysoké Tatry asi najpútavejšie spracovaný web) a na Facebooku oblastnej organizácie. A ak vás do Vysokých Tatier  nepriláka ani táto poriadna nádielka kultúry, tak potom možno tento trailer:

Po kliknutí na obrázok nižšie sa otvorí v plnom rozlíšení – takýto nádherný pohľad na panorámu Vysokých Tatier sa vám naskytne pri ceste na diaľnici pred Popradom:

Prečítaj si tiež