Srí Lanka – užitočné rady pred cestou

od jozo

Exotický ostrov v indickom oceáne je čoraz obľúbenejšou destináciou a to z veľmi jednoduchých dôvodov – ponúka dobré (a cenovo dostupné) letecké spojenie a ide prakticky o celoročne dostupnú destináciu. Predtým, ako sa vydáte na Srí Lanku, vám azda pomôžu tieto užitočné rady pred cestou, prípadne ako pomocník na prvé dni na Srí Lanke.

Víza

Slováci potrebujú pri návšteve Srí Lanky víza. Je možné ich za pár minút zakúpiť online (30 USD na osobu, dvojvstupové, s platnosťou 30 dní) alebo ak zabudnete, aj po pristání v Colombe priamo na letisku, tu sú však o niečo drahšie, stoja 40 USD. Stránka www.eta.gov.lk je jediná oficiálna stránke na žiadosti o víza. Po vyplnení formulára (nemusí fungovať na prvýkrát, nám zbehol až na druhý pokus) a zaplatení poplatku vám príde potvrdzujúci e-mail (pozor, toto ešte nie sú vaše platné víza). Až druhý potvrdzujúci e-mail je informáciou, že vaše elektronické vstupné víza sú v poriadku. Od zaplatenia až do prijatia druhého e-mailu väčšinou neprejde viac ako 20-30 minút. Cestovateľské víza sú platné 30 dní a sú platné od momentu vášho príchodu na Srí Lanku, nie od momentu zaplatenia.

Srílanská rupia, zmenárne, výber a platba platobnými kartami

Srílanská rupia (LKR) má aktuálne kurz 1 eur = 186 LKR (platné k 13.1.2018). Na cestu odporúčame si zobrať neveľkú hotovosť v eurách (100-150 eur), ktoré si môžete priamo na letisku zameniť za LKR. Všetky zmenárne na letisku majú totožný kurz, približne 1 eur = 176 LKR, teda asi o 5% nižší konverzný kurz, ako je oficiálny. Zmenárne v mestách na tom však nie sú o nič lepšie, takže základnú hotovosť spokojne zameňte na letisku.

Všetku ďalšiu hotovosť si poľahky vyberiete priamo z bankomatu. Veľa obchodov na Srí Lanke (najmä miestnych) iba výnimočne akceptuje platobné karty, prakticky všetko sa na ostrove platí v hotovosti. V každom aj menšom mestečku sme videli minimálne jeden bankomat. Typicky nájdete bankomaty troch bánk:

  • Nations Trust Bank – výber slovenskou platobnou kartou Visa/MasterCard nefunguje
  • Bank of Ceylon – výber slovenskou platobnou kartou Visa/MasterCard nefunguje, BoC podporuje iba domáce platobné karty, aj keď sme sa už dočítali, že nové bankomaty BoC spoľahlivo podporujú aj zahraničné platobné karty.
  • HNB – vaša istota, spoľahlivo funguje výber hotovosti z debetných aj kreditných kariet Visa/MasterCard. Niekedy si bankomaty HNB zaúčtujú poplatok 200 LKR za výber, inokedy 0 LKR, na logiku tohto procesu sme neprišli 🙂

Doprava

Cesta z letiska do centra Colomba (vlaková stanica Colombo Fort, hneď vedľa je aj autobusová stanica) stojí 130 LKR na osobu. Nenechajte sa zlákať taxikármi ani súkromnými dopravcami, výjdite z letiskovej haly, zamierte k menšej autobusovej stanici (budú tam stáť približne 3 rôznofarebné autobusy) a spýtajte sa domácich, ktorý autobus ide na letisko (malo by to byť číslo 187). Centrum mesta je od letiska vzdialené asi 45 minút cesty.

