Veľký návod: Ako a kde kúpiť lacnú letenku? (časť 2.)

od jozo

V tejto druhej časti nášho veľkého sprievodcu lacnými letenkami budeme hovoriť o vyhľadávacích nástrojoch. Ktoré sú naše obľúbené letenkové vyhľadávače? Oplatí sa kupovať priamo u leteckého dopravcu alebo cez špecializovaného predajcu leteniek? V čom sa líšia? V prvej časti sme priniesli takmer tucet zdrojov, ktoré sa oplatí sledovať ak sa vydávate na lov lacných leteniek. Teraz je čas ich začať bookovať…

O čom je Veľký sprievodca lacnými letenkami?

Nechceme vám priniesť žiaden jednorazový článok, ale ucelenú zbierku tipov a užitočných informácií. Náš Veľký návod: Ako a kde kúpiť lacnú letenku? sme rozdelili zatiaľ na 12 častí, každý týždeň odomkneme jednu:

  • Časť 1. Úvod – ktoré stránky sledovať a prvé príklady lacných leteniek
  • Časť 2. Nástroje na vyhľadávanie leteniek
  • Časť 3. Nízkonákladové vs. bežné aerolinky
  • Časť 4. Hľadajte inak, ako ostatní – vyhľadávacie funkcie, o ktorých ste možno netušili
  • Časť 5. Google Flights do detailu – ceny v reálnom čase bez zbytočných provízií
  • Časť 6. Cesta k úspechu – jednosmerné letenky a ich kombinácie
  • Časť 7. Mutli-city, multi-stop letenky, letenky s návratom z iného mesta a do iného mesta
  • Časť 8. Error Fares – najrýchlejší z vás budú mať najlacnejšie letenky
  • Časť 9. Fuel Dump & Strike – spôsob hľadania leteniek, ktorý na Slovensku ešte nikto nepopísal
  • Časť 10. Reverzné hľadanie leteniek – exkluzívny tip od #cestujemespolu
  • Časť 11. Pre profesionálnych lovcov lacných leteniek – Matrix Airfare Search
  • Časť 12. Bonus na záver – ako na cestu okolo sveta?

Ak sa budete chcieť aj vy podeliť o vaše skúsenosti či tipy, ako a kde kúpiť najlacnejšiu letenku, smelo nám napíšte na info@cestujemespolu.com.

Nástroje na vyhľadávanie leteniek

Ak hľadáte na webe informácie, na 90% používate Google. Kde však vyhľadávať letenky? Tu situácia nie je tak monopolná, máte obrovské možnosti. A hneď na úvod treba povedať, že vyhľadávače leteniek sa rôznia – svojimi funkciami, možnosťami, rýchlosťou, množstvom indexovaných prepravcov – niektoré vyhľadávače ponúkajú priamy booking letenky (aj s úhradou), ako napr. superletuška.skpelikán.sk či kiwi.com, niektoré sú skutočne iba vyhľadávačmi a posledný krok (nákup) musíte realizovať na stránke leteckého prepravcu (napr. google.sk/flights).

Dušan Kráľ so známeho portálu Kadatade.com, ktorý je špecialista na hľadanie lacných leteniek:

Niekedy sa môže stať, že letecká spoločnosť ponúkne promo na letenky a tieto sa dajú zakúpiť iba cez ich web, preože tarif nespokytne do GDS (globálny letenkový bookovací systém) a predajcovia leteniek sa k tomuto tarifu nedostanú. Takto svoje akcie napríklad promuje flydubai, ktorý lieta aj z Bratislavy.

Oplatí sa bookovať letenky u známych slovenských predajcov leteniek alebo využiť iba ich vyhľadávacie funkcie a potom si letenku booknuť priamo na stránke leteckého dopravcu? Mnohí cestovatelia vám povedia, že jednoznačne druhá odpoveď je tá najsprávnejšia. Tu by som bol opatrní, my sme sa už tiež dostali do situácie, že sme ocenili služby slovenského predajcu leteniek. Je jasné, že si slovenskí predajcovia leteniek (superletuška.sk či pelikán.sk, ktorí patria k najväčším na Slovensku) si pridajú k letenke svoju províziu – jasné, že musia y niečoho žiť. Províyia typicky pohybuje od pár eur (4-8) až po niekoľko desiatok eur (15-40 eur). Typicky platí úmera, čím drahšia letenka na väčšiu vzdialenosť, tým vyššia provízia.

