Ubytujte sa na okraji Slovenska s luxusným retro nádychom

od jozo

V 80-tych rokoch to bolo miesto, kde sa schádzali vládne špičky a pracujúci ľud sa sem nemal šancu dostať. V jeho Červenom salóniku sa rozhodovalo o rozdelení našich krajín. Nachádame sa na okraji Slovenska, v katolíckej oblasti a zároveň 5. ochrannom území TANAP-u.

img_4574Hotel Montfort, nádych luxusu v hoteli, ktorý si úmyselne uchoval svoj retro look. Kedysi sa volal Poľana a bol určený iba pre vládne špičky, čo je vidieť na každom detaile. Vysoké stropy, obrovská polkruhová vstupná galéria, drevené rytiny, nezameniteľné kryšťáľové lustre. Ako sa sem dostať? Treba doslova obehnúť celé Vysoké a Belianske Tatry a cez Tatranskú kotlinu a Ždiar to nasmerovať k dedinke Tatranská Javorina, ktorá je poslednou obývanou oblasťou pred poľskými hranicami, ku ktorým sa dostanete za pol hodinku aj pešo.

A práve po ceste z Tatranskej Javoriny k poľským hraniciam je odbočka vpravo a potom nevýrazná cestička k hotelu. Montfort je iný ako všetky ostatné hotely v okolí. V kopci uprostred tatranskej prírody zapustená niekoľkoposchodová budova v tvare poloblúka. Zaparkujeme, vchádzame do 4-hviezdičkového hotela, kde nás prekvapí obrovská presklenná galéria s nádherným výhľadom na okolitú prírodu.

imag4626Muráň, nádherný kopec nedostupný pre turistov, si môžete na stenách hotela pozrieť v štyroch ročných obdobiach a podľa ročného obdobia, v ktorom navštívite hotel, si môžete v prípade dobrého počasia obzrieť Muráň naživo. Nám sa tu páčilo, ste doslova v srdci prírody.

img_4600

Tatranská Javorina je malebná severotatranská podhorská obec neďaleko poľských hraníc, nachádzajúca sa  v lesoch, ktorých významnú zložku tvoril v minulosti javor a kde niektoré poľany a lesy dostali zásluhou pastierov “javorové” mená.  K obci patria i osady Podspády a Lysá Poľana. Od Ždiaru je Tatranská Javorina vzdialená 11 kilometrov a od hraničného priechodu do Poľska na Lysej Poľane 2,5 kilometra.

Keď sa vydáte na prechádzku, určite natrafíte na poľovnícky zámoček, bývalé sídlo Kristiana Kraft von Hohenlohe. Dnes je prezidentským zámočkom. Ak budete v Javorine vo štvrtok, môžete sa objednať na krátku exkurziu, len sa nezabudnite zahlásiť vopred.

img_4557Hotel Montfort má v logu leva, ktorý súvisí s rádom nemeckých rytierov. Hotel bol prevzatý iba nedávno, v roku 2015 po tom, ako sa dlhé roky volal Poľana a neskôr Kolowrat. Od mája 2016 ponúka svoje služby v renovovanom stave a novej klientele. Montfort znamená v preklade Silná hora, čo zodpovedá práve umiestneniu hotela v centre prírody.

img_4546Komfort a ticho je to, čo oceníte aj pri plnom stave hotela. To bol aj náš prípad – 31 dvojlôžkových izieb a 3 apartmány boli počas našej dvojdňovej návšteve plné, napriek tomu sme mali pri popíjaní kávy v hotelovom bare pocit, že okrem nás a čašníka tam nikto iný nie je. Montfort kombinuje komfort 4-hviezdičkového hotela s retro nádychom, ktorý majitelia hotela úmyselne ponechali. Pozerajte najmä po stropoch, kde sú nádherné pôvodné lustre.

img_4608Na opačnom konci barového poschodia je drevená rytina a pri ceste výťahom kašlite na výťah a choďte po schodoch – takto vyzeral hotel 30 rokov dozadu. V reštaurácii si všimnite pôvodné drevené kazetové stropy. Zaujímavá kombinácia minulosti a prítomnosti. Niekomu sa to bude páčiť, inému zas nie.

img_4620Historické okienko: „Rozdelenie republiky je spojené s jednaním, ktoré viedol predseda českej vlády Václav Klaus a predseda slovenskej vlády Vladimír Mečiar. Tí sa stretli už 8. júla 1992 v brnenskej vile Tugendhat, kde sa dohodli na rozdelení federácie, a v písomnej podobe túto dohodu podpísali pri ďalšej schôdzi tamtiež dňa 26. augusta 1992.“. Traduje sa však, že obsah samotnej dohody o rozdelení našich krajín bol vyjednaný v Červenom salóniku práve v hoteli Poľana, dnešnom Montforte. Zatiaľ nie je tento salónik otvorený verejnosti (malo by sa to v budúcnosti zmeniť). Ak však hotelový personál požiadate, možno vám výjdu v ústrety a vpustia vás dnu 🙂 Dýcha to tu históriou, pri zmene vlastníkov hotela sa v tomto salóniku nič nezmenilo.

img_4719Po dobrej večeri si môžete ísť zahrať bowling, billiard, vzdušný hokej, stolný tenis alebo sa len tak posadiť na pohár červeného. Cez deň odporúčame navštíviť wellness centrum, ktoré bolo mimochodom na tomto mieste prvé vo Vysokých Tatrách. Dnes síce nepatrí k najlepším v oblasti, môžete si však užiť jednu zo 7-mich sáun, bazén s protiprúdom či masáže. Pre deti je tu detský bazén či opatrovateľka na vyžiadanie, samozrejmosťou je detský kútik. V priebehu októbra a novembra 2016 prebehne veľká rekonštrukcia, takže by mal návštevníkov po tomto termíne čakať úplne nový wellness.

Montfort si vyberte v prípade, že si chcete užiť pokoj prírody a komfort hotela v nej zapustený. Celý týždeň tu nebudete mať veľmi čo robiť, ale keď sa sem vydáte na 3-4 noci, oceníte to ticho, do ktorého sa budete každý deň prebúdzať. A najmä spoznáte aj Belianske Tatry, časť našich veľhôr, ktorá je krásna a pritom pomerne nepoznaná. Ako domáci hovoria, väčšina ľudí pozná Tatry po Tatranskú Lomnicu. A my musíme súhlasiť, že za Lomnicou sú naše krásne Tatry naozaj krásne.

Prečítaj si tiež