Čína: s minimom času, maximum zážitkov

od jozo

Sme dvaja obyčajní ľudia, ktorí neobyčajne milujú cestovanie. A máme rovnaký problém, ako mnoho Slovákov – málo dovolenkových dní a nie práve najvyšší rozpočet na dovolenku. Práve preto sme si povedali, že si Čínu užijeme po vlastnej osi, s minimom času (8 dní dovolenky + víkend) a predsa na maximum. Oplatí sa cestovať tak ďaleko za zážitkami? Určite áno a pritom si viete týmto spôsobom užiť komfortnú dovolenku plnú zážitkov.

001

Vydajte sa s nami na cestu do Pekingu a Šanghaja a my vám ukážeme, ako si odtiaľ odniesť množstvo zážitkov a spomienok. Určite vám nepredstavíme Čínu ako domáci či synológovia, ale predstavíme vám ju tak, že sa tam budete chcieť určite aspoň raz pozrieť. Priatelia, vydajte sa s nami na nezabudnuteľnú cestu po Číne – navštívime zakázané mesto v Pekingu, vlakom rútiacim sa rýchlosťou cez 300 km/h sa presunieme do Šanghaja, ochutnáme domáce jedlo priamo z ulice (zahryzneme do chvosta škorpióna), prejdeme sa na najfotografovanejšej promenáde na svete a nezabudneme na prechádzku, ktorú nemáte šancu zdolať celú – prechádzku po Veľkom čínskom múre.

002 003 004

Vydať sa na cestu po vlastnej osi alebo cez cestovku? Ak máte čo len trochu času a stihnete sa po ceste do práce staviť v kníhkupectve pre bedeker, určite odporúčame prvú možnosť. Jediné, čo potrebujete „booknuť“ dostatočne vopred, sú letenky. Odporúčame 4 ÷ 6 mesiacov, aby ste mali garanciu dobrých cien – keď sa dostanete na približne štyri stovky, bez rozmýšľania „bookujte“. Na tieto šialene dlhé lety sa zväčša lieta z Viedne alebo Budapešti, s prestupom aj bez. Budapešť mnoho ľudí zatracuje, spojenie na letisko je však veľmi pohodlné a parkovacie poplatky sú výrazne nižšie ako na Schwechate. Na návštevu najľudnatejšej krajiny na svete budete potrebovať víza – čínska ambasáda je v Bratislave, turistické víza vybavíte do týždňa, pripravte si 40 Eur. A potom už stačí si iba sadnúť do lietadla a… pravidelne sa v ňom hýbať, pretože cesta je naozaj dlhá. Cestujete takmer na druhý koniec sveta, čo môže znamenať znesiteľných 12 ÷ 14 hodín, ale užiť si môžete aj 24 ÷ 32-hodinové letiskové maratóny.

005

Hlavné mesto Číny je okrem ľudí (je ich tu 11 miliónov) plné pamiatok (Zakázané mesto, Chrám nebies, Lama Temple, park Beihai), či trhov (od trhu s hodvábom až po trh s jedlom a tarantulami). Ubytovanie si pohodlne objednávate cez internet. Aj keď platí v Číne cenzúra, objednávky sa k nim dostanú. Na prvý pokus si v Číne niektoré stránky neotvoríte (Gmail, Facebook a mnoho ďalších služieb jednoducho nefunguje). Avšak v každom ho(s)teli vám radi poradia, ako oficiálnu štátnu cenzúru obísť (cez VPN), takže nezostanete bez kontaktu zo známymi. Na dátové prenosy v roamingu cez mobil radšej zabudnite, sú šialene drahé.

006 007 008 009 010

Ak vám nevadí skromnejší hostel, za 15 Eur na noc (pre dvoch) ich nájdete dostatok – nezabudnite prelustrovať recenzie iných cestovateľov, v ktorých nájdete aj užitočné informácie. Ako napríklad, či hovorí domáci/recepčný po anglicky. Po príchode vás budú lákať najrôznejšie výlety a atrakcie, ktoré sa vám budú zdať na naše pomery lacné. Zdvorilo odmietnite, po vlastnej osi si ich totiž vybavíte ešte lacnejšie a autentickejšie. Raňajky či polpenziu si v Číne často štandardne ani neviete objednať, a ak by vám ju aj ponúkali, za chvíľku vám vysvetlíme, prečo je to nepraktické. Nemusíte sa báť cestovať verejnou dopravou, práve naopak – je to lacné, efektívne a rýchle. Nezabudnite si zo Slovenska vziať adaptér (aj keď pri použití dostatočného množstva sily ani ten nebudete potrebovať) a hotovosť. Pár drobných si zameňte na letisku kvôli doprave, avšak nie veľa kvôli nevýhodným kurzom. Potom už stačí len v meste nájsť prvý bankomat a vybrať si potrebnú hotovosť. Môžete to skúsiť aj v zmenárňach, pričom takúto službu poskytujú v Číne lenv bankách, avšak pripravte si dostatok času, trpezlivosti a o zábavu máte postarané – väčšina tamojších bankárov euro-bankovky poriadne nevidela, takže ich overenie môže zabrať aj pol hodinu. Plus pol hodinu ďalšie papierovačky a hodina až dve, kým sa dostanete na rad.

