Skúsenosti s cestovným poistením: Európska cestovná poisťovňa

od jozo

Pred plánovaním nášho tripu v roku 2016 sme dlho rozmýšľali, ako a kde sa poistiť. Chceli sme poistenie, ktoré by pokrylo všetky krajiny sveta, na všetky štyri mesiace a poistenie malo zahŕňať liečebné náklady, storno zájazdu a taktiež prípadné problémy s batožinou. Naša voľba padla na Európsku cestovnú poisťovňu a po dvoch mesiacoch sme v malajziskom Georgetowne potrebovali ich pomoc.

logo_europska-iePraktické je, že v ECP je možné cestovné poistenie vybaviť online. Je potrebné zvoliť či cestujete:

  • do Európy
  • alebo ďalej do sveta

ďalej či:

  • cestujete za oddychom
  • alebo pracovne

a potom už len vybrať obdobie a čo všetko chcete pokryť. Ročné komplexné poistenie Plus (komplexné pokrytie rizík, storno bez spoluúčasti, liečebné náklady vrátane chronických ochorení, krytie záchrany a pátrania, zimné aj letné športy vrátane horolezectva a potápania a rozšírené krytie batožiny) nám online kalkulačka vypočítala pre 2 osoby na 225 Eur, za 12 mesiacov poistenia je to vcelku rozumná cena. Poistenie s takto rozšírenou široko rozšírenou spoluúčasťou je produktom špeciálne dostupným cez Pelikán.sk pri kúpe leteniek či ubytovania.

ecp online poistenieNajideálnejší stav je služby poisťovne vôbec nevyužívať 🙂 Keď však treba, zákazník očakáva prvotriedny servis. My sme v prvej polovici našej cesty v roku 2016 museli navštíviť všeobecnú kliniku v meste Georgetown, v Malajzii. Jeden z nás mal napuchnutú uzlinu v hrdle tak, že mu to neumožňovalo veľmi cestovať ani pracovať. Tak sme boli zvedaví, ako sa bude s ECP-čkou spolupracovať.

Zavolali sme na ich infolinku s vysvetlením problému – u nás na Slovensku bolo niečo pred polnocou, operátorka však zdvihla takmer okamžite. Vysvetlila nám, že v Georgetowne nemajú zazmluvneného lekára, takže máme navštíviť prvého dostupného lekára, nezabudnúť však na potvrdenie diagnózy a potvrdenie o platbe. S diagnózou nie je problém, avšak s „bločkami“, resp. paragónmi je to celkovo v Juhovýchodnej Ázii zábavné. Ošetrujúca lekárka nám však vystavila na papieri potvrdenie o zaplatení, tak sme len dúfali, že nám to ECP-čka uzná a preplatí.

Pri akejkoľvek poistenej udalosti si nezabudnite vyžiadať doklad o danej udalosti – potvrdenie o liečbe od lekára, odcudzení batožiny od polície, zrušenej preprave od dopravnej spoločnosti…

Všetky náklady je potrebné hradiť na mieste, poisťovňa prepláca poistnú udalosť až po vyplnení Hlásenia o poistnej udalosti. Sú štyri typy podľa typu poistnej udalosti – je potrebné stiahnuť, vytlačiť, vyplniť a spolu s originálmi dokladov zaslať poštou na adresu poisťovne. Originál preto, aby ste si nemohli danú poistnú udalosť uplatňovať u viacerých poisťovní. My sme dvojstranový formulár po návrate vyplnili, priložili potvrdenie o diagnóze a potvrdenie o zaplatení 110 MYR (cca 25 Eur) za lieky a ošetrenie a v poslednom bode formulára požiadali o poukázanie poistného plnenia na účet v banke.

Buďte pripravení na to, že v prípade poistnej udalosti si náklady na mieste musíte vo väčšine prípadov hradiť sami a poisťovňa vám ich preplatí po likvidácii poistného plnenia po návrate na Slovensko a po predložení potrebných dokumentov.

Po pár dňoch sme dostali od e-mail referenta správy poistenia z ECP, že k úplnej likvidácii poistnej udalosti máme doložiť potvrdenie o poistení. Trocha rozpačito som zdvihol telefón a zavolal na infolinku, že nie úplne chápem – máme u nich poistenie, prevzali doklady, evidujú ma v systéme, ale ja mám doložiť doklad o tom, že som u nich poistený. Nechápal som, na čo zbytočná byrokracia. Keďže máme poistenie riešené cez Pelikán, oni majú samostatné čísla zmlúv a v ECP jednoducho potrebujú vidieť zmluvu (tá vám príde do mailu ihneď po uzatvorení poistenia). Tak som mu tento e-mail preposlal (dodnes nechápem načo…) a ešte v ten istý deň som dostal odpoveď, že poistná odpoveď bola uznaná. Poistné krytie bolo vyplatené na naše milé prekvapenie expresne rýchlo – na tretí pracovný deň sme mali peniaze na účte.

Nešlo o veľkú čiastku (cca 25 Eur), zatiaľ však môžeme Európsku cestovnú poisťovňu odporučiť. V druhej polovici nášho tripu sa nám počas prepravy rozbil tablet, tak sme zvedaví, ako po našom návrate vybavia túto žiadosť 🙂

Aké sú vaše skúsenosti s cestovným poistením? Dajte nám vedieť vaše skúsenosti na info@cestujemespolu.com

Prečítaj si tiež