Tip na jednodňový city-break: netradičné miesta vo Viedni

od jozo

Viedeň? Veď to je klasika, tam nemôže byť už nič zaujímavé… Často sa stretávame s touto myšlienkou a niečo podobné sme si povedali aj my, keď nás zo Slovak Lines oslovili, či nemáme chuť sa vydať ich busom do centra Viedne. A tak sme si povedali, že sa pokúsime vo Viedni nájsť tak trocha netradičnejšie miesta, na ktorých sme ešte ani my neboli a mohli by byť inšpiráciou na jednodňový výlet pre ďalších cestovateľov 🙂 Po celom dni sme sa vrátili vcelku nadšení, prečo? Máme pre vás tipy na super miesta!

Autobusové spojenie do Viedne využívam pomerne často na služobkách, keď sa potrebujem dostať do Viedne. Nenapadlo mi však zatiaľ využiť tento spoj z AS Nivy až do centra Viedne a keďže skúšame radi nové veci, nemali sme dôvod nevyskúšať. Zvolili sme si odchod v sobotu o 9:00 ráno (aby sme sa aj trocha vyspali), z dočasnej autobusky AS Nivy, ktorá vyzerá mimochodom desaťnásobne lepšie ako stará stanica, vyrazil poloprázdny autobus 🙂 Beriem do ruky bezplatnú fľašku vody, pichám slúchadlá do multimediálneho systému a púšťam film Mládí v hajzlu – musím nabudúce ešte dopozerať… Za hodinku a desať minút pristávame vo Viedni na hlavnej vlakovej stanici, pozeráme na seba s Hankou – kašleme na verejnú dopravu, dáme si to dnes na pešo 🙂 Do centra (k Rathausu) je to ani nie pol hodinka, volíme menšie uličky, ktoré nepoznáme a zrazu sa ocitáme na maličkom námestíčku pri kostole sv. Alžbety, kde sa práve koná aj miniatúrny sobotný trh – celé okolie vyzerá, ako by sme boli v stredovekom Anglicku, po turistoch ani slychu…

Zámok Belvedere je síce jednou z najznámejších „must see“ Viedne, ale vzhľadom na ešte stále slušnú zimu (avšak prerývanú teplejšími slnečnými lúčmi) je park pred zámkom takmer prázdny. Veľmi sme už dlhšie chceli ísť na výstavu Gustava Klimta, na druhej strane si chceme užiť aj výlet po samotnom meste, tak snáď nabudúce…

Tesne pod zámkom (na severnej strane) sa nachádza známa fontána Hochstralbrunnen a v jej pozadí aj pamätník hrdinov Červenej armády ako poďakovanie za oslobodenie mesta od vplyvu nacistickej armády. Je to väčšinou miesto, pri ktorom sa turisti nezastavia, no len samotná fontána má pre Viedeň historický obrovský význam.

Iba o dve ulice vedľa smerom na západ sa nachádza nádherná Karlskirche, v ktorej popredí je veľká fontána s umelým jazierkom a ešte väčším parkom – najmä v lete je to miesto, na ktorom sa radi stretávajú mladí, je plné alternatívnej tvorby a energie. Samotná Karlskirche je považovaná za výnimočnú barokovú stavbu a domáci ju dlhodobo zaraďujú k najkrajším stavbám Viedne. Často jú cestovatelia nevyhľadávajú, čo je možno chyba, no zároveň výhoda pre vás – stretnete tu mnoho domácich, objednajte si pivko a užívajte atmosféru.

Je pomaly čas obeda, v žalúdkoch nám začína škvŕkať, neďaleko je Naschmarkt, takže voľba je jasná. Najznámejší viedenský trh je unikátnym miestom, kde si domáci chodia radi vychutnať pohárik vínka. Bohužiaľ aj miestom, kde sa ceny za dobroty na trhu šplhajú do zbytočne vysokých súm 🙁 Napriek tomu je tu práve v sobotu krásne sledovať stretnutie mladšej a staršej generácie, spojenie klasických trhov s viac ako 120 stánkami spolu s blšákom, ktorý sa tu však koná iba v sobotu. Tip od nás – kúpte si za hrsť olív, sadnite na barovú stoličku pred niektorý z podnikov, kde sa podáva rakúske vínko a nasávajte atmosféru historického trhu. Ak ste milovníkmi rýb, vybrané predajne na Naschmarkte sú známe svojou čerstvosťou – najmä ak hľadáte kvalitné suroviny na sushi, odporúčame sa vydať práve na Naschmarkt.