011 012 013

Či už budú vaše prvé kroky po Pekingu za slnečného dňa alebo počas tmavej noci, môžete si byť istý dvomi vecami – drvivá väčšina ľudí vám nebude rozumieť a nemusíte sa báť o svoju bezpečnosť. Číňania hovoria po anglicky iba veľmi zriedka. Ak hovoríte čo len základnou angličtinou, vystačíte si. Ak neviete po anglicky vôbec, tiež si vystačíte. Budete si navzájom ukazovať znaky „sypaného čaju“ a vždy sa dostanete tam, kam potrebujete.Pracovití Číňania sa po 22:00 uberajú pod periny, a tak si môžete užiť pokojnú nočnú prechádzku po námestí Tiananmen a pri bráne Nebeského pokoja. Občas sa s vami niekto bude chcieť vyfotografovať, keďže ste pre nich rovnako exotický, ako pre nás domorodí indiáni. A občas sa vám prihovorí úplne cudzí človek aj na verejných toaletách, len aby si s vami precvičil svoju angličtinu. Čo v praxi znamená pozdravenie a tam dialóg zväčša skončí. Keď ste začali prechádzku na námestí Tiananmen, chvíľu tu zostaňte a užite si rannú ceremóniu zdvíhania vlajky, na ktorú sa chodia desaťtisíce Číňanov pozerať pri každom východe a západe slnka. Za zvuku hymny Číňania híkajú a všetko si fotia. Toľko radosti z dvíhania vlajky na Slovensku určite nikdy neuvidíte. Po tejto úsmevnej chvíli nasmerujte vaše ďalšie kroky do niektorého z hutongov (v čínštine úzka ulička) a nazrite cez niektoré okno do vnútra typického čínskeho príbytku. Najznámejší a výborne zachovalý starobylý hutong Nanluogu Xiang má všetky domy nasmerované na juh kvôli feng shui. Výborne sa tu najete a spoznáte domácich, zároveň to máte kúsok k ďalším pamiatkam (Drum Tower a Bell Tower).

014 015 016 017

Jedlo je samostatným zážitkom. Spomínate – aby ste si neobjednávali v hoteloch raňajky či polpenziu? Vrele odporúčame jedlo na ulici. Už len pri bežnej ceste do metra objavíte toľko stánkov (otvorených od skorých ranných hodín), že si s raňajkami naozaj nemusíte robiť starosti. Zoberte si jedlo do ruky (prípadne igelitového vrecúška) podľa toho, ktoré sa vám najviac páči, zaplaťte pár juanov a vydajte sa na cestu za zážitkami. Pri prepočte z juanov na eurá môžete zjednodušene deliť šťastnou sedmičkou. Možno budete prekvapení, že už na raňajky si môžete dať všetko teplé, vrátane polievok či hlavných jedál. Je to zdravé a návykové. Na ráno odporúčame nenáročné dumplings, akési cestovinové taštičky plnené najrôznejšími plnkami (mäso, zelenina a mnohé iné nešpecifikované plnky). Jedál na ulici sa obávať nemusíte, bez akýchkoľvek problémov (aj žalúdočných) sme si dopriali všetko, čo sa nehýbalo. Ak ešte neviete jesť paličkami, výlet do Číny vás to zaručene naučí. Nemajte z toho žiadnu dilemu, rýchlo odpozeráte od domácich, ako na to. Jediná drobnosť – nezapichujte paličky do jedla, priali by ste tým niekomu smrť. Ak si budete chcieť objednať, spokojne na čašníka mávnite alebo zakričte, nie je to nič nezdvorilé – práve naopak, bez zavolania k vám nepríde. Prepitné sa neočakáva, vždy vám vydajú na juan presne.

