Islas Ballestas – Galapágy pre chudobných

od hanka

„Galapágy pre chudobných“, tak honosne sú prezývané práve ostrovčeky Islas Ballestas nachádzajúce sa pozdĺž peruánskeho pobrežia. Na preslávených Galapágoch sme síce ešte neboli, preto nevieme skutočne ohodnotiť oprávnenosť tejto prezývky, ale výlet na Islas Ballestas odporúčame. Aspoň pre tých, čo tiež zatiaľ na Galapágoch neboli a chcú si v Peru užiť trošku pacifickej prírody :).

Pohľad z lode na Islas Ballestas

Pohľad na prírodnú rezerváciu Paracás z lode

Exkurziu na Islas Ballestas najjednoduchšie zrealizujete z mini-mesteška Paracás, ale exkurzie sa robia aj z ďalších okolitých miest ako Ica, Huacachina, Nazca. Paracás je však k ostrovom najbližšie. Exkurziu si viete zarezervovať v mnohých turistických agentúrach a tento výlet stojí vo väčšine agentúr vás výjde na 30-35 solov (cca 10 Eur) na osobu. Exkurzia trvá cca 2 hodiny. Na more sa vyráža zväčša o 8:00 ráno z prístavu v Paracás a späť na pevnine ste okolo 10:00. Čiže v jeden deň môžete pokojne stihnúť aj dva výlety. Nakoľko v našom hosteli nám ponúkli kombináciu dvoch výletov za 45 solov absolvovali sme aj druhý výlet autobusom do prírodnej rezervácie Paracás.

Naše ubytovanie v mestečku Paracás. Skromné ale príjemné.

Po ceste na ostrovy sa po chvíľke preplavíte okolo slávneho trojrohého svietniku „Candelabra“, vyrytého do piesku. Tento obrazec v niečom pripomína slávne obrazce na poliach v Nazce. Obrazec je vidieť z mora z diaľky 12 míľ, je cez 180 metrov vysoký, hĺbku má okolo 50 cm a nie je úplne jasné, kto a za akým účelom tento obrazec vytvoril. Ak teda nestíhate navštíviť Nazcu, plavbou okolo Candelabra si spravíte predstavu o tom, aké úchvatné a tajomné sú tieto obrazce.

Candelabra

Nám sa po ceste na Islas Ballestas podarilo zahliadnuť aj delfíny.

1-IMG_8372

Krásny pohľad po ceste na Islas Ballestas

K ostrovčekom Islas Ballestas sa ide rýchlo loďami, na ktorých vás riadne vyfúka pacifický vietor, preto odporúčame – oblečte sa teplo (dlhými nohavicami a mikinou nič nepokazíte). Počas celej doby exkurzie ste totiž len na lodi. Nakoľko Islas Ballestas je chránené územie z lode sa počas exkurzie nevystupuje. Zvieratá pozorujete len z lode.

1-IMG_8299

Náš sprievodca Eduardo. Všimnite si, že turisti majú na hlavách klobúky…nie je to len kvôli slnku…čítajte ďalej a dozviete sa ďalší dôvod 🙂

Keďže na ostrovoch žijú veľké kolónie vtákov, prevažne pelikány peruánske, kormorány, tučniaky Humboltove, ostrovy majú svoju špecifickú vôňu (resp. smrad). To čo zacítite je „guan“, vtáčí trus, ktorý slúžil v minulosti ako veľmi žiadané hnovjivo. V 19. storočí Peruánci vo veľkom guan ťažili (niekedy až z hĺbky 50 metrov) a exportovali do celého sveta. Ako povedal náš sprievodca Eduardo „Peru predávalo hovná a zvyšok sveta za to platil“. Z toho dôvodu uvidíte na ostrovoch ešte pozostatky stavieb z obdobia, kedy sa na ostrovoch pracovali stovky robotníkov a tažil sa tu guan.

1-IMG_8496

Pozostatky budov na Islas Ballestas kazdia dojem „nedotknutej prírody“ avšak ťažba guanu bola veľká súčasť peruánskej ekonomiky a histórie a ani na ostrovoch sa to nedá prehliadnuť.

1-IMG_8603

Pri obrovskom množstve vtákov, ktoré vám na ostrovoch lietajú nad hlavou nie je výnimkou, že vám nejaký ten guan pristane na hlave alebo sedadle, preto si nezabudnite aj nejakú pokrývku hlavy. My sme boli ušetrený krstu guanom, ale nemeckým turistom za nami sa ušla nádielka – a nemali čapice :).

