Martin z Travelistanu – je zatiaľ zbytočné si teraz kupovať ,,výhodné“ letenky

od jozo

Patrí k najscestovanejším Slovákom, 13 rokov sprevádzal pre cestovku, odišiel a založil si vlastný cestovateľský portál www.travelistan.sk. Martin Navrátil je aktuálne už druhý mesiac zaseknutý v Kambodži. Pokým u nás sa pravidlá postupne uvoľňujú, Ázia sa čoraz viac uzatvára a na akékoľvek uvoľňovanie to najbližšie mesiace vôbec nevyzerá. O leteckej doprave, živote v Juhovýchodnej Ázii počas krízy a ďalších témach sme sa rozprávali cez email 🙂

Život bez turistov – na Kambodžu veľmi nezvyčajný jav.

Martin, nedávno sme na Facebooku pod jedným z našich príspekov v krátkosti diskutovali, aký je obrovský rozdiel v aktuálnom vnímaní krízy medzi západným svetom vs. Áziou (diskutovali sme to na príklade leteckej dopravy). Ty si teraz „zaseknutý“ v Kambodži, ako tam aktuálne vyzerá život?

Turistický ruch sa tu zastavil. A nielen tu. V celej Ázii.  Prepad je priam žalostný, až 99,8 %. Všade kam ideš v Kambodži narážaš na zavreté hotely, reštaurácie, bary, autobusové spoločnosti… Pamätáš si na slávnu Pub Street v Siem Reape, kde každý turista/cestovateľ ide? Je takmer prázdna. Pusto, ticho, proste bez života.

Na jednej strane raj pre tých, čo tu ostali, ale šok pre domácich. Napríklad 5-hviezdičkový hotel ponúkajú aj za 20 USD na noc pre dvoch. Guest house pre jedného hosťa od 5 USD. Reštaurácie dávajú aj 30-percentné zľavy… Všetko ide dole vodou.

Domáci to však berú s pokorou. Z minúty na minútu stratilo niekoľko desiatok tisíc ľudí robotu (všetci, čo pracovali v tých hoteloch, v reštauráciách, dopravných spoločnostiach) a vedia, že od štátu nedostanú nič. Napriek tomu nefrflú. Hovoria, že toto je jediná cesta, ako dať ten vírus dole. Proste čakajú s úsmevom na tvári, ktorý je pre tento región tak známy. Dokonca začínajú politici hovoriť o druhej vlne a pripravujú ľudí, že to môže trvať. Nikto poriadne nevie, kedy sa čo otvorí.

Ak by som to mal zhrnúť, momentálne je Európa viac otvorená ako Ázia. Takmer všetky krajiny majú zavreté hranice, v niektorých krajinách sú dokonca uzavreté provincie, mestá… Čaká sa na druhú vlnu.

Vráťme sa späť k leteckej doprave – na európskom trhu sa objavili extrémne lacné letenky a keďže najmä Juhovýchodná Ázia je obľúbenou destináciou kvôli kombinácii exotiky a ceny, ako vnímaš Ty tieto lacné letenky, kupoval by si teraz alebo by si ešte počkal?

Ja by som čakal. Je zbytočné si teraz kupovať ,,výhodné“ letenky niekam do sveta, hoci aj na september, keď ani nevieme, kedy to celé skončí. September sa nám môže zdať ,,veľmi ďaleko“ a nesmierne sa tešíme, kedy konečne vyrazíme do sveta. Avšak môže nastať situácia, že daná letecká spoločnosť už  vtedy nemusí existovať, alebo konkrétna krajina dodatočne zavedie pravidlá, ktoré nám sťažia vstup… Tých možností je naozaj veľa a nik nevie, ako bude situácia vyzerať. Preto je čakanie asi najlepšou možnosťou. Dúfajme v tú najlepšiu možnosť, ale psychicky sa pripravme na tu najhoršiu. Lebo aj to sa môže stať.

Napríklad niektoré krajiny nám zaviedli víza – Kazachstan, Južná Kórea. Niektoré zas sprísnili pravidlá vstupu ako Kambodža, Laos, Vietnam, Čín Niektoré sa pred Európou úplne zatvorili. 

Niekto môže namietať, že veď letecká spoločnosť ponúka možnosť prebookovania letov. Áno dáva. Ale, kde je povedané, že sa vám podarí prehodiť dátum na ten, ktorý chcete? Ja si myslím, že byť kvôli 100-eurovej úspore v strachu, či budem musieť vybavovať nové letenky, voucher a ďalšie a vymeniť si desiatky emailov ohľadom nových termínov. Radšej budem čakať a keď budem vedieť pre mňa všetky podstatné informácie, vtedy si kúpim letenku.

Dám ešte jeden príklad. Predstavte si, že si kúpite výhodnú letenku do Bangkoku. A vy chcete v rámci Thajska ísť na nejaký ostrov. Napríklad teraz sú niektoré ostrovy uzavreté. Čo keď budú aj potom? Myslíte, že toto vám prejde u leteckej spoločnosti, že pri kúpe letenky do Bangkoku ste chceli vidieť aj nejaké ostrovy, ktoré sú teraz uzavreté? Nikoho to trápiť nebude.

Jeden z posledných letov, na ktorý sa Martinovi pred vypuknutím krízy podarilo dostať.

