Tip na výlet: raj pre bikerov v Burgenlande!

od jozo

Je pondelok, máme 3 dni dovolenky, štartujeme auto a vyrážame na krátky trip neďaleko za naše hranice. Destinácia je tak trocha netradičná a vždy, keď ju niekomu spomenieme, sa nás spýta „Čo? Kam?“ 🙂 Južný Burgenland – jeden z deviatich rakúskych krajov, ktorý sa tiahne od Bratislavy na juh a lemuje maďarské hranice. Nevedie sem žiadna diaľnica, nie je tu žiaden priemysel, za to je tu však minimum cestovateľov, kopce plné vínnej révy a dlhé kilometre cyklociest. Presnejšie viac ako 260 km dlhý okruh pre bikerov (s celkovým prevýšením cez 2500 m), ktorý nesie príznačný názov – Paradise Route. Po 50 km na e-bajku po okolí nechápeme, prečo sme túto oblasť nespoznali skôr. Za celý deň na bicykli sme stretli dokopy asi 10 ľudí…

Úžasný výhľad nad vinice nesie prozaický názov – Weinblick 🙂

Parádna cyklistika po Burgenlande

Začiatok a koniec cyklocesty je v Oberwarte, samozrejme vám nič nebráni začať kdekoľvek a ísť kamkoľvek. Dokonca si môžete u domácich booknuť aj týždňový e-bike výlet – trvá obvykle 5-6 dní a ponúka neskutočné výhľady naprieč pahorkatou krajinou.

Paradise Route – viac ako 260 km cyklotrás cez dedinky, kopce, hory, vinice…

Balíček týždňového ubytovania, požičanie e-biku, raňajky na každý deň, 2x gurmánska večera a prevoz batožiny sprievodným vozidlom vyjde na cca 490 eur (www.ebikesuedburgenland.at). Ak však hľadáte miesto, kam utieť na (predĺžený) víkend – ubytujte sa v lokálnych domčekoch na úpätí viníc, ktorých je tu aktuálne ale iba 60-65. Takýto domček s pravou lokálnou atmosférou sa dá booknuť priamo u domácich (uf, to môže byť s nemčinou pre mnohých náročné) alebo cez www.novasol.at (do vyhľadávania ako oblasť zadajte Südburgenland). Novasol.at je niečo ako Booking.com alebo Airbnb.com, len v našich končinách menej známe, ale za našimi hranicami ide o čoraz viac obľúbený a bezpečný spôsob bookovania dovolenkových miest. A cena? Našli sme moderne prerobenú chatku na týždeň pre 4 osoby v cene od 15 eur na osobu a noc! Treba sa ale poponáhľať, posledné roky je turizmus v tejto oblasti na vzostupe a počet prenocovaní sa z roka na rok zdvojnásobuje! V 2019 a 2020 to ale bude stále veľká pohoda…

Predstavte si, že strávite pár dní v takomto domčeku priamo vo vinici.

Sedíme na e-bajkoch, prechádzam cez dedinky a rozmýšľame, prečo a cítime tak inak. Zrazu nám to trkne – žiaden vizuálny smog (billboardy, reklamy), krásne upravené okolie rodinných domčekov, žiadne vysoké betónov ploty a ticho. V tejto východnej časti Rakúska sa toho veľa nedeje a to je dobre! Dnes nás čaká 50 km na biku a keďže je okolie v štýle „raz dole raz hore“, sme radi, že je to e-bike. Cyklocesty sú tu všade, doprava je minimálna a kamkoľvek sa obzriete, všade vidíte na kopcoch vinice. Ak budete hľadať zaujímavé miesta na dobrú bajkovačku práve v južnom Burgenlande, určite mrknite aj do tejto interkatívnej mapky.

Víno, Uhudler & Prosciutto priamo z Burgenlandu

Vyšlo nám počasie (a zľahka sme sa opálili na „bikerov“) a za tri dni sa nám vcelku úspešne podarilo zabudnúť na pracovné povinnosti. Príroda je tu úžasná, o to viac nás však fascinoval ten počet „turistov“ – dedinky sú cez deň takmer mŕtve, na ulici stretnete iba sem-tam niekoho z domácich – mimochodom, je to oblasť, kde väčšina hovorí okrem nemčiny plynulo aj maďarsky. Južný Burgenland je najchudobnejším regiónom Rakúska  Domáci to vedia, no nevešajú hlavy a hľadajú to pozitívne – žiaden priemysel síce znamená menej práce, avšak aj menej dopravy, čistejší vzduch a najmä pokoj. Žiadna diaľnica (a chýbajúce vlakové spojenie) síce znamená horšie dochádzanie za prácou, za to však aj menej celkového ruchu, kamiónov či áut. Pre cestovateľov je to oblasť ako stvorená, navyše v spojení s termálnymi prameňmi… ale pekne po poriadku 🙂

Tento piknik sme si užili – za celý čas okolo nás neprešla ani jedna živá duša.

