Do týchto destinácii v lete určite necestujte!

od jozo

Konečne teplo! Po poriadne dlhej zime veríme, že mnohí z nás chodia teraz po uliciach omnoho usmiatejší a šťastnejší. Jedným z dôvodov je aj príchod dovolenkového obdobia. Kam budú tento rok smerovať vaše kroky? Rozhodli sme sa tak trocha netradične vybrať 5 miest, na ktoré podľa našich skúseností v lete naozaj necestujte. Máme však pre vás vždy zaujímavú alternatívu! 🙂

Kam teda v našich letných mesiacoch skutočne necestovať?

Rím, Benátky a celé Taliansko

Taliansko sú spolu s Chorvátskom najobľúbenejšími letnými prímorskými destináciami Slovákov, pretože sa sem dá ľahko dostať autom. Od júla je však už množstvo turistov na plážach pomerne neznesiteľné, nehovoriac o diaľniciach. Krásy Talianska a jeho kuchyňu milujeme, ale najmä v okolí 15. augusta sa mu oblúkom vyhnite. Práve tento dátum totiž pripadá na národný kresťanský sviatok Ferragosto. Väčšina obchodov je zatvorených a mnoho talianskych rodín smeruje do hôr a na pláže.

Alternatíva: Vyskúšajte to autom do pobaltských krajín alebo Škandinávie.

Paríž

Tony turistov, drahé hotelové izby a nekonečné rady do múzeí. Celý svet chce aspoň raz vidieť Paríž a úplne ho chápeme, no dostať sa na Eiffelovku v strede leta bude takmer nemožná úloha. V júli a auguste to nebude romantický Paríž, ako si ho predstavujete

Alternatíva: Čo tak vydať sa do Severného Írska alebo Škótska? Najmä Škótsko začína mať vďaka svojej prírode posledné roky povesť nového Islandu a je ideálnym miestom na hike & bike.

Thajsko a jeho párty ostrovy

Od júna do septembra sa počasie v Thajsku dramaticky mení. Môže pršať dlhé hodiny a celé dni. Slávne pláže a párty ostrovy môžu byť rozmočené a stále plné turistov, ktorí sem prišli vďaka lacným letenkám. Do Thajska nasmerujte svoje kroky na hranici sezón – február s marcom a október s novembrom sú výbornou voľbou. My sme si Bangkok a Koh Tao užili v marci a musíme povedať, že sme väčšiu pohodičku už dávno nemali.

Alternatíva: My máme v hľadáčiku už dlhšie Kostariku, ktorej júl a august sú ideálnym off-peak obdobím na návštevu. Čo vy na to? Pozor však na hurikánovú sezónu v karibskej oblasti v septembri. Ako pri každej ceste rozhodne nezabudnite aj na kvalitné cestovné poistenie.

Taj Mahal a horúca India

Keď sme vkročili do Agry, splnil sa nám jeden z našich cestovateľských snov – navštívili sme Taj Mahal. Tento týždeň však veľkú časť Indie zaplavila vlna horúčav a teploty v mnohých mestách vystúpali na 45°C a to sme iba v júni! Ak túžite po Indii a Taj Mahale ako aj my, odporúčame vydať sa sem po monzúnových dažďoch v októbri, pričom bude stále veľmi príjemných 25-30°C a ovzdušie bude tiež aj omnoho menej prašnejšie.

Alternatíva: O Srí Lanke sa hovorí, že je to India pre začiatočníkov 🙂 A môžeme s tým súhlasiť… Severovýchod Srí Lanky ponúkne v júli teploty cez 30°C, dlhé hodiny slnka a veľmi príjemné ceny. Skvelé miesto na vaše prvé hodiny surfingu!

Emiráty (Abú Dabí, Dubaj)

Vôbec nepatríme do kategórie frfľošov na mestá ako Dubaj a Abu Dahí, práve naopak – Dubai sa nám veľmi páči a dá sa v ňom nájsť mnoho krásneho (a nemyslíme to pozlátko v podobe tekutého zlata), chystáme sa na konci roku aj na plavbu po okolí Emirátov 🙂 Treba si len uvedomiť, že mnohé emiráty sú jednoducho v púšti a v letných mesiacoch je to menšie teplotné peklo… more je tak teplé, že neovlaží, klimatizácie sú vypeckované tak, že z tých tepelných prechod takmer s istotou nachladnete. Teploty sa môžu šplhať až k 50°C a práve preto si treba dať pozor na atraktívne all-inclusive ponuky 5-hviezdičkových hotelov za pár stovák eur (vrátane leteniek), ktorých je v lete v okolí Emirátov neúrekom.

Alternatíva: Skúste to na opačnú stranu – Azorské ostrovy patria Portugalsku, ležia uprostred Atlantiku medzi Európou a Amerikou a ponúkajú neskutočnú prírodu. Teploty príjemných 20-25°C a tie výhľady!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by hanka & jozo (@cestujemespolu) on

Prečítaj si tiež