Oblasť medzi Viedňou a Bratislavou je v Rakúsku známa svojou bohatou vinárskou tradíciou a tak sa povzbudený pohárikom vína vydávame na našu ďalšiu prechádzku po Viedni. Od centra to už máme iba pár stovák metrov, na našom facebookovom profile ste nám odporučili Dom motýľov.

V srdci Viedne neďaleko svetoznámej opery je v historickej budove v štýle art nouveau umiestnená tropická oáza plná motýľov. Vstup je 7 eur, trocha váhame, ale povieme si, že to vyskúšame. Lepšie rozhodnutie sme nemohli spraviť 🙂 Cez 400 nádherných veľkých motýľov poletujete okolo vás, naháňajú sa, pochutnávajú si na kvetoch poprášených medom, na ovocí, či len tak slastne oddychujúc na kvetoch a stromoch sú vábivým prvkom mnohých fotografov.

Nie som veľmi na motýle, ale musím priznať, že táto 30-minútová návšteva nám obom vyčarila veľký úsmev na tvári. Obrovské pestrofarebné motýľe, presklené inkubátory, v ktorých môžete vidieť, ako sa z kukly liahne pred vašimi očami nový motýľ až po moment, keď vám spontánne pristane motýľ na foťáku. Deti, romantické dvojice, ale aj staršie páry či rodinky sme stretli v Schmetterlinghause počas našej návštevy a presne tak to má byť – všetci sa rovnako tešili z tohto kúska tropickej prírody, ktorú by sme inak v našich končinách ťažko hľadali.

Vedeli sme, že sa pri našej návšteve chceme vyhnúť miestam ako Stephansdom, Kertnerstrasse, Viedenskej štátnej opere či radnici, Opernringu, Hofburgu a ďalším – nie preto, že by si tieto miesta náš čas nezaslúžili – práve naopak, sú to históriou a atmosférou dýchajúce miesta. No chceli sme skúsiť niečo iné a radi sa inšpirujeme odporúčaniami ostatných – zamierili sme teda do Viedenskej národnej knižnice a aj keď knihám až tak neholdujem, toto miesto ma dostalo.

Najväčšia knižnica v Rakúsku s viac ako 12 miliónmi položiek (!) je súčasťou nádhernej barokovej stavby Hofburgu v centre Viedne. Zvonka vyzerá nádherne, avšak to, čo uvidíte vo vnútri, vás posadí na zadok. Verejnosť nemá prístup do mnohých častí, hlavným lákadlom je Prunksaal – centrálna časť historickej imperiálnej knižnice – tu netreba veľa slov, pozrite si zábery priamo z vnútra. Predstavujeme si, ako to asi vyzeralo niekoľko storočí dozadu, keď sa významné osobnosti prechádzali po Prunksaale a vyberali si na večerné čítanie niektorú z dostupných kníh…

Je miesto, na ktoré sa vo Viedni radi vraciame – Hundertwasserhaus. Štýl architektúry, aký dnes už takmer nikde nevidno. Neobsahuje žiadne rovné či pravidelné línie, rohový dom je plný hravých farieb, najmä v lete je Hundertwasserhaus doslova prerastený zeleňou a preto nečudo, že si tu každý cestovateľ chce dať zastávku a spraviť jednu fotku. Ak ste dostali chuť na poobednú kávičku, odporúčame sa vydať o 400 m obďaleč – múzeum Hundertwasserhausu a Kunst Haus Wien ponúkajú vo svojom prízemí útulnú kaviarničku, v ktorej si môžete v lete posedieť na záhrade a obdivovať architektonický štýl, ktorý je tak unikátny.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

Slnko pomaly zapadá, berieme rýchlo električku s magickým číslom 0 a smerujeme na hlavnú stanicu. Autobusový lístok máme síce spať až o 19:00, ale dúfame, že aj šofér o 18:00 nás vezme – podarilo sa 🙂 Cestou spať pozeráme fotky a rozmýšľame, čo všetko sme ešte nestihli navštíviť a budeme sa musieť vrátiť. Je toho vcelku dosť:

  • Republik of Kugelmugel
  • Obervation Tower
  • Haus des Meeres
  • Wotruba Church
  • Albertina
  • Brunnenmarkt
  • Gasometer Town
  • Narrenturm
  • Alterlaa
  • Flak Tower

Viedeň je perfektné miesto na jednodňový výlet a keďže nám „pár“ zaujímavých vecí stále chýba, určite sa sem čoskoro vrátime 🙂

Fotogaléria

Prečítaj si tiež