10 dôvodov prečo dovolenkovať na výletnej lodi

od hanka

Nachvíľu teraz odbočím od dobrodružného cestovania „na vlastnú päsť“, aby som sa podelila o unikátny cestovateľský alebo skôr dovolenkový zážitok, ktorý som absolvovala pred pár rokmi. Zároveň môže tento zážitok slúžiť ako inšpirácia pri výbere tohtoročnej letnej dovolenky.

Na palube MSC Sinfonia

Asi každý z nás si pamätá na kedysi obľúbený seriál „Loď lásky“ 🙂 mnohí sme ho radi pozerávali práve kvôli námorníckemu prostrediu, v ktorom sa odohrával. Zhodou okolností som sa na takejto lodi pred pár rokmi ocitla. Napriek tomu, že moje prvé zoznámenie s výletnou loďou bolo pracovné, zážitok v podobe týždňovej plavby na výletnej lodi s menom MSC Sinfonia bol nezabudnuteľný a preto môžem odporučiť!

Na výletnej lodi som sa ocitla ako delegátka cestovnej kancelárie a mojou úlohou bolo postarať sa o to, aby sa klienti co najľahšie na lodi zorientovali, tlmočiť im v prípade potreby, sprostredkovať predaj fakultatívnych výletov a celkovo sa starať o blaho našich slovenských turistov. V podstate to isté, čo robí delegát CK na pevnine. Kľúčové však bolo zabezpečiť, aby boli všetci klienti na palube pri vyplávaní z prístavu, všetko ostatné bola pohodička.

Keďže som sama nikdy neuvažovala o takomto type dovolenky, bola som prekvapená, aký príjemný zážitok je plavba na výletnej lodi. Tu je 10 dôvodov, prečo by ste takýto zážitok mali zažiť aj vy:

1. Nový deň, nové mesto

…a pritom vaša izba ostáva tá istá. Výletná loď spája v sebe charakter poznávacieho výletu a dovolenky „all inclusive“. Každý deň sa totiž ocitnete v odlišnom prístavnom meste, avšak ste ušetrení každodenného presunu, balenia batožiny a cestovania a cestujete štýlom „hotel sa nemení, len mestá sa každý deň striedajú.“ 

Dovolenka začínala v Taliansku. Na našu plavbu sme vyrazili z Janova. Janov je ako najväčšie prístavné mesto Talianska, štartovacím miestom pre mnohé plavby po stredozemnom mori. Z Viedne sme najskôr leteli do Milána a z Milána sa o nás už postarali mikrobusy lodnej spoločnosti MSC, ktoré nás odviezli priamo k lodi, kotviacej v Janove.

Lodné spoločnosti ponúkajú na výber veľké množstvo plavieb: od plavieb po rôznych častiach Stredozemného mora cez plavby po Severnom mori, až po Karibik. Obľúbené sú napríklad plavby bo gréckych ostrovoch, nórskych fjordoch, či krásach Andalúzie a Maroka. Už si len vybrať…

My sme absolvovali plavbu s nasledujúcim intinerárom: Janov -> Civitavecchia, Rím -> Salerno -> Tunis -> Ibiza -> Malorka -> Marseille -> Janov

trasa

2. Rôzne kultúry 

Rozmanitosť kultúr sa netýka len krajín, ktoré počas plavby navštívite, ale aj na spolucestujúcich, ktorých na lodi stretnete. Posádka a pasažieri výletných lodí sú totiž z každého kúta sveta.

Ďaľšia úžasná vec na výletných plavbách je, že každý deň nie ste len v inom meste, ale dokonca v inej krajine, či na inom kontinente! V jeden deň sedíte na terase kaviarne v talianskom Salerne na pobreží Amalfi a ďalší deň sa prechádzate uličkami trhu v Tunise, a to ste sa v noci stihli ešte pohodlne vyspať.

V prípade nášho itineráru sme za týžden navštívili štyri krajiny a dva kontinenty. Výhodou je, že vás takéto cestovanie ani veľmi neunaví. Samozrejme záleží na akú plavbu človek ide a koľko času chce obetovať poznávaniu miest počas dňa. Ja som si väčšinou poznávacie výlety ponúkané lodnou spoločnosťou nekupovala a prehliadku mesta som si plánovala sama. Nie je to nič náročné, len treba preskúmať  možnosti, ako sa z prístavu viete dostať do centra mesta. Nevýhodou megalomanských výletných lodí je, že väčšinou sa nevedia dostať do malinkých útulných prístavov v mestečkách ako Salerno, a teda si budete musieť zaplatiť lodný „Shuttle bus“, ktorý vás do centra odvezie alebo skúsiť využiť miestnu dopravu.

