Dlhodobý test: prémiový batoh, ktorý vám vydrží roky

od jozo

Keď sme dávnejšie brávali na cesty iba kompakt či fotili iba na mobil, neriešili sme veľmi, ako a kam zbaliť (foto)techniku. Dnes si síce hravo zbalíme oblečenie aj na 2 týždne do príručnej batožiny, no fotovýbava má bežne cez 10 kg a tak sme začali niekedy v lete 2018 riešiť dilemu, ako s tým všetkým cestovať. Mali sme už doma jeden batoh (Lowepro Photo Sport 200 AW II), no rozmýšľali sme nad niečím, kam by sme toho zmestili pri rovnakom objeme ešte viac a nemuseli sa pri častejších presunoch báť o to, čo je vo vnútri. Niekto nám dal tip, aby sme mrkli peakdesign.cz a tak trocha od začiatku sme tušili, že sme na správnej adrese – vyrábajú pár kategórii produktov, ktoré presne cielia na svojho zákazníka, sú dizajnovo nadčasové a nadštandardne kvalitné. Presvedčili sme sa o tom v 6+ mesačnom teste, keď sme zobrali Everyday Backpack na takmer 10 tripov.

Príbeh značky Peak Design v kocke

Ono, asi to nemohlo ani dopadnúť lepšie – Peter Dering (chlapík z amerického mesta Minnesota) sa vydal v roku 2010 na 4-mesačnú cestu po svete a zistil, že nosiť zrkadlovku v dostupných brašnách/batohoch bolo jednoducho nekomfortné. Po návrate domov dal výpoveď a 10 mesiacov (!) trávil dizajnovaním batohu, v ktorom by mohol pohodlne prenášať svoju fototechniku. Svoj projekt odštartoval na Kickstarteri a už po pár rokoch sa stala zo značky Peak Design „topka“ medzi fotografmi. Prečo? Pretože za cenu produktu (a fakt nie je nízka) dostanete niečo, čo bude pre vás synonymom cestovania a kvality na dlhé roky.

Everyday Backpack 20 l – naše pocity po 6 mesiacoch na cestách (PS: doživotná záruka)

Poslednú dobu sme častejšie cestovali nízkonákladovkami a akúkoľvek techniku si nikto nechce dať do podpalubia. Everyday Backpack bez problémov prejde cez merania všetkých aeroliniek (aj po sprísnení podmienok začiatkom roka 2019, keď Wizz Air, Ryanair a ďalší zmenšovali veľkosti povolených batožín). Ak nebol priestor v lietadle nad hlavou, šupli sme ho pod nohy.

Jedna drobnosť, na ktorú sme prišli asi počas nášho tretieho tripu s batohom – v zadnej časti má dva poprohy, vďaka ktorým ho nasadíte na rúčku príručnej batožiny a môžete tak mať batoh pripevnený aj na kufríku – čo je v mojom prípade najčastejší spôsob cestovania 🙂

Everyday Backpack je dostupný vo viacerých farbách, nám sa najviac páčila šedá. Najskôr som si hovoril, že tá cena (250+ eur, kúpite napr. cez AQT.sk) bude otázka prestíže a značky, no nemohol som sa mýliť viac. Batoh sme už zobrali takmer na tucet výletov, kde nebolo práve najhostinnejšie prostredie (napr. Gibraltar, pláže, trip po Islande, lyžovačka…) a tiež sme sa k nemu v rámci testovania nesprávili najšetrnejšie.

Dnes, po 6 mesiacoch používania vyzerá ako nový – nič sa nepára, nič nie je odreté, extrémne namáhané zipsy fungujú ako nové a najmä, tento batoh je tak dobre vystužený, že aj pri jeho pohadzovaní sme si mohli byť istí, že je naša technika v ňom v bezpečí.

Tetris v praxi

Najskôr sme si mysleli, že ho budeme používať iba na prenos foťáku a objektívov, ale už aj podľa názvu je očividné, že to nie je jeho jediné určenie. Vďaka systému prepážok Flex-Fold si môžeme vnútro batohu usporiadať do 1-3 horizontálnych priehradok, pričom ešte bočné „krídla“ samotných prepážok sa dajú „ohnúť“, takže vzniknú aj ďalšie postranné priestory.