Ďalšia doprava po ostrove záleží na tom, kam máte namierené. Typicky cestovatelia využívajú tieto spôsoby dopravy:

  • vlaky, ktoré spájajú všetky väčšie mestá po pobreží, z časti aj v stredozemí. K dispozícii je prvá, druhá a tretia trieda). Miestenky sú dostupné v prvej a niekedy v druhej triede. Cena lístka je na naše pomery symbolická, napr. za cestu z Colomba do Weligamy (juh Srí Lanky, 140 km) sme platili 1,5 eur na osobu. Keďže vlaky často nemajú vozne prvej triedy, zostane vám na výber iba druhá alebo tretia trieda, obe bývajú plné až preplnené, ale má to svoje čaro. Ak prvá trieda radená je, býva v hlavnej sezóne pár dni vopred plná. Ak budete kupovať lístky týždeň vopred, nemali by ste mať problém s miestenkou aj 1. triedou. PS: jedlo a pitie, ak ste si zabudli pred cestou kúpiť, bude okolo vás vo vlaku neustále chodiť okolo 🙂 Nebude možno najchutnejšie, ale na zahnanie hladu postačí…

  • autobusy – ešte lacnejšie ako vlaky, ale tak trocha ich neodporúčame. Väčšinou sú neklimatizované, poriadne preplnené a zastavujú takmer všade, takže cesta trvá aj dvojnásobne dlhšie. Ak si však chcete užiť lokálnu prepravu ako sa patrí, je toto však ideálna voľba 🙂
  • taxíky – na naše pomery stále lacné. Napríklad cesta z Ella do Kandy (cca 140 km a 3,5 hodiny cesty cez hory) nás stála 55 eur pre dvoch súkromným autom. Odporúčame taxíky zdieľať, často sa nájdu cestovatelia, ktorí idú vašim smerom. Výborne na to slúži Facebooková stránka Srí Lanka Taxi Share. Ak zoženiete väčší Van pre 7 ľudí, môže vás cesta vyjsť iba tretinu, len tomu musíte venovať trocha času.
  • tuk-tuky – na lokálne presuny jediný a dokonalý dopravný prostriedok 🙂 Perfektne si tu môžete vyskúšať svoje zjednávacie schopnosti, 5-10 minút presunu tuk-tukom by nemalo vyjsť viac ako 150-200 LKR, presun do vedľajšieho mestečka vzdialeného pár kilometrov stojí približne 400-500 LKR. Tuk-tuky sú vždy a všade, nikdy nám netrvalo viac ako minútu, kým sme nasadli do voľného tuk-tuku. Dôležité upozornenie – vždy nasadnite do tuk-tuku až po tom, ako sa dohodnete na cene!

Celkovo sme s dopravou na Srí Lanke sa naše dva týždne putovania nemali problém. Ak by ste sa nutne potrebovali prepraviť letecky alebo by vám z nejakého dôvodu zlyhal spoj a nemali by ste inú alternatívu, môžete vyskúšať lokálny Cinnamon Air. Jednosmerný lístok cez Srí Lanku stojí približne 250 eur.

Lokálna SIM karta – koľko stojí a kde ju zoženiem?

Ak čokoľvek z elektroniky doma zabudnete, vôbec si nerobte starosti, všetko zoženiete v obchodíkoch, ktoré sú takmer na každom rohu. My sme napríklad zabudli pamäťovú kartu do GoPro, zohnali sme ju ešte lacnejšie ako u nás, za pár minút.

Ak chcete zostať v online spojení, odporúčame si zakúpiť lokálnu SIM kartu. Určite si ju nekupujte na letisku, tam je predražená. Vojdite do niektorého z maličkých obchodíkov kdekoľvek na ulici, mobilné telefóny a SIM karty predávajú takmer všade. Na kúpu SIM karty budete potrebovať pas, ktorý si pravdepodobne okopírujú. Odporúčame si zakúpiť SIM kartu operátora Dialog (má najlepšie pokrytie) – cena za SIM kartu je 150 LKR, čo je menej ako euro. Potom si už iba treba zvoliť dátový balík podľa toho, koľko budete potrebovať dát. Zaujímavosťou je, že sú často dátové balíky na Srí Lanke rozdelené podľa toho, či ich využívate cez deň (8:00-24:00) alebo v noci (24:00-8:00). Odporúčame 5 GB balík Anytime, ktorý stojí 699 LKR (čo je menej ako 4 eurá), je platný 30 dní. Zakúpte si ho rovno so SIM kartou priamo na mieste. SIM karta je bez PIN kódu, stačí vložiť a surfovať. Pohoda 🙂

Srí Lanka je pokrytá signálom prakticky úplne, rozdiel je iba v tom, či ste vo vnútri budovy alebo mimo nej. Mimo budovy (pláže, ulice, mestá) je pripojenie minimálne na úrovni 3G, často 4G a prenosové rýchlosti presahujú pri sťahovaní 10 Mbps. Vo vnútri budov však rýchlosť pripojenia dramaticky klesá (až na 2G, teda EDGE) a často vo vnútri budov signál úplne vypadáva.

