Barcelona: miesta, ktoré musíte vidieť, zažiť a navštíviť! (ideálny city-break)

od jozo

Jedno z najlepších miest pre cyklistov na svete, pútavá história prepletená pestrofarebnou kuchyňou, pláže, lanovka cez mesto, ale aj davy turistov na svetoznámej ulici La Rambla. Obľúbenosť tejto destinácie trápi domácich, pretože sa z mesta vytráca atmosféra. My vám však ukážeme miesta v Barcelone, ktoré musíte vidieť, zažiť a navštíviť bez toho, aby ste sa tlačili s davmi turistov. Na Barcelonu potrebuje ideálne 2-3 dni, takže je to perfektný city-break s odletom z Viedne.

View this post on Instagram

A post shared by hanka & jozo (@cestujemespolu) on

Ako sa do Barcelony dostať?

Ráno sa vydáte na cestu, na obed si už môžete vychutnávať domáce tapas so sangriou 🙂 Barcelona je dostupná skutočne ľahko letecky. My sme leteli z Viedne leteckou spoločnosťou FLY LEVEL s príletom na hlavné barcelonské letisko El Prat. To je veľmi dôležité, pretože iné nízkonákladovky často dolietavajú na letisko Barcelona-Girona, ktoré je vzdialené od mesta ďalších takmer 100 km!

Po takmer presne dvojhodinovom lete stačí siahnuť po jednej z týchto možností, aby ste sa ľahko dostali do centra Barcelony:

  • Lokálny autobus č. 46 (v noci sú to linky N16, N17 a N18), čo je síce najpomalší, ale zároveň najlacnejší variant – 2,20 eur stojí jednosmerný, 4,40 eur obojsmerný lístok. Lokálny denný autobus, linka č. 46, premáva každých približne 20 minút a cesta do centra vám zaberie 50 minút.
  • Zrýchlený AeroBus, ktorý nezastavuje na mnohých zastávkach a cesta s ním trvá do centra iba 35 minút. Odchádza každých 5 minút a okrem skorých ranných časov (01:00-05:00) premáva prakticky neustále. Jednosmerný lístok stojí 5,90 eur, obojsmerný 10,20 eur. V autobuse je bezplatná Wi-Fi, na sedadlách sú USB zásuvky na nabíjanie mobilov.
  • Vlak – odchádza každých 30 minút v terminálu T2, cesta trvá približne rovnako dlho, je pohodlný a priestranný. Jednosmerný lístok vyjde na 4,50 eur.
  • Metro, linka L9S – jednosmerný lístok stojí 4,60 eur. Cesta metrom do mesta je trocha zdĺhavá, my sme sa vo výsledku rozhodli pre vlak (možno aj kvôli výhľadom).
  • Taxi – nemusí ísť o najrýchlejší spôsob prepravy, pretože najmä centrum Barcelony býva v okolí exponovaných miest. Cena sa presun taxíkom do centra sa pohybuje medzi 30-40 eurami, určite sa nezabudnite spýtať na cenu vopred pred nastúpením.

Náš tip: Pri odlete z barcelonského letiska El Prat si vopred pozrite, či odlietate z Terminálu 1 alebo 2. Vlak totiž prichádza k terminálu T2 a treba počítať ešte s bezplatným presunom autobusom na terminál 1, tento presun však zaberie 20 minút! AeroBus z mesta ide aj na T1 aj T2.

Prepitné, platba kartou, hotovosť, mobilné dáta…

Pri prechádzaní sa po mestom sme si zapisovali pár tipov, aby bol váš city-break v Barcelone čo najjednoduchší. Takže pár poznámok:

  • Takmer všade je možné platiť platobnou kartou, okrem autobusov!
  • Ak budete potrebovať vybrať hotovosť z bankomatu (v Španielsku sa samozrejme platí eurom), vyhnite sa žlto-modrým bankomatom ATM Euronet – majú najnevýhodnejší kurz a vysoké poplatky. Vyberajte v bankomatoch niektorej z týchto bánk: Banco Santander, La Caixa, Banco Popular, Banco Sabadell. Každý bankomat ponúka možnosť výberu v angličtine.
  • Azda na každom rohu je nejaký menší supermarket, predajňa ovocia/zeleniny, tapas bar či reštika. Nech vás ani nenapadne brať si nejaké jedlo z domu! 🙂
  • Mobilné dáta, hovory a SMS správy sú spoplatnené tak, ako by ste boli na Slovensku. Takže sa nemusíte báť byť pripojení neustále na internete.
  • Španieli a angličtina veľmi nejdú dokopy. Základnou angličtinou sa dohovoríte všade, nebudete mať problém si nič kúpiť. A neverbálnej komunikácii (ruky-nohy) rozumejú domáci veľmi dobre 🙂
  • Prepitné sa necháva väčšinou neveľké, zaokrúhlené na celé euro smerom nahor. Domáci vám aj tak zväčša vydajú presne. Nechať euríčko za osobu počas večere nikoho nezruinuje a zároveň obsluhe vyjadríte svoju spokojnosť 🙂

Náš tip: Ak sa chcete rozpozerať po Barcelone, či to stojí za to (rozhodne áno), mrknite náš výber stories na Instagrame!

Uber ani Bolt si v Barcelone neobjednáte

Ideálnym spôsobom dopravy v Barcelone je MHD (autobusy a veľmi slušná sieť metra v kombinácii s podzemnými a nadzemnými vlakmi). Uber ani Bolt si neobjednáte, nie sú tu dostupné. Ak však nedôverujete taxikárom „z ulice“, stiahnite si appku FREE NOW (v minulosti sa volala MyTaxi), ktorá je dostupná pre Android aj iOS. V Barcelone sú však dostupné oficiálne iba čierno-žlté taxíky, ktoré sú na každom rohu a rovnaký taxi príde pre vás aj vtedy, ak využijete spomínanú mobilnú appku. Ceny sú takmer identické, akoby taxikár spustil taxameter – pri kratších cestách (do 10 minút) sa vám dokonca oplatí si zastaviť taxi na ulici a ísť na taxameter.

Autobusom a metrom sa však dostanete všade. Jedna jazda stojí 2,20 eur a môžete cestovať 75 minút. Odporúčame zakúpiť lístok T-10 (na 10 jázd, v cene 10 eur), ktorým okamžite ušetríte cez 50% na každej jazde a 10 jázd po Barcelone za víkend dáte bez problémov. My sme si ho prvý deň nekúpili a neskôr sme ľutovali. T-10 lístok neplatí na cestu na letisko El Prat, tu musíte počítať s príplatkom 4,60 eur na osobu. Ak smerujete do Barcelony iba na 2 dni, odporúčame zakúpiť 2-dňovú Hola BCN kartu, v rámci ktorej môžete cestovať celou MHD a platí aj na cestu na letisko.

Lístky na autobus zakúpite priamo u šoféra (nedá sa platiť kartou), na metro hneď pri vstupe do stanice v automatoch. K dispozícii sú aj viacdňové „električenky“:

  • Hola BCN na 2 dni stojí 15,20 eur
  • Hola BCN na 3 dni stojí 22,20 eur
  • Hola BCN na 4 dni stojí 28,80 eur
  • Hola BCN na 5 dní stojí 35,40 eur

Na spoznanie mesta nemá zmysel si požičiavať auto, budete mať viac oštary s parkovaním ako úžitku z auta. Ak však chcete vyskúšať netradičný a štýlový spôsob, požičajte si červenú Vespu napr. cez www.viavespabarcelona.com. Požičať si motorku môžete aj iba na pár hodín.

Koľko stojí city-break v Barcelone?

V sérii článkov Koľko stojí… zapisujeme všetky naše výdavky po našich cestách už niekoľko rokov. Nič neskrývame, nič nevynechávame – takto si môžete mrknúť aj, koľko stojí city-break v Barcelone.

Kam v Barcelone za dobrým jedlom?

Tak toto by mohlo byť na niekoľkostranový samostatný článok 🙂 Barcelonu si môžete predstaviť ako jednu veľkú reštauráciu – tapas bary, domáce reštaurácie, na tenučko nakrájaný jamon, neuveriteľne čerstvý sea-food, nezameniteľná paella so sangriou! Za jeden víkendový city-break azda nemáte šancu ochutnať všetko to dobré, čo barcelonská gastronómia ponúka. Food-bloger Tomáš Bomba pripravil pre #cestujemespolu jeho 8 tipov od ľudových (€) až po tie drahšie (€€€) miesta, kam v Barcelone za skvelým jedlom. Určite nevynechajte jeho článok.