Salerno

Salerno

3. Poznávacie výlety

Takmer každý deň sa môžu pasažieri zahlásiť na poznávací výlet v prístave, v ktorom práve loď kotví. Zvyčajne na začiatku plavby, ale aj v priebehu plavby samotnej je možné si poznávacie výlety zakúpiť. Loď sa totiž zväčša plaví v noci a ráno už kotví na novom mieste, ktoré môžete počas dňa preskúmať a to buď po vlastnej osi alebo v skupine výletníkov. Objavovať mesto po vlastnej trase má svoje čaro, na rozdiel od hromadnej skupiny turistov valiacej sa uličkami. Avšak nie každý si trúfa vyraziť do uličiek, napríklad takého Tunisu, bez sprievodcu. Hlavne keď má na obhliadku mesta len pár hodín a perspektíva nestihnutia lode začína byť reálna.

Tieto výlety majú teda svoje plusy aj mínusy…začnem mínusmi:

  • výlety stoja cca 30 – 50 Eur na osobu
  • výlety sú masového charakteru, keďže sa na ne hlási veľký počet pasažierov
  • nie vždy s vami môže ísť váš slovenský delegát a pokiaľ loď resp. cestovka nemá na lodi aj slovenského sprievodcu, tak si musíte vybrať sprevádzanie v niektorom inom jazyku, napr. štandardne: angličtina, nemčina, taliančina, španielčina, francúzština.

Výhody poznávacích výletov sú:

  • nemusíte sa o nič starať a odvoz z prístavu je v cene
  • mesto si pozriete tým najrýchlejším a informačne najobohacujúcejším spôsobom
  • niekedy býva v cene výletu zahrnutý aj obed alebo „snack“ v miestnom lokále a hlavne
  • ak idete na výlet ponúkaný lodnou spoločnosťou, aj keby sa čokoľvek stalo, loď nevypláva bez toho, aby výletníci dorazili na palubu. Toto nie je prípad situácie, kedy by ste sa vybrali do mesta na vlastnú päsť, keďže v tomto prípade loď na omeškancov nečaká ani minútu, dvíha kotvy a prístav opustí, aj keby ste na posledný moment dobehli, loď bola meter od brehu a kývali by ste kapitánovi z prístavu. Vaše miesto v autobuse lodnej spoločnosti vám zabezpečí, že bez vás loď nevypláva, čo môže znieť ako zanedbateľná maličkosť, avšak pokiaľ nie je dochvíľnosť vaša silná stránka, doporučila by som skupinový výlet 🙂

Malorka

4. Plávajúci hotel

Kino, kasíno, kabaretné predstavenie, divadlo, posilovňa, bazény, vírivky, tobogány, lezecká stena, niekoľko typov reštaurácií, barov, aktivity na celý deň aj večer… Výletné lode sa svojím štandardom služieb klasickým hotelom v mnohom rovnajú alebo ich aj predbiehajú. Čo je však jasné, že na výletnej lodi sa nudiť nebudete. Práve z tohto dôvodu je loď vhodná pre ten typ dovolenkujúcich poznávania-chtivých ľudí, ktorí majú radi spoločnosť, socializačné aktivity a nevadí im, že nemajú pred tým všetkým kam utiecť. Pokojnou oázou však môže byť napríklad vaša kajuta.

Kajuty na výletných lodiach sú naozaj rôznorodé, od tých najobyčajnejších vnútorných kajút – t.j. kajuta bez okna; po krásne apartmány s terasami a jacuzzi. Mne ako delegátke pridelili základnú vnútornú kajutu, ktorá je však podľa môjho názoru úplne postačujúca. Keďže budete tráviť dni, západy slnka a večere na palube, absenciu okna v izbe si vôbec neuvedomíte.

Vnútorná kajuta na MSC Sinfonia

Vnútorná kajuta na MSC Sinfonia

5. Socializácia na mori

Jeden z mnohých príkladov je ten, že stoly na večeru sú vo väčšine prípadov okrúkle a pre cca 8 ľudí. To znamená, že pokiaľ vás na dovolenku nejde aspoň 8, je pravdepodobné, že pri stole budete sedieť s cudzími ľuďmi alebo vašimi spolucestujúcimi z rovnakej cestovnej kancelárie. Čo je však výhoda, že vďaka akčnému životu na lodi nie je o tému na rozhovor nikdy núdza. 

