Travel hack: ako si vybrať bezplatne sedadlo v lietadle, ktoré chcem?

od jozo

Nízkonákladovky začali spoplatňovať všetky miesta, ktoré vám nie sú náhodne pridelené. Známe sú aj cenové navýšenia sú pri núdzových východoch (poskytujú viac miesta na nohy) a smerom k prednej časti lietadla. Máme však pre vás travel hack, resp. hneď niekoľko tipov, ako si zvýšiť pravdepodobnosť, že získate bezplatne sedadlo v lietadle na mieste, ktoré chcete, prípadne nebudete rušený susedom – či už cestujete s nízkonákladovkou alebo s bežným prepravcom.

Online check-in do poslednej chvíle

Drvivá väčšina aeroliniek lietajúca v EÚ dnes umožňuje sa začekovať na váš let cez internet alebo aplikáciu (aplikácia je v niektorých prípadoch omnoho praktickejšia). Aj keď nízkonákladoví leteckí prepravcovia spoplatňujú už azda každé miesto okrem toho, ktoré vám náhodne pridelia, bežní prepravcovia stále ponúkajú „luxus“ výberu sedadla. Ak neletíte na plnej linke, dokážete sa vďaka online check-in procesu so systémom tak trocha pohrať.

Ak vám umožňuje prepravca výber a následnú zmenu sedadla, je to už iba otázka vašej šikovnosti. Na úvod si vyberte miesto pri uličke a v zadnej polovici lietadla. Psychologicky si ďalší cestujúci s menšou pravdepodobnosťou vyberie miesto vedľa vás (v strede alebo pri okne), ak vás „musí“ prekračovať. Rovnako si cestujúci radi vyberajú miesta v prednej časti lietadla, takže tie v zadnej časti zostávajú dlhšie voľné a vám sa tak opäť zvyšuje šanca, že vedľa vás nikto nebude sedieť. Poslednýkrát je možné meniť online výber sedadla vo väčšine prípadov až 45 minút pred odletom – to robí málokto z vašich spolucestujúcich, takže ak máte appku vášho prepravcu, viete si na poslednú chvíľu vybrať voľné miesto tak, aby vedľa vás už nikto nesedel a maximalizujete tak vaše šance na pohodlnejší let. Samozrejme sa potom môže udiať ešte mnoho manuálnych úprav (na bráne či priamo v lietadle).

Prečítajte si aj: 7 pravidiel etikety v lietadle

Trpezlivo počkajte na hlášku „Boarding Completed“

Keď zaznie z reproduktorov lietadla „Boarding Completed“ a napriek tomu, že nie sú všetci cestujúci ešte usadení, práve v tomto momente máte istotu, že sú v lietadle všetci cestujúci, s ktorými budete letieť. Teraz je čas sa dobre porozhliadať a vyhliadnuť si miesta, ktoré zostali voľné (opäť – nesmie byť let plný). Najmä v prípade 3 a 4-miestnych rád sedadiel tak máte možnosť sa vcelku rýchlo a elegantne presadiť. Nerobte to však „na drzovku“, slušne sa spýtajte stewardov. Skúšal som túto taktiku niekoľkokrát, slušnosť sa väčšinou oplatila a takmer vždy mi vyšli v ústrety.

Mnoho cestujúcich by sa chcelo presadiť na sedadlá k núdzovým východom práve kvôli väčšiemu miestu na nohy. Tieto sú však aj najdrahšie a často vám stewardi nedovolia sa na tieto miesta presadiť. Rovnako môžu byť stewardi proti, ak by presuny v lietadle znamenali výrazné zmeny rozloženia váhy samotného lietadla, čím by už mohli ohroziť bezpečnosť letu. Podľa pravidiel mnohých aeroliniek však musia zostať „exit rows“ obsadené. Keďže ide paradoxne o najdrahšie miesta, najmä v prípade nízkonákladoviek ako Ryanair sú to väčšinou posledné voľné miesta po nastúpení všetkých cestujúcich. Ale podľa pravidiel musia byť obsadené, takže čo s tým? Pri nástupe do lietadla si pozorne všímajte, aký je aktuálny stav a ak sú sedadlá pri núdzových východoch neobsadené, slušne sa personálu ponúknite štýlom „ak by ste hľadali pasažiera na núdzové miesta, kľudne ma oslovte, som vám k dispozícií, hovorím po anglicky“. Tým ste stewardovi pomohli zabiť dve muchy jednou ranou – za prvé nemusí hľadať medzi pasažiermi a za druhe ste splnili podmienku, že cestujúci pri „exit row“ hovorí po anglicky pre prípad núdze. Prosím, ak po anglicky nehovoríte, nerobte to.

Pamätajte – žiadne presuny v lietadle nerobte „poza chrbát“, práve naopak – ak vám vznikne možnosť sa presadiť, slušne sa obráťte na personál. Ak zmena miesta nebude možná, určite vám radi vysvetlia, prečo tak tomu je. U mňa zatiaľ platí, že som takmer vždy dostal pozitívnu odpoveď.

Prečítaj si tiež