Koľko stoja 4 mesiace cestovania po svete?

od jozo

Dať výpoveď v práci, zbaliť sa do jedného batohu a vydať sa do neznáma. Presne to sme spravili začiatkom roka 2016 a vydali sa na naše 4-mesačné putovanie po svete. Najčastejšia otázka, ktorú sme na prednáškach aj osobne dostávali bola, koľko celý tento „špás“ stál 🙂 Tak teda, koľko stoja 4 mesiace cestovania po svete?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

Písanie tohto článku som dlho odkladal (podarilo sa niekedy na konci roku 2016), ani neviem prečo 🙂 Jeden z dôvodov bol, že som chcel dať dokopy všetky podklady, bločky, faktúry, nechať všetky myšlienky a zážitky usadiť a s chladnou hlavou priniesť pohľad na to, či takýto (celoživotný) výdavok stojí za to.

1-img_1780Počas našej cesty sme priniesli niekoľko článkov o tom, čo stojí cestovanie v rôznych kútoch sveta:

Náš trip #cestujemespolu v roku 2016 bol rozdelený na dve časti s medzizastávkou na Slovensku. Prvú polovicu cesty sme sa vydali do Indie a veľkej časti juhovýchodnej Ázie. Druhá polovica cesty bola zameraná na Južnú Ameriku. Plán cesty v skratke = 2 kontinenty, 4 mesiace, 12 krajín a viac ako 20 000 km. Mapku s detailným rozpisom navštívených miest nájdete tu.

Rozpis nákladov

A tu je rozpis nákladov našej 4-mesačnej cesty (všetky náklady sú uvádzané spolu za 2 osoby):

  • India a Juhovýchodná Ázia = 3 872 eur
  • USA a Južná Amerika = 5 226 eur
  • Víza, očkovania a všetko ostatné = 2 753 eur
  • Spolu: 11 850 eur (na 2 ľudí)

Celkové výdavky na jednu osobu na celú cestu boli 5 925 Eur

Čo všetko je zahrnuté v nákladoch? Dočítaš sa o pár odstavcov nižšie…

Je to málo alebo veľa? Ľutujeme alebo nie?

Začnem odpoveďou na druhú otázku – po usadení všetkých myšlienok, vyrozprávaní všetkých zážitkov a pohľade na všetky fotky priznávame, že neľutujeme ani jediný cent, ktorý sme do tejto cesty vrazili 🙂 Áno, 5 925 Eur je veľa peňazí a dlho sme museli šetriť, na druhej strane to nie je nereálna suma na našetrenie. Dokonca som minule niekde postrehol štúdiu, ktorá vravela, že priemerný Slovák ma na svojom účte našetrených niečo vyše 5 000 Eur. Ak to mierne odľahčíme, tak môžeme povedať, že každý priemerný Slovák si takúto cestu môže dovoliť.

Druhý pohľad v roku 2018 – nedávno sa nás niektorí čitatelia pýtali, koľko stojí také cestovanie po svete a ako z čoho si ho financujeme. Odpoveď je veľmi jednoduchá – sme bežne zamestnaní ľudia (na trvalý pracovný pomer, v Bratislave), snažíme sa len čo najlepšie využívať voľné dni (návod ako na to nájdete tu) a naše úspory investujeme do cestovania a zážitkov. Náš blog sme v roku 2016 zakladali ako náš osobný denníček, aby sme sa k nemu mohli vrátiť a zaspomínať si. V čase, keď píšem tieto riadky v roku 2018, sedíme s Hankou na letisku a smerujeme na kratší výlet do Španielska – čím viac sme toho precestovali (dnes to už je cez 50 krajín), tým viac sa utvrdzujeme, že náš výlet v roku 2016 bol jedným z našich najlepších spoločných rozhodnutí. A tak v kútiku duše aj rozmýšľame, či si niečo podobné nezopakujeme 🙂 Cestovanie prináša nové poznatky, umožňuje spoznať iné kultúry, zahodiť predsudky a vnímať svet z tak trocha iného pohľadu.

Čo všetko je zahrnuté v nákladoch vyššie?

Všetko – od nákupu výbavy (spacáky, batohy, karimatky, trekové topánky), cez lieky a očkovania, všetky vízové poplatky, letenky, lokálna doprava, strava, ubytovanie, darčeky, vstupné do pamiatok, zážitky… jednoducho všetko od momentu, ako sme sa začali na cestu pripravovať až do bodu, keď nás naša rodina vyzdvihla na letisku Schwechat pri našom návrate. Dokonca sme v nezabudli do nákladov započítať aj cenu za nájomne bytu, ktoré nám samozrejme nikto neodpustí 🙂

My sme sa na cesty vydali spolu ako pár, čo sa ukázalo ako skvelé rozhodnutie, pretože to veľa odhalilo aj o našom vzťahu. Zároveň sme sa mnohým veciam na ceste naučili. Pre nás s Hankou bola naša cesta splnením nášho sna a bez preháňania musím povedať, že štyri mesiace vo svete predčili takmer všetky očakávania, ktoré sme pred cestou mali. Spoznali sme mnoho skvelých ľudí a kultúr, navštívili niekoľko divov sveta, ochutnali desiatky úžasných jedál, nazbierali nepreberné množstvo zážitkov a spomienok… No najmä (teda možno z môjho subjektívneho pohľadu) – cestovanie vám umožní prehodnotiť si životné priority a zároveň zistiť, že svet, v ktorom žijeme, je plný nezištne dobrých ľudí. A ako jedno motto hovorí „Len život, ktorý žijeme pre ostatných, stojí skutočne za to“ 🙂

PS: ak by niektorý z cestovateľov potreboval pre potreby svojho plánovania detailnejší rozpis nákladov (napríklad za jednotlivé krajiny či miesta), kľudne sa nám ozvite, radi poskytneme 🙂

Prečítaj si tiež