Pre predstavu, na Island sme išli s kompletnou fototechnikou, čo máme a podarilo sa nám ju všetku dostať do jedného batohu. Chcelo to chvíľku skúmania, ako tam tie objektívy a príslušenstvo čo najlepšie vložiť (hranie tetrisu v detstve výrazne pomohlo) a toto sme dostali do 20-litrového batohu:

  • dron s externým ovládačom a náhradnou batériou
  • 14-palcový notebook
  • telo fotoaparátu (6D-čko od Canonu) s nasadeným univerzálnym objektívom (24-70 mm)
  • širokouhlý objektív
  • portrétový objektív
  • teleobjektív (1,5 kg vecička)
  • externý mikrofón
  • nabíjačky na dron, mobil, notebook, foťák
  • polarizačné filtre
  • statív (!)
  • peňaženka, pas, kľúče, slnečné okuliare

Okej, nebolo to najľahšie na nosenie, ale bolo to všetko v bezpečí v jednom batohu 🙂 Paráda… Nemám osobne rád, keď musím kvôli drobnostiam (vytiahnutie pasu či peňaženky) vždy všetko skladať, rozkladať a vyťahovať. Tu príde vhodná zadná časť dostupná cez vrchný zips, kde okrem notebooku (tabletu) je aj kapsička na drobnosti, ja ju využívam na peňaženku.

Na peňaženku je však určená horná nenápadná, magneticky uzatvárateľná kapsička pod hornou klopou. Páči sa mi systém samotnej hornej klopy – ak v nej nemáme veľa vecí, zavrieme ju na najnižšie „oko“. Ak však potrebujeme dostať do vrchnej časti batohu čo najviac vecí (napr. náhradné tričko, plážový uterák…), získame zatvorením na najvyššie „oko“ objemový priestor ďalších cca 8 l.

Na bočných stranách sú kožené úchyty, ktoré sú perfektné v prípade, že potrebujete z bočnej strany vybrať napr. objektív na výmenu. Bočné hlavné úchyty ľahko udržia celý batoh a zipsy sa vďaka kvalitným držiakom otvárajú veľmi pohodlne.

Investícia na dlhé roky

Nikdy neodporúčame produkty, o ktorých nie sme presvedčení, že dávajú cestovateľom pridanú hodnotu. A bolo by nám fakt trapné odporúčať vám niečo ako batoh za 250 eur len preto, že by sme z toho niečo mali (viď koniec článku). Nemáme problém produkt vrátiť dodávateľovi, ak nie sme presvedčení o jeho kvalite alebo ho nevieme sami využiť a nemá pre nás pridanú hodnotu.

Keď sme sa prvýkrát balili na cestu a snažili sa dostať do batohu všetku tú fototechniku, bol som trocha frustrovaný a nie úplne presvedčený, či práve tento batoh má byť pre nás to pravé (nevedel som si nastaviť prepážky podľa predstáv, nemal som ho dobre vyvážený…) – no čím ďalej ho používame, tým viac naň nedám dopustiť. A každý trip nás zastavia aspoň 1-2 ľudia, ktorí sa nás pýtajú, čo to máme za batoh a ako sme s ním spokojný. Na túto značku sme už dávnejšie nikde nevideli reklamu, no vidíme ho čoraz častejšie na chrbtoch profesionálnych fotografov… a každý nech sa už potom rozhodne sám za seba 🙂

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

#cestujemespolu nemá žiadnu affialite spoluprácu so žiadnym obchodníkom ani prostredkovateľom. Nemáme žiadne provízie ani odmeny za odporúčanie služby či produktu, či už priame alebo nepriame, na Slovensku alebo v zahraničí. Služby a produkty odporúčame iba v prípade, že sme ich sami využili alebo ich využívame a keď sme presvedčení, že majú pridanú hodnotu pre cestovateľov. 

Prečítaj si tiež