My vám dáme 2 naše skromné odporúčania z toho, čo sme za jeden víkend stihli ochutnať a stálo to za to:

  • Domáca reštaurácia La Cepa, ktorá sa z veľkej časti rozprestiera na ulici. Starší domáci pánko, majiteľ, ktorého ľahko spoznáte podľa prehodenej utierky cez plece, je človekom, ktorý miluje svoju prácu. Zabáva návštevníkov, ľudí naokolo, rád vám pripraví nápoje ako prekvapenie (nechajte si napr. namiešať domáci nealko nápoj z jeho dielne ako náhradu sangrie). La Cepa sa síce nachádza vedľa autobusovej zastávky, ale už aj podľa vravy ľudí sediacich za stolov zistíte, že ide väčšinou o domácich. My sme tu vyskúšali domácu paellu a bola… neskutočne dobrá! Nezľaknite sa hodnotenia Googlu (iba 2,9* z 5) – pravda je niekde inde 🙂
  • La Bombeta – domáci šalát, vyprážaná chobotnica a samozrejme, nefalšovaná španielska sangria. Malý podnik ukrytý v uličkách v mestskej časti Barcelonetta nevidno hneď vďaka jeho veľkým nápisom, no keď ho objavíte, pochopíte, že ste správne. Jedna veľká miestnosť pre cca 30 hostí je takmer vždy plná, rad sa tvorí až pred podnik (určite si ho vystojte, stojí to za to, neoľutovali sme), jednoduché menu na výber a najmä je všetko tak čerstvé!

Náš tip: My zvykneme vyberať reštauráciu na bruch/obed/večeru veľmi jednoducho – prechádzame sa náhodnými menšími uličkami a tam, kde vidíme veľa domácich, si jednoducho prisadneme 🙂

Miesta, ktoré v Barcelone musíte vidieť, zažiť a navštíviť!

Poslednú dobu sme čoraz menší fanúšikovia masového turizmu, hľadáme skôr miesta, ktoré nás čímsi zaujmú. Na druhej strane chceme na vlastné oči vidieť historické a kultúrne hodnoty, ktoré dané mesto skrýva, takže sa snažíme náš pobyt skombinovať – dopriať či tradičné aj netradičné, „must-see“ aj menej známe miesta. Tu je našich 9 tipov, ktoré v Barcelone za víkendový city-break ravo zvládnete!

Sagrada Família je vo výstavbe od roku 1882 a ešte nebola dostavaná (očakáva sa jej ukončenie v roku 2026).  Nájdete ju snáď na obálke väčšiny bedekrov o Barcelone a nejsť aspoň okolo je hriech. Áno, denne ju navštívi 14 000 turistov a stoja sa tu hodinové rady (samozrejme máme pre vás o chvíľu drobný tip), ale je to chrám ako žiaden iný.

Rímskokatolícka bazilika v štýle stredovekých katedrál v kombinácii s Gaudího originálnym štýlom, masívne symbolické fasády z troch strán (západná fasáda Utrpenia, východná fasáda zrodenia Ježiša Krista, južná fasáda Chvály), zhorené plány a dnes už moderné stavebné postupy – to všetko tvorí najvýraznejšiu dominantu mesta.

Niektorí povedia že bláznivú, niektorí ju označujú za výnimočnú. Ja som až tento rok pri cca desiatej návšteve Barcelony bol vo vnútri a tak mi trocha padla sánka 🙂 A ako sa vyhnúť davom? Ak tu budete cez víkend, zastavte sa na rannú sv. omšu o 9:00. Budete mať celú hodinku na to, kedy si budete môcť vychutnať tu krásu. Odporúčame prísť však už na 8:15-8:20, pretože aj tieto miesta sa vcelku rýchlo míňajú a bežne už o 8:45 nevpúšťajú do vnútra.

Casa Batlló / Casa Milá / Casa Vicens – jedny z mnohých Guadího stavieb. Je na vás, ktorú si vyberiete, my sme tentokrát siahli po Casa Mila 🙂 Lístok stojí 22 eur (rozhodne kupujte cez oficiálnu stránku www.lapedrera.com), čo nie je málo, všetky výnosy z predaja však idú na sociálne projekty v okolí!