V lete je tu teplo a sucho, v zime chladno a sucho, v drvivej väčšine prípadov bez snehu. Čo to znamená? Výborné prostredie na pestovanie vína! Skúšali ste už domáci Uhudler? „Sovie víno“, ktoré je typické pre túto oblasť sa veľmi neexportuje a preto ho napríklad na Slovensko zoženiete len extrémne ťažko. Ide o víno dopestované bez akéhokoľvek zásahu človeka – odroda vínnej révy pôvodom z amerických oblastí je odolná voči plesniam, muškám a je viac bio ako bio víno 🙂 Biely Uhudler je vcelku rarita, červený tu dostanete takmer všade. Chuťou pripomína lesné ovocie, je mierne „frizzante“ a ako domáci tvrdia, ráno z neho nie je bolehlav – neskúšali sme to až do tejto miery, takže nevieme potvrdiť 🙂 Ak sa chcete o Uhudleri dozvedieť viac, odporúčame tento článok.

Milujeme prechádzky… aj ten nápoj, čo držím v ruke 🙂

Prosciutto si mnohí spájajú s Talianskom (oprávnene), no keď v Südburgenlande poviete toto slovo, mnohým domácim vinárom sa rozjasnia oči. My sme na začiatku nášho tripu vbehli do domáceho vinárstva Hans Bauer – Wein & Prosciutto v Pöttelsdorfe a slinky nám tiekli po ochutnávkovom tanieri plnom prosciutta. Domáce prasiatka, poctivo odležané mäso a výsledok? Ak zavriete oči, ako by ste boli v Taliansku. A špecialita – „slaninkové“ prosciutto z mangalice!

Najskôr sa spotíme na golfe, neskôr oddychujeme v prírodných prameňoch

Golf mám stále tak trocha zafixovaný ako tak trocha „snobský“ šport (sorry golfisti) a netušil som, že práve v Burgenlande budeme mať možnosť si ho prvýkrát vyskúšať. Na okraji mestečka Bad Tatzmannsdorf, ktoré je známe svojim termálnymi prameňmi, sa rozprestieraja spolu 27 jamiek (jedno 18-jamkové a jedno 9-jamkové ihrisko) v luxusnom areáli Golf & Country Club Reiters, ktorého súčasťou je aj jeden z nalepších 5* wellness hotelov v Rakúsku. Reiters Reserve Supreme je typu adult only a ponúka wellness s rozlohou 8000 m2. To nie je niekoľkonásobne viac ako najväčší wellness rezort na Slovensku a zároveň najväčší súkromný spa rezort v Rakúsku. Ok, keď trocha viac zarobíme, pôjdem sem na pár týždňov 🙂 Hneď vedľa sa nachádza aj rodinný 4* Reiters Reserve Finest Family, ktorý ponúka niečo pre rodičov, ktorí si už naozaj potrebujú oddýchnuť – starostlivosť pre deti od 6 mesiacov do 12 rokov po celý deň! Prídete, „odložíte“ a šup do spa 🙂

Sranda bokom, prišli sme sem seriózne – najskôr pohladkať nádherné lipicanské kone a potom sa postaviť na odpalisko. Profi tréner si nás berie na hodinku, v rýchlosti vysvetľujeme, že vieme o golfe fakt že nič… nevadí, dá nám krátke antré, pálku (železo šestku) do ruky a ide sa na to. Po hodine som spotení poriadne, ale pár odpalov sme dali obaja. Ako nám to išlo? Mrknite v našich storkách na Instagrame. Je to príjemná nová skúsenosť – obaja radi skúšame nové veci a priznávam sa, že si budem chcieť tento šport čoskoro opäť zahrať 🙂 Už to nebudem viac volať snobský, ale skôr elegantný šport… haha.

Dedinku Bad Tatzmannsdorf sme spomenuli úmyselne – prírodné termálne pramene totiž vyvierajú priamo pod Avita Resort – okrem perfektných raňajok je tu wellness & spa, ktoré sa mi za jeden deň nepodarilo prejsť celé 🙂 A boli sme príjemne prekvapení, že veková kategória nebola taká, akú sme očakávali – naopak, stretli sme tu mnoho športovcov a rodín, ktorí si sem prišli užiť pohodu.

Výlet do histórie

Čachtická pani mala v minulosti mnoho zámkov a aj keď pôsobenie Alžbety Bátoriovej často prisudzuje práve na Slovensku, jej majetky boli rozsiahle a niekoľko rokov žila aj na hrade Lockenhaus práve v južnom Burgenlande. Dnes si môžete na tomto mieste vyskúšať rytierske aktivity (jasnééé, že sme vyskúšali) – pre decká je to príjemná aktivitka na pár desiatok minút.

Burgenland – 2 hodiny od Bratislavy

Nekupujte si diaľničnú známku, zoberte to starou cestou z Bratislavy okolo Parndorfu, Neusiedl am See, Eisenstadtu až priamo do niektorého z mestečiek južného Burgenlandu, napr. Oberwartu. Keď pôjdete autom, nezabudnite bicykle alebo aspoň kolieskové korčule!

Ak autobusom, každé 2 hodiny je dostupné spojenie z/do Viedne. Či už budete mať chuť vypadnúť z civilizácie na pár dní alebo celý týždeň, ideálne si to predstavujeme takto – booknuť si chatku do vinici, po večeroch ochutnávať domáce vínko a Uhudler, cez deň spoznávať okolité bajkerské trasy a 1-2 dni si vyhradiť na leňošenie vo wellnesse. Takže, kto sa k nám nabudúce pridá?

Fotogaléria

Prečítaj si tiež