Mnoho Slovákov je hladných po cestovaní. Aký je Tvoj názor, kedy sa cestovanie v Juhovýchodnej Ázii vráti do predkrízového stavu?

Tomu hladu rozumiem. Chápem to. Ale kedy sa začne cestovať, nik nevie. Ani tu. Dokonca minister turizmu v Laose hovorí, že táto sezóna je stratená. Bali sa chce vraj otvoriť až 1.10. Vraj… Nik nevie. 

Možno až na prelome októbra a novembra? Podľa toho, či pride druhá vlna, na ktorú sa už tu pripravujú. Aj keď si to čitateľ nevie predstaviť a oháňa sa tvrdením, že tieto krajiny žijú z turizmu… Oni sa vedia uzatvoriť a vedia to prečkať. Tu je mentalita iná. Viac dôverujú svojim predstaviteľom a spoločne bojujú. Preto menej frflú a nemajú pocit, že ich niekto obmedzuje. 

Ako dnes vyzerajú mestá a štáty v Juhovýchodnej Ázii? Veď mnoho z nich stojí a padá práve na cestovnom ruchu… Ako to zasiahlo domácich?

Áno, ich ekonomiky sú závislé na cestovnom ruchu, ale nie až tak. Ak by boli tak závislé, tak už teraz by sa otvárali ako teraz Taliansko alebo Grécko. Niekedy mám pocit, že práve Taliansko je viac závislé na cestovnom ruchu ako povedzme Laos. 

Niektorí obyvatelia Kambodže mi povedali, že pozerajú s otvorenými ústami na Európu, že čo to robíme. Že ten vírus ešte neskončil a my chceme cestovať. Už teraz máme pre nich punc chorého kontinentu. Nechápu našim nervóznym rečiam o rúškach. Bude to mať za následok aj to, že budú k nám zo začiatku pristupovať s odstupom, lebo si budú myslieť, že sme chorí. Viac sa začali báť Európy ako Číny aj z toho dôvodu, že Číňania nosia rúška a biely človek sa tomu niekedy smeje. 

Viem si predstaviť pobúrenie niektorých čitateľov, že má mnoho otázok, ale skúste sa vcítiť do kože miestnych. 

O 99,8% menší cestovný ruch – v praxi to znamená, že v okolí nestretnete živej nohy.

Nie je problém so zásobovaním v lokálnych obchodíkoch a reštauráciách?

Nie, vôbec nie je s ničím problem. Nikto nepociťuje nedostatok. 

Ako zvládajú lokálne nemocnice nápor?

Môžem hovoriť len o Kambodži. Tu je zaznamenaných cez 110 prípadov, takže žiadne nápory neboli. Otázka je, koľko testov robia.

Slovensko zvládlo prvú vlnu krízy prekvapivo dobre, prekvapivo však niektoré štáty USA (krajina patrí medzi najvýraznejšie zasiahnuté vírusom) sa púšťajú do výrazného uvoľňovania pravidiel. Taký štát Georgia dokonca povolil masové podujatia ako koncerty. Aké je to v Juhovýchodnej Ázii, uvažuje sa o niečom takom?

Oni tu napríklad zrušili najväčší sviatok – Nový rok. Nikto nesmel ísť nikam a ani do chrámov. A viete ako to brali domáci? S pokorou a dôverou. V globále nik neprotestoval. Vedeli, že je to pre ich dobro. ,,Veď prečo by nám zakázali ísť do chrámu?” Povedal mi jeden miestny. Chápete? Rozmýšľa nad tým, že asi je to niečo veľké a preto zakázali návštevu chrámov počas najväčšieho sviatku.

Čo sa deje s turistami, ktorí zostali v tejto časti sveta zaseknutí? Vypršali vám víza, letecké spojenia prakticky neexistujú. Ako sa dostanete domov a kedy? Plánujete to vôbec?

Víza nám v Kambodži predlžujú zadarmo. Treba si len stiahnuť aplikáciu, nasnímať pas a je to. Až sa čudujem ako rýchlo dokázala Kambodža zaviesť určité opatrenia s ľudským prístupom. 

A kedy domov? Ešte tu budeme mesiac a uvidíme. Lieta sa len cez Soul a letenky stoja 1300 eur, ale nás nič netlačí ísť domov. Uvidíme. Máme online robotu a ceny sú tak nízke, že dokonca život je tu lacnejší ako doma na Slovensku. 

Čo Tebe osobne táto kríza dala a vzala? Čo je pre Teba najväčším poučením a skúsenosťou?

Nič neplánovať a neživiť sa pocitom, že toto môže skončiť za pár dní. Može to trvať ešte veľmi dlho. Ten, kto sa živí nejakou predstavou, bude potom ešte viac sklamaný. Dal som sa do módu à la Ázia. Čakám a vychutnávam si súčasný moment.

Ktoré krajiny by si neodporúčal na návštevu po tom, čo sa v Európe uvoľnia pravidlá? A do ktorých by si sa naopak nebál pustiť svojich potencionálnych klientov?

Ťažká otázka. Na tu budem vedieť odpovedať, až keď sa to začne uvolňovať.

Tento rozhovor vznikol 23.5.2020 a odvtedy sa mohli niektoré veci zmeniť.

Prečítaj si tiež