Srí Lanka: v čom je unikátna a na čo sa pri jej návšteve môžete naozaj tešiť?

od jozo

Ayubowan milí přátelé a příznivci Perly Indického oceánu, neboli Srí lanky. Spousta z vás již měla možnost tenhle krásný ráj poblíž Indie navštívit a přesvědčit se o jeho krásách, spousta z vás jeho návštěvu plánuje a také spousta z vás si ji po první návštěvě zamiluje. Aa pak se vrací a já se tomu vůbec nedivím, vždyt je zde tolik nádherných míst, která objevovat. ani já za 5 let neviděla všechny… pojďme se podívat na 3 „nej nej nej“ zážitky, které vám tento tropický ostrov může nabídnout.

Kedy je najlepšie obdobie na návštevu Srí Lanky? Prečítajte si v tomto článku.

Píše Hanka z www.srilankabyhanka.cz

Nezapomenutelná historie sahající do dávných dob

Pokud jste milovnící historie, Srí lanka je stvořena přímo pro vás! Můžete zde obdivovat památky z různých staletí, historie některých sahá až do 1. stol.př.n.l. (Dambulla – jeskynní chrámy, histrické město Anuradhapura, najdete zde hned 5 UNESCO památek, Dambulla, Sigiriya, Anuradhapura, Pollonaruwa, Galle).

Můžete navštívit ku příkladu jednu z nejslavnějších buddhistických památek světa – slavný chrám Buddhova zubu nebo si „vyšlápnout“ na Sigiriyi a představovat si, jaké to mohlo být, když zde vládl slavný král Kassyapa.

Bohatá fauna i flora

Mate rádi zvířátka a kytičky? Tak i vám se na Srí lance bude líbit! Zvířatka zde najdete malá, velká, chundelatá, hladká, plochá, prostě všech tvarů a velikostí. Mezi ty největší superstars patří leopardi, se kterými se můžete potkat hlavně v národních parcích Yala, Minneriya či Willpattu. Kdo miluje vodu, jistě ocení pozorování velryb a delfínů a také samozřejmě si zde na svou přijdou teraristé. Na Srí lance totiž žije velké množství plazů a obojživelníků. Takže kobry, škrtiči, varani a další stvoření tohoto druhu na vás čekají 🙂

O kytičkách ani nemluvě, ty budete potkávat všude na svých cestách, pokud však váháte, kde začít, tak doporučuji navštívit Královskou botanickou zahradu Peradeniya v předměstí Kandy… a pak už poznáte co je co 🙂 A pak hurááá do posledního pralesa Singharádja.

Na Srí lanku za sportem…

Srí lanka je i rájem sportovců, především surfařů. Za surfováním se zde můžete vydat celý rok – přes zimu do oblastí Hikkaduwa, Unawatuna, Weligama či Mirissa a v létě zase do Arugam Bay.

Samozřejmě zde najete i vodní skůtry, loďky i další… Pokud však nejste milovnící vody, nezoufejte, ostrov je báječný i pro cyklistiku – každým rokem přibýva větší a větší množností „průvodců-cyklistů“, kteří vám rádi tento nádherný ostrov představí z poza řídítek vašeho bicyklu. To, že Srí lanka je i rájem hikerů snad nemusíme zmiňovat, horské treky a tůry jsou zde jako z pohádky. Novou probouzející se aktivitou je kiting, který můžete provozovat v oblasti Kalpitiya. A brzy již také chceme Srí lanku ukázat z konského hřbetu, což je má nynější aktivita.

Samozdřějmě, že je zde i moře 🙂 Srí lanka je ostrov – nabízí přes 1 340 km dlouhou pláž, ale při všech těch jejích krásách, které jsme zminovali, a to je pouze jen zlomek, by bylo škoda přijet se jen koupat, nemyslíte?

Pohľad Joža a Hanky z #cestujemespolu

My sme navštívili Srí Lanku naposledy v januári 2018 a musíme potvrdiť, že autorka článku má úplnú pravdu, juhozápad a stred krajiny bol v tom čase ideálnym miestom. Ak plánujete ísť na Srí Lanku, možno vás bude zaujímať:

Prečítaj si tiež