Tak trocha netradičný pohľad na Petržalku v 360°

od jozo

Petržalka, milovaná a nenávidená zároveň – nedávno som o nej čítal v rozostupe niekoľkých dní veľmi pozitívny a zároveň veľmi negatívny článok. V tomto článku je minimum textu, za to sa však môžete na Petržalku pozrieť tak trocha netradične.

V Bratislave som sa narodil a v Petržalke som strávil celý život. Dokonca aj keď som sa odsťahoval z rodičovského bytu, prvý podnájom bol v Petržalke. Úplne chápem, že je milovaná a nenávidená zároveň, podobne ako asi veľa miest. Mne osobne (a čisto subjektívne) sa Petržalka ako miesto na život páči. Áno, z vtáčieho pohľadu je to betónová/paneláková džungľa, zároveň však ponúka množstvo zelene, skvelú občiansku vybavenosť a nachádzajú sa tu miesta, o ktorých možno ani neviete.

Posledný týždeň sme mali možnosť testovať 360-stupňovú kameru Samsung Gear 360. Nedalo mi teda a vybral som sa na prechádzku Petržalkou. Snažil som sa vybrať miesta, ktoré by ste možno v Petržalke nie úplne očakávali. Nechcem Petržalku nijak chváliť ani vyvolávať vášnivé diskusie, iba som chcel v pár obrázkoch ukázať, aká je Petržalka v skutočnosti pre jeho každodenného návštevníka. Všetky fotografie sú v 360-stupňovom formáte, takže sa v nich môžete poobzerať naokolo (potiahnutím myši alebo prsta po obrazovke) – obrázky sú v plnej kvalite, nie sú nijak softvérovo upravované, takže ich načítanie môže chvíľu trvať 🙂 Poďme na to – tak trocha netradičný pohľad na Petržalku

Metro Bratislava nikdy nemala, vedeli ste však, že v Petržalke sú postavené základy konečnej stanice metra? Dnes je to priestor na legálne graffiti (na otvorenie v samostatnom okne klikni sem):

Tyršovo nábrežie (v lete ho mnohí poznajú ako Mágio Pláž) ponúka miesto na pokojné prechádzky. Často tu stretnete zamilované dvojice (na otvorenie v samostatnom okne klikni sem):

Skate park, kde sa môžete s údivom pozerať na decká, ktoré robia fintičky pri 2 metrových skokoch na kolobežkách (na otvorenie v samostatnom okne klikni sem):

Nábrežie Dunaja – máte krásny výhľad na Bratislavký hrad aj UFO (na otvorenie v samostatnom okne klikni sem):

„Za činžiak“ – tak sme ako decká doma oznamovali, že ideme na nabližšie ihrisko. Futbal, basketbal, stolný tenis a mnoho ďalších športov. V Petržalke je obrovské množstvo ihrísk. Bohužiaľ niektoré v takmer nepoužiteľnom stave (na otvorenie v samostatnom okne klikni sem):

Sad Janka Kráľa – obľúbená destinácia kočíkujúcich mamičiek a v lete len tak piknikujúcich ľudí (na otvorenie v samostatnom okne klikni sem):

Petržalka je bez pochyby plná panelákov. Vedeli ste však, že celou Petržalkou preteká Chorvátske rameno? Vznikol tak viac ako 5 km dlhý, „prirodzený“ chodník pre prechádzky a bežcov (na otvorenie v samostatnom okne klikni sem):

Z petržalskej železničnej stanice sa dostanete do Maďarska, Poľska, Českej republiky aj Rakúska (na otvorenie v samostatnom okne klikni sem):

Veľký Draždiak (pôvodná Šutrovka) je prírodným kúpaliskom a asi aj dlho zostane – cez jeho stred je natiahnuté elektrické vedenie, ktoré tak „zabraňuje“ prechodu do súkromných rúk (na otvorenie v samostatnom okne klikni sem):

Dunajská hrádza vedie celým okrajom Petržalky až po vodné dielo v Gabčíkove. Asfaltový povrch je obľúbený v lete pre byciklistov a korčuliarov (na otvorenie v samostatnom okne klikni sem):

Dostihová dráha, kde sa v teplejších mesiacoch priemerne raz za dva týždne konajú preteky. Toto miesto určite nevynechajte (na otvorenie v samostatnom okne klikni sem):

Prečítaj si tiež