Pelikán peruánsky a tučniaky Humboltove a to biele na skalách je guan

Mnohé zo zvierat, ktoré na ostrovoch budete pozorovať ste už takmer učite videli v nejakej zoólogickej záhrade alebo akváriu, avšak pozorovať zvieratá v ich prírodnom prostredí má pre milovníka zvierat oveľa väčšiu pridanú hodnotu. Aspoň tak to vnímam ja.  Obrazec „Candelabra“, pohľad na vyprahnuté červené pozbrežie národného parku Paracás, pozorovanie uškatcov, tučniakov a pelikánov…pre nás bol tento výlet krásnym zážitkom.

Prístav Paracás bol plný pelikánov
Sú to fešáci
Pelikány pri love
Delfíny pri ceste na Islas Ballestas
Tučniaky Humboltove pri skoku
Veget uškatcov po nočnom love
Nezhody dvoch, zvyšných štyroch netrápia
Candelabra
Prístavný pelikán Lucio

Tipy na výlet na Islas Ballestas:

  • Uistite sa, že sprievodca bude mať výklad aj v angličtine, ak neviete po španielsky 🙂
  • oblečte sa teplo – pacifický vietor je neúprosný 
  • zoberte si klobúk alebo inú pokrývku hlavy (proti nechcenému krstu guanom)
  • najlepši je mať objektív s dobrým zoomom, zvieratá uvidíte zblízka, ale na fotky bude lepší zoom
  • cena cca 30-35 soles

Druhý výlet, ktorý sme v Paracáse v ten istý deň absolvovali bola exkurzia do prírodnej rezervácie Paracás. Ide v podstate o 16 km dlhý polostrov, ktorý vytŕča do pacifického oceánu a z väčšej, ak nie celej časti, je to púšť. Krásna, červená vyprahnutá krajina. Trvanie tejto exkurzie malo byť od 11:00 do 15:00, pričom sme strávili asi 2 hodiny v malikom prístave so zopár predraženými reštauráciami, kde sme mali možnosť si dať obed. Na tomto výlete náš sprievodca nehovoril po anglicky, tak sme boli ukrátení o väčšinu výkladu, ktorý bol aj tak stručný. V rámci našej ekurzie sme mali 4 zastávky.

Prvá zastávka v múzeu Paracás, kde je expozícia venovaná lokálnej prírode – hlavne faune. Z múzea je to kúsok k miestu odkiaľ je možné pozorovať plameniaky. Z výkadu nášho sprievodcu sme pochopili, že hoci sa tu v minulosti v takomto ročnom období (t.j. máji) nezdržovali, kvôli zmene klímy sú plameniaky aj cez juhoamerickú „zimu“.

1-IMG_8625

Plameniaky čílske

Druhou zastávkou bola výhliadka na „Playa Roja“,  červenú pláž. Tu sme strávili asi 15 minút rozhliadaním sa naokolo a fotením pláže. Následne sme autobusom zišli priamo na „Playa Roja“ kde však kúpanie nie je dovolené a na pláž sa opäť len pozeráte.

1-IMG_8638

Playa Roja

Poslednou zastávkou bol už spomínaný malinký prístav, s malinkou plážou a predraženými reštauráciami, kde sme v rámci nášho nízkorozpočtového štýlu cestovania radšej naháňali pelikány a zbierali mušle.

1-IMG_8694

Najobľúbenejší rybár medzi pelikánmi

Tipy na výlet do prírodnej rezervácie Paracás:

  • uistite sa, že aj na tomto výlete bude anglicky hovoriaci sprievodca 
  • prineste si plavky, ak sa chcete okúpať (na malinkej pláži pri reštauráciach je to možné)
  • ak ste milovnk bicyklovania a neodradí vás ani silný vietor, veľmi obľúbenou aktivitou je požičať si na deň bicykel a objavovať prírodnu rezerváciu po vlastnej osi 
  • veľa za cca 15 soles neočakávajte 🙂 

Suma sumárum, ak máte na Paracás jeden deň (viac naozaj netreba), ráno vybehnite na dve hodinky na Islas Ballestas, a pokiaľ si chcete užiť pláž postačí vám aj tá priamo v Paracáse. Ak máte ešte chuť vybehnite na výlet do paracaskej rezervácie či už autobusom alebo na bicykli. Večer zakončite typickým peruánskym „ceviche“. Dobrú chuť!

Národná pochúťka „ceviche“ = surová nakladaná ryba s cibuľkou v omáčke, všetko pokvapkané limetkou

 

 

Prečítaj si tiež