Zákazka na tvorbu Casa Mila bola poslednou Gaudího komerčnou zákazkou, po nej sa už venoval iba Sagrade Familii. Hlavnou inšpiráciou pri tvorbe návrhu bola príroda a mali by ste sa tu cítiť ako v lese 🙂 Výnimočným miestom tejto budovy je strecha, ktorý okrem výhľadu na Barcelonu ponúka skulptúry (obri recitujúce katalánske básne) pripomínajúce prírodné elementy.

Všetky stavby na streche sú ventilačné priestory a komíny ukryté za umením. V rámci prehliadky sa dostanete aj do jedného z bytov v Casa Mila, ktoré dnes múzeum života, ako sa tu žilo v minulosti.

Prechádzka po starej rybárskej štvrti Barceloneta – toto miesto sa snáď ani nedá minúť, pretože sem ústi aj slávna La Rambla, je tu mestská pláž La Barceloneta, krásna promenáda, mestské mólo, prístav a mnoho ďalšieho.

Odporúčame však odbočiť z hlavného bulváru do menších uličiek, v ktorých objavíte napr. pouličnú školu tanca či vône, ktoré vás zavedú do jednej z domácich (skutočne domácich) reštaurácií.

Historická lanovka nad mestom – 80 rokov stará a stále funkčná visutá lanovka nad mestom je podľa mnohých už iba turistickou atrakciou (domácich v nej nehľadajte) a spája vrch Montjuic a malebnú Barcelonetu. Najkrajší je však výhľad z lanovky na samotné mesto.

Park Güell je rozľahlý park nad Barcelonou obrátený smerom k moru, ktorý Gaudí navrhol ako záhradné mesto. Projekt sa však nepodarilo dokončiť, dnes tu nájdete niekoľko domčekov a architektonických prvkov prepletených zeleňou. Ak patríte ako Hanka medzi fanúšikov farebných kachličiek, budete sa tu cítiť ako v raji 🙂

Väčšina parku je dostupná bezplatne, do stredovej vyhradenej časti sa platí vstupné 10 eur a je vcelku plné turistov. Prišiel nám však zaujímavý tip od našej čitateľky, ktorá tvrdí, že ráno okolo 7:00 sa vstup neplatí a nenájdete tu takmer živej duše 🙂

Sitges – za 8 eur (cena spiatočného lístka) nasadnite na vlak do neďalekého mestečka, kam chodia najmä domáci oddychovať a unikať z hluku veľkomesta. Mestská pláž La Barceloneta môže byť plná a rušná, tu nájdete oddych a pocit, že ste skutočne na dovolenke.

Montserrat – najposvätnejšie katalánske miesto. Kláštor postavený vysoko v horách je dobrým celodenným výletom v prípade, že budete mať chuť zdrhnúť z preplnenej La Rambly. Tentokrát sme sem nezavítali, tak prikladáme odkaz, kde sa dočítate o tomto mieste kopu zaujímavostí (po slovensky).

Magické Tibidabo – zoberte linku metra L7, na zastávke Avenida Tibidavo prestúpte na autobus 196 a na zastávke Pl. del Doctor Andreu preskočte na pozemnú lanovku Funicular del Tibidabo a užívajte si postupne sa otvárajúci výhľad na mesto a more. Za návštevu zábavného parku na tomto vrchu budú vďačné najmä deti. Ak cestujete bez nich, vydajte sa na Tibidabo najmä pred západom slnka a po cestičke smerom k dominante tohto vrchu, kostolu Temple de Sagrat Cor. Vstup do chrámu je zdarma, za 3,5 eur sa však môžete dostať výtahom na jednu z najvyšších veží a užiť si magický panoramatický pohľad na Barcelonu a jej okolie.

Arc de Triomf – neprehliadnuteľné mieste pri prechádzke centrom Barcelony bolo postavené ako vstupná brána pre Svetovú výstavu v roku 1888. Je to obľúbené miesto pouličných umelcov, bikerov a zaujímavým miestom na netradičný piknik.

Tipy v Barcelone od ďalších cestovateľov

Pred cestou do Barcelony nám mnoho z vás písalo s vašimi tipmi, čo navštíviť a určite nevynechať. Za tieto tipy sme veľmi vďační a bol by škoda sa o ne nepodeliť!