Wi-Fi je k dispozícii v takmer každom ubytovacom zariadení (hostel, hotel, guest house) a reštaurácii. V drvivej väčšine prípadov ide o zdieľané mobilné pripojenie, takže čím viac používateľov, tým pomalšie rýchlosti.

Navigácia

Odporúčame si pred cestou stiahnuť offline Google mapy, celá Srí Lanka nezaberie v mobile viac ako 100 MB pamäte. V prípade, že už budete na Srí Lanke online, fungujú Google mapy výborne aj s predikciou dopravy a času stráveného na cestách vrátane zápch a zmien v doprave.

Jedlo

Určite nemusíte chodiť do drahých reštaurácii, práve naopak. Hľadajte čo najdomáckejšie vyzerajúce pohostinstvá, kde sa stravujú aj domáci. Srílanská strava je chutná, zdravá, cenovo dostupná a najmä čerstvá. Základom na ryža (ryža s curry), noodles, vyprážané snacky, kuracie mäso a najmä ryby. Keďže je Srí Lanka ostrovom, bolo by hriechom nedať si vynikajúce ryby. Odporúčame v dedinkách pri oceáne navštíviť niektorú z domácich plážových reštaurácii, kde majú vyložené čerstvé ryby (typicky ulovené v to ráno) a pred vami ich priamo ugrilujú a pripravia. Tuniak, krab, homár, krevety, chobotnice, kalamáre, sépie a všetko ďalšie – cenovo veľmi dostupné (napr. 0,5 kg čerstvých kráľovských kreviet za menej ako 5 eur, 500-gramový čerstvý tuniak za menej ako 4 eurá) a najmä tak čerstvé, ako to u nás nie je možné dostať.

Alkohol

Alkohol zoženiete iba v tzv. Wine Stores – pivo, víno a tvrdý alkohol sa výlučne predáva iba v týchto obchodíkoch. Spoznáte ich ľahko, vždy sú označené veľkými zelenými tabuľami. Vo väčších mestách je Wine Stores hneď niekoľko, v menších mestách býva iba jeden alebo žiaden, tzn. môžete sa stať, že pre pivo budete musieť ísť do vedľajšieho mesta. Prípadne požiadajte tuk-tukára a garantujeme vám, že on vám zoženie čokoľvek. Čokoľvek 🙂 Nezabudnite sa mu však aj odmeniť… Výber vína je vo Wine Stores pomerne obmedzený a cenovo nie najprijateľnejší. Typicky preto cestovatelia na Srí Lanke popíjajú pivko 🙂

Ak máte chuť experimentovať, vyskúšajte lokálny tvrdý alkohol Arrack – ide o kokosovú pálenku, chuťovo (aj farebne) niečo ako náš tuzemák. Ploskačka najlacnejšieho Arracku stojí približne 400 LKR, drahší stojí od 600 LKR a vyššie. Ak vám nebude chutiť samotný, vyskúšajte ho zmiešať s kolou, prípadne tonicom a džúsmi a vytvoriť tak domáci punč.

Domáce pivo Lion majú v každom Wine Store, prípadne ochutnajte singapurský Tiger. Ak hľadáte najlepší pomer cena/výkon, odporúčame Lion vo veľkej sklenenej fľaške (675 ml), oficiálna cena je 150 LKR (cca 80 eurocentov). Fľaše sú zálohované sumou 40 LKR, ale nevideli sme veľa ľudí, že by sa unúvalo fľaše vracať. Ceny všetkých nápojov sú vyrazené priamo na fľaši.