018 019 020 021

Určite si budete chcieť dať známu pekingskú kačicu. Nájdete ju takmer všade. Napriek tomu, že je horúca, je kačica pre domácich studeným jedlom, pretože za života sa plavila po studenej vode. Zvláštne? Ak na stole objavíte pohár vody, pozor, môže byť horúca. A často aj na mnohých miestach vrátane vlakov nájdete kohútik s horúcou vodou – Číňania ju pijú rovnako často, ako my pijeme tie všetky sladené nápoje. Udržujú tým vnútornú rovnováhu v tele. Na prvý pokus to nie je nič moc, na tretí až štvrtý deň už budete čistú horúcu vodu popíjať bez okolkov aj vy. Aj sa horúceho dňa.

030 031

Pri prechádzkach nezabudnite na okázalú nákupnú ulici Wangfujing, kde uvidíte rady čakajúcich do obchodov ako Prada, Louis Vuitton a pod.

022

Keď sa zotmie, iba o pár krokov ďalej narazíte na nočný trh s jedlom (Donganmen) a ak ste gurmán, tak sa pripravte na váš prvý čínsky orgazmus. Tamojší predavači vám budú ponúkať všetko, čo sa dá uloviť – od bežných hadov na paličke, cez ustrice, kraby, škorpióny, až po larvy, tarantuly, stonožky, šváby, hviezdice či maličkých žralokov. Je len na vás, kam až zájdete. Ak ste dvaja a viacerí cestovatelia, bude tento nočný trh pre vás symbolom, čo znamená „challange“. My sme zašli od hada až po škorpióna, na tarantulu sme si už netrúfli. Nájsť v meste bežné potravy nie je úplne ľahké, avšak na najrôznejšie ovocné, zeleninové, rybie a iné trhy narazíte pomerne často. Čínska kuchyňa je výborná, chutná, zdravá a najmä čerstvá.

023 024 025 026 027 028

Keď sa prebudíte do nasledujúceho dňa, uvedomíte si, že sú veci, na ktoré si tak ľahko nezvyknete – agresívne nastupovanie do metra, nechutné odpľúvanie na ulici (taký ten „chriacheľ“, ktorý ťaháte až z päty) či smog. Rýchlo si však zvyknete na to dobré – výborné jedlo, ohľaduplnosť (často nosia rúška – a nie preto, aby sa nenakazili od vás, ale práve naopak – keď sú chorí, aby nenakazili oni vás), jednoduchosť (stretnete tisícky ľudí, pre ktorých je ich mobilný telefón jediným majetkom), vytrvalosť (robia jednu prácu celý život s rovnakým nasadením) a odhodlanosť (ich rodina je pre nich všetkým).

032 033 034 035

Pamiatky? Tak rovno tie najväčšie na svete. Mesto v meste, ktoré nemáte šancu prejsť ani za celý deň. Z najväčšieho námestia na svete a cez bránu Nebeského pokoja sa dostanete práve do Zakázaného mesta, pomyselného centra Pekingu, ktoré bolo viac ako 500 rokov dostupné iba členom dynastie a za neoprávnený vstup na tieto miesta hrozila poprava. Dnes sa do komplexu 9999 miestností dostanete bez hrozby popravy, avšak za poplatok 40/60 juanov. Typické dva levy stojace pri každej bráne (v skutočnosti je jeden samec a druhá samica) držia pod svojimi labami zemeguľu a malé levíča – symboly moci a plodnosti. Všímajte si striech. Čím viac výjavov zvierat na ich okrajoch, tým významnejšia je to budova, pod ktorou stojíte. V Zakázanom meste vládne pokoj a úžas. Pri východe si nezabudnite spraviť fotku kľačiaceho sloníka, ktorého nohy sú v anatomicky nemožnom uhle. Symbolizuje to moc kráľa, pred ktorým sa aj slon poklonil tak, ako by mu to za normálnych okolností príroda nedovolila.