Travel bloger Milan bez mapy nám poradil, aby sme vyšli na rooftop hotela Ayre Rosellón, ktorý ponúka výhľad priamo na Sagradu Familiu. Toto bol jeden z najlepších tipov, pretože máte výhľad, ktorý sa len ťažko popisuje. Veď posúďte nižšie sami a my len dodáme, že pre verejnosť (mimo ubytovaných hostí) je strešný bar otvorený od 11:00 do 19:00, miešaný drink stojí 13 eur, cola 2,50 eur, pivo 3,50 eur a obedové šaláty tu robia za stále rozumných 9-12 eur. Nikto vás nevyhodí, ak príde na kávičku a kolu a budete si hodinku-dve užívať ten výhľad.

Peter Kučerka: „Čo potrebujete určite navštíviť je Freixenet, ktorého sídlo je asi 6 hodín vlakom od Barcelony v San Sadurnii (priamy spoj sem ide z barcelonskej vlakovej stanice Santa Espana). Vínna azda 6-poschodová pivnica, každá s veľkosťou futbalového ihriska, je skladom skvelého sektu. Je tu spolu… 140 miliónov fliaš! V tejto dedinke je zároveň ďalších 50+ výrobcov „bubliniek“, takže si môžete dať tour po vinárňach.“ 

Monika Budayová: „Choďte si dať na ulicu Carrer Blai super pinchos!“ – táto ulica je posiata podnikmi, z ktorých hladný rozhodný odchádzať nebudete 🙂

Natália: „Ak budete mať večer čas, vyberte sa práve ku sklonku dňa vláčikom do Montgatu a navštívte bar El Panoramatic – ponúka nielen krásne miesta na sedenia, ale najmä neskutočný výhľad.“

Alena Rezková: „Určite nevynechajte rockovú reštauráciu El Desvan, vlastní ju Slovenka, všetky jedlá (burgre, nachos, pulled pork, cookies, koláče, atď.) pripravuje sama vrátane omáčok. Patria už 2 roky medzi TOP 10 svojho druhu v Katalánsku.“

Blogerka Nelkafood„Ak môžem doporučiť dobré jedlo pre vegatariánov a vegánov, tak reštaurácia Bestial na pláži – quinoa šalát, lososový tatarák a paella z morských plodov. Vrátila som sa sem viackrát.“ 

Peter Husák nám poradil športový zážitok, ktorý sme síce nestihli, ale práve kvôli nemu by sme sa do Barcelony ešte radi vrátili. Castellers je rýdzo katalánska tradícia stavania ľudských veží. Barcelona, Terassa, Taragona a Vilafranca sú najlepšími tímami, spýtajte sa ideálne domácich, kedy a kde môžete tento šport na uliciach dediniek vidieť na živo.

A ešte raz tip od Peťa Husáka – ak máte radi pekné výhľady, vybehnite na vrch múzea katalánskej histórie (neďaleko Mare Magnum), na ktorého vrchu je bar. Nemusíte platiť vstupné do múzea, dajte si drink a obdivujte výhľad na veľkú časť Barcelony.

Bezpečnosť v Barcelone

Exponované miesta v Barcelone sú rajom pre vreckárov. Nás za víkend hneď traja domáci zastavili, aby sme si dávali pozor na foťák a batoh. Chápeme, že veľa turistov = veľa príležitostí, netreba sa však Barcelony obávať. Ak používate zdravý sedliacky rozum, ste bežne obozretní, nič sa vám nestane. V Barcelone sme boli viac ako 10×, vždy to bola veľmi príjemná cesta a spoznávanie mesta.

Pri jednom posedení na kávičke neďaleko trhoviska sa nám prihovorila američanka, ktorá už ale 27 rokov žije v Barcelone. Potvrdila nám, že posledné roky je jedno z najhorších období ohľadom drobnej kriminality v Barcelone a to najmä kvôli zákonom, ktoré drobné krádeže do 400 eur hodnotia iba ako priestupok a reálne páchateľov netrestajú. Odporúčila nám dávať extrémny pozor najmä na zrkadlovku. Za tip sme slušne poďakovali, obozretní sme stále, no taktiež stále razíme aj teóriu, že ak človek pozitívne vníma svoje okolie, aj jeho zážitky sú často omnoho pozitívnejšie 🙂 Tak už sa len zbaliť (na víkend úplne stačí príručná batožina) a vyraziť!

Fotogaléria

Prečítaj si tiež