Ubytovanie

Booking.com funguje na celom ostrove kvalitne. Airbnb a iné zdieľané služby sa zatiaľ rozbiehajú, môžete skúsiť však šťastie aj u domácich priamo na mieste. Pred našou cestou sme čítali, že ubytovanie v hlavnej sezóne býva aj beznádejne vybookované – vôbec sme však ten pocit nemali a vždy sa dala nejaká izba zohnať, spokojne aj deň pred príchodom.

Čo nezabudnúť zobrať so sebou

  • šiltovku
  • slnečné okuliare
  • hygienické potreby (najmä dámy)
  • malý dezinfekčný prípravok (napr. Dettol) na ruky
  • poriadne kvalitný opaľovací krém a ak plánujete surfovať, aj surferské tričko (akrylové) a zinok – ten sa na Srí Lanka zháňa ozaj ťažšie
  • trocha hotovosti na prvý deň (viď vyššie)
  • lieky podľa vášho zdravotného stavu
  • cestovné poistenie – v prípade, ža sa budete venovať vodným športom, nezabudnite sa pripoistiť, napr. surfing býva z poistného krytia bežne vylúčený

Čokoľvek iné zabudnete, ľahko dokúpite na mieste. Nezabudnite, domáci vedia zohnať takmer všetko a vždy poznajú na ostrove niekoho, kto daný tovar/službu poskytuje.

Ostatné (náhodné) poznámky

  • Zjednávajte – najmä za dopravu, služby a tovar. Vždy s úsmevom, možno mierne teatrálne 🙂 Ak sa vám cena nepozdáva, jednoducho navštívte konkurenciu – napr. poďakovanie a odchod za druhým tuk-tukárom dokáže znížiť cenu za dopravu zázračne…
  • Sprepitné za služby nie je nijak očakávané, ak však zaokrúhlite účet o pár desiatok rupií nahor, nič nepokazíte. Vždy sme však dostali vydané presne, iba tuk-tukári občas hrajú svoju „etudu“, keď sa tvária, že nemajú vydať 🙂
  • Voda nie je pitná, kupujte si balenú vodu. Vždy si skontrolujte, že je vrchnák pôvodný a či má priesvietný plastový „seal“. Liter vody stojí bežne 70 LKR.
  • Základnú angličtinu vedia všetci, ktorí prichádzajú s cestovateľmi do kontaktu. Väčšinou sa vás budú pýtať, odkiaľ ste a na ako dlho ste prišli na Srí Lanku, tam však konverzácia väčšinou skončí.
  • Ak si budete potrebovať dať veci oprať, na turistickejších miestach nájdete práčovne. Osobne som bol na 14 dní v januári zbalený na Srí Lanke v príručnej batožine a zostalo mi ešte miesto na suveníry 🙂
  • Pred vstupom do chrámov sa vyzujte.
  • Srí Lanku považujem za bezpečnú krajinu, ani v nočných hodinách som nemal pocit, že by niekde niečo hrozilo. Samozrejme treba používať zdravý rozum a nevystavovať sa zbytočne nebezpečenstvu.
  • Z pohľadu komfortu vnímam Srí Lanku niekde medzi Indiou a Thajskom, mnohí hovoria o Srí Lanke ako o Indii pre začiatočníkov 🙂 Keďže sme v Indii strávili mesiac, musím priznať, že to +/- platí. Srí Lanka je exotická, pohodová, pre backpackerov ako stvorená.

  • Vždy sa pozdravte a usmejte ako prvý. Domáci vám úsmev väčšinou opätujú. Sami sa vám možno nepozdravia, ale to nepovažujem za nič negatívne – my sme predsa na návšteve v ich krajine a je na nás, aby sme sa správali čo najmilšie. Vždy sa nám s Hankou osvedčilo, že ak máme my pozitívny prístup, majú ho aj domáci.
  • Ak si chcete spraviť fotku s domácimi, vždy sa vopred opýtajte. Nestalo sa nám, že by nám niekto povedal nie.

  • Jedna z mála vecí, ktorú sme na Srí Lanke našli rovnakú, ako všade inde na svete – Coca Colu a Strepsils 🙂

Ak máte ďalšie zaujímavé tipy pre cestovateľov alebo vás čokoľvek iné k Srí Lanke zaujíma, dajte nám vedieť v diskusii k tomuto článku na Facebooku.

Prečítaj si tiež