4 tisíc kilometrov na motorkách: Dá sa pri tom plnohodnotne pracovať?

od Patrik Cvengroš

Ako sa hovorí „rok nám ubehol ako voda“ a máme tu novú motosezónu. Ako to už býva, čo by to bolo za sezónu bez poriadneho niekoľkodňového mototripu? Áno, pred rokom to bol extrém – vyše 6 týždňové cestovanie naprieč Ruskom až na koniec sveta, do mesta na ďalekom východe – Magadan. Tento rok sme naplánovali niečo kratšie, keďže naše manželky a rodiny by nás na tak dlhý výlet nepustili 🙂 Preto náš tohtoročný plán je prejsť Bulharsko, Srbsko či Bosnu – čaká nás približne 4 tisíc km.

Píše Patrik Cvengroš.

Nastupujeme aj s motorkami do vlaku a tohtoročný trip sa môže začať…

Bez pracovného nástroja ani na krok

Pred rokom sme poriadne potrápili notebook značky Lenovo, konkrétne model ThinkPad X270. Pôvodný plán využívania notebooku v Rusku bol pomerne jasný… písanie blogov, rýchla úprava videa, zálohovanie dát z kamier a online spojenie so svetom. Prax ale ukázala, že spracovanie videa na krátke strihy a následné „postovanie“ na sociálne siete je tak trocha zbytočné, ak máte pomalý internet. Bohužiaľ na cestách Ruskom bolo málo miest, kde bol internet dostatočne rýchly na odosielanie väčšieho množstva dát (slabý upload). Na druhej strane sa nám notebook osvedčil ako nutná vec, keďže sme museli na hranici kontinentov Európy a Ázie v pohorí Kaukazu „flashovať“ navigáciu na podporu ruskej mapy pre Áziu. Bez tohto pracanta by sme to nedokázali.

Niekde v Rusku na nekonečnej ceste ďaleko od domova.

Preto ani tohtoročný motovýlet nemôžeme absolvovať bez notebooku. Mesiac pred tripom som ešte polemizoval, či do motorky nepribaliť Lenovo ThinkPad X380 Yoga – odolný konvertibilný notebook. Prezeranie fotiek a videí by bolo určite pohodlnejšie vo formáte „tablet“ v spoločnosti piatich motorkárov. No tento model je vo veľkosti 13“ a v mototaškách veru netreba plytvať s voľným miestom.

Padla teda jasná voľba, bude to ThinkPad X280. Tento model bol predstavený iba pred rokom, ako priamy nástupca modelu X270, ktorý sme mali v Rusku na ceste do Magadanu so sebou, no pred našim odchodom však ešte nebol k dispozícii. Aj preto som sa naňho o to viac tešil. Vďaka spoločnosti Lenovo ho budeme môcť otestovať v reálnom zaťažení na našom motovýlete. Bude tak možné porovnať aké zmeny nastali medzi starším modelom a jeho nasledovníkom.

Kade a kam pôjdeme?

Tohtoročný motovýlet povedie prevažne asfaltovými cestami druhej a tretej triedy. Ubytovanie budeme vyberať po lokálnych hotelíkoch a penziónoch. Teda žiadna offroad divočina cestami-necestami a kempovanie v stanoch ako minulý rok. Aj preto som sa rozhodol, že chcem byť viac spojený so svojou firmou ako pred rokom, kde sme boli niekoľko dní doslova odrezaní od sveta. Notebook som si teda upravil – svoj SSD disk z môjho firemného notebooku som vložil priamo do Lenovo ThinkPad X280. Takže všetko podstatné budem mať stále so sebou a budem sa môcť tváriť ako digitálny nomád (to je také to nové moderné označenie pre pracujúcich cestovateľov alebo cestovateľov čo pracujú? 🙂 Možno takto motivujem aj takých ľudí (prevažne podnikateľov), ktorí sú tak časovo vyťažení vo svojej práci, že sa vlastne nikam nedostanú na viac ako pár dní…

Mám ho v ruke, prvé dojmy

Hurá, notebook mám v ruke! Prvý dojem? Malý, tenší a hlavne ľahší. Skvelé, to sú kľúčové parametre notebooku nejednej „blondínky“ a teraz ja, IT-čkár sa im teším najviac? 🙂 Asi aj preto, lebo viem, čo ma čaká pod „kapotou“. Novinár by to napísal veľmi jasne: v malom tele nájdete notebook nabitý najnovšími technológiami.

Ja to opíšem z môjho pohľadu trošku technickejšie. Procesor Intel Core i5 8. generácie, 16 GB RAM, displej vo full HD rozlíšení s jasným a ostrým obrazom, 2x USB port a čítačka microSD kariet. Myslím, že všetko dôležité a potrebné pre svoju prácu už mám. Kým model X270 vážil 1,35 kg a väčšia Yoga, ktorú som v úvode spomínal 1,4 kg, táto X280-ka má len diétnych 1,13 kg. Skvelo sa mi hodí aj do mototašky.

Nič nie je dobré robiť na poslednú chvíľu, preto aj doladenie notebooku, môjho pracovného nástroja, robím v dostatočnom predstihu. Spolu s ostatnou technikou, ktorú berieme na cesty. O tom však už v ďalšom článku.

 

Prečítajte si aj…

Prečítaj si tiež