Mňa osobne iba mrzí, že všetci predajcovia leteniek schovávajú tieto províziu do finálnej ceny letenky a neuvedú svoju províziu transparentne už počas bookovacieho procesu. Veď dnes už aj bežný cestovateľ dokáže za pár minút na stránke leteckého dopravcu nájsť skutočnú cenu letenky 🙂 Skôr naopak, ako cestovateľ by som transparentnú informáciu ocenil a radšej využil aj ďalšie doplnkové služby, ktoré letenkový predajcovia často ponúkajú – cestovné poistenie, poistenia storna, flexibilitu prebookovania, konzultačné služby, booking cez telefón, možnosť fakturácie na firmu, úhradu zo slovenského účtu prevodom a pod. Pre mňa najväčšia pridaná hodnota slovenských predajcov je však slovenská podpora na telefóne – najmä v núdzových (a stresových) situáciách to môže byť na nezaplatenie. Keď dôjde ku krízovým situáciám, predsalen je slovenský predajca pod slovenskou jurisdiskciou, takže by mala byť teoreticky aj vymožiteľnosť práva lepšia 🙂

Keď som sa snažil spočítať, koľkokrát sme už s Hankou leteli, dostal som sa pohodlne na trojciferné číslo. Na ktorých stránkach teda letenky hľadáme? Tu sú naše tipy:

  • mapaleteniek.sk / superletuška.sk – Oba letenkové portály patria pod jednu firmu a pokým superletuška.sk sa tvári skôr ako jednoduchší a používateľsky príjemný vyhľadávač leteniek s možnosťou bookingu a priamej platby za letenky, ja mám veľmi rád práve ich dcérsky portál mapaleteniek.sk – ten ponúka vyhľadávanie na celosvetovej mape, čo je tak trocha netradičné. Môžete zadať niekoľko letísk, odkiaľ ste ochotní odletieť (napr. Bratislava, Viedeň, Budapešť), destináciu (štandardne je prednastavená možnosť Kamkoľvek) a obdobie – tu však môžete okrem presného dátumu vybrať aj obdobie odletu (od-do), dĺžku pobytu (2-21 dní) a zaujímavá je voľba Predĺžený víkend. Potom už stačí iba potvrdiť a za pár sekúnd vidíte mapu sveta a so všetkými cenami leteniek. Tie sú radené najskôr podľa kontinentov a čím sa viac približujete na mape, tým sa zjemňuje aj geografická presnosť vyhľadávania. Keď napr. zadám obdobie odletu od 11.9. do 15.9.2018 na 7-10 dní, za pár sekúnd viem, že do Južnej Ameriky je cena letenky 585 eur. Po rozkliknutí na kontinent potom vidím ceny leteniek do jednotlivých krajín Južnej Ameriky, pričom najlacnejšia letenka je v tomto prípade do Kolumbie. Stránku mapaleteniek.sk radi používame v prípade, že nevieme, kam chceme cestovať a hľadáme podľa ceny leteniek. Takto sme objavili krásu Maroka 🙂
  • google.sk/flights – môj najobľúbenejší spôsob vyhľadávania. V porovnaní s ostanými vyhľadávačmi mi príde subjektívne najrýchlejší (aj keď mobilná verzia má mierne obmedzenia pri prezeraní mapy). Google.sk/flights je čisto vyhľadávač, letenku si u neho nekúpite – v poslednom kroku vám ponúkne presmerovanie priamo na stránku leteckého dopravcu, takže je to transparentný proces. Prekvapivo sú v 98% prípadoch letenky cenovo aktuálne. Čo mám na tomto vyhľadávači obzvlášť rád je, že okrem netradičného výberu destinácie (môžete zadať napr. Európa) si viete pri výbere konkrétnej destinácie kliknúť na kalendár letov a viete tak poľahky zistiť, že ak by som chcel ísť do Malagy z Viedne 5.10.-12.10., bude ma to stáť 75 eur za spiatočný let. Ak si však posuniem výlet na 10.10.-17.10., bude ma letenka stáť iba 60 eur. Za pár sekúnd vám Google ponúkne ceny leteniek v dvojmesačnom náhľade – perfetkné! 
  • pelikán.sk – jeden z najznámejších vyhľadávačov už dlhé roky bojuje s mobilnou verziou svojho vyhľadávača, odporúčame ho používať iba na desktope. Má obrovské množstvo akciových leteniek priamo v menu a posledné mesiace sa orientuje na Multi-city letenky. Napriek tomu, že na výsledky vyhľadávania si v porovnaní s konkurenciou musíte chvíľu počkať, ponúka jednu funkciu, s ktorou sme prakticky objavili svet lacných leteniek pri našom tripe po svete v roku 2016. Ide o letenky s možnosťou návratu z iného mesta. V praxi to znamená, že ak chcete ísť napr. na trip do USA, nemusíte sa viazať na prílet a odlet z jedného mesta. Môžete si zvoliť trasu Viedeň-New York a spiatočnú letenku napr. Miami-Viedeň (potom si už stačí dokúpiť iba lokálnu lacnú jednosmernú letenku NYC-MIA). Pelikán.sk vám letenku s návratom z iného miesta vie ponúknuť na jednej letenke s jednou leteckou spoločnosťou. Nám sa takto podarilo zakúpiť letenku Viedeň-Londýn-New York + Rio de Janeiro-Londýn-Viedeň za 420 eur v čase, keď by kombinácia týchto jednosmerných letov vyšla takmer 1000 eur 🙂 
  • skyscanner.com – jeden z najznámejších zahraničných leteckých predajcov, u ktorého si letenky môžete rovnako priamo booknuť. Jednoducho si na ňom nastavíte upozornenia (tzv. price alerts) na letenky vo vami očakávaných cenách pre konkrétne destinácie, vyhľadávanie je relatívne rýchle a ponúka hneď tri výsledky – najlepšia, najlacnejšia a najrýchlejšia letenka.
  • kiwi.com – z českého startupu sa stal celosvetový gigant, ktorý dnes zamestnáva cez 2000 ľudí. Jeho zásadnou výhodou v porovnaní s konkurenciou je algoritmus, ktorý dokáže kombinovať letenky rôznych prepravcov a umelá inteligencia v pozadí hľadá kombinácie leteniek za vás – často vám ponúkne kombinácie, ktoré by vás možno nenapadli. Napr. trasu Viedeň-Lisabon môžete letieť priamo za 200 eur, prípade v kombinácii s low-cost letenkami z Bratislavy cez Londýn do Lisabonu spolu za 100 eur. A kiwi.com vám takúto kombináciu vie predať v rámci jednej letenky, pričom preberá garanciu za nasledujúce lety aj v prípade low-costových leteckých prepravcov a zároveň vás napríklad na low-cost lety rovno aj začekuje 🙂 Nedávno uviedli do sveta (aj keď zatiaľ v Beta verzii) službu Nomad, ktorá vám umožňuje vybrať rôzne destinácie v rámci jednej cesty a Kiwi.com za vás vyskladá čo možno najlacnejšiu cestu – tým ušetríte hodiny hľadania! 
  • momondo.com, kayak.com, expedia.com – v zahraničí veľmi obľúbené vyhľadávače leteniek. S obľubou ich používajú na vyhľadávanie a zdieľanie práve lovci lacných leteniek (spomínali sme ich v prvej časti nášho seriálu nášho veľkého sprievodcu lacnými letenkami), takže keď sa prekliknete na niektorý z týchto portálov, nemusíte sa obávať, že by išlo o nejaký podvrh.
  • azair.eu – tento vyhľadávač sa tak trocha vymyká v porovnaní s ostatnými, pretože sa sústredí na vyhľadávanie low-costových leteniek. Wizz Air, Ryanair či easyJet už často indexujú aj bežné veľké vyhľadávače leteniek, ale také spoločnosti ako WOW Air, AirAsia, Tigerair či dokonca charterové lety Thomsonfly, SunExpress a ďalšie tu nájdete všetky na jednom mieste. Nezľaknite sa možno mierne neprehľadného používateľského rozhrania, určite na druhej strane oceníte rýchle vyhľadávanie. 
  • 5vorflug.de – lahôdka na záver pre tých, ktorí hľadajú rovno celé dovolenkové balíky a milujú last-minute. 5vorflug.de je obrovská nemecká stránka, ktorá však okrem nemeckých letísk ponúka aj odlet z rakúskych, teda aj z Viedne. Stačí zvoliť destináciu (napr. Antalya, Hurghada, Malorka) a môžete vyberať s tisícov kombinácii pobytových balíčkov. V rámci nemeckej legislatívy sú ceny za ponúkané služby konečné – tzn. letenka, letiskové taxy, všetky poplatky, ubytovanie, transfery. Napr. týždeň v Turecku v 5* all-inclusive hoteli nie je problém nájsť v cene 300-350 eur na osobu so všetkými poplatkami, vrátane letenky! 

Ak sa budete chcieť aj vy podeliť o vaše skúsenosti či tipy, ako a kde kúpiť najlacnejšiu letenku, smelo nám napíšte na info@cestujemespolu.com.

Prečítaj si tiež