British Airways – ekonomická trieda je ako každá iná

od jozo

Aktívnu prípravu na našu 4-mesačnú cestu sme začali približne pol roka pred plánovaným odchodom bookovaním „hlavných“ leteniek. Najskôr bol náš plán ísť jedným smerom, zo západu na východ – avšak zistili sme, že letenky s návratom na rodnú hrudu nás výjdu lacnejšie. A veľmi výhodné letenky sme našli cez Pelikan.sk v prípade British Airwaysu typu multistop. Tzn. prílet máte do iného mesta ako odlet. V našom prípade to znamená, že letíme na východ smerom do Dílí a vraciame sa z Kuala Lumpur a na západ letíme do New Yorku a vraciame sa z Rio de Jainera. Každá takáto „obojsmerná“ letenka nás stála, pri dosť trpezlivom hľadaní, iba niečo vyše 400 eur na jedného (spiatočná multistop). A zhodou okolností sú všetky tieto letenky s British Airways v ekonomickej triede. Tak sme sa cestou do Dílí pozreli Britishu bližšie na zúbok.

IMG_9835

Letíme z Viedne na londýnske letisko Heathrow, z ktorého si domáci British robí akýsi európsky prestupový hub – na prestup na lietadlo do Dílí máme iba 1,5 hodiny, pre istotu sa snažíme na infolinke Britishu overiť, či je to dostatočná rezerva, aj keď sa na ich webe píše, že áno a pokiaľ by ste takýto let aj tak zmeškali a let ste bookovali ako jednu letenku (čo sme spravili), tak vám je povinný British zaistiť čo najskorší náhradný odlet do danej destinácie a postarať sa aj o vaše ubytovanie a stravu pri prípadnom layoveri. Mimochodom, dovolať sa na infolinku Britishu vo večerných hodinách je takmer nemožné, cez deň je to bez problémov 🙂

IMG_9812

Check-in si viete vybaviť online 24-hodín pred odletom, my by sme to ocenili aj trocha skôr, aby človek už deň pred odletom nemusel na nič myslieť – každopádne si môžete vybrať sedadlá, na ktorých chcete sedieť. Vždy je fajn pokúsiť sa booknuť si sedadlá pri núdzových východoch (exit rows), avšak to sa cez online checkin nedá – škoda, je tam vždy viac miesta na nohy, čo sa v ekonomickej triede zíde. Môžete to však skúsiť pri fyzickom check-ine na letisku 🙂 Keď budete hľadať tzv. booking reference potrebnú na online check-in, je na letenke Pelikánu uvedená ako vendor code.

IMG_9838

Oba lety (VIE-LHR, LHR-DEL) boli vybavené načas, žiadne čakanie, batožinu sme si našli takmer okamžite ako sme vystúpili v Dílí. Každý pasažier si môže vziať jednu 23 kg batožinu, čo aj na dlhé cesty pohodlne stačí. Chceli sme do batožiny zbaliť aj slzný sprej (pre prípad potreby), avšak je to zakázaná súčasť aj batožiny v podpalubí. Jeden náš známy však tento obranný prostriedok zabalil k hygiene a prešlo mu to, my sme to riskovať veľmi nechceli. Pri Britishi odporúčame zbierať body (tzv. Avios), pri dostatočne dlhých letoch rýchlo získate bezplatne nejakú tú letenku v Európe.

IMG_9829

Na náš dlhý let LHR-DEL sme „dostali“ 18-ročný Boeing 747 Jumbo – viditeľne staršie lietadlo, avšak s veľmi milou posádkou. Miesta na nohy je v ekonomickej triede tak rozumne. Ak nie ste nároční, s dekou a mini-vankúšom, ktoré dostanete, si vystačíte aj na 10-hodinovú cestu. Každý pasažier dostáva ešte kefku s mini zubnou pastou a slúchadlá pre počúvanie hudby na klasický 3,5 mm jack konektor a asi sa nikto nebude hnevať, ak si ich ponecháte 🙂

ba sedadla

Ilustračná veľkosť priestoru na nohy v ekonomickej triede (Zdroj foto: www.profipilot.sk)

Chcelo by to ešte horúcu utierku na úvod (podobne ako dáva napr. Qatar Airways), avšak to je iba drobnosť – omnoho dôležitejšie je, že toalety boli počas celého letu veľmi čisté, nemal som problém si sadnúť na záchodovú dosku na začiatku ani na konci letu 🙂
„Náš“ steward bol veľmi milý, keď sme si objednali gin s tonicom k jedlu, hneď sa usmial a dal nám rovno dva s tým, že sa zastaví neskôr, ak by sme chceli ďalšie. Z jedla sme mali na výber z dvoch druhov – kura na hríboch a indické vegetariánske thali, najskôr hodinu po vzlete a potom 3 hodiny pred príletom. Jedlá sa síce opakovali, ale nám veľmi chutili. Pitie si môžete vybrať na čo máte chuť – od kávy, čaju, cez nealko až po víno a tvrdý alkohol.

IMG_9839

IMG_9841

Na dlhej ceste je dôležité sa udržiavať svieži, či už prechádzkou v lietadle, drobným strečingom, alebo jednoducho zabudnúť na dlhé hodiny trávené v lietadle sledovaním obľúbených filmov. Práve na dobrý entertainment systém som sa veľmi tešil, avšak starší Boeing so sebou priniesol aj starší entertainment systém – približne 6-palcový dotykový displej sa dal porovnať so starším telefónom, často na dotyk nereagoval, niekoľkokrát sme museli film „reštartovať“, lebo sa zasekol. Na druhej strane musíme pochváliť výber – filmy, TV, hudba, špeciálny výber pre deti, sledovanie trasy, ktorý som si veľmi obľúbil. Ukazoval totiž stále iné časy 🙂 Vedeli sme, že let má trvať 8,5 hodiny, hneď po nastúpení do lietadla nám zrazu displej ukazoval, že budeme letieť 12 hodín – uff. V strede letu bol zrazu času príletu 49 minút, neskôr 6 hodín, v reále to boli cca 4 hodinky. Nevadí, aspoň bola zábava, minimálne sme si pohodlne vybrali z dvoch stoviek filmov, z čoho cca 40 bolo nových vrátane titulov ako Irrational Man, The Martian, Everest, Minions a pod.

IMG_9800

12748097_1026579630742266_6061828271294840514_o

Ďalšou nevýhodou staršieho lietadla bola úplná absencia nabíjania (notebooku, tabletu, telefónu) či chýbajúce USB porty – v novších lietadlách je už bežné, že si môžete telefón nabiť cez USB, prípadne si pustiť vlastnú hudbu. Čo by sme však v roku 2016 očakávali, je Wi-Fi. Je to možno náročnejšia požiadavka, avšak mnoho ľudí by určite rado priplatilo pár eur priamo v lietadle cez kreditnú kartu za rozumné Wi-Fi pripojenie – technologicky je to dnes možné. Verím, že ak by ľudia hľadajúci letenky videli pri dvoch podobných letoch v rovnakých cenách pri dvoch rôznych spoločnostiach informáciu o tom, že jedna z nich ponúka Wi-Fi, tak rozhodnutie, ktorou spoločnosťou človek poletí, by bolo jasné. To by mohol byť jasný diferenciátor pri lacných ekonomických long-haul letenkách. Inak je ekonomická trieda cez British Airways rovnaká, ako pri väčšine iných spoločnostiach na dlhých letoch.

IMG_9763

Prečítaj si tiež