Tip na ubytovanie v Olomouci – Nezvalova Archa

od hanka

Na netradičnom mieste v Olomouci sa nachádza ešte netradičnejší a dokonca aj „smart“ hotel. Ak máte radi originálne miesta, súkromie a umenie, tento článok a teda hlavne hotelík v krásnom Olomouci je pre vás.

Do Olomouca nás zlákal email z Nezvalovej Archy, hotela, ktorý vznikol úžasnou premenou výmenníku tepla na sídlisku, neďaleko vlakovej stanice v Olomouci. A hoci lokalita nie je taká zvyčajná ani prvoplánova, je vlastne výborná. Hneď po príjazde sme zistili, že v tomto hoteli nie je prvoplánové vlastne nič. Je to do detailu a s citom prepracovaná vízia umeleckých duší pretavená do reality, kde sa vám bude naozaj perfektne oddychodvať po dni strávenom v Olomouci alebo v jeho okolí.

Kde to tá Archa vlastne je?

Nájdete ju na sídlisku. Na Nezvalovej ulici. Tým sme už odhalili dôvod názvu „Nezvalova“. Prečo „Archa“ to si povieme o kúsok ďalej. Len teda toho sídliska sa prosím neľakajte. Má to dosť výhod. Do centra mesta sa dostanete peši (s kočíkom a 2 ročným dieťaťom) za cca 15 – 20 minút, bez dieťaťa to bude rýchlejšie. Je to prechádzka po peknej hlavnej ulici, kde sú kaviarne, obchody atď. (t.j. po ceste sa nenudíte). Prípadne môžete ísť električkou a ste tam asi za 4 minúty. Parkovanie v okolí hotela je „easy peasy“ a zadarmo alebo za 150 Kč priamo pred hotelom. Ak by ste si chceli robiť výlety vlakom, stanica je vzdialená iba pár minút peši od hotela. Na sídlisku pred hotelom je hneď aj detské ihrisko a večer úplný pokoj a ticho.

Prečo Archa?

Vízia Archy skrsla v hlavách dvoch pánov. Podľa toho čo sme sa dopočuli a navnímali, sú to umelecké a vizionárske osobnosti. Riaditeľ a „otec“ Archy – Marek Novotný si ju vysníval a spolu s umelcom Jiří Davidem jej dali umeleckú dušu, ktorá vás bude sprevádzať od prvého pohľadu, cez cestu vo výťahu až po posteľ na ktorej spíte.

Archa sa nachádza a mieste výmenníku tepla na sídlisku. Bežne takéto kvádrovité budovy vidíme medzi panelákmi a ani nevnímame, že tam sú. Niektorí (ako ja) ani netušíme načo vlastne sú. Ako som sa dozvedela v Arche, výmenník tepla slúži na dodávku teplej vody do bytov. Kedysi, t.j. pred cca 50 rokmi na to bolo treba celú tú budovu. Dnes už technológia pokročila a samotná „mašinka“ zaberá už len 1/3 plochy výmenníku. Zvyšok miesta si teda zobral tím Archy a vytvorili kus umenia.

Vízia bola, aby stavba pripomínala loď. V pomyselnom podpalubí sa nachádza minimalistická recepcia, samoobslužná kuchyňa a spoločný priestor, ktorý služi ako „cowork“ alebo konferencná miestnosť. Nad „čiarou ponoru“, tak je prezývaná nadstavba na výmenníku sú z kontajnerových modulov vyskladané izby – 36 izieb. Tvar „paluby“ aj chodieb pripomína loď. A aby nás pán umelec David ešte viac zmiatol a zaujal na fasáde sa vyníma inštalácia, ktorú nazvali „tekutý kubizmus“. Schválne sa zapozerajte, čo uvidíte „tiecť z budovy“. Vraj sú to tekuté kryštály. Fantázii sa v tomto hoteli medze nekladú. Určite si všimnite, či na fasáde zbadáte malé hviezdy. Aj tie sú rukopisom umelca.

S interiérom sa tiež krásne vyhrali. Umelecké e a originálne maľby sirén na dverách. Hrajúce opice na izbách. Levitujúci stôl na recepcií. Presklené vhľady do útrob výmenníku a verše rozhádzané medzi armatúrami. Takto z prečítania si to asi ani človek nevie predstaviť, tak si určite pozrite aj fotky alebo spravte výlet do Olomouca.

Vo výťahu nájdete útržky z „poetického šachu“ medzi riaditeľom hotela a umelcom. Ja som o takomto niečom veru nikdy nepočula, ale o to je ten zážitok krajší. Že vsetko má v Arche aj príbeh a radi vám ho porozprávajú.

Pre koho je toto ubytovanie v Olomouci určené?

Pôvodná myšlienka bola vytvoriť dlhodobé ubytovanie pre študentov. Od toho sa postupne upustilo, ale z konceptu dlhodobého ubytovania v hoteli ostalo veľa skvelých vlastností. Napríklad „self check-in“. Pred tým ako prídete na hotel vám príde sms-ka s kódom do hotela, na stolíku si nájdete kľuč od izby alebo si viete nainštalovať applikáciu do mobilu, ktorou si izbu otvoríte. Dosť cool. Recepcia funguje v minimalistickom režime, teda iba doobeda, ak potrebujete niečo zistiť či vyplatiť.

Čo sme my veľmi ocenili bola „samoobslužná kuchyňa“. V low-cost hosteloch toto funguje bežne, v hoteloch sme to ešte nevideli a pritom je to skvelý koncept. V Arche je veľmi pekná, bohato zariadená, zásobená kuchyňa, ktorá je hosťom plne k dispozícií. Ak aj nemáte z čoho variť, môžete si z chladničky a poličiek zobrať na čo máte chuť a zaplatíte rovno v kuchyni kartou na platobnom termináli. Tento systém je založený na dôvere personálu hotela voči hosťom. Kamery nemajú. Vraj s tým majú výbornú skúsenosť.

Ako rodičia cestujúci s detičkami sme ocenili aj mini, ale veľmi funkčne vymyslené kuchynky, ktoré sú aj priamo na izbách. Dvojplatnička, rýchlovarná kanvica, mikrovlnka, umývadlo, riady, príbory aj malý jedálenský kútik. Bolo vidieť, že priestor v izbách je veľmi efektívne a prakticky využitý do posledného centimetra. Zmestili tam aj pracovný kútik a pritom izby sú krásne svetelné a opticky priestranné. Ak máte so sebou dieťatko, radi vám na izbu doplnia detskú postieľku. Do izieb sa však už nezmestí prístelka a všetky izby sú rovnako veľké s manželskými posteľami. Pri zariaďovaní sa najviac myslelo na jednotlivcov, prípadne páry. Na krátky, stredný ale aj dlhodobý prenájom.

Archa nás veľmi bavila, cítili sme sa tu skvele. Celé miesto ešte vonia novotou a umením. Ak máte radi netradičné, éterické miesta a rozmýšľate nad príjemným víkendom v nejakom krásnom kúte Moravy – Olomouc a Nezvalova Archa sú náš tip.

Prečítaj si tiež