Recenzia: cestovateľké statívy Sirui

od jozo

Ešte v lete sa nám dostal do rúk jeden zo statívov Sirui – zatiaľ sme s touto značkou nemali tú česť, tak sme boli zvedaví, ako si poradí na cestách. My sa radi fotíme na cestách na samospúšť (mrknite náš Instagram), takže statív je našou povinnou výbavou na cestách. Po pár rokoch takéhoto fotenia vieme jedno – cestovateľský statív musí byť ľahký, nechceme brať na neho ohľad pri pohadzovaní batožiny a najmä, musí byť čo najrýchlejšie zložiteľný a rozložiteľný. Oplatí sa teda investovať do cestovateľských statívov Sirui?

Kompaktný statív s Twist Lock systémom

Keď sme na cestách, najmä pri prehliadkach veľkých miest, kde chceme robiť zábery častejšie, ma najviac nebaví statív vyberať a nastavovať. Sirui statívy využívajú tzv. twist lock-y, akési rotačné poistky – stačí ich smerom doľava uvoľniť a noha sa dá hneď vytiahnuť. Je to super jednoduché a najmä rýchle. Práve rýchla rozložitelnosť (cca o 40% rýchlejšie ako náš štandardný statív Manfrotto BeFree) by bol pre nás argument pre kúpu. Pri dobrom úchope sa dajú jednou rukou uvoľniť všetky 3 twist lock-y na jednej nohe naraz 🙂

Hroty do drsného prostredia, gumená krytka je protišmyková. Twist lock zámky umožňujú vytiahnuť a späť zložiť každú nohu za pár sekúnd.

Cestovateľský statív – ľahký a musí poriadne veľa vydržať

„Základnejší“ cestovateľský model N-1004SK váži presne 2 kg, praktické cestovné puzdro je samozrejme súčasťou balenia. Pre náročných fotografov je tu však aj karbónová verzia N-1024SK s hmotnosťou iba 1,4 kg, samozrejme tu už cena stúpa. Obe verzie majú však výbornú nosnosť – naše najväčšie „kombo“ – zrkadlovka Canon EOS 6DMark II + veľký objektív Tamron 70-200 G2 vážia spolu cez 3 kg. Sirui statív túto kombináciu bez problémov udržal, dokonca s veľkou rezervou – obe verzie statívu (aj normálna aj karbónová) majú nosnosť do 12 kg! Háčik v spodnej časti slúži na pridanie závažia, najmä ak fotíte na strmých plochách, túto vlastnosť sme však zatiaľ nevyužili – nebolo treba 🙂

Netradičné fotografie si vyžadujú netradičné využitie statívu. Sirui statív umožňuje otočiť stredovú nohu aj pre takéto typy fotenia 🙂

2 v 1 – tripod & mono

V spodnej časti ponúka statív hliníkové hroty obalené snímateľným gumeným krytom. Ideálne pri ceste do drsných podmienok (napr. na zimnom Islande pri fotení na ľade). Bočné nohy sú obalené aj čiernou izolačnou penou, čo oceníte najmä v chladnejšom počasí – v rukaviciach sa tak statív nešmýka.

Fajn fotka si v horších poveternostných podmienkach vyžaduje dobrý statív.

Jednu z bočných nôh (je na nej drobná informácia) je možné odpojiť a premeniť na monopod! Paráda, najmä keď potrebujete kvôli horším svetelným podmienkam čas na fotoaparáte zvýšiť pod udržateľnú úroveň 1/30, s monopodom môžete ísť smelo na polovicu. A samozrejme pri fotení športov či divokej prírody s ťažkými a veľkými teleobjektívmi je monopod skvelá pomôcka.

Jedna z nôh statívu je odmontovateľná a zrazu máte k dispozícii aj monopod!

Samotné 3 nohy sú sklopné o 180°, takže statív sme pohodlne zmestili do bočného vrecka baothu PeakDesign Everyday Backpack, ktorý nosíme na cesty už viac ako 2 roky. Vo vrchnej časti každej nohy je akási poloautomatická poistka, ktorá umožňuje nohy nastaviť do 3 rôznych polôh.

Nohy sú otočiteľné o 180°, takže pri prenášaní záberá statív menej miesta a ľahko ho vložíte do niektorého z bočných vrecák vášho batohu.

Ceny a záruka

Sirui ponúk na svoje statívy až 6-ročnú záruku, čo je najmä pri cestovaní obrovská výhoda, pretože najmä na cestách počas prepravy statív trpí najviac. Vyššej kvalite (karbónové telo) a premyslenému spracovaniu (twist lock zámky, premena na monopod, sklopiteľné nohy o 180°) však zodpovedajú aj ceny, ktoré sa pohybujú od 250 do 390 eur v závislosti od toho, či si vezmete model s alebo bez guľovej hlavy. Chápeme, že bežný statív zoženiete ľahko aj za 50 eur, no radšej si kúpiť na viac rokov jeden poriadny statív, ako na cestách hromžiť, keď sa niečo pokazí.

Mini-vodováha je pri fotografovaní v prírode veľmi užitočná vec.

Fotogaléria

Prečítaj si tiež