6. Fascinujúci život na lodi

Lodné noviny, nácvik poplachu, námorníci v uniformách, kapitán na večeri, kotvenie lode, nádherné výhľady a západy slnka a pocit, keď prichádzate k tomu monštru na mori a idete si prvý krát hľadať svoju kajutu. To sú momenty, ktoré vás budú baviť každý deň plavby. Na fotke je útržok z lodných novín, ktoré vám večer alebo ráno, pred tým ako dorazíte, doručia na kajutu. Lodné noviny sa ukázali ako najužitočnejší zdroj informácií, keďže v nich je prakticky všetko, čo potrebujete počas dňa vedieť. Časy „shuttle“ busov, čas kedy musia byť všetci na palube „all on board“, počasie, východ/západ slnka, aby vám žiaden neunikol, ako sa máte obliecť, aký je program na večer, no proste všetko 🙂

Lodné noviny

Lodné noviny

7. More kam oko dovidí 

Nesporná výhoda pre milovníkov mora, je že ste na mori a pri mori neustále. Verím, že ak patríte k morským fanatikom, tak vás poteší aj deň celý strávený plavbou po mori. Aj keď som spomínala, že takmer každý deň človek trávi v prístave, vačšinou sa do programu plavby zaradí aj jeden deň, ktorý strávite plavbou na šírom mori. Takýto deň je ako stvorený na oddych pri bazéne, bare a opaľovanie sa na palube, s výhľadom na more a vetrom vo vlasoch. Rozložte lehátko, otvorte knihu a užívajte život ako zo seriálu!

Bazén na lodi (ráno ešte prázdny)

8. Aj pre citlivejšie žalúdky 

Častou obavou pri lodných výletoch býva riziko morskej choroby. Podľa dostupných informácií a skúseností je však toto riziko na výletnej lodi minimálne. Z vlastnej skúsenosti musím povedať, že pri plavbe na výletnej lodi samotný pohyb lode až tak nevnímate. Situácia je však iná, ak nastane búrka, prípadne sa zdvihnú vlny, čo sa stalo nám pri plavbe z Tunisu na Baleárske ostrovy, keď sme sa dostali na otvorené more, ďalej od pobrežia a výrazne sa zdvihli vlny. Vtedy sme už začali cítiť, že sme na mori. Niektorí to pociťovali viac (týmto boli na recepcií lode ponúknuté tabletky a vrecúška), iní si akčnú plavbu užívali priamo na palube. V našom prípade sa more po pár hodinách opäť upokojilo a s ním aj žalúdky pasažierov. Väčšie vlnky na mori nie sú ničím výnimočným, ale strach z morskej choroby by určite nemal byť dôvodom, aby si človek takúto dovolenku nedoprial.

9. Cenovo dostupné

Možno sa môže na prvý pohľad zdať, že plavba na výletnej lodi musí byť drahšia, ako klasická dovolenka v rezorte. Nie je to vždy tak. Samozrejme, záleží aj od typu plavby, lode, úrovne kajuty a rozsahu služieb, ktoré sú v cene zahrnuté. Avšak plavba,  na ktorej som sa zúčastnila ja, t.j. 8 dňová plavba po západnom Stredozemnom mori, so základnou vnútornou kajutou a plnou penziou, bez ďalších extra služieb výjde cca na 500 Eur na osobu.

Čo v cene väčšinou nie je zahrnuté: nápoje počas dňa v baroch a reštauráciach, cena za fakultatívne výlety, doprava z prístavu do mesta, cestovné poistenie.

Z vlastnej skúsenosti hovoriac, ak nechcete veľa utratiť na fakultatívne výlety, tak odporúčam konzultáciu s delegátom, prípadne oslovte personál lode, určite vám dobre poradia najekonomickejšiu cestu do mesta z prístavu. Mestá na európskom kontinente si stihnete obehnúť aj sami a prípadne si zaplatíte len jeden špeciálny fakultatívny výlet, napr. ako ja do Tunisu na trhy.

Ja som sa snažila šetriť aj na jedle, nestravovala som sa v drahých reštauráciách v meste, ale trpezlivo som počkala na večeru na lodi, prípadne som v meste kúpila nejaký ľahký „snack“. Ale keď máte na lodi výdatné raňajky a prípadne aj obed, tak za stravovanie mimo lode veľa neutratíte.

Samozrejme, je možné si priplatiť aj vyššiu úroveň služieb, ktorá už zahŕňa napr. nápoje v baroch a reštauráciach počas celého dňa. Možností je mnoho, je to už len otázka rozpočtu.

Túto plabu som ako čerstvá neštudentka chcela absolvovať v low-costovom režime, a tak som utrácala len za shuttle autobusy do mesta z prístavu, v priemere tak 10 Eur za obojsmerný lístok, aj to len vtedy, keď sa inak nedalo, dopriala som si jeden fakultatívny výlet, nejaké suveníry a sem tam kávičku alebo drink na bare.

10. Zážitok na celý život

Mňa prostredie výletnej lode uchvátilo a verím, že pokiaľ máte radi veľké stroje, šíre more, každý deň niečo nové, tak toto je ono aj pre vás 🙂 Sľubujem, že na dovolenku na výletnej lodi budete spomínať o niečo intenzívnejšie, ako na klasický dovolenkový rezort na pevnine.

Prečítaj si tiež