036 037 038 039 040 041 042 043

Ak Peking, tak Veľký čínsky múr. Toto je presne miesto, na ktoré sa nenechajte nahovoriť žiadnou lokálnou cestovkou ani recepciou, kde vám budú tieto zájazdy ponúkať. Vyberte sa vlakom alebo autobusom, spokojne aj na turistický Badaling (jedna z množstva častí Veľkého čínskeho múru prispôsobená na vstup turistom). Vlak bude s najväčšou pravdepodobnosťou plný už od ranných hodín, avšak autobusy chodia každú chvíľu – musíte si však trúfnuť sa vydať autobusom na hodinovú cestu s domácimi bez toho, aby vám ktokoľvek rozumel. Správny autobus nájdete jedine tak, že budete názov Badalingu ukazovať v čínskych znakoch domácim (tu sa vám zíde bedeker s čínskymi prekladmi). Veľký čínsky múr znamená v čínštine v skutočnosti 10 000 míľ dlhý múr, čo bolo niekedy označenie pre nekonečno. Najdlhšia stavba sveta meria cca 5000 km, stavalo ju 120 000 ľudí (a hádajte, kde sú pochovaní) a v skutočnosti nie je pravda, že múr je vidno z vesmíru. Vystúpte na stanici s davom Číňanov, nakŕmte macka s jedným uchom, vyvezte sa bobovou dráhou na vyvýšený vstup a otvorí sa vám nádherný výhľad. Výhľad na stavbu, pri ktorej ľudský rozum prestáva chápať, že toto dokázala postaviť ľudská ruka. Turistická časť Veľkého čínskeho múru je slušne preplnená, miestami musíte počkať, kým sa rad uvoľní. Ak však zájdete po trasách múru o kúsok ďalej (asi kilometer), môžete si ho užiť sami pre seba. Nezabudnite si dostatok vody a jedno náhradné tričko. A potom si už len užívajte ten výhľad. Na tento výlet si vyhraďte celý deň a bude to jeden z najlepších dní vašej návštevy v Číne.

044 045 046 047 048 049 051 050 052 053 054 055 056 057 058 059 060 061 062

Napriek komunizmu nájdete v Pekingu množstvo chrámov, najpôsobivejším je budhistický Lama Temple, pôvodná rezidencia jedného z cisárov. Zapáľte dym na odohnanie zlých duchov, zatočte modlitebnými mlynčekmi a prejdite postupne po piatich sálach, pričom v každej je sediaci budha väčší, ako v tej predchádzajúcej. V piatej sále (lepšie povedané v pavilóne) si budete musieť polámať krk, aby ste 26 m vysokú sochu Budhu vytesanú z jedného bloku santalového dreva vtesnali do jedného záberu. Štátom hlásaný ateizmus postupne nahrádza návrat domácich k náboženstvu, najbližšie majú Číňania k tibetskému budhizmu, konfucionizmu a taoizmu.

063 064 065 066 067 068 069

Ak sa budete chcieť vydať aj do Šanghaja (určite by ste mali), máte niekoľko možností dopravy, od leteckej až po autobus. Ideálnou voľbou je však vlak – môžete zvoliť spací vozeň hard sleeper s 12-hodinovou cestou z Pekingu v cene asi 40 Eur, pohodlnejší je soft sleeper s 8 ÷ 10-hodinovým presunom za cenu asi 100 Eur. Najrozumnejšou voľbou však bude rýchlovlak, ktorý vás za 5 hodín prepraví viac ako 1300 km za približne 70 Eur. Lístok si zakúpte niekoľko dní vopred (napríklad prvý deň vašej návštevy v Pekingu) a na vlakovú stanicu sa dostavte aspoň hodinku vopred. Potom si už iba užívajte 306 km/h rýchlosť a pohodlie.

070 071 072 073 074 075 076

Šanghaj je tak trocha iný. Dosť iný. Nie je o čínskych hrobkách, chrámoch, zaprášených soškách budhov. Je o modernej, mladistvej a miestami bláznivej architektúre, mrakodrapoch, svetelných šou a rušnom živote. Najľudnatejšie mesto Číny (žije tu 20 miliónov ľudí) je výrazným kontrastom k Pekingu a práve preto je návšteva oboch miest za sebou tak pôsobivá. Ubytovanie zoženiete v hosteloch, hotelíkoch, ale aj snobsky drahých hoteloch priamo v centre. Ak vám nevadí 10-minútová prechádzka zo stanice metra, pohodlne nájdete množstvo hostelov s maličkými izbami a Wi-Fi pripojením. Ak sa uskromníte so spoločnými sprchami, nájdete ubytovania „na mraky“. Šanghaj napriek jeho veľkosti prejdete pešo v kombinácii s metrom.

077 081 098

Najlepšie miesto na prvý dotyk (alebo skôr pohľad) na Šanghaj je The Bund – promenáda, ktorú lemujú azda všetky stavebné štýly budov. Pri prechádzke promenádou si môžete vychutnávať pohľad na druhú stranu (cez rieku) na štvrť Pudong. Ak si predstavíte, že pred 20-timi rokmi na tejto strane nebolo takmer nič, zostanete opäť v nemom úžase. Teda, ak vám to počasie dovolí. Na gýčové fotky, ktoré poznáte z internetu, si musíte pár dní počkať, kým dážď stiahne so sebou smog.

