2 dni v Banskej Štiavnici alebo tie hodiny na radnici sa zbláznili

od jozo

Banská Štiavnica patrí podľa viacerých z vás, ktorí ste nám poslali tipy na cestovanie, k jednému z najkrajších miest na Slovensku. Po jej návšteve nemôžeme inak ako súhlasiť. V mestečku s rozlohou menšou ako 50 km2 odporúčame odložiť auto a užiť si prechádzku týmto starobylým, ale pritom zachovalým mestečkom. Čo nám najviac učarovalo? Kde si dať skvelú večeru? Kde sa tak trocha netradične ubytovať? Čo všetko sa oplatí vidieť za 2 dni?

IMG_3038Spoznávanie Banskej Štiavnice sme začali na námestí Svätej Trojice, kde sa nachádza morový stĺp, ktorý za svojho života prešiel fyzicky takmer 5 metrov.

IMG_2833

Pohľad na morový stĺp na trojičnom námestí.

V žltej budove sa ukrýva informačné centrum, kde pracuje vtipný a ústretový pán, ktorý vám ochotne vysvetlí všetko, kam ísť aj kam nejsť. Keďže sme si prvý deň trocha prispali a v čase obeda sme už boli aj vyhladovaní, hľadali sme lokálnu reštauráciu / jedáleň. Viacerí nám odporúčali Erb, čo je miestny pivovar, tak sme sa tam vydali. Avšak po zistení, že polievka stojí 3 eurá a pivo 2,9 eur, sme sa s úsmevom zdvihli, slušne pozdravili a vydali sa hľadať niečo lacnejšie. O kúsok nižšie v uličke sme našli reštauráciu U Böhma, kde bolo celé menu za 3,30 eur – sorry milý Erb 🙂

Plní energie sme sa vybrali do Banského múzea v prírode, čo je prechádzka asi na 20 minút pešo miernym kopcom – môžete ísť samozrejme aj autom, ale tá prechádzka stojí za to. Užijete si výhľady na mesto z tak trocha iného pohľadu a z diaľky môžete obdivovať Kalváriu. V banskej šachte (štôlni) sme boli obaja po prvýkrát, dostali sme do ruky svetlo, na hlavu helmy, obliekli si dlhý pršiplášť a spolu so skupinkou ďalších približne 30 ľudí sme sa vybrali sfárať.

Prekvapil nás mladý, snáď ani nie 19-ročný sprievodca, ktorý však musel byť potomkom generácie baníkov, pretože vedel rozprávať zaujímavo, akoby sám kedysi sfáral. Štôlňa Bartolomej, ktorá je z labyrintu 2000 km tunelov pod zemou ako jedna z mála prístupná pre turistov, si môžete pozrieť aj krátke video, ako to vnútri vlastne vyzerá:

Cestou späť budete mať ľavej strane Klopačku a pôvodnú vstupnú Piargsku bránu do Banskej Štiavnice (pamiatku, ktorou dnes mnohí turisti prechádzajú bez toho, aby tušili, kade vlastne prechádzajú) a po pravej strane Nový zámok. Nový zámok pochádza zo 16. storočia, keď slúžil ako základný bod protitureckej obrany – aj preto je vo vnútri Nového zámku múzeum protitureckých bojov na Slovensku. V starobylom jadre mesta sa nachádza najstaršia, opačne nazvaná pamiatka – Starý zámok, pôvodný kostol neskôr prestavaný na pevnosť. Tu si môžete pozrieť fajkársku dieľňu, kováčsku expozíciu či mučiareň.

Keď sa dostanete späť na hlavnú ulicu (dnes sa volá ulica Andreja Kmeťa, v minulosti to bola Zlatá ulica), budú vaše kroky smerovať popri kostole Sv. Kataríny, kde môžete chvíľu v tichosti kontemplovať, prípadne sa schladiť pred horúcim počasím.

IMG_2837Čo nás v Banskej Štiavnici tak trocha nemilo prekvapilo, bolo vstupné, ktoré sa vyberalo všade. Nie, že by sme nechceli podporiť lokálny turizmus, ale Slováci sú národ šetrní 🙂 Všimnite si určite aj budovu radnice a najmä jej unikátne hodiny na vrchu – malá hodinová ručička ukazuje minúty a veľká minútová ukazuje hodiny. Tie hodiny sa tak trocha zbláznili… 🙂

IMG_2856Keď sme vychádzali z kostola Sv. Kataríny, zrazu sme zbadali na druhej strane ulice drobný stojan s lákadlom na najväčší pohyblivý drevený betlehem na Slovensku. Osobne som bol v tom, že takýto najväčší betlehem je v Rajeckej Lesnej, ale časy sa očividne menia a pamiatky pribúdajú. Tento, banskoštiavnicky s dĺžkou 21 metrov šírkou 2,5 metra a výškou takmer 3 metrov obsahuje 800 postavičiek, z toho približne polovica je pohyblivých. Ide o mladý betlehem, ktorý sa tvorí od roku 2008 a zatiaľ je stále nedokončený. Či je vo výsledku väčší ako ten v Rajeckej Lesnej – to je možno aj nepodstatné. Tento v Banskej Štiavnici odzrkadľuje históriu mesta, jej míľniky a aktuálne najznámejšie stavby a určite sa oplatí ho spoznať, pretože v ňom zároveň spoznáte príbeh Banskej Štiavnice.

Na prvý deň sme toho absolvovali vcelku dosť, je čas na dobré pivko a niečo pod zub. Chceli sme vyskúšať BS Streetfood, len ten je na druhej konci hlavnej ulice – jeho majiteľ však otvoril svoju druhú prevádzku, bar Archanjel, kam BS Streetfood nosí svoje jedlo. Zapichujeme vidličku do woku pre dvoch, k tomu čierne pivko a pohár bieleho a užívame si pohodu a pohodovú obsluhu.

IMG_3011Ako tak vychádzame z baru, zrazu sa nám nechce ísť ešte na izbu, tak si dávame menšiu prechádzku – čítali sme mnoho pochvaľných hlasov o kaviarni Divná pani, tak nám to nedá a nazeráme do vnútra. Netradične, inak veľmi pekne zariadená kaviareň nás odradila takmer 100-stranovým menu a to neobsahovalo nič na jedenie 🙂 Chápeme, že sa majitelia snažia byť unikátni, ale ponúkať svoje vlastné menu na predaj v podobe knižky za 32 Eur je… netradičné? 🙂 Dva drinky = 10 eur 🙁

Tip: ubytovanie v srdci Banskej Štiavnice na 2 dni a 2 noci s polpenziou za 79 Eur.

Na druhý deň ešte raz obdivujeme detaily morového stĺpu a vydávame sa na Kalváriu. Unikátna pamiatka pozostávajúca z komplexu barokových kaplniek a kostolov sa hrdo týči nad mestom. Niektoré časti Kalvárie sú zničené zubom času, iné vandalmi. Pred pár rokmi však začala aktívna záchrana a obnova tejto pamiatky, robotníkov a reštaurátovov sme videli aj počas našej návštevy.

Výstup na Kalváriu vrele odporúčame, je to max. 30-minútový výstup do mierneho kopca a ako odmenu si okrem ticha môžete užiť nádherný výhľad na mesto, ktoré budete mať doslova na ruke. Výstava popisujúca históriu a súčasnosť Kalvárie je otvorená v Dolnom kostole, akejsi strednej zastávke pri ceste na vrchol.

Tip: pozrite si dve unikátne 360-stupňové videá z Kalvárie.

Ak budete mať dostatok času, môžete sa ísť pozrieť v okolí Banskej Štiavnice na tajchy – menšie umelo vytvorené jazerá, ktoré slúžili na zhromažďovanie dažďovej vody, ktorá potom stekala v komplexnom systéme šácht a tajchov a poháňala najrôznejšie zariadenia v štôlňach. Teraz slúžia tajchy na rekreačné účely. Prípadne môžete zbehnúť na Počúvadlo, obľúbenú rekreačnú vodnú plochu domácich vzdialenú len približne 10 km od centra Banskej Štiavnice. Ak máte radi turistiku, môžete si dať výšľap na Sitno, najvyšší vrch regiónu, na ktorý je najjednoduchší výstup práve od jazera Počúvadlo. Ak máte so sebou bicykle, užite si 250 km ukruhov a spojok, ktoré sú výborne značené v mapách – zbehnite si jednu zobrať bezplatne do infocentra.

Banská Štiavnica je maličké útulné mesto, v ktorom ani v centre sezóny nemáte pocit, že by ste sa predháňali s turistami. Mimo sezóny je mestečko pokľudné až ospalé, avšak za pomoci slnečných lúčov sa premení na historické mesto, ktoré má čo ponúknuť. Nám sa Banská Štiavnica veľmi páčila a určite sa sem ešte vrátime. Už len ten vstup pod zem (doslova) je netradičným a zaujímavým zážitkom.

Prečítaj si tiež