Maldivy – ako a kde si kúpiť lokálnu SIM kartu?

od jozo

Maldivy patria stále ku krajinám, v ktorých je roaming neskutočne drahý – slovenskí operátori si účtujú 2,50 eur za minútu hovoru (prijatého či uskutočneného) a 9 MB za 1 MB prenesených dát. Našťastie je možné na Maldivách zakúpiť lokálnu SIM kartu, s ktorou môžete byť neustále online. Poradíme vám, ako na to, kde ju zakúpiť a ktorý balík je ideálne zvoliť.

Wi-Fi alebo lokálna SIM karta?

Všetky rezorty a drvivá väčšina guesthousov na Maldivách poskytuje Wi-Fi pripojenie. Nečakajte však žiadne extrémne prenosové rýchlosti, väčšina „wifín“ je zdieľaným hotspotom vytvoreným z mobilného internetového pripojenia. Takže ak sa napr. vo večerných hodinách v guesthouse pripojí viacero používateľov naraz, môže byť pripojenie pomerne pomalé. Z našich skúseností však je postačujúce na prehliadanie webu, e-mailov a sociálnych sietí. Ak však chcete rýchlejšie pripojenie a najmä chcete byť pripojení neustále (a.k.a. provokovať kamošov z pláže), odporúčame zakúpiť si lokálnu SIM kartu.

Operátori a pokrytie

Maldivy majú 26 atolov a tisícky menších ostrovčekov, napriek tomu je pokrytie mobilnými službami, najmä dátovými, vynikajúce. Na Maldivách fungujú dvaja operátori – Dhiraagu and Ooreedoo.

Je prakticky jedno, ktorého z nich si vyberiete, obe majú plné pokrytie (nech sa nachádzate kdekoľvek aj na najodľahlejšom ostrove) a obe ponúkajú vysokorýchlostné 4G prenosy. V praxi sa prenové rýchlosti pohybujú medzi 5 – 20 Mbps pri sťahovaní a 2 – 8 Mbps pri odosielaní dát.

Reálna prenosová rýchlosť v mobile cez mobilné 4G pripojenie operátora Dhiraagu na Maldivoch z 12.1.2018.

Ak si predstavíte, že ste pripojení touto rýchlosťou na opustených ostrovčekoch v indickom oceáne, je to úžasné 🙂 PS: operátori pokryli aj tie oblasti oceánu, ktorými zvykne chodiť lodná doprava a speedboaty.

Pokrytie operátorom Dhiraagu – ako vidíte, pokryté sú skutočne celé Maldivy (99% ich územia).

Ako a kde si kúpiť SIM kartu?

Odporúčame si lokálnu SIM kartu zakúpiť hneď ako priletíte. Keď vyjdete z príletového terminálu, vydajte sa doprava – po 50 m uvidíte pobočky oboch operátorov. Aby ste si mohli zakúpiť SIM kartu, budete potrebovať pas. Prekvapivo si ho nechcú pracovníci okopírovať, iba opíšu do formulára vaše meno a číslo pasu. Ceny za služby sú veľmi podobné. My sme si pri návšteve zvolili Dhiraagu z veľmi prozaického dôvodu – v rade stálo menej zákazníkov 🙂 Celkovo sme boli vybavení asi za 7 minút aj s čakaním v rade.

Ktorý balík zvoliť? Koľko dát budem potrebovať?

Maldivský mobilní operátori majú pripravené špeciálne cestovateľské balíčky spolu so SIM kartami, ktoré sú bežne platné 7 alebo 14 dní. Ak nepotrebujete volať, ale chcete SIM kartu čisto na dátové prenosy, stačí si vybrať objem dát, ktorý predpokladáte, že budete potrebovať. Ak patríte k dátovo náročným zákazníkom, môžete si zvoliť 15 GB dátový balík na týždeň za 22 USD, my sme siahli po 3 GB balíku na týždeň za 16 USD. Pre predstavu – 3 GB je dostatočne veľa dát na to, aby ste boli neustále pripojení, dostupní na e-mailoch, sociálnych sieťach a sem-tam si pozreli video na YouTube. Ak dáta v danom období miniete, môžete si dátový balík navýšiť.

Ceny dátových balíčkov operátora Ooreedoo platné k 10.1.2018 (ceny sú uvedené v MVR, 1 eur = cca 18 MVR), k cenám je potrebné pripočítať ešte cenu za SIM kartu (cca 3 eurá):

Ceny SIM kariet s cestovateľskými balíčkami operátora Dhiraagu platné k 10.1.2018 (ceny sú uvedené v USD), ceny sú už vrátane SIM karty:

Tip: ak cestujete viacerí (rodinka, kamoši, skupinka…) a chcete byť pripojení všetci, nekupujte si každý zvlášť SIM kartu. Kúpte si jednu a vytvorte si Wi-Fi hotspot – túto funkcionalitu dnes ponúka drvivá väčšina smartfónov. Všetci ostatní sa potom pripojte na tento zdieľaný hotspot. Ideálne je dať cestovateľskú (maldivskú) SIM kartu do dvojsimkartového telefónu, alebo napr. my máme so sebou pracovný iPad, v ktorom je SIM karta vložená a aktivovaný neustále Wi-Fi hotspot.

Prečítaj si tiež