078 079 080 082

Svoje kroky namierte na Yuyuan Garden & Bazaar, kde si preveríte vaše schopnosti zjednávania popri prechádzke v krásnej botanickej záhrade. Zväčša v Číne o cene nezjednávate, tu je to však rituál, ktorý ak nepoznáte, prehráte. Krásne čínske keramické paličky vám začnú ponúkať za 400 juanov a ak máte dostatok času a chuti na vzrušujúcu debatu, môžete si ich odniesť za 40 juanov. Slušná zľava, čo poviete? Veľký pozor si však dávajte na najrôznejšie podvody s pozvaniami na čajový rituál či bezplatné vstupné do neďalekých pamiatok. Ak k vám príde čínsky pár, ktorý plynule hovorí po anglicky a začne vás nenápadne lákať na podobné triky, rýchlo sa vydajte vlastnou cestou. Ak si chcete kúpiť „breitlingy“ za facku, máte na to množstvo príležitostí – nechoďte však nikam do miestnosti „vzadu za obchodom“ alebo na poschodie.

090 091 092 093 094 095

Ak máte radi múzeá alebo vám práve počasie nepraje, vystúpte z jednej z najväčších metro sietí na svete na Peoples Square, obzrite sa naokolo a vydajte sa smerom k veľkej hnedej budove stojacej uprostred. Múzeum Šanghaja ponúka bezplatný vstup.

096

Vo večerných hodinách odporúčame navštíviť „druhú stranu“ mesta, štvrť Pudong. Ak máte navyše 25 Eur, môžete si užiť výhľad zo 468-metrovej veže Oriental Pearl TV Tower, ktorá svieti snáď všetkými možnými farbami. Alternatívou k veselej Oriental Pearl TV Tower je najvyššia budova mesta otvorená iba nedávno – Shanghai Tower. Doprajte si pokojnú prechádzku s výhľadom na Bund, vypočujte si lokálnych umelcov a dajte si domáce pivo.

097

Typické pivo Tsingtao si kúpite v každých potravinách za približne 50 eurocentov a ani tradičným pivárom by sa svojou chuťou neprotivilo. Pivo vám bude ideálnym spoločníkom pri vašich ďalších kulinárskych zážitkoch – jedlách pripravovaných na drevených špajdľách. Smažené, grilované, varené, za pár juanov. Náš obľúbený spôsob bolo jedlo naháňať. Doslova. Na rôznych miestach po meste nájdete množstvo domácich kuchýň na prenosných vozíkoch. Majitelia týchto mobilných stánkov (ak ich vôbec môžeme takto honosne nazvať) radi a často menia svoje miesto podľa aktuálnej nálady polície. Avšak práve od týchto pánov si môžete kúpiť ten pravý street food. Možno by ste chceli vyskúšať domáci alkohol, v tomto však Číňania nie sú ako my, maximálne si dajú pivo. Ak predsa len chcete vyskúšať lokálny tvrdý alkohol, môžete stiahnuť po ploskačke ryžovice – hľadajte malú zelenú fľaštičku v spodných regáloch. Prekvapivo nízka cena zodpovedá chuti. Pre nás bola výzva 200 mililitrov tejto „pochutiny“ za celý večer vôbec doraziť.

084 085 086 087 088

Približne 30 km od Šanghaja leží mestečko Zhujiajiao, ktorému Európania nepovedia inak ako čínske Benátky, alebo Benátky východu. Výrazný kontrast k šanghajskému veľkomestu sa nachádza približne hodinu jazdy pomalým lokálnym autobusom. Ak chcete ujsť ruchu a užiť či plavbu drevenou čínskou gondolou, je Zhujiajiao to správne miesto. Ak sa pôjdete prejsť aj po blízkom okolí mesta, pripravte sa už na vidieckejšiu Čínu, chudobu a väčší neporiadok.

100 101 102

A čo vás bude stáť takýto výlet? Ak pôjdete výlučne po vlastnej osi, tak za 10-dňový výlet (vrátane 1,5 dňa preletov) je to približne 900 Eur. Avšak to už je cena so všetkým, čo k tomu patrí – vízové poplatky, letenka, ubytovanie, lokálna doprava, lokálna strava a pár darčekov na pamiatku. Ak vás už nebaví ležať na pláži a chcete vyskúšať niečo netradičné, Čína vás očakáva s otvorenou náručou.

103 104

 

Prečítaj si tiež