Kubánske autá: Americký sen z 50. rokov

od jozo

V rôznych kútoch sveta majú majitelia klasických áut (a.k.a. veteránov) odlišný výzor. Jazdia naokolo v ich láskyplne udržiavanom vozidle s pohľadom, ktorý jasne hovorí: “Áno, som v pohode.” Tieto autá majú úsporu v palive, ktorú možno porovnať s úsporou vojenského tanku, ale napriek tomu je na týchto typoch áut niečo nepochybne v pohode.

Píše Michal Brutenič z caribbeans.sk

Veterány sú jednoducho cool. Každý sa za nimi obzrie, každý si pri pohľade na ne predstaví pláž, slnko a čistú pohodu. A možno aj to je dôvod, prečo by ich niektorí ľudia radi vlastnili alebo si na nich aspoň zajazdili.

Predstavte si, ako by sa majiteľ takého skvostu cítil po príchode na Kubu? Krajiny, kde je možné považovať v postate všetky autá za veterány? Títo ľudia by povedali, „wow, pozrite sa na všetky tieto úžasné autá“. No pre miestnych obyvateľov sú to len autá. Autá, ktoré väčšinou fungujú a majú štyri kolesá. Tak ako na týchto veteránoch, aj na Kube je niečo úžasné. Kuba je a dlho aj bude jednou z najvyhľadávanejších turistických destinácii na svete. A práve preto je téma starých áut veľmi populárna. Prečo má vlastne Kuba toľko starých áut? Častá otázka mnohých turistov. Odpoveď na tuto otázku je spojená najmä so bohatou históriou ostrova.

Počas vlády kubánskeho diktátora Fulgencia Batistu v 50-tych rokoch bola Kuba obľúbenou turistickou destináciou najmä pre Američanov. Práve vďaka ním bolo na ostrov dovezených vyše 125 000 amerických áut vyrobených v Detroite. No hneď po revolúcii, ktorú v roku 1959 úspešne viedol Fidel Castro a následnom odlive amerických obyvateľov, ostali tieto autá ponechané na pospas osudu. Navyše, po revolúcii bolo na krajinu zavedené obchodné embargo a s tým spojený aj dovoz nových áut. Práve z hľadiska dovozu áut je Kuba výhodne situovaná najmä pre amerických výrobcov vozidiel, no po zavedení embarga import amerických aut už nebol možný.

Zvyšok krajín, ktoré vyrábali vozidlá sú buď príliš ďaleko alebo na dovoz áut jednoducho neboli peniaze. Treba si teda uvedomiť, že Kubánci až tak veľa možností na dovoz iných áut naozaj nemajú. Napriek tomu sa na Kubu dovážalo veľa áut z bývalého Sovietskeho zväzu, ktoré dodnes tvoria pravdepodobne najpočetnejšiu skupinu vozidiel vôbec. Navyše, z hľadiska opravy a údržby sú po-revolučné autá jednoducho najobľúbenejšie. Lada či Moskovich sú dobre známe pre všetkých kubánskych mechanikov.

A predsa nie všetko čo jazdí po ostrove je možné považovať za múzeum na kolesách. V poslednej dobe sa stále viac stretávame s dovezenými čínskymi značkami. Takisto je vidieť vplyv európskych a juhokórejských značiek. Európske sú dovážané najmä pre účely autopožičovní a tie čínske sú využívané pre účely štátu vo všeobecnosti. Policajti len nedávno vymenili staré Lady za čínske Geely. Ministerstva vymieňajú obľúbené Lady za čínske MG. Verejnú dopravu ovládla čínska značka Yutong, ktorá je monopolne využívaná aj na všetky autobusové potreby v turizme. Napriek novej vlne automobilov však tie staré veterány na ostrove budú jazdiť aj naďalej.

Pod kapotou kubánskeho veterána

Rozmýšľali ste niekedy, ako to vyzerá pod kapotou takého veterána? Je ťažko predstaviteľné, že aj po vyše pol storočí tieto autá jednoducho fungujú. Teda aspoň ich hlavné časti. Napriek vyčerpávajúcej a komplexnej údržbe nie je možné mať auto fungujúce na 100 %. Keď sa však zamyslíme nad tým, že auto brázdi ulice Havany už 60 rokov, ťažko im niečo vyčítať. Najmä ak zohnať náhradné diely je skutočne problém.

Väčšina veteránov v uliciach Kuby sú skôr takým mixom 20. a 21. storočia. Typický Kubánec má originálny motor uložený niekde doma a jeho auto poháňa motor z Mitsubishi alebo Toyoty. Je to praktické, ekonomické a výhodné. Originál si chráni na lepšie časy. Proste niet nad originál. Auto mu funguje vďaka neskutočnej vynaliezavosti samotného mechanika.
Na druhej strane, ak sa osobne spýtate hociktorého Kubánca, ktoré auto je najspoľahlivejšie na Kube, jeho odpoveď bude jednoznačná. „Lada!“

Nech vás nezaskočí cena takej 20 ročnej Lady, ktorá môže vyskočiť aj na neuveriteľných 15 000 eur. Hold, čoho je málo, to je drahé. Kuba nie je bohatá krajina, takže akýkoľvek spôsob akým si znížiť prevádzkové náklady na vozidlo, je vítaný. Benzín stojí okolo 1,20 USD za liter (prepočítané na americký dolár). Diesel stojí o niečo menej ako polovicu, takže ak existuje možnosť získať dvojnásobné množstvo paliva za rovnaké peniaze, máloktorý Kubánec to ignoruje. Abraka dabra a pod kapotou máme dieselový motor. Z hľadiska životného prostredia by mohli byť dieselové motory nenávidené, avšak na Kube sú pomerne obľúbené. A aká je budúcnosť týchto veteránov? Ťažko povedať. Bude ešte dlho trvať kým tieto nádherné skvosty úplne vymiznú z ulíc. Bola by to aj škoda, veď práve to je to, čo robí Kubu tak krásnou a zaujímavou krajinou, čo poviete?